. :

Πμπτη 1 Νοεμβρου 2012

Πηγ: tvxs

Περιγραφ: Ανακονωση του Γιννη Ραγκοση για τα οικονομικ των κομμτων

Ιστορικς διαστσεις προσδδει στην υπθεση της λστας «Λαγκρντ» ο πρην υπουργς Εσωτερικν Γιννης Ραγκοσης, ο οποος μιλντας αποκλειστικ στο tvxs.gr κνει λγο για «ασυγχρητους χειρισμος» που παραπμπουν σε «τεταρτοκοσμικ καθεσττα». Περιορζεται πντως στο πολιτικ πεδο των ευθυνν και χαρακτηρζει «τουλχιστον στον διο βαθμ» εκτεθειμνους το σημεριν πρωθυπουργ και τους συνεργτες του που στην πραγματικτητα «κρβονται πσω απ τον εισαγγελα». Ο διος αποφεγει σμερα να αναμειχθε στα εσωκομματικ του ΠΑΣΟΚ, μιλντας για «ακραες, παρακμιακς καταστσεις που ζει το κμμα υπ την ηγεσα Βενιζλου αι οι οποες «δεν ταν προδιαγεγραμμνες». Συνντευξη στο Βασλη Κωστολα

«Οι πολιτικς ηγεσες του υπουργεου Οικονομικν εναι ασυγχρητες. Η διαχεριση της λστας Λαγκρντ εναι τελεως απαρδεκτη και αδικαιολγητη. Μα μα οι δθεν δικαιολογες καταρρουν. Η χθεσιν ενργεια του εισαγγελα να φρει την υπθεση Βουλγαρκη - Πελκη στη Βουλ κνει ακμη πιο εξοργιστικ για λους εμς την υπθεση της λστας «Λαγκρντ», μας βγζει απ τα ροχα μας, διτι στην πραγματικτητα αυτ που προκπτει εναι τι ανμεσα στους λλους, που στην πορεα θα δομε ποιοι τελικ ταν, προστατετηκε και ο κ. Βουλγαρκης και η κ. Πελκη απ λεγχο ο οποος ενδεχομνως να πιστοποιοσε τι πρεπε να καταβλουν φρους», αναφρει ο κ. Ραγκοσης.

Ο πρην υπουργς Εσωτερικν της κυβρνησης Παπανδρου δηλνει τι επ θητεας του το υπουργικ συμβολιο δεν εχε ενημερωθε ποτ για αυτος τους χειρισμος, οτε καν για την παρξη της λστας Λαγκρντ, «διτι προφανς γνριζαν τι σε αυτν την περπτωση δεν θα επιτρπαμε -προσωπικ ποτ δεν θα συναινοσα σε- μα ανλογη αντιμετπιση».

σον αφορ στο περιεχμενο της λστας, δηλνει: «Μχρι αποδεξεως του εναντου, κανες δεν μπορε να αποκλεσει τι η λστα χει παραποιηθε. Ποιος μπορε μετ απ λα αυτ να δεχτε τη λστα ως πραγματικ; Στο μεταξ, η διαχεριση της υπθεσης εναι απαρδεκτη και απ τη σκοπι πολλν απ τους ανθρπους οι οποοι περιλαμβνονται και που δεν σημανει τι χουν υποχρεωτικ φοροδιαφγει. Στο σνολ τους, οι πολιτικς ηγεσες του υπουργεου Οικονομικν εκθτουν αυτος τους ανθρπους, διτι τους χουν καταστσει υποψφιους φοροφυγδες, καθς αν εχαν ελεγχθε θα αποδεικνυταν ενδεχομνως τι κποιοι απ αυτος εναι συνεπες στις φορολογικς υποχρεσεις τους».

Σε κθε περπτωση, ο κ. Ραγκοσης δεν θτει θμα ποινικν ευθυνν: «τσι κι αλλις, για εμνα εναι ιστορικν διαστσεων οι πολιτικς ευθνες και μνο». Ο διος επιρρπτει ευθνες και στη σημεριν κυβρνηση: «λος ο χειρισμς της λστας «Λαγκρντ» απ τον πρωθυπουργ και τους συνεργτες του ως τρα τους εκθτει τουλχιστον σε σο βαθμ, διτι στην πραγματικτητα δεν χουν κνει τποτα. Κρβονται και αυτο πσω απ τον εισαγγελα».

Αναφορικ με την επιλογ του να αποχωρσει στις 3 Οκτωβρου «απ το σημεριν ΠΑΣΟΚ, μετ την παραδοχ Βενιζλου των χειρισμν γρω απ τη λστα «Λαγκρντ», δηλνει πως αισθνεται δικαιωμνος, καθς πρκειται για να «ηθικ και πολιτικ ζτημα τερστιας σημασας». Σε αυτ το πλασιο, αποφεγει να αναμειχθε στις «ακραες, παρακμιακς καταστσεις που ζει το ΠΑΣΟΚ υπ τη σημεριν ηγεσα του».

Παρλληλα, εκφρζει ενχληση και προβληματισμ για το γεγονς τι πρωτοκλαστα στελχη του ΠΑΣΟΚ, μλη των υπουργικν συμβουλων των κυβερνσεων Παπανδρου και Παπαδμου, καθς και σχεδν το σνολο των σημερινν βουλευτν του, «δεν αισθνθηκαν την ανγκη να προυν θση για σα πλττουν βναυσα την παρταξη, πως και την κοινωνικ συνοχ και την εμπιστοσνη του πολτη στους θεσμος της πολιτεας». Επιπλον, χαρακτηρζει «απαρδεκτο φαινμενο να αρκονται μλη των πρην ηγεσιν του υπουργεου Οικονομικν να δηλνουν απλς τι δεν γνριζαν, αποφεγοντας να προυν θση και να καταγγελουν σα αποκαλφθηκαν».

«Μρα με τη μρα, η υπθεση της λστας «Λαγκρντ» εξελσσεται ολονα και περισστερο σε εκενο το κομμτι του παζλ που μου λεπει για να δσω απαντσεις σε μια σειρ απ ιστορικς σημασας ερωτματα, κατ τη γνμη μου, που χουν δημιουργηθε -χι μνο σε μνα- γρω απ τις συνθκες κατληξης της κυβρνησης Παπανδρου. Διτι εκ των υστρων μαθανω τι η λστα «Λαγκρντ» ρθε στα χρια του υπουργεου Οικονομικν ακριβς σε μια εποχ κατ την οποα δρομολογθηκαν ανεξγητες για μνα πολιτικς συμπεριφορς στο κντρο της κυβρνησης. Αυτς οι συμπεριφορς ταν που με καναν ττε χι μνο να απομακρυνθ απ το κντρο της κυβρνησης, αλλ επιπλον να μην μπορ να εξηγσω την κατρρευση και τα γεγοντα που ακολοθησαν αφενς στο εσωτερικ της χρας, αφετρου στο εππεδο των διεθνν της σχσεων».

Προφανς, ο κ. Ραγκοσης εννοε τι τα ερωτηματικ τα οποα προκαλοσε η διαχεριση της λστας «Λαγκρντ» λειτοργησαν ως μοχλς πεσης απ το γαλλογερμανικ ξονα Σαρκοζ και Μρκελ προς την κυβρνηση Παπανδρου, δεδομνου τι δεν αξιοποιοταν μα πρτης τξης ευκαιρα καταπολμησης της φοροδιαφυγς, πως επσης και τι η υπθεση συνδεται με το τλος της πρωθυπουργας Παπανδρου και τη μετβαση της ηγεσας του κυβερνντος ττε κμματος απ τον διο στον Ευγγελο Βενιζλο.

Αναφορικ με τη δημοσευση της φερμενης ως λστας «Λαγκρντ» απ τον Κστα Βαξεβνη, ο πρην υπουργς Εσωτερικν σημεινει χαρακτηριστικ τι «δεν υπρχει κανες δημοσιογρφος στον κσμο -που σβεται τη δουλει του- ο οποος θα αποκτοσε αυτ τη λστα και δεν θα τη δημοσευε». Προσθτει δε πως «αν οι πολιτικς ηγεσες των υπουργεων Οικονομικν, οι ηγεσες του ΣΔΟΕ και ο σημερινς πρωθυπουργς εχαν λειτουργσει ως φειλαν, με βση το Σνταγμα και τους νμους, ττε δεν θα εχε μενει καννα περιθριο δημοσευσης αυτς της λστας με ναν αντστοιχο τρπο».

 

Διαβστε ακμα:

1. : (14-10-2012)

2. . : (03-10-2012)