:

Κυριακ, 14 Οκτωβρου 2012

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορε πια να εκφρζει τον χρο του Κντρου και της Κεντροαριστερς. Το κατντησαν ΚΟΔΗΣΟ»

Περιγραφ: Ανακονωση του Γιννη Ραγκοση για τα οικονομικ των κομμτωνΤην παρατηση του κ. Ευγγελου Βενιζλου απ την προεδρα του ΠΑΣΟΚ θεωρε ως την πλον αρμζουσα λση για την κρση που χει δημιουργηθε μετ την υπθεση της «λστας Λαγκρντ», ο κ. Ι. Ραγκοσης. Ο πρην υπουργς θεωρε πως δεν υπρχει ακμη χρος για νο κμμα, ωστσο προσθτει τι «νομοτελειακ» θα προκψει νος σχηματισμς στον χρο της Κεντροαριστερς.

 

– Αποχωρσατε απ το ΠΑΣΟΚ για την περιβητη Λστα Λαγκρντ. Επρκειτο για δη ειλημμνη απφαση;

– ποτε και αν μθαινα σα αδιανητα γνωστοποιθηκαν, σε ποια θση και αν βρισκμουν, θα αποχωροσα. Εναι μεζον ηθικ και πολιτικ θμα να σε χουν αναγκσει να περικψεις μισθος, συντξεις, να χεις υπερφορολογσει τις επιχειρσεις και εκ των υστρων να μαθανεις για την παρξη ττοιας λστας που συνειδητ μας εχαν αποκρψει. Εναι νωπς οι πομφλυγες για δθεν νο εθνικ φορολογικ σστημα πταξης της φοροδιαφυγς. Η αποχρησ μου απ το σημεριν ΠΑΣΟΚ ταν απφαση συνεδησης και χι αποτλεσμα πολιτικο σχεδιασμο. Η λστα εναι τσο σοβαρ ζτημα που δεν εναι αφορμ, εναι αιτα ρξης. Εναι η κκκινη διαχωριστικ γραμμ που χωρζει το δκαιο απ το δικο, την ηθικ απ την ανηθικτητα στην πολιτικ. Μλιστα για πρτη φορ σας λω τι η αρμζουσα λση, αν η χρα δεν διερχταν ιδιατερες συνθκες, θα ταν να ζητσω να παραιτηθε ο κ. Βενιζλος αναλαμβνοντας τις τερστιες ευθνες του.

 

– Υπρχαν ωστσο και λλες διαφωνες με τον κ. Βενιζλο...

– Προφανς χουν προηγηθε πολλ. Κατ’ αρχν η κατρρευση του ΠΑΣΟΚ, η οποα δεν ταν αναπφευκτη. ταν αποτλεσμα των ολθριων επιλογν του κ. Βενιζλου. Και αναφρω συγκεκριμνα: Κατ την εκλογ νου προδρου χρησιμοποησε το καταστατικ για να αποκλεσει ανθυποψηφους του και στη συνχεια πραξικοπηματικ κατργησε και το καταστατικ και το Εθνικ Συμβολιο. Τα κομματικ ργανα συστνονται διαλονται με απφαση του αρχηγο. Εναι σχεδν ανκδοτο τι εν για τον κ. Βενιζλο δεν υπρχει γραμματας, ο Μιχ. Καρχιμκης αρθρογραφε ως γραμματας. Ο κ. Βενιζλος συγκρτησε επιτροπς εκλογικο αγνα χωρς θεσμικ κριτρια, αποκλεοντας χι μνο εμνα, αλλ πολλος ακμη, εν περιλαβε υπαλλλους του γραφεου του. Τις παραμονς των εκλογν λαβε την απφαση να ανοξει τις πρτες για να επιστρψουν χι μνο αυτο που καταψφισαν το Μνημνιο, αλλ ακμη και βουλευτς που στην πραγματικτητα αποσττησαν, καταψηφζοντας την κυβρνηση στην ψφο εμπιστοσνης που ζτησε. Αποτλεσμα ταν να διεξγουμε μαζ προεκλογικ αγνα λλοι που εχαμε ψηφσει τα μτρα και λλοι που δεν τα εχαν ψηφσει και συνεπς λλοι να λνε «σπρο» και λλοι «μαρο». Τη μια ημρα ο κ. Βενιζλος ζητοσε συγγνμη για την πολιτικ που σκησε και την επομνη την υπερασπιζταν. Και το αποκορφωμα, η φαιδρ εικνα της αγκαλις, δο μρες πριν απ τις εκλογς, με τον κ. Θ. Λυμπερπουλο ο οποος ηγθηκε του αγνα των ταξιτζδων να μην εφαρμοστε ο νμος, σπζοντας γραφεα βουλευτν και ρχνοντας λδια στο λιμνι του Πειραι με κνδυνο να σκοτωθον αθοι. Η αντληψη του πολιτικο κατεστημνου της μεταπολτευσης στην κορφωσ της.

 

– Μετ την αποχρησ σας απ το ΠΑΣΟΚ τι σχδια χετε; Θεωρετε εφικτ την δρυση νου κμματος;

– Θεωρ τι χει επλθει το τλος του πολιτικο συστματος πως εξελχθηκε απ το 1974 ως σμερα. Νομοτελειακ θα προκψει νος σχηματισμς στον χρο του Κντρου και της Κεντροαριστερς. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορε πια να εκφρζει τον χρο. Το κατντησαν ΚΟΔΗΣΟ. Η σημεριν κοινωνα ββαια δεν επιθυμε να ακμη κμμα παλαις κοπς. Δεν χει νημα νας ττοιος πολιτικς φορας. Πρπει να εναι φορας νου τπου που θα προσκομσει στον δημσιο βο νες ιδες και αντιλψεις. Θα γνει αγωγς για να ρθουν στο προσκνιο νοι νθρωποι και χι χημα για να διατηρσουν τη σημεριν θση στη δημσια ζω πολιτικο του χθες. Προσωπικ δεν πρκειται να συμπορευτ με κανναν που πρωταγωνστησε στη σκοτειν πλευρ της μεταπολτευσης, πως αναγκστηκα να κνω στις κυβερνσεις που συμμετεχα. Με λους εκενους που για να κνουν εκολη πολιτικ καριρα κποιους που για να κνουν περιουσες υπερχρωσαν την Ελλδα και οδγησαν στη σημεριν κρση.

 

– Τι πρπει να κνει δηλαδ νας νος φορας;

– Το πρτο και κυριτερο που πρπει να κνει εναι να θσει σε νες βσεις, εκ θεμελων, τη λειτουργα του πολιτικο συστματος. Αυτ περνει μσα απ τρεις θεμελιδεις μεταρρυθμσεις. Πρτον, ναν νο εκλογικ νμο με βση τις μονοεδρικς και με κατργηση του σταυρο προτμησης. Δετερον, τη ριζικ αλλαγ του συστματος χρηματοδτησης της πολιτικς. Και τρτον, την αναθερηση του Συντγματος για την ευθνη υπουργν.

 

– Συγκλνετε με πρσωπα πως ο Α. Λοβρδος, η Αννα Διαμαντοπολου, ο Η. Μσιαλος;

– Τους εκτιμ λους. Συνομιλ μως και με νους ανθρπους εκτς πολιτικς. Με σους αναφρατε θα δομε αν συγκλνουμε. Πντως προσωπικ δεν χω συμφωνσει στη δημιουργα κμματος.

 

– Κρνετε τι η σημεριν κυβρνηση βαδζει στη σωστ κατεθυνση;

– Θα μιλσω λεπτομερς για τις ευθνες του κ. Σαμαρ μετ την ψφιση των μτρων, γιατ προχει η σταθερτητα της χρας. Θυμζω ωστσο τη στση της Ν.Δ. σε διφορα θματα. Ενθρρυνε τους συμβασιοχους και τους stagiaires να μονιμοποιηθον και τρα πει να απολσει δημοσους υπαλλλους. Θυμζω τον νμο για τα ταξ. Αν η Ν.Δ., πως εχε υποχρωση λγω της καταστροφικς δημοσιονομικ πενταετας της, εχε σταθε στο πλι μας θα ταν πολ καλτερα τα πργματα. Η Ν.Δ. μιλοσε για λανθασμνη συνταγ. Και τρα πει για την πιο υφεσιακ πολιτικ. Και για ποια κυβρνηση μιλτε; Αυτν που δεν συνεδριζει ποτ; Εναι επσης μια κυβρνηση αντιμεταρρθμισης. Στελεχνονται νευραλγικς θσεις με κριτριο την καταγωγ. Συστθηκε ξαν το χρηστο υπουργεο Μακεδονας. Διατηρθηκαν νομικ πρσωπα κατ παρκκλιση του «Καλλικρτη» με απφαση Αυγοστου του 2012. Αλλοιθηκε ο νμος για τα ΑΕΙ. Ο τως αρχηγς ΓΕΣ εξωθθηκε σε παρατηση για να περσουν οι επιλογς της κλαδικς αποστρτων της Ν.Δ. Συνολικ, με βση το τερστιο ζτημα αξιοπιστας που προκπτει απ την απσταση προεκλογικς ρητορεας και επικεμενων μτρων, φοβμαι τι οι κ. Σαμαρς, Βενιζλος και Κουβλης δουλεουν για να κνουν πρωθυπουργ τον κ. Τσπρα.

 

– Πιστεετε τι υπρχουν προοπτικς εξδου απ την κρση;

– Τα πργματα εναι δσκολα. Κατ’ αρχν θεωρ αδιαπραγμτευτο τον ευρωπακ δρμο, το ευρ. Για να γνει αυτ δεν υπρχει λλος δρμος απ τις διαρθρωτικς αλλαγς, τις προοδευτικς μεταρρυθμσεις οι οποες δεν πραγματοποιονται, γι’ αυτ και μνη λση καταλγει να εναι η σκληρ λιττητα. Υπρχουν κορυφαες προτεραιτητες. Πρτον, να αρθε η μονιμτητα στο Δημσιο. Το σημαντικ δεν εναι πσοι θα απολυθον. Αν οι υπλοιποι συνεχζουν να εργζονται δχως αξιολγηση δεν πρκειται να αλλξει κτι. Πρπει να αρθε η μονιμτητα χι για το δημοσιονομικ αποτλεσμα, αλλ για να πρει μπροστ η κρατικ μηχαν και για επιβραβευτον επιτλους οι ξιοι δημσιοι λειτουργο. Δετερον, εξσου σημαντικ, εναι η δημιουργα ενς αποτελεσματικο και δκαιου φορολογικο συστματος. πως και η αλλαγ των δομν στους πντε τομες που απορροφον το 85% των κρατικν δαπανν, με βασικος την υγεα και την παιδεα. Οποιοσδποτε λλος δρμος απ αυτν των μεταρρυθμσεων οδηγε σε καταστροφ. Και η Ελλδα δεν εναι Αργεντιν. Διτι η Αργεντιν δεν συνορεει με την Τουρκα. Μια μεταβολ στο status quo της χρας δεν θα εχε μνο κοινωνικς και οικονομικς επιπτσεις, αλλ θα ταν και εθνικ επιζμια.