Åõñïâáñüìåôñï: Ïé ðéï äõóáñåóôçìÝíïé ðïëßôåò ôçò ÅÅ ïé ¸ëëçíåò

ÐáñáóêåõÞ, 25 Öåâñïõáñßïõ 2011

 

Οι πλÝον δυσαρεστημÝνοι πολßτες της Ευρþπης εßναι οι ¸λληνες για το παρüν και το μÝλλον της οικονομßας και της πολιτικÞς, αλλÜ και των κοινοτικþν οργÜνων, σýμφωνα με το ευρωβαρüμετρο, ενþ παρÜλληλα, φαßνεται να εμπιστεýονται περισσüτερο την ΕΕ απü την κυβÝρνηση.

Σýμφωνα με την Ýρευνα, που διενεργÞθηκε τον ΝοÝμβριο, οι Ýλληνες εμφανßζουν υψηλÜ ποσοστÜ απαισιοδοξßας, αρνητικÞς προδιÜθεσης και χαμηλÞς αξιοπιστßας, ενþ αρνητικÞ εßναι και η στÜση τους απÝναντι στην ΕΕ, ακολουθþντας του Βρετανοýς, που εßναι πρþτη στη σχετικÞ κατηγορßα. Ωστüσο, οι Ýλληνες χαρακτηρßζουν την ΕΕ ως Ýναν οργανισμü που προσφÝρει ασφÜλεια.

Οι 1.000 ερωτηθÝντες υποστÞριξαν üτι εμπιστεýονται περισσüτερο την ΕΕ απü ü,τι την κυβÝρνηση σχετικÜ με τη λÞψη αποφÜσεων για το μÝλλον τους. Ειδικüτερα, ως η περισσüτεροι ικανÞ για αυτüν τον σκοπü εμφανßζεται η ΕΕ, δεýτερη επιλογÞ στον σχετικü πßνακα εßναι ο «κανÝνας» και τρßτη εßναι η ελληνικÞ κυβÝρνηση. ΕπιπλÝον, το 93% ζητÜ απü την ΕΕ να θεσπßσει αυστηρüτερους κανüνες για τη φοροδιαφυγÞ και τους φορολογικοýς παραδεßσους.

ΕπιπλÝον, 93% ζητÜ την εισαγωγÞ φüρων στα κÝρδη των επιχειρÞσεων, το 92% διαφÜνεια στις χρηματοπιστωτικÝς αγορÝς, το 90% περιορισμοýς στα bonus των τραπεζικþν στελεχþν, και το 70% την εισαγωγÞ φüρου στις χρηματοπιστωτικÝς συναλλαγÝς.

ΠαρÜλληλα, οι Ýλληνες εßναι οι πλÝον δυσαρεστημÝνοι πολßτες της ΕΕ σχετικÜ με την οικονομικÞ κατÜσταση, την προσωπικÞ τους επαγγελματικÞ κατÜσταση, αλλÜ και για τις προοπτικÝς του 2011. ΚατÜ την παρουσßαση του ευρωβαρüμετρου οι εκπρüσωποι της ΕΕ σημεßωσαν üτι «η κατÜσταση Ýχει χειροτερÝψει σε σχÝση με πριν απü Ýξι μÞνες», ενþ την αρνητικÞ στÜση που Ýχουν οι ¸λληνες απÝναντι στα κοινοτικÜ üργανα, αποδßδουν ευθýνες στους ελληνικοýς φορεßς που δεν Ýχουν ενημερþσει σωστÜ, προσθÝτοντας πως «η ΕΕ Ýσωσε την ΕλλÜδα απü την πτþχευση, και αυτü δεν Ýχει γßνει αντιληπτü».

ΕπιπλÝον, οι Ýλληνες επιθυμοýν η εθνικÞ κυβÝρνηση να αποφασßζει για θÝματα φορολογßας, συντÜξεων, συγκοινωνιþν, παιδεßας, υγεßας, γεωργßας και αλιεßας, ενþ θÝλουμε να αποφασßζει η κυβÝρνησÞ μας απü κοινοý με την ΕΕ σε θÝματα Ýρευνας, τρομοκρατßας, περιβÜλλοντος, ενÝργειας, περιφερειακÞς συνοχÞς κ.α.

ΤÝλος, σχετικÜ με τη δυσπιστßα των EλλÞνων προς τους θεσμοýς και τα μÝσα ενημÝρωσης, αυτÞ καταγρÜφεται κατÜ σειρÜ: για τα πολιτικÜ κüμματα (93%), τις μεγÜλες επιχειρÞσεις (79%), την τηλεüραση (78%), την εθνικÞ κυβÝρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνικÞ ΒουλÞ (73%), τον Τýπο (71%), τα εργατικÜ σωματεßα (65%), το ραδιüφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικÜ ιδρýματα (58%), τη δικαιοσýνη (56%) και το Διαδßκτυο (41%).

ΑναλυτικÜ η Ýρευνα του Ευροβαρüμετρου ΕΔΩ