|2004| |2005| |2006| |2007|

(12os -2004) Προϋπολογισμός, Εισοδηματική Πολιτική, Δαπάνες για την Παιδεία, Διορισμοί Εκπαιδευτικών και Εργασιακές Σχέσεις
(11ος - 2004) Εκλογές Αιρετών 5 Νοεμβρίου 2004
(7-9-2004) Ανακοίνωση ΠΑΣΚ
(30-8-2004) Ανακοίνωση ΠΑΣΚ για ολοκλήρωση επιλογών στελεχών
(26-8-2004) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για την αναστολή λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την κομματική άλωση της εκπαίδευσης
(18-8-2004) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώνεται η επιχείρηση άλωσης του Κράτους
(15-7-2004) Το κομματικό κράτος αναβιώνει στο χώρο της εκπαίδευσης
(Ιούνιος 2004) Πρόσληψη Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία
(Ιούνιος 2004) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την 73η Γ.Σ. του κλάδου
(26-5-2004) Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου η ΔΑΚΕ στη Δ.Ο.Ε.
(Μάioς 2004) Η Π.Α.Σ.Κ. ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ
(5-5-2004) ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!! Οφειλόμενη απάντηση στην ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

(22/4/2004) Ανακοίνωση για παραίτηση των μελών των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων
(29-3-2004) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ
(18-03-2004) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Δεκέμβρης 2004

Προϋπολογισμός, Εισοδηματική Πολιτική, Δαπάνες για την Παιδεία, Διορισμοί Εκπαιδευτικών και Εργασιακές Σχέσεις.
ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!!!

Tι... έλεγαν...
Tι ... Κάνουν!!!
Κ. Καραμανλής: « Παιδεία και πολιτισμός πρώτη προτεραιότητα.... Στο τέλος της τετραετίας οι δαπάνες για την παιδεία θα φτάσουν Τo 5% του Α.Ε. Π.» (προγραμματικές δηλώσεις -Βουλή, Μάρτης 2004)
Προϋπολογισμός 2005: Οι δαπάνες για την παιδεία διαμορφώνονται φέτος στο 3,4%
του Α.Ε.Π. από 3,5% το 2004. (μείωση αντί για αύξηση στην προοπτική του 5%)
Γ. Καλός: «Εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε δεσμευθεί ότι τα 176 € έπρεπε να τα πάρετε. Βάλαμε στη βουλή φαρδιά πλατιά τις υπογραφές μας γι' αυτό». (Οκτώβρης 2003)
Προϋπολογισμός 2005: αυξήσεις 3,0 3,5% στους μισθούς, καμιά πρόβλεψη για τα 176 € (προφανώς είναι θύματα της δημοσιονομικής απογραφής)
Μ. Γιαννάκου: «Θα καταργηθεί ο θεσμός
των ωρομισθίων...» (Μάρτης 2004)
Α. Καραμάνος(Γ.Γρ. ΥΠΕΠΘ): «Ό,τι Εμπίπτει στις δυνατότητες μας θα καλυφθεί με ωρομίσθιους» (δήλωση στο «ΒΗΜΑ» 1/12/04)
Μ. Γιαννάκου: «Δεν θα αλλάξει n δομή και n φυσιογνωμία του Δημοτικού Σχολείου... δεν υπάρχει πρόθεση για διορισμό άλλων ειδικοτήτων στο δημοτικό σχολείο» (Αύγουστος 2004)
Α.Καραμάνος(Γ.Γρ.ΥΠΕΠΘ): Νηπιαγωγοί και πτυχιούχοι ειδικής αγωγής τώρα στα ιδι¬ωτικά Δημοτικά Σχολεία"(εγκύκλιος 26/11/04)

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο 9 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Δημοκρατία για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της νεοδεξιάς. Αφού προεκλογικά, έταξε στους πάντες τα πάντα τώρα που έφτασε η ώρα της υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, για περισσότερους διορισμούς στην εκπαίδευση κατέθεσε τον πιο σκληρό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών. Έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, στον οποίο οι δαπάνες για την παιδεία και τον πολιτισμό (πρώτες προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό) όχι μόνο δεν προσεγγίζουν το στόχο του 5% του Α.Ε.Π., αλλά είναι μειωμένες σε σχέση και με τα περσινά επίπεδα. Οι διορισμοί δασκάλων μειώνονται κατά 50%, οι ωρομίσθιοι αυξάνονται και τείνουν να γίνουν θεσμός και οι αποδοχές μας μειώνονται.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δαπάνες για την παιδεία:
«Αυξάνονται» φέτος κατά 7,2%, ενώ πέρσι είχαν αυξηθεί κατά 11,27%. Έτσι το ποσοστό δαπανών προϋπολογισμού για την παιδεία διαμορφώνεται φέτος στο 3,4% του Α.Ε.Π., ενώ το 2004 ήταν 3,5%. Αλήθεια έτσι θα υλοποιηθεί ο στόχος του 5% επί του Α.Ε. Π. (προεκλογική δέσμευση), με μείωση κάθε χρόνο του ποσοστού των δαπανών;
Εισοδηματική πολιτική;
Προβλέπονται «αυξήσεις» της τάξης του 3,0 με 3,5 %, δηλαδή 15 με 20 € το μήνα καθαρά! Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι οι τελικές αυξήσεις (μαζί με τα 73€) στους μισθούς των εκπαιδευτικών ήταν από 8,4 έως 10,8 % . Φυσικά και τότε η παράταξη μας χαρακτήρισε απαράδεκτα χαμηλές τις αυξήσεις που δόθηκαν και γι' αυτό οργάνωσε την απεργιακή αντίδραση του κλάδου.
Αλήθεια n προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για άμεση χορήγηση του επιδόματος των 176 € στους εκπαιδευτικούς τι έγινε; Γιατί ο κ. Καλός, τώρα που είναι ο αρμόδιος Υπουργός και όχι αντιπολίτευση, δεν «βάζει» την Υπογραφή του «φαρδιά - πλατιά»;
Διορισμοί εκπαιδευτικών - Ωρομίσθιοι:
Οι προσλήψεις δασκάλων μειώνονται την επόμενη διετία κατά 50%. Η κυβέρνηση επανέρχεται στις πρακτικές διορισμών με το σταγονόμετρο της γνωστής τριετίας '90-93 (600 διορισμοί τον χρόνο).
Συγκεκριμένα την επόμενη διετία θα διοριστούν 2.200 δάσκαλοι (1.100 το χρόνο) έναντι 4.240 που διορίστηκαν την προηγούμενη διετία (2.120 το χρόνο).
Αλήθεια πώς θα καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση;
Πώς θα στηριχθούν οι νέοι θεσμοί;
Πώς θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα;

«Εκ των ενόντων» απαντά στο «ΒΗΜΑ» ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Α. Κα ραμάνος.
Τι εννοεί;! Η απάντηση στον προϋπολογισμό !
Το κονδύλιο για ωρομίσθιους (αυτούς που θα καταργούσαν) αυξάνεται κατά 1.677% !!
Το δε κονδύλιο για τις υπερωρίες αυξάνεται κατά 2.027%, ενώ το κονδύλιο για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών μειώνεται κατά 30%!!!

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με μια πρωτοφανή απόφασή του, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Α. Καραμάνος δίνει τη δυνατότητα στους σχολάρχες να προσλαμβάνουν πτυχιούχους Ειδικής Αγωγής και Νηπιαγωγούς για να κάνουν τους δασκάλους στην Πρώτη και τη Δεύτερη τάξη του Δημοτικού Σχολείου επικαλούμενος δήθεν πρόβλημα εξεύρεσης δασκάλων, τη στιγμή που στους πίνακες του ΥΠΕΠΘ υπάρχουν εγγεγραμμένοι αδιόριστοι συνάδελφοι. Αλήθεια ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφασης; Ποια ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τώρα δασκάλους; Ποιες, κρυφές, προεκλογικές δεσμεύσεις ικανοποιεί τώρα η κυβέρνηση;
Η σκοπιμότητα της απόφασης είναι προφανής. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των σχολαρχών οι οποίοι θέλουν να βρίσκουν φτηνό, ευέλικτο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο διδακτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει έλλειψη δασκάλων. Υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών που να θέλουν να εργασθούν σε «συνθήκες Μεσαία».
Το πρόβλημα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών δεν λύνεται με το «μοίρασμα της ανεργίας» μεταξύ των κλάδων αλλά με πολιτικές μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, με καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όπως και το καλοκαίρι μπήκαμε μπροστά και δεν επιτρέψαμε την είσοδο Φιλολόγων, Μαθηματικών ,Φυσικών και Θεολόγων και αποτρέψαμε την αλλαγή της δομής, της οργάνωσης και της φυσιογνωμίας του Δημοτικού Σχολείου, έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτή η παράνομη και προκλητική απόφαση.
Η παράταξη μας, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

 • ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές μας,
 • αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5 % του Α.Ε.Π.,
 • μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών,
 • καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής,
 • μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Συνάδελφε συναδέλφισσα
δυνάμωσε τις τάξεις της πιο υπεύθυνης παράταξης για να έχει ο κλάδος φωνή και άποψη

 

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Μάης 2004

Η Π.Α.Σ.Κ. ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Π.Α.Σ.Κ. στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 19 του Μάη , για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Ε.Δ.Ο.Θ. , του Συλλόγου Υπαίθρου.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επί 30 χρόνια συνεχώς (από τη μεταπολίτευση και μετά) οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες τιμούν με την ψήφο τους την παράταξη που με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια διαχειρίζεται τις τύχες του κλάδου. Τιμούν την αγωνιστική παράταξη που με τις προτάσεις τις έδωσε λύσεις στα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πετύχαμε πολλά με τη δράση και τη συμμετοχή όλων μας. Είναι βέβαιο ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου και ιδιαίτερα στο αίτημα της οικονομικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας από τη νέα συνδικαλιστική χρονιά.
Όπως πάντα, έτσι και στη νέα συγκυρία, η παράταξή μας καλείται και πάλι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί το επιβάλει η ιστορική της διαδρομή και το απαιτεί η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εμείς, συνάδελφοι ζητούμε τη στήριξη σας, όχι για να κάνουμε άσκοπη καταγραφή δυνάμεων, αλλά για να προωθήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα τα αιτήματα του κλάδου, όπως και στο παρελθόν πράξαμε.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ διεκδικούμε :

 • Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
 • Οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ( 1.300 € καθαρά στο νεοδιόριστο)
 • Διαφύλαξη των εργασιακών μας σχέσεων - κατάργηση της ωρομισθίας
 • 'Aμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν 18 μήνες προϋπηεσία

Η ΠΑΣΚ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

 Εκλογές Δ.Σ. 2002

 Εκλογές Δ.Σ. 2004

 παράταξη

 ψήφοι

 %

 έδρες

 ψήφοι

 %

 έδρες

Διαφορά

 Π.Α.Σ.Κ.

288

34,8

4

480

41,9

5

+ 7,1 %

 Δ.Α.Κ.Ε.

316

38,3

4

471

41,1

5

+ 2,8 %

 Ε.Σ.Α.Κ.-Δ.Ε.Ε.

39

4,7

-

40

3,5

-

- 1,2 %

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

109

13,3

2

98

8,6

1

- 4,7 %

 ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

74

8,9

1

56

4,9

-

- 4 %

Εκλέγονται:

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Δ.Ο.Θ.

 Λεμονής Ρήγας

 Λεμονής Ρήγας

 Παλαμπουγιούκης Νίκος

 Χαρισιάδης Διαμαντής

 Χαρισιάδης Διαμαντής

 Παλαμπουγιούκης Νίκος

 Καρυδά Σοφία

 Μαυρουδής Γρηγόρης

 Μαυρουδής Γρηγόρης

 Αναγνώστου Χαρίκλεια

 Λαζαρίδης Δημήτρης

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ

 Αγγελακίδου Έλσα

  Αγγελακίδου Έλσα

 Μουστάκας Γιάννης

 Τσακνάκης Μιχάλης

 Καρυδά Σοφία

 Αμπατζής Δανιήλ

 Δόσης Γιώργος

 Αποστολίδης Πάρις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μας σε όλα τα μέλη και τους φίλους της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας και έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όσους πίστεψαν ότι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των εκπαιδευτικών έχουν εξασθενήσει.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   2004
  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΑΣΚ
  για

 1. Στήριξη των δημοκρατικών Θεσμών της εκπαίδευσης
 2. Αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
 3. Λειτουργικά αυτόνομα Υπηρεσιακά  Συμβούλια
 4. Διαφάνεια - Αξιοκρατία - Αντικειμενικότητα

  ΠΑΣΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  Αγώνας - Συνέπεια - Προοπτική

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις 3 Νοεμβρίου καλούμαστε και πάλι να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Οι εκλογές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία. Και τούτο γιατί τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αυτά και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, εν γένει, βρίσκονται στο στόχαστρο πρωτοφανούς επιδρομής της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία απειλεί να σαρώσει κατακτήσεις και δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες και θυσίες.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Το τελευταίο κυρίως διάστημα βιώνουμε, όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης, τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς διακυβέρνησης, στην πιο σκληρή εκδοχή της. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα «παχιά λόγια», η ειδυλλιακή εικονική πραγματικότητα που επεχείρησε-και εν πολλοίς κατόρθωσε-να περάσει μετά τις εκλογές το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης καλλιέργησαν την προσδοκία ή και τη βεβαιότητα ότι, στη χειρότερη περίπτωση, δε θα επαναληφθούν τα λάθη της τριετίας 1990-1993.
Η κατάχρηση των εννοιών ταπεινότητα-σεμνότητα-σοβαρότητα και δηλώσεις, όπως «πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος», «σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον... », «είμαστε υπηρέτες των συμπολιτών μας και όχι εξουσιαστές τους», δημιούργησαν σε κάποιους την ψευδαίσθηση ότι αίφνης αποκτήσαμε κυβέρνηση-υπηρέτη του λαού!
Οι μάσκες έπεσαν
Όμως ήρθε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για να διαψεύσει όσους έτρεφαν αυταπάτες και φρούδες ελπίδες.
Οι όποιες απόπειρες ρητορικής μετάλλαξης, είτε με τη θεωρία του «μεσαίου χώρου», είτε με το ιδεολόγημα του «κοινωνικού κέντρου», δε στάθηκαν ικανές να συγκαλύψουν τον αυταρχισμό, την αντιδημοκρατική νοοτροπία και το ρεβανσισμό της "νέας διακυβέρνησης" της δεξιάς.
Στο πλαίσιο, προφανώς, της «επανίδρυσης του κράτους" (βλ. κομματικοποίησης) τα στελέχη της εκπαίδευσης, που είχαν επιλεγεί με σαφή, μετρήσιμα κριτήρια και διαδικασίες νόμιμες και διαφανείς καθαιρέθηκαν «ενμια νυκτί». Αντικαταστάθηκαν από «προσωρινούς», με διαδικασίες-παρωδία και με μοναδικό κριτήριο την αφοσίωση στο κυβερνών κόμμα.
Γελοιοποίηση των θεσμών
Και το πιο εξωφρενικό απ' όλα. Τα αρμόδια Συμβούλια διαμόρφωσαν την «πρόταση» τους σε ελάχιστες ώρες, όσες απαιτήθηκε για να εκφωνηθούν τα ονόματα των «προσωρινών» και να επικυρωθούν οι κατάλογοι που συντάχθηκαν στη Ρηγίλλης. Δηλαδή περιφρόνηση του ανθρώπου-εκπαιδευτικού, ευτελισμός του θεσμού, επιστροφή στην εποχή του αυταρχισμού, της αδιαφάνειας και της αυθαιρεσίας.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ Υ. Σ
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης
Μια σειρά από γεγονότα είναι αποκαλυπτικά της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η νέα διακυβέρνηση για να χειραγωγήσει, να περιθωριοποιήσει και να υποβαθμίσει το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

 1. Με προσωρινή «διαταγή» του Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ ανεστάλη αυθαίρετα και παράνομα η λειτουργία των Περιφερειακών και των Ανώτερων Περιφερειακών Συμβουλίων.
 2. Οι διατάξεις του ΠΔ 25/02 για τις μεταθέσεις Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Σχολείων δεν εφαρμόστηκαν, ύστερα από οδηγία του ΥΠΕΠΘ στους προέδρους των ελεγχόμενων Συμβουλίων.
 3. Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις δεν ανακοινώθηκαν έγκαιρα, εξαιτίας μικροκομματικών και μόνο σκοπιμοτήτων.
 4. Οι αποσπάσεις στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης έγιναν όχι με βάση τις εισηγήσεις των ΑΠΥΣΠΕ/ ΑΠΥΣΔΕ αλλά εν πολλοίς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα.

Είναι, επομένως, ολοφάνερο ότι οικοδομείται ένα αυταρχικό κομματικό κράτος που καθιστά αναξιόπιστους και αναποτελεσματικούς τους θεσμούς, απονεκρώνει κάθε συλλογική - δημοκρατική λειτουργία και θέλει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στο έλεος της κεντρικής εξουσίας.

Αρχές λειτουργίας των αιρετών μας

 1. Συνεργάζονται στενά με το σ.κ., για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων.
 2. Βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους.
 3. Λειτουργούν με γνώμονα τη νομιμότητα και τις αποφάσεις του κλάδου.
 4. Επιβάλλουν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, με τη συνεχή και δυναμική παρουσία, την εντιμότητα και το κύρος τους.
 5. Αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν στο Κλάδο κάθε αυθαιρεσία της Διοίκησης
 6. Συμβάλλουν στην αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων, με την εμπειρία, τις γνώσεις και την επάρκεια τους.
 7. Απορρίπτουν πρακτικές ενσωμάτωσης στη Διοίκηση και χρησιμοποίησης του θεσμού για τη συγκρότηση προσωπικών μηχανισμών.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΣΠΕ

 1. Αναγνώστου Ευάγγελος, 'Aρτας
 2. Αναοτασιάδου -Αναγνώστου Ευτυχία, Γρεβενών
 3. Αναστασόπουλος Περικλής, Πειραιά
 4. Βέβης Δημήτριος, Γ Αθήνας
 5. Βισβάρδης Διονύσιος, Ζακύνθου
 6. Βογιατζής Γεώργιος, Γ' Αθήνας
 7. Βούλγαρης Σωτήριος, Λάρισας
 8. Γαμβρίλης Ιωάννης, Βοιωτίας
 9. Παννόγκονα Αθηνά, Γ Αθήνας
 10. Γρηγορόττουλος Γρηγόρης, Αν. Αττικής
 11. Ζάγκας Ευάγγελος, Θεσπρωτίας
 12. Ζαχαριάδης Λάζαρος, Καβάλας
 13. Ζιάκας Ευάγγελος, Κορινθίας
 14. Καζούκας Αλέξανδρος, Ημαθίας
 15. Καραγιάννης Θωμάς, Αχαΐας
 16. Καρπιτσάρης Γεώργιος, Δράμας
 17. Κλημεντίδης Ιωάννης, Πέλλας
 18. Κρουστάλλης Αθανάσιος, Ξάνθης
 19. Μαυρίδης Μιχάλης, Έβρου
 20. Μιγαδάκης Χαράλαμπος, Πειραιά
 21. Νιδήμος 'Aγγελος, Σερρών
 22. Νταβέλης Ιωάννης, Εύβοιας
 23. Ντάλλας Νίκος, Πρέβεζας
 24. Πανταζής Παναγιώτης, Αν. Αττικής
 25. Παπαϊωάννου Ιωάννης, Μαγνησίας
 26. Πατσιούρας Αθανάσιος, Κοζάνης
 27. Πετράκης Νεκτάριος, Χανίων
 28. Ποζίδης Παναγιώτης, Κέρκυρας
 29. Πούλος Σωκράτης, Μεσσηνίας
 30. Σέττας Αντώνιος, Ρεθύμνης
 31. Σκλαβούνος Λάμπρος, Γ Αθήνας
 32. Τριώδας Δημήτριος, Κυκλάδων
 33. Τρυπογεώργος Παναγιώτης, Καρδίτσας
 34. Τσάμη Διονυσία, Ηλείας
 35. Τσίντζος Παναγιώτης, Τρικάλων
 36. Φασφαλής Νικόλαος, Θεσσαλονίκης
 37. Χρυσής Νικόλαος, Πειραιά
 38. Ψαρολογάκης Κλεάνθης, Ηρακλείου

Συμμετέχουμε - Αγωνιζόμαστε - Παρεμβαίνουμε Διαμορφώνουμε τις εξελίξεις
Ψηφίζουμε ΠΑΣΚ

Η τακτική των άλλων παρατάξεων
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας εξακολουθούν να αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση!
Αλλά και όταν προσποιούνται ότι καταγγέλλουν την κυβέρνηση, όπως πχ στην περίπτωση της «καρατόμησης» των στελεχών, στρέφουν ουσιαστικά τα βέλη τους εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακόμα και της ΠΑΣΚ!!
Όσο για τα μέλη της ΔΑΚΕ στο ΔΣ, αυτά εγκατέλειψαν πολύ νωρίς την αριστερίστικη ρητορεία και συμπεριφέρονται πλέον ως διαμεσολαβητές και ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στο συνδικάτο και στο χώρο της εκπαίδευσης...
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ
Η παράταξη μας, με τη φερεγγυότητα της ιστορικής της διαδρομής, χωρίς να παραβλέπει τις αστοχίες και τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων-τα οποία άλλωστε δεν παρέλειπε να επισημαίνει και να καταγγέλλει-αγωνίζεται σταθερά και αταλάντευτα για την προάσπιση της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ίσης μεταχείρισης των συναδέλφων, για την απόκρουση των παρακμιακών φαινομένων που παρατηρούνται το τελευταίο 7μ ηνο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η εμπειρία των στελεχών μας, η προσήλωση τους στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η επάρκεια και η αγωνιστική τους συνέπεια είναι η εγγύηση για την αποφασιστική ενίσχυση των Υ.Σ και την αποκατάσταση τους ως θεσμού δημοκρατικού και αξιόπιστου.
3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004: Αγωνιστικό Κάλεσμα
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους σας, ανεξάρτητα από παρατάξεις, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και μας ενώνουν, γιατί οι εκλογές αυτές δεν είναι μια ακόμα ευκαιρία για καταμέτρηση των παραταξιακών ψήφων. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επιβάλλεται η ενεργός συμμετοχή όλων μας, ώστε να αντισταθούμε στην επιχειρούμενη αποδόμηση του δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος και στη νεοφιλελεύθερη επέλαση κατά των δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενων.
Η ψήφος στην ΠΑΣΚ είναι ψήφος στον αγώνα που όλοι πρέπει να δώσουμε για:

 1. προάσπιση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
 2. διασφάλιση των κατακτήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων μας.
 3. αντιμετώπιση των μεγάλων και των μικρών προβλημάτων των συναδέλφων.
 4. διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα.
 5. ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.
 6. ουσιαστική επιστημονική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Οι προτάσεις μας
Διεκδικούμε:

 • Καθιέρωση συστήματος αποσπάσεων όλων των κατηγοριών, με σαφή και αντικειμενικά Κριτήρια.
 • Επαναφορά στα Υ.Σ. των αρμοδιοτήτων για τους διορισμούς, τις κάθε είδους αποσπάσεις, την επιλογή και τοποθέτηση αναπληρωτών- ωρομισθίων κ.λ.π.
 • 'Aμεση καθιέρωση αξιόπιστου
 • συστήματος επιλογής των στελεχών της Διοίκησης, που να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία.
 • Αλλαγή στον τρόπο συγκρότησης των Συμβουλίων Επιλογής Στελεχών, με επαναφορά των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • 'Aμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος των υπεραριθμιών
 • Βελτίωση του Π.Δ για τις μεταθέσεις.
 • Έγκαιρους διορισμούς και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί κανονικά από την πρώτη μέρα του διδακτικού έτους.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΝΙΚΗ

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 7-9-2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 • Η άλωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης από τους κομματικά "ημέτερους" της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε.
 • Πρωτοφανείς οι αρνητικές της επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των Σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 • Τεράστιες οι ευθύνες των μελών του Συμβουλίου Επιλογής.

Η νέα σχολική χρονιά που, ήδη, άρχισε βρίσκει τη Δημόσια Εκπαίδευση να δοκιμάζεται από τη "γαλάζια" επιδρομή. Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των Σχολείων της χώρας είναι πρωτοφανής στα εκπαιδευτικά μας χρονικά.
Η αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των νέων στελεχών αλλά και με τις καθημερινές απροκάλυπτες παρεμβάσεις των κομματικών εγκαθέτων της Ν.Δ., για το βόλεμα των "δικών" της παιδιών, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) εκπαιδευτικοί βρίσκονται ακόμη μετέωροι, χωρίς να γνωρίζουν πού θα υπηρετήσουν. Η μη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία καθιστά αδύνατο τον οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη νέα χρονιά. Ο διορισμός των αναπληρωτών και των ωρομισθίων καθώς και η χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς καθυστερούν σημαντικά. Τα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στις 13 Σεπτέμβρη. Οι κομματικές αποσπάσεις στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Τα πάντα παραδίδονται στην κομματική λαίλαπα και στη "γαλάζια" βουλιμία και μάλιστα στην πιο "ακραία" μορφή τους.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να "παίζει"στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών φθηνά και επικίνδυνα μικροκομματικά παιχνίδια.
Η ίδια η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, αφού απέβαλε κάθε ίχνος του δήθεν προοδευτικού ευρωπαϊκού της προφίλ, επιστρατεύει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και τίθεται επικεφαλής των κομματικών "ορδών" της Ν.Δ. για την κατάληψη του χώρου της εκπαίδευσης. Επίλεκτο μέλος της "κυβέρνησης όλων των Ελλήνων", πρωτοστατεί στην καρατόμηση των στελεχών και στην αντικατάστασή τους από κομματικούς φίλους και ημετέρους της Ν.Δ. και μάλιστα μέσα από μοναδικές στην ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος διαβλητές, αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες, που πραγματικά πλήττουν το περί δικαίου αίσθημα, απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο, επιβάλλουν την πλήρη χειραγώγηση και την υποταγή των εκπαιδευτικών και συγχρόνως αφυδατώνουν κάθε προσπάθεια για την ολόπλευρη στήριξή τους σ' ένα πλαίσιο εργασιακής δημοκρατίας και αυτονομίας.
Οι σαρωτικές αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και η στελέχωση των οργανισμών που εποπτεύονται από το ΥΠΕΠΘ, από καθαρόαιμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και από προσωπικούς ψηφοφόρους της κ. Υπουργού, πιστοποιούν κατά τρόπο πανηγυρικό την απροκάλυπτη παρέμβαση και συμμετοχή της στο επικίνδυνο και πολιτικό πισωγύρισμα!
Ενδεικτικό της δικής της φιλοσοφίας και αντίληψης είναι αυτό που με περισσή "σεμνότητα" και "ταπεινότητα" εξέφρασε τις προάλλες δημόσια: "Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν για το ποιον εγώ θα επιλέξω σε θέση στελέχους Εκπαίδευσης"!! Είναι μια "κυνική" ομολογία πλήρους υποταγής του δημόσιου συμφέροντος στα μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Είναι μια ομολογία ταυτισμένη πλήρως με τα πολιτικοϊδεολογικά πιστεύω μιας σύγχρονης πολιτικού που θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας προσωπικό της φέουδο!
Η ίδια, σήμερα, αντί να συνεχίσει την ένοχη σιωπή της για το πρωτοφανές ανοσιούργημα και για τις μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οπισθοδρομούν τη χώρα στην πιο άγρια και ωμή κομματική επέλαση στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και ιδιαίτερα της Εκπαίδευσης, βγαίνει, έχοντας επίγνωση της ανακρίβειας των στοιχείων που επικαλείται, για να δικαιολογήσει τα "αδικαιολόγητα" και με τις "εν συγχύσει" δηλώσεις της έρχεται να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να προκαλέσει τον εκπαιδευτικό κόσμο και να υποτιμήσει τη νοημοσύνη όλων μας.
Έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι η "σφαγή" των στελεχών είχε και... φεμινιστικά κίνητρα, αφού στις καινούργιες τοποθετήσεις διπλασιάστηκε η συμμετοχή των γυναικών σε υψηλές θέσεις της εκπαιδευτικής ιεραρχίας!!! Ακόμη, τη διατήρηση ενός 20%των προηγούμενων στελεχών, την απέδωσε στις αντικειμενικές επιλογές που η ίδια προώθησε! Φαίνεται πως ξεχνά ή θέλει να ξεχνά ότι αυτοί, στο σύνολο τους, είναι "δικά" τους παιδιά, που είχαν επιλεγεί σε διευθυντικές θέσεις το 2002.
Η περίπτωση, άλλωστε, του Δ/ντή Εκπαίδευσης Εύβοιας, που είναι ο μοναδικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση "διασωθείς" από τη μεγάλη "σφαγή", καθώς και όσα επακολούθησαν με τους προπηλακισμούς, τους χουλιγκανισμούς και με τις συμπεριφορές των φανατικών εγκάθετων της ΔΑΚΕ, ξένες προς το ήθος και το λειτούργημα των εκπαιδευτικών, υποδηλώνουν πλήρως τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία, τις αντιλήψεις και τις διαθέσεις της σημερινής κυβερνώσας παράταξης. Μόνο με τα "δικά" μας παιδιά θα επανιδρύσουμε το κράτος, το κράτος της δεξιάς! Είναι αδιανόητο να "παρεισφρήσουν" στη διοικητική πυραμίδα της Εκπαίδευσης "αλλόθρησκοι" και "αλλοεθνείς"!!! είναι ανεπίτρεπτο να μην τηρείται "στοιχειωδώς" η αγωνιστική επετηρίδα του κόμματος!!!
Η Υπουργός Παιδείας αρνείται να καταδικάσει τα πρωτοφανή αυτά έκτροπα που έγιναν στο γραφείο της, στον 5° όροφο του Υπουργείου Παιδείας και στην ΟΛΜΕ, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι όλα αυτά υποδηλώνουν την ορθότητα των δικών της ενεργειών και επιλογών!!!
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η μεταχείριση της εκπαιδευτικής κοινότητας από την κυβέρνηση είναι προσβλητική. Οι σχέσεις του εκπαιδευτικού κόσμου με την πολιτεία έχουν "διαρραγεί" σε μεγάλο βαθμό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει, ήδη, ναρκοθετήσει η ίδια τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία και την Εκπαίδευση που τόσο "πομπωδώς" έχει προαναγγείλει. Δεν πείθουν, πλέον, κανέναν οι δηλώσεις των αρμοδίων για συναίνεση, για μια πανεθνική προσπάθεια στην αντιμετώπιση των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Μετά τις πρόσφατες προσχηματικές διαδικασίες είναι φανερό ότι τα νέα στελέχη δεν νομιμοποιούνται στη συνείδηση των εκπαιδευτικών. Δεν γίνονται αποδεκτοί. Ουσιαστικά δεν είχαμε μια οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής. Βιώσαμε καθαρά μια διαδικασία διορισμού στελεχών Εκπαίδευσης με βάση τις λίστες του Υπουργείου Παιδείας, της Ρηγίλλης, των Υπουργών και Βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και της φιλοκυβερνητικής παράταξης της ΔΑΚΕ.
Το αρμόδιο συμβούλιο "Επιλογής" ολοκλήρωσε την όλη διαδικασία σε τρεις συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 6 ωρών.
Πραγματικά, είναι ένα άπιαστο ολυμπιακό ρεκόρ. Οι 715 φάκελοι των υποψηφίων, έμειναν κλειστοί. Οι σχετικές καταστάσεις που καταρτίστηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ και που θα αποτελούσαν τη βάση για τις επιλογές, δεν είχαν ούτε καν τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων! Το Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση μέλους του, επέλεξε για κάθε μια θέση τον... "καταλληλότερο" !!!, από την προαποφασισμένη λίστα που πρότεινε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας! Μάλιστα μερικοί είχαν τοποθετηθεί αρχικά και σε θέσεις που δεν είχαν ζητήσει με τις αιτήσεις τους. Το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου με τις αγωνιστικές, κομματικές περγαμηνές του αποτέλεσαν το μοναδικό κριτήριο για το διορισμό των νέων Στελεχών Εκπαίδευσης.
Ακόμη και η ... στρατιωτική εξέλιξη σε πολλές περιπτώσεις συνυπολογίστηκε!
Χωρίς, λοιπόν, να προηγηθεί η καταγραφή και η κατάθεση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, καθώς και ο έλεγχος, η αξιολόγηση, η κρίση και η σύγκριση των προσόντων αυτών μεταξύ των υποψηφίων για την ίδια θέση, το Συμβούλιο προχώρησε στην επικύρωση των "προαποφασισμένων επιλογών", συμπράττοντας στη διάπραξη του πρωτοφανούς αυτού "εγκλήματος"!
Όλες οι αποφάσεις του είναι πλήρως αναιτιολόγητες και κατά συνέπεια προδήλως παράνομες και καταχρηστικές!
Τα μέλη του Συμβουλίου, στην πλειοψηφία τους, ιδιαίτερα οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία "παρωδία" και να συμβάλλουν στην καταρράκωση των βασικών αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που οι ίδιοι διδάσκουν καθημερινά στους σημερινούς φοιτητές τους και αυριανούς εκπαιδευτικούς!
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πραγματικά αν και κατά πόσο, σήμερα, όλοι τους νιώθουν ήσυχη τη συνείδηση τους γι αυτό που έπραξαν. Περιμέναμε πως, μπροστά στο όλο κύμα οργής, αγανάκτησης και αναστάτωσης που έχει ξεσπάσει στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, θα είχαν την ευαισθησία να αποδεχτούν τις τεράστιες ευθύνες τους και να παραιτηθούν από το Συμβούλιο Επιλογής.
Πώς στ' αλήθεια, θα αιτιολογήσουν την όλη συμμετοχή και τη λειτουργία τους στο Συμβούλιο οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι: α) Χρ. Σαϊτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος β) Βούλα Πολυχρονοπούλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος γ) Αν. Κοντάκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Πέτρος Μπερερής και ο επί 16 χρόνια Προϊστάμενος Γραφείου και Δ/ντής Εκπ/σης Γιάννης Γιαννάκος;
Μήπως οι ίδιοι επιλέχτηκαν και εξελίχτηκαν στις θέσεις που κατέχουν σήμερα με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις πρόσφατες επιλογές, μια διαδικασία που πρώτιστα προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόσταση του καθενός μας;
Όλα αυτά τα επισημαίνουμε, σήμερα, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον Κλάδο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και με απόλυτη συνέπεια στη μακρόχρονη και αξιόπιστη πορεία μας, ως αγωνιστική και προοδευτική παράταξη, παραδίνοντας, συγχρόνως, στην κρίση του εκπαιδευτικού κόσμου όλους αυτούς που προτίμησαν να γίνουν αρεστοί στην εξουσία, επιλήσμονες, όμως, των υποχρεώσεών τους και της αποστολής τους.
Κανένας δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί μπροστά στην κομματική έφοδο της συντηρητικής παράταξης της Ν.Δ...
Όταν, σήμερα, καταργείται κάθε έννοια αξιοκρατίας και όταν η κομματική επετηρίδα υποκαθιστά την προσφορά του δημόσιου λειτουργού και η επιχείρηση κομματικού ελέγχου του κράτους καταλήγει στην αποδιάρθρωσή του, τότε καθίσταται κυρίαρχη η προάσπιση των συμφερόντων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των δημοκρατικών μας θεσμών αλλά και του μέλλοντος των παιδιών μας, της κοινωνίας και του τόπου μας.
Η ΠΑΣΚ και πάλι, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, καλεί όλους τους συναδέλφους της χώρας σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, για να μην περάσουν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της νεοδεξιάς, για να σταθούμε απέναντι στη κυβερνητικές επιλογές που μας παραπέμπουν στη αλήστου μνήμης εποχές της ημετεροκρατίας και φαυλότητας και της αυταρχικότητας εποχές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τα "έργα και της ημέρες" νεοδημοκρατικής παράταξης, που άδικα εδώ και καιρό, προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ευαίσθητου "κοινωνικού κέντρου".

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 30/8/2004

Ανακοίνωση ΠΑΣΚ για ολοκλήρωση επιλογών στελεχών

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώνεται η διαδικασία «παρωδία» για τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης. Θρίαμβος της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας και της μετριότητας.
Σε χρόνο «ρεκόρ» και μέσα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού και της ολοκληρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας, ολοκληρώνεται η διαδικασία «παρωδία» για τις επιλογές στελεχών στο χώρο της εκπαίδευσης. Μέσα σε δυο, μόνο, ημέρες με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησαν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, «δια των συντεταγμένων οργάνων», στο διορισμό εκατοντάδων κομματικά ημετέρων σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης. Καταξιωμένα στελέχη με σημαντική παρουσία και προσφορά στο χώρο του Σχολείου και της Εκπαίδευσης, που τίμησαν για πολλά χρόνια το λειτούργημά τους, τη θέση τους και την αποστολή τους και που επιλέχτηκαν μέσα από μια, 7μηνης διάρκειας, αξιοκρατική και αντικειμενική διαδικασία, με καθορισμένα τα μετρήσιμα και τα αντικειμενικά κριτήρια και με Συμβούλιο Επιλογής κύρους, καρατομήθηκαν ως ακατάλληλοι! Οι θέσεις τους, τώρα, στο σύνολό τους καταλαμβάνονται μόνο από επίλεκτα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη της σημερινής κυβερνώσας παράταξης! Ο θρίαμβος της ημετεροκρατίας, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας και της φαυλότητας φτάνει στο «απόγειό» του! Η αλήστου μνήμης περίοδος '90-'93 αναβιώνει με όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Ίσως, μάλιστα, κι αυτή να ωχριά μπροστά σ' αυτά που ζούμε σήμερα, σ' αυτά που κυλούν τόσο απλά όσο και «σεμνά» και «ταπεινά»!
Οι θέσεις και οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο από τις καθημερινές εξελίξεις και τα αρνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν γύρω μας.
Οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί του πρωτοφανούς, στα πολιτικά και εκπαιδευτικά μας χρονικά, ανοσιουργήματος είναι γνωστοί σε όλους μας.
Τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής, στην πλειοψηφία τους, με βάση, μόνο το βιογραφικό και τα στοιχεία που προώθησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι απ' ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας (!) και μέσα από μια διαδικασία πλήρους αδιαφάνειας και απόλυτης μυστικοπάθειας (!) αποφάνθηκαν για το ποιοι από τους ... υποψήφιους είναι οι πλέον κατάλληλοι να στελεχώσουν διοικητικές θέσεις της Εκπαίδευσης! Με απλά λόγια επικύρωσαν με την υπογραφή τους τον πίνακα επιλογής που είχε καταρτιστεί και προαποφασιστεί από τους «αρμόδιους» του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το υπογραμμίζουμε αυτό με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον κλάδο, απέναντι σ' όλους τους συναδέλφους της χώρας αλλά και με απόλυτη συνέπεια στη μακρόχρονη και αξιόπιστη πορεία μας ως προοδευτική και αγωνιστική παράταξη. Προκλητικά αγνοήθηκαν τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των μη ημετέρων υποψηφίων. Αρκετοί εκπαιδευτικοί, με αξιόλογες σπουδές (διδακτορικά, μεταπτυχιακά κ.α.) και με σημαντική εκπαιδευτική και παιδαγωγική κατάρτιση αλλά και διοικητική εμπειρία, δεν κρίθηκαν ικανοί να υπηρετήσουν την Εκπαίδευση από διοικητική θέση. Απεναντίας, υποψήφιοι με ανύπαρκτα προσόντα και με μοναδικό κριτήριο την κομματική και παραταξιακή ταυτότητα της Ν.Δ., κοσμούν σήμερα, εξ ολοκλήρου τον πίνακα των νέων Περιφερειακών Δ/ντών, των Δ/ντών Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων Γραφείων. Θα είχε ενδιαφέρον πραγματικά να μας πουν, αν έγιναν και σε τι ποσοστό στελέχη εκπαίδευσης υποψήφιοι μη προσκείμενοι στη νεο-δεξιά παράταξη.
Το Υπουργείο Παιδείας και η παράταξη της ΔΑΚΕ, που με μεγάλη επιτυχία εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, έχουν το λόγο. Αναμένουμε!
Οι επιλογές αυτές, ήδη, έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση όλου του εκπαιδευτικού κόσμου. Ακόμη και δικοί τους τις κατακρίνουν και τις χλευάζουν! Τα αποτελέσματα κατά γενική ομολογία είναι έωλα. Η όλη διαδικασία επιλογής είναι προδήλως παράνομη και καταχρηστική.
Οι προσφυγές κατά του πίνακα και της διαδικασίας παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Είναι σίγουρο, πως, αυτοί που έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες.
Αλήθεια, πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν, αλλά και πόσο ήσυχοι με τη συνείδησή τους είναι όλοι αυτοί, που συνήργησαν στη διάπραξη του ανομολόγητου αυτού «εγκλήματος» σε βάρος της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά και στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας και της εκπαιδευτικής ευαισθησίας και λεβεντιάς;
Αλήθεια, τι θα πουν αύριο στους φοιτητές τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για την όλη διαδικασία επιλογής και το «νόθο» αποτέλεσμα που προέκυψε και πώς θα αιτιολογήσουν στους συναδέλφους τις καθαρά κομματικές επιλογές οι σύμβουλοι του Παιδ. Ινστιτούτου και οι Δ/ντές Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Επιλογής;
Μήπως είναι εύκολο να μας πουν, αν μέσα από μια τέτοια διαδικασία επιλέγησαν και οι ίδιοι για τις θέσεις που κατέχουν σήμερα και μάλιστα στα χρόνια της «καθεστωτικής» λειτουργίας θεσμών και οργάνων..!
Φυσικά, η κυρίαρχη ευθύνη για την άλωση της Εκπαίδευσης από τους ημέτερους «γαλάζιους» ανήκει στην κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
¶δικα προσπαθεί η Υπουργός Παιδείας, η κ. Μαρ. Γιαννάκου, ως εκφραστής της «πεφωτισμένης» δεξιάς να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τις πρωτοφανείς αυτές διαδικασίες και για την κομματική επέλαση της Ν.Δ. στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
Το προσωπείο «του εκσυγχρονισμού» και της «προοδευτικότητας» που η ίδια, εδώ και καιρό, έχει φιλοτεχνήσει, κατέπεσε! Είναι πλήρως ταυτισμένη με τις πιο ακραίες και φανατικές πολιτικές επιλογές της δεξιάς παράταξης, απόλυτα πιστή και συνεπής στο συντηρητικό παρελθόν της, στις αυταρχικές και αναχρονιστικές παραδόσεις και καταβολές της.
Δεν πείθουν πλέον οι ανακοινώσεις της για συναίνεση, για εθνικό διάλογο, για υπεύθυνη, ουσιαστική και γόνιμη συμμετοχή όλων των φορέων σε μια πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών και κρίσιμων προβλημάτων της Παιδείας και της Εκπαίδευσης. Οι πρόσφατες δηλώσεις της για αξιοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και για αξιοποίηση των προσοντούχων εκπαιδευτικών, αποβλέπουν μόνο στην ενίσχυση του προοδευτικού της, δήθεν, προφίλ και τίποτε περισσότερο.
¶λλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι όλα αυτά τα πρωτοφανή και τα τόσα αρνητικά, που συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης, εντάσσονται σ' ένα γενικότερο σχεδιασμό για την επανίδρυση του κομματικού κράτους της δεξιάς. Ο ασφυκτικός έλεγχος του χώρου της εκπαίδευσης είναι προφανώς, ένας σημαντικός κρίκος της όλης αυτής επιχείρησης. Τα ίδια παρατηρούνται στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, στη δημόσια διοίκηση κ.α.
Οι διακηρύξεις της Ν.Δ. μέσα από το πρόγραμμά της για μια «χρηστή και ουδέτερη Δημόσια Διοίκηση» στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων, μαζί με τόσες άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες παραμένουν ανεκπλήρωτες και καθημερινά αξιοποιούνται για καθαρά επικοινωνιακούς μόνο λόγους. Ουσιαστικά πράττουν το αντίθετο! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το «βόλεμα»των δικών τους παιδιών! Δεν πείθουν, όμως, κανέναν. Ο λαός έχει και γνώση και μνήμη!
Είναι σίγουρο ότι και σ' αυτή τη συγκυρία η ΠΑΣΚ θα σταθεί σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό όλων των συναδέλφων, θα στηρίξει με κάθε μέσο τα ικανά και καταξιωμένα στελέχη της Εκπαίδευσης που εκδιώχτηκαν με τον πιο βάναυσο, αντιδημοκρατικό και προσβλητικό τρόπο από τις θέσεις τους, θα αντισταθεί σ' όλα εκείνα τα ζοφερά φαινόμενα που παρατηρούνται στο χώρο της Εκπαίδευσης, φαινόμενα που προκαλούν και συγχρόνως υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας, αμαυρώνουν θεσμούς και όργανα, πλήττουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Μαζί με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια για την επαναφορά αναχρονιστικών και αυταρχικών δομών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο της Παιδείας μας, για μια σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση, για έναν εκπαιδευτικό κοινωνικά, οικονομικά και επιστημονικά αναβαθμισμένο, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 26/8/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την αναστολή λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την κομματική άλωση της εκπαίδευσης
Πέντε μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της κυβερνητικής ΔΑΚΕ και θέτοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον της εκπαίδευσης, με μια πρωτοφανή και παράνομη απόφασή της αναστέλλει τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ερχόμενη σε αντίθεση ακόμη και με τον πρόσφατο Νόμο που η ίδια ψήφισε πριν από ένα μήνα (Ν.3260/04) και ο οποίος προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας των Συμβουλίων της εκπαίδευσης.
Με την απόφαση αυτή τινάζεται στον αέρα η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού χιλιάδες εκπ/κοί (νεοδιορισθέντες, αποσπασμένοι, ωρομίσθιοι κλπ.) δεν θα γνωρίζουν την 1η του Σεπτέμβρη, που αρχίζει το σχολ. έτος, σε ποιο σχολείο να παρουσιασθούν για να αναλάβουν υπηρεσία. Κανείς προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να γίνει (κατανομή τάξεων, δραστηριότητες, εκδηλώσεις κλπ.) από τους Συλλόγους διδασκόντων, αφού από κάθε σχολείο θα λείπουν εκπ/κοί.
Στην ίδια απόφαση ομολογείται με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι η διαδικασία «επιλογής» Δ/ντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων θα είναι -όπως είχαμε προβλέψει- μια διαδικασία παρωδία αφού όπως επί λέξει αναφέρεται η λειτουργία των Συμβουλίων αναστέλλεται « ... λόγω της έναρξης και της εντός πολύ λίγου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής προσωρινών Δ/ντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων Γραφείων...».
Αλήθεια πώς γνωρίζει ο Γ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ότι η διαδικασία των «ανεξάρτητων» - κατά τα άλλα - συμβουλίων επιλογής θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, όταν είναι γνωστό ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν υποβάλει αιτήσεις 800 περίπου εκπ/κοί και η προηγούμενη διαδικασία επιλογής, το 2002, είχε διαρκέσει περίπου 7 μήνες; Δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση στη λειτουργία των Συμβουλίων;
Μετά και από αυτή την κυνική ομολογία «περί πολύ σύντομων διαδικασιών» δεν μένει πλέον σε κανέναν καμιά αμφιβολία ότι οι επικείμενες «επιλογές» είναι προαποφασισμένες, ήδη τα ονόματα κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΠΘ, και έχουν μοναδικό στόχο την κομματική άλωση της εκπαίδευσης.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον εκπρόσωπο του Π.Ι. να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους μια διαδικασία «παρωδία» και να συνδέσουν το όνομά τους με τέτοιες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και διαβλητές διαδικασίες που ευτελίζουν το κύρος του λειτουργήματός τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο καθένας θα αναλάβει το κόστος που του αναλογεί. Και οι κρίνοντες κρίνονται.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 18/8/200

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Ολοκληρώνεται η επιχείρηση άλωσης του Κράτους από τα «γαλάζια» παιδιά της Ν.Δ..
- Πρωτοφανής κομματική επιδρομή στο χώρο της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έχουν, ήδη, ξεκινήσει. Τα πάντα στη χώρα μας κυλούν στο ρυθμό και το κλίμα που, έχει διαμορφώσει το πιο κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός του πλανήτη μας.
Μοναδική εξαίρεση σ' αυτό αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.. Μια κυβέρνηση που αδυνατεί να παρακολουθήσει τον εθνικό βηματισμό των ημερών αυτών, αρνείται να ταυτιστεί με τα αισθήματα που διακατέχουν τον ελληνισμό.
Τα στελέχη της, φυσικά, μαζί με τον Πρωθυπουργό, καθημερινά και μέσα από τα μηνύματά τους, εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα και μιλούν για εθνική ανάταση και ομοψυχία, για μια αναγεννητική προσπάθεια και αληθινή κοσμογονία. Τι το πιο αυτονόητο όσο και το πιο εθνικά επιθυμητό!
Όλα αυτά, όμως, μόνο φραστικά και για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών, γιατί, στην πραγματικότητα κάνουν εντελώς το αντίθετο. Αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και των μεγάλων στιγμών που ζει σήμερα ο ελληνισμός. Με την όλη στάση τους, τη συμπεριφορά τους, τις επιλογές και τις πολιτικές τους, με τα «έργα και τις ημέρες τους» δείχνουν πως παραμένουν πιστοί και συνεπείς στο παρελθόν τους, ανίκανοι και ανεπαρκείς να υπηρετήσουν τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.
Αντί να ενώνουν, διχάζουν και διαιρούν. Η άλωση του Κράτους από τα καθαρόαιμα «γαλάζια παιδιά» είναι ο κυρίαρχος στόχος της νεο-δεξιάς παράταξης. Η επανίδρυση του κράτους, του κομματικού κράτους, είναι πλέον πραγματικότητα. Οι μάσκες πέφτουν. Η δικαιοσύνη, το κάστρο της Δημοκρατίας, καταλαμβάνεται από τους προσκείμενους στη Ν.Δ.. Ακόμη και νέες θέσεις δημιουργούνται γι' αυτούς!
Με νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, παρά τη γενική κατακραυγή και τη σθεναρή αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, καρατομούνται είκοσι πέντε χιλιάδες διοικητικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης.
Έτσι, απλά, αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά ανατρέπεται η διοικητική πυραμίδα στη λειτουργία του Κράτους, χωρίς καν να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι προεκλογικές δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, που του στέρησαν τον υπουργικό θώκο, ωχριούν μπροστά σ' αυτό που επιχειρείται!
Η συνέχεια του Κράτους εξοβελίζεται. Η λειτουργία των συντεταγμένων οργάνων, των κοινωνικών και δημοκρατικών θεσμών δυναμιτίζεται. Ο κοινωνικός και εθνικός ιστός κατακερματίζεται.
Βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση συρρικνώνονται. Η αξιοκρατία αντικαθίσταται από την κομματική ευνοιοκρατία και η ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπεται σε πολιτική και κομματική ομηρεία για τα στελέχη της.
Η ισοπολιτεία και η ισονομία καταρρακώνονται. Κάθε έννοια δικαίου, αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας, αξιοπιστίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας καταλύεται.
Όλα αυτά παραπέμπουν στις αλήστου μνήμης εποχές της απόλυτης ημετεροκρατίας και της κομματικής χειραγώγησης του όλου συστήματος διοίκησης, που για πολλά χρόνια στο παρελθόν είχε καθιερώσει η κυβερνώσα παράταξη.
Αυτό, όμως, που κρίνεται επιεικώς αδιανόητο όσο και απαράδεκτο είναι να εμφανίζεται το βόλεμα των κομματικών της οπαδών ως ... μεταρρυθμιστική τομή στη Δημόσια Διοίκηση.
Οι υποσχέσεις περί «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων» και «περί εγγύησης της αξιοκρατίας», υποκλίνονται στο παρελθόν της συντηρητικής παράταξης και στις απαιτήσεις των κομματικών της στελεχών.
Τα φαινόμενα της αλαζονείας και της αυταρχικότητας αποτυπώνονται, καθημερινά, ανάγλυφα στα πρόσωπα των αξιωματούχων της κυβέρνησης. Με μιας ξεχνούν και διαγράφουν το «σεμνά και ταπεινά», που τόσο έντεχνα και σκόπιμα πρόβαλαν για πέντε ολόκληρους μήνες. Δεν τους «πάει». Δεν τους αρμόζει. Μα, και δεν τους εξέφραζε ποτέ! Αυτάρεσκα κομπάζουν! Οικειοποιούνται τα πάντα, ό,τι θετικό έχει προκύψει στη χώρα μας.
Δίνουν τη δυνατότητα στους δικούς τους να πανηγυρίζουν. Οι κομματικές ορδές εφορμούν για να καταλάβουν τη νέα Βαστίλη !!
Είναι αυτοί, που, πρόσφατα, στο κομματικό τους συνέδριο, εισέβαλαν, κραδαίνοντας ως τρόπαιο τα κεφάλια των χιλιάδων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης, για να καθησυχάσουν τους αδημονούντες κομματικούς ημετέρους.
Αδιαφορούν παντελώς για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες !
Γι' αυτό, άδικα επιχειρεί η Ν.Δ. να «απεκδυθεί» ως παράταξη το δεξιό της βαρύ μανδύα. Με το νέο ιδεολόγημα «του Κοινωνικού Κέντρου», μάταια προσπαθεί να προσδώσει στη νέα Δεξιά άρωμα Κέντρου και προοδευτικότητας.
Δεν πείθουν σήμερα, πλέον, κανέναν με τον όψιμο λαϊκισμό και τον «φιλανθρωπισμό» της δήθεν λαϊκής και κοινωνικά ευαίσθητης Δεξιάς, που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ..
Το «Κοινωνικό Κράτος» προϋποθέτει κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική συνείδηση, απαιτεί σύγχρονη και προοδευτική πολιτική παρέμβαση, χρειάζεται εθνική στρατηγική, συνέπεια, αξιοπιστία, πολιτική ωριμότητα και εντιμότητα, φροντίδα και ενδιαφέρον για τα συμφέροντα του μη οικονομικά και κοινωνικά προνομιούχου πολίτη, προστασία των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αξιόπιστη δημοκρατική λειτουργία θεσμών και οργάνων. Και αυτά, ως νεο-Δεξιά παράταξη δεν τα διαθέτει, γιατί δεν τα πιστεύει, μα και γιατί ποτέ της δεν τα εγκολπίστηκε !
Οπωσδήποτε ο καλοκαιρινός «γαλάζιος» αιφνιδιασμός απογύμνωσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. από την επίφαση αγαθών και απροκατάληπτων προθέσεων για το σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων. Οι νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις και οι συνακόλουθες αρνητικές εξελίξεις και επιπτώσεις στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας, αποτελούν κακό δείγμα γραφής κυβερνητικής πρακτικής και προϊδεάζουν για ακόμη χειρότερες αυθαιρεσίες, που στόχο έχουν τη δημιουργία πολιτών - ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων.
Αν σ' όλα αυτά προσθέσει τώρα, ο καθένας μας πλείστα τόσα άλλα αρνητικά που έχουν σημαδέψει τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όπως: την αποστασιοποίηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, την απόπειρα εξαπάτησης γύρω από την εξέλιξη και ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, τον εμπαιγμό των χιλιάδων συμβασιούχων, τον ερασιτεχνισμό και το λαϊκισμό στο χειρισμό του Κυπριακού, την ένταξη της ελληνικής οικονομίας υπό επιτροπεία, μαζί με την απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, τη σημαντική ανατίμηση των φαρμάκων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, τη νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας του μεγάλου κεφαλαίου, την καλπάζουσα ακρίβεια, την προαγγελία της δραματικής αύξησης της ανεργίας κ.α., τότε εύκολα γίνεται κατανοητό ότι σε λίγο καιρό λήγει η παρατεταμένη περίοδος χάριτος και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να θερίσει θύελλες, μιας κι έσπειρε αρκετούς ανέμους !
Ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης η κατάσταση που επικρατεί είναι αρκετά έκρυθμη. Όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι «θερμός». Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Το οργανωμένο Σ.Κ. και η εκπαιδευτική κοινότητα, μπροστά στην όλη αυτή ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, αποκτούν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αντιδράσουν, να αντισταθούν και να αποτρέψουν την πλήρη κομματική άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του Κλάδου, σε μια τέτοια προσπάθεια είναι επιβεβλημένη.
Η ΔΑΚΕ, η καθαρά κυβερνητική παράταξη «περί άλλων τυρβάζει». Πλήρως ταυτισμένη με τις κυβερνητικές επιλογές και εναρμονισμένη με το παρελθόν της νοιάζεται για τα «δικά της παιδιά» ελπίζοντας σε εκλογικά κέρδη. Ξεχνά ή μάλλον θέλει να ξεχνά τι, μέχρι χτες, διακήρυττε ! Αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Κλάδου.
Ξεχνά ότι απόφαση του κλάδου, που και η ίδια ψήφισε, είναι η θητεία και όχι η μονιμότητα των στελεχών της εκπαίδευσης (68η Γ.Σ., Ιούνιος 1999), που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ..
Ξεχνά ότι απόφαση του κλάδου, που και η ίδια ψήφισε, είναι, οι επιλογές να γίνονται με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια (69η Γ.Σ., Ιούνιος 2000) και όχι με γενικόλογα και αόριστα που ο πρόσφατος νόμος προβλέπει.
Ξεχνά ότι η ίδια πρωτοστάτησε στην 70ή Γ.Σ. του κλάδου ακόμη και οι περιφερειακοί Δ/ντές εκπαίδευσης να επιλέγονται με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.
Τα μέλη της στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τηρούν στάση ένοχης σιωπής. Αλλά τι μπορούν να πουν, αλήθεια, όταν οι ίδιοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιχειρούμενο ανοσιούργημα για την αντικατάσταση εκατοντάδων Δ/ντών και Προϊσταμένων Γραφείων Εκπ/σης, που επιλέχτηκαν για μια τετραετία, μέσα από ένα θεσμοθετημένο σύστημα μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων και με τη συμμετοχή Συμβουλίου κύρους.
Οι συνάδελφοι, όμως, για μια ακόμη φορά θα της γυρίσουν την πλάτη. Η δύναμη και η επιρροή της θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που τους εκφράζουν, αυτοί που αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους. Είναι αυτοί που στάθηκαν πάντα δίπλα τους, μακριά από κυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα.
Η Π.Α.Σ.Κ., πρωτοπόρα και στην παρούσα φάση, πιστή στην αξιόπιστη, αγωνιστική της διαδρομή, θα αντιπαλέψει τη συντηρητική και αναχρονιστική εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ., θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Μια ηγεσία που φάσκει και αντιφάσκει. Δείχνει αναξιόπιστη και ανίκανη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών. Δεν πείθει.
Η ίδια η Υπουργός Παιδείας, ενώ από τη μια μεριά, ως κύριος εκφραστής της «λαϊκής δεξιάς», αγέρωχα ανακράζει πως: « δεν την ενδιαφέρει, τι θέλουν και τι ζητούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες», «δε θα συγκυβερνήσουν» και τέλος «θα εφαρμόσει κατά γράμμα το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.», από την άλλη ως αξιόπιστος εκπρόσωπος της «πεφωτισμένης δεξιάς», ζητά τη συμμετοχή όλων στον εθνικό διάλογο και τη συναίνεση σε θέματα Εκπαίδευσης και Παιδείας.
Είναι δύο πλευρές της ίδιας πολιτικής, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πάνω σε ποια βάση θα γίνει ένας κοινωνικός διάλογος, υπεύθυνος και γόνιμος; Συναίνεση και διάλογος σημαίνουν: «Ελάτε να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε προαποφασίσει και έχουμε δρομολογήσει»;
Ήδη, όλοι οι μηχανισμοί στο χώρο της Εκπαίδευσης για «την επιλογή των δικών μας παιδιών», βρίσκονται σε πλήρη διάταξη και ετοιμότητα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι αόριστες και γενικόλογες νέες ρυθμίσεις τους διευκολύνουν σ' αυτό.
Παραμένει μόνο η επικύρωσή τους από το Συμβούλιο Επιλογής!
Ποιοι, τελικά, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Σύμβουλοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία «παρωδία», και να συνδέσουν το όνομά τους με τέτοιες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και διαβλητές διαδικασίες, που ευτελίζουν το κύρος του λειτουργήματός τους και την ίδια την επιστημονική και προσωπική τους υπόσταση;
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος που του αναλογεί. Είναι σίγουρο ότι και οι κρίνοντες θα κριθούν !
Η παράταξη της ΠΑΣΚ στάθηκε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο θέμα αυτό. Καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιχείρηση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την άλωση του Κράτους, εγκαθιδρύοντας το σύστημα της ημετεροκρατίας και της αυταρχικότητας, το δικό της σύστημα, που τόσο πολύ βιώσαμε σε χαλεπά για την κοινωνία, την εκπαίδευση και το λαό καιρούς. Αρνήθηκε να μπει στη λογική νομιμοποίησης των απαράδεκτων για τα δημοκρατικά ήθη παρεμβάσεων της συντηρητικής παράταξης στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
Με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα των 70.000 συναδέλφων όλης της χώρας αλλά και τα συμφέροντα της Δημόσιας Εκπ/σης.
Η απόφασή της για τη μη συμμετοχή του Αιρετού της ΠΑΣΚ στη «διαδικασία», είναι πράξη ευθύνης, πράξη σεβασμού προς τη νομιμότητα, την αξιοπρέπεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, όπου φαλκιδεύονται βασικές κατακτήσεις αλλά και κυρίαρχα δικαιώματα των εργαζομένων, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει.
Οι καιροί ου μενετοί για όλους μας !

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 15/7/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το κομματικό κράτος με τις πιο αναχρονιστικές και αυταρχικές του δομές
αναβιώνει σήμερα ακόμη και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τριάντα μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στα μέσα του καλοκαιριού, όπου τα πάντα κινούνται, όπως είναι αυτονόητο, μέσα σ' ένα κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας, επέλεξε ως τον πλέον κατάλληλο χρόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και να προωθήσει στη Βουλή ρύθμιση, με την οποία καρατομούνται εκατοντάδες καταξιωμένα στελέχη της εκπαίδευσης (Δ/ντές και Προϊστάμενοι Γραφείων), που είχαν την τύχη ή μάλλον την ατυχία, όπως αποδεικνύεται, να τιμήσουν τον Κλάδο των Εκπαιδευτικών και το λειτούργημά τους, να στηρίξουν καινοτόμες δράσεις στο χώρο του Σχολείου και να υπηρετήσουν ευσυνείδητα, επί δυο τουλάχιστον χρόνια, τη διοίκηση και τα συμφέροντα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης, υιοθετώντας ακραίες απόψεις για δήθεν αναξιοκρατικές και κομματικές επιλογές των στελεχών, φαίνεται ότι αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι τα σημερινά στελέχη της Εκπαίδευσης έχουν επιλεγεί μέσα από μια πλήρως διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία και με βάση ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων, που, παρά τις όποιες αδυναμίες και ασάφειές του, είναι σαφώς καλύτερο από οποιοδήποτε προηγούμενο και πιο κοντά στις θέσεις του Κλάδου μας.
Εξάλλου, η συμμετοχή στην όλη διαδικασία επιλογής ενός Συμβουλίου κύρους, με μέλη διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και αξιόλογους συμβούλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που, προτείνονται από τα θεσμοθετημένα συλλογικά τους όργανα, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία αυτή και περισσότερη αξιοπιστία στο τελικό αποτέλεσμα.
¶λλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι τα στελέχη αυτά, μέσα από τη συμμετοχή τους και τη λειτουργία τους στα Περιφερειακά Συμβούλια, επέλεξαν χιλιάδες Δ/ντές σχολικών μονάδων, χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα και αμφισβητήσεις. Κι αυτό το αποδέχεται σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου. Μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το αρνούνται, αλλοιώνουν έντεχνα την πραγματικότητα, θολώνουν την αλήθεια και προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα να δικαιολογήσουν την ωμή και προκλητική κομματική τους παρέμβαση.
Φαίνεται ότι και αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής... στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης! Το κράτος, λοιπόν, επανιδρύεται. Το κομματικό κράτος, με τις πιο αναχρονιστικές και αυταρχικές του δομές, βρίσκεται, ήδη, προ των πυλών! Το κλίμα των προγραφών, που τόσο καλά γνωρίσαμε της περίοδο '90-'93, αναβιώνει. Η ρεβανσιστική νοοτροπία της νεο-δεξιάς παράταξης, που κυβερνά σήμερα τον τόπο, διαποτίζει τα πάντα γύρω μας. Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται. Όπως το 1990, σε μια νύχτα παύθηκαν όλα τα Στελέχη Εκπαίδευσης και αντικαταστάθηκαν, μέσα από μια πρωτόγνωρη, αδιαφανή αναξιοκρατική και απόλυτα διαβλητή και ελεγχόμενη διαδικασία, αποκλειστικά, από προσκείμενους στη Νέα Δημοκρατία εκπαιδευτικούς, έτσι και τώρα, ξανά, προωθείται, αλλά αυτή τη φορά οφείλουμε να ομολογήσουμε "σεμνά" και "ταπεινά", η εγκαθίδρυση ενός καθαρά κομματικού συστήματος διοίκησης και καθοδήγησης στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ήδη, επίλεκτα συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη της φιλοκυβερνητικής παράταξης της ΔΑΚΕ, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., έχουν "εφορμήσει" στα κατά τόπους Γραφεία Εκπαίδευσης και έχουν "καπαρώσει" τις θέσεις. Το δηλώνουν, άλλωστε, τα ίδια προς κάθε κατεύθυνση. "Ήρθαμε να αναλάβουμε..." ανακοινώνουν ανερυθρίαστα και με περισσή παρρησία. Οι διαγκωνισμοί "δίνουν" και "παίρνουν". Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών, κομματαρχών, βουλευτών και Υπουργών, για το ποιοι θα κατακτήσουν τις επίζηλες θέσεις σε κάθε περιοχή, έχουν κορυφωθεί και καλά "κρατούν" μέχρι σήμερα.
Προς τι, λοιπόν η νέα ρύθμιση, αφού τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και προαποφασιστεί; Όλα, πάντως, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή για τα πολιτικά και εκπαιδευτικά μας χρονικά διαδικασία επιλογής προσωρινών, λένε, αλλά στην πραγματικότητα μόνιμων Στελεχών Εκπαίδευσης. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι, για την αξιολόγηση των υποψηφίων, συνεκτιμάται ιδίως η υπηρεσιακή τους κατάσταση(!), η επιστημονική και παιδαγωγική τους συγκρότηση, η ικανότητα συνεργασίας με τα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και η εν γένει συγκρότηση και η προσωπικότητά τους (!), όπως αυτή συνάγεται από το φάκελο υποψηφιότητας του καθενός υποψηφίου!!! Όλα γενικόλογα, που προσφέρονται για να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν "κατά το δοκούν". Με άλλα λόγια τα μοναδικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη, είναι το βιογραφικό, οι συστατικές επιστολές και η κομματική - παραταξιακή ταυτότητα των υποψηφίων!
Πουθενά δεν αναφέρονται τα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Γιατί άραγε; Μήπως, γιατί έτσι "λύνονται" τα χέρια τους και γίνεται πιο εύκολο το έργο τους;
Πάντως, είναι απορίας άξιο να δούμε ποιοι πανεπιστημιακοί θα δεχθούν να συμμετάσχουν σ' αυτή την ευτελιστική για το κύρος και το λειτούργημά τους διαδικασία - παρωδία επιλογής στελεχών. Είναι δυνατό καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και έγκριτοι παιδαγωγοί να συνεργήσουν σε κάτι τέτοιο και με τη συμμετοχή τους να επικυρώσουν το εκ των προτέρων διαβλητό, αναξιόπιστο και αναξιοκρατικό αποτέλεσμα των επιλογών αυτών; Ίδωμεν...!
Μπροστά σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παραμένει, δήθεν, αδιάφορη και αμέτοχη. Αρκείται στο ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", ενώ στην πραγματικότητα παίζει πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο.
Είναι αυτή, η ίδια, που πριν από λίγο καιρό, πρωτοστάτησε στη "νόμιμη" ανασύνθεση των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, μετά την "οικειοθελή" παραίτηση των μελών τους και την αντικατάστασή τους από Δ/ντές εκπαίδευσης της απολύτου εμπιστοσύνης της. Είναι αυτή που, προκειμένου να μη χρεωθεί το κόστος από την προώθηση της περιβόητης αυτής ρύθμισης, είχε την πρόνοια να μην τη συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μολονότι αυτή είναι δική της έμπνευση, δικό της δημιούργημα. Το γεγονός ότι προωθείται τώρα μέσα από το πολυνομοσχέδιο "Παυλόπουλου" ως κυβερνητική, δήθεν, απόφαση, ουδόλως την απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες της. Είναι η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα η Υπουργός που κατ' επανάληψη έχει δηλώσει σ' όλους τους τόνους ότι δεν είναι στις προθέσεις της η απομάκρυνση των Στελεχών Εκπαίδευσης.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι αυτό, που τελικά προωθείται από την κυβέρνηση με το τελευταίο Νομοσχέδιο, εντάσσεται σ΄ ένα συνολικό και "φιλόδοξο" σχεδιασμό για την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης. Το παράδοξο, όσο και το αντιφατικό είναι ότι, ενώ για το Δημόσιο γενικά δρομολογείται η επί θητεία επιλογή των στελεχών, για την εκπαίδευση καθιερώνεται η μονιμότητά τους! Δηλ. το αντίθετο απ' αυτό που ισχύει σήμερα. Οι λόγοι που υπαγορεύουν τη ρύθμιση αυτή είναι αυτονόητοι. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Επιβεβαιώνεται λοιπόν, κατά τρόπο πανηγυρικό, ότι η σημερινή κυβέρνηση παραμένει πάντα πιστή στις αρχές της και απόλυτα συνεπής σ' ό,τι πιο αντιδραστικό, συντηρητικό και αυταρχικό αποπνέει, διαχρονικά, το πρόγραμμα της Ν.Δ.
Αλλά και η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δέσμια του παρελθόντος της συντηρητικής παράταξης και της αναχρονιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής της, πλήρως εναρμονισμένη στις απαιτήσεις των συνδικαλιστών της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ αλλά και εγκλωβισμένη στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, πρακτικές και επιλογές της Ν.Δ. ,που θυμίζουν αλήστου μνήμης εποχές, "έρχεται", για μια ακόμη φορά, μέσα από τη ρύθμιση αυτή να αποβάλει το "ευρωπαϊκό", "εκσυγχρονιστικό" και "προοδευτικό" προσωπείο, που εδώ και καιρό έχει φιλοτεχνήσει.
Διαπιστώνουμε όλοι μας ότι, ενώ, από τη μια μεριά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εμφανίζεται πως επιθυμεί να προωθήσει τον Εθνικό Διάλογο για την Εκπαίδευση και τα προβλήματά της, ζητώντας τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων, από την άλλη όμως, θέλοντας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των αξιωματούχων της σημερινής κυβέρνησης και των πρώην τομεαρχών της Ν.Δ., προχωρεί σε μια τόσο αντιδημοκρατική ενέργεια απομάκρυνσης των στελεχών Εκπαίδευσης, επαναφέροντας το σύστημα της απόλυτης ημετεροκρατίας και του στυγνού μικροκομματισμού.
Μάλιστα φτάνει στο σημείο να ομιλεί απαξιωτικά για τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και το ρόλο τους, δηλώνοντας ότι : "Δεν την ενδιαφέρει τι λέει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ" που εκπροσωπούν 150.000 εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης και που, υποτίθεται, θα κληθούν αύριο να συμμετάσχουν ως ισότιμοι εταίροι σ' έναν ειλικρινή και ουσιαστικό Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.
Νέα ήθη, νέες μέθοδοι και σύγχρονες πρακτικές εμφανίζονται στον ορίζοντα. Όλα προσφέρονται θυσία στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων .
Πέρα απ' όλα αυτά, δυστυχώς, έρχονται και άλλα νοσηρά γεγονότα, για να συμπληρώσουν το παζλ των αρνητικών εξελίξεων που συντελούνται, την περίοδο αυτή, στο χώρο της εκπαίδευσης. Σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις, ήδη, δρομολογούνται στη διοικητική πυραμίδα του Υπουργείου Παιδείας. Τα "δικά" μας παιδιά δικαιώνονται. Η επικυριαρχία του κομματικού μηχανισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα διάφορα Συμβούλια και οι Οργανισμοί, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, στελεχώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις από άτομα με ανύπαρκτα προσόντα και περιορισμένες δυνατότητες, αλλά εφοδιασμένα με την "ταυτότητα" του καθαρόαιμου κομματικού και πιστού ψηφοφόρου των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι αποσπάσεις των Εκπαιδευτικών στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, στους Οργανισμούς κ.α. μεθοδεύονται, σε καθημερινή βάση στα πολιτικά γραφεία των Υπουργών, με μοναδικό κριτήριο την κομματική - παραταξιακή προέλευση του κάθε ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού.
Είναι φανερό ότι, όλες αυτές οι πρωτοφανείς αρνητικές εξελίξεις, σηματοδοτούν δυσοίωνες προοπτικές τόσο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων όσο και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλών και οξυμμένων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.
Κατά συνέπεια η αντίδραση του οργανωμένου Σ.Κ. είναι και αυτονόητη και επιβεβλημένη. Κι αυτό δεν υπαγορεύεται από καμιά κοντόθωρη αντιπολιτευτική διάθεση και προκατάληψη. Δε σχετίζεται με τη στήριξη συγκεκριμένων ατόμων, ορισμένων στελεχών. Το επιβάλλει η απροκάλυπτη, η ωμή και η αντίθετη προς κάθε έννοια δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας κομματική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Το απαιτεί η ανάγκη για την προάσπιση της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού κόσμου και των συμφερόντων της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Οι καιροί αλλά και οι ανάγκες επιτάσσουν να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες που του αναλογούν αλλά και το κόστος των δικών του επιλογών και ενεργειών. Δεν δικαιούμαστε να σιωπήσουμε. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός ούτε και αποστασιοποίηση από τα δρώμενα στην παρούσα συγκυρία. Καλούνται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα κόμματα και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς να πάρουν θέση. Οι καιροί ου μενετοί.
Η παράταξη της ΠΑΣΚ, ως πρωταγωνιστική δύναμη στο κίνημα των εκπαιδευτικών και σ' αυτή τη φάση, είναι σίγουρο ότι θα συμπορευτεί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του κλάδου και της κοινωνίας, με όλους εκείνους που εξακολουθούν να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο για την Εκπαίδευση, το παιδί, την κοινωνία και τον τόπο μας και θα αγωνιστεί με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για να αποτρέψει την επιβολή ενός ιδεολογικού αυταρχισμού και κομματικού διαχωρισμού στο χώρο της Εκπαίδευσης, που, εδώ και καιρό, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας μας.
Από την ΠΑΣΚ

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ιούνιος 2004

Πρόσληψη Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία

Δέσμια των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ανακοίνωσε ρύθμιση - απόφαση με την οποία επιτρέπεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, επειδή!!! δεν υπάρχουν δάσκαλοι.
Το πρωτοφανές αυτό μέτρο, όπως φαίνεται από τη σχετική αλληλογραφία, το υπαγόρευσαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Συγκεκριμένα:
30.03.04: «Υπόμνημα του συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων προς τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ».
«... Η πολιτική των αθρόων διορισμών δασκάλων, κυρίως σε δημόσια, διευρυμένου ωραρίου δημοτικά σχολεία, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό οδήγησε σε οξύτατο πρόβλημα έλλειψης δασκάλων στην αγορά εργασίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση στις εκκλήσεις μας να δώσει λύση, κώφευε και μέσω των στελεχών εκπαίδευσης μας διεμήνυε πως αν δεν μπορούμε να βρούμε δασκάλους, να κλείσουμε τα σχολεία μας. Επειδή όμως το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων θα συνεχίσει να υφίσταται και το επόμενο σχολικό έτος, αιτούμεθα κυρία Υπουργέ να δοθεί έστω προσωρινή λύση στο πρόβλημα και επ' αυτού έχουμε ιδέες που μπορούμε να συζητήσουμε μαζί σας...».
17.06.04: « Εγκύκλιος των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων προς τα μέλη τους».
«...Επιτρέπεται η πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στα δημοτικά σχολεία ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του ιδιοκτήτη προς τον οικείο προϊστάμενο, εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διδασκαλία, αντί διδασκάλων, εφόσον κατά τη διαπίστωση του οικείου ΟΑΕΔ δεν προσφέρονται προς πρόσληψη διδάσκαλοι. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζει τη διάταξη του άρθρου 31 παρ.2 του Ν.682/1977...»
25.06.04: «Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ για τη λειτουργία Σχολείων Α/θμιας Ιδιωτικής εκπαίδευσης».
«...Όπως είναι γνωστό με την υλοποίηση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων η Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων.
Δοθέντος ότι η Ιδιωτική Εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπαίδευση, ότι την άμεση εποπτεία και ευθύνη της ίδρυσης και λειτουργίας των σχολείων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχει του Υπουργείο Παιδείας, και το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπαίδευση και η γαλήνη του μαθητικού δυναμικού των σχολείων αυτών, ενεργοποιούμε το άρθρο 31 παρ.2 του 682/77 και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται στα Δημοτικά Σχολεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί συναφών ειδικοτήτων. Ως συναφείς ειδικότητες θεωρούνται οι των κλάδων ΠΕ02 φιλολόγων για τη διδασκαλία των μαθημάτων γλώσσας και του κλάδου ΠΕ03 ή ΠΕ04 για τη διδασκαλία των μαθηματικών, της φυσικής κλπ...»

 • Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης το υπαγόρευσαν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων. Είχαν μάλιστα προεξοφλήσει τη συμφωνία του ΥΠΕΠΘ στις προτάσεις τους, αφού όπως φαίνεται από τα κείμενα, από τις 17.06.04 είχαν συστήσει στα μέλη τους να προσλαμβάνουν στα Δημοτικά Σχολεία Ειδικότητες (φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς κλπ.) ενώ η σχετική απόφαση του ΥΠΕΠΘ κοινοποιήθηκε στις 25.06.04 ( 8 ημέρες μετά)!!!
 • Πέρα από την αμφισβήτηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών της Π.Ε., πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι προδήλως παράνομη (τα άρθρα 13 και 92 του Ν.1566 ορίζουν σαφώς τα προσόντα όσων διορίζονται στην Π.Ε. και δεν υπάρχει συναφής ειδικότητα με αυτή του δασκάλου) η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απαράδεκτη από παιδαγωγικής πλευράς.
 • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, χωρίς καν τη γνώμη κανενός επιστημονικού οργάνου, αλλάζει τη δομή και την οργάνωση του δημοτικού σχολείου, αυθαίρετα, και από το πρότυπο του ενός δασκάλου ανά τάξη, που ισχύει παγκοσμίως, προχωρά στο μοντέλο πολλών διερχομένων εκπαιδευτικών σε κάθε τάξη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι αυτό θα διαταράξει το ομαλό παιδαγωγικό κλίμα, το συναισθηματικό κόσμο των μικρών μαθητών και θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία της μάθησης και της διαπαιδαγώγησης.
 • Είναι αλήθεια ότι τα, περιζήτητα κάποτε, Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία δυσκολεύονται να βρουν δασκάλους. Αυτό όμως έχει να κάνει με τις απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες εργασίας οι οποίες προσφέρουν, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην προσελκύουν ούτε καν τους νέους απόφοιτους των Π.Τ.
 • Η συρρίκνωση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που γίνεται μετά την εφαρμογή του Ολοήμερου Σχολείου (αφού περίπου 31 Ιδιωτικά Δημοτικά έκλεισαν τα δυο τελευταία χρόνια) αποδεικνύει περίτρανα ότι το Δημόσιο Σχολείο, όταν στηρίζεται, έστω και στοιχειωδώς, μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θα αναμέναμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μέτρα για τη βελτίωση και ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου (όπως εξάλλου και προεκλογικά δεσμεύτηκε) και όχι μέτρα, διοικητικού χαρακτήρα, για τη στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
 • Μετά την άμεση και σκληρή αντίδραση του κλάδου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, δια του Γ. Γραμματέα ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι απόφαση αλλά.. σχέδιο απόφασης. Δεν αρνήθηκε, βέβαια, ότι αυτό αποτυπώνει τη βούλησή της.

Η παράταξή μας δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα αντιδράσει δυναμικά και δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση την αμφισβήτηση των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και δεν θα επιτρέψουμε στους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων να νομοθετούν, με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα, σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των παιδιών του λαού μας.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να ακυρώσει τις σχετικές αποφάσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναστάτωση που θα υπάρξει στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ιούνιος 2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την 73η Γ.Σ. του κλάδου

Πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Ιουνίου 2004, στο Ξενοδοχείο NOVOTEL η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε., στην οποία πήραν μέρος 560 αντιπρόσωποι συλλόγων απ' όλη τη χώρα.
Παρά τη μαζική συμμετοχή των αντιπροσώπων όλες τις μέρες και μέχρι τη λήξη των εργασιών της (8 το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουνίου), η Συνέλευση δεν μπόρεσε να συζητήσει τα βασικά θέματα του διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης, εξαιτίας της απαράδεκτης και προκλητικής στάσης της παράταξης του Κ.Κ.Ε. (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ), η οποία τορπίλισε τις εργασίες του Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα:
Ενώ οι εργασίες της Συνέλευσης προχωρούσαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, έθεσε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας και για τον οικονομικό απολογισμό του τρέχοντος έτους και για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους (κάνοντας επίκληση σχετικού άρθρου του καταστατικού), κάτι που ποτέ δεν είχε γίνει από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, σε καμιά Γενική Συνέλευση ( οι ψηφοφορίες γίνονταν με ανάταση του χεριού).
Παρά τις έντονες αποδοκιμασίες του σώματος των αντιπροσώπων και παρά την καταδίκη αυτής της στάσης από όλες τις άλλες παρατάξεις, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επέμεινε μέχρι τέλους να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Αποτέλεσμα: Οι ονομαστικές ψηφοφορίες να διαρκέσουν μέχρι τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουνίου και ο χρόνος που απέμεινε για να συζητηθούν τα θέματα της Η.Δ. ήταν μόνο τέσσερις ώρες που, φυσικά, δεν επαρκούσαν για να συζητηθούν όλα τα θέματα. Συζητήθηκαν τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και των ειδικοτήτων.
Στην πρόταση της ΠΑΣΚ να γίνει έκτακτη Γ.Σ. το Σεπτέμβρη για να συζητηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης (πρόταση η οποία για 5 μόνο ψήφους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία) η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ διαφώνησε και συμφώνησε με την πρόταση της ΔΑΚΕ να γίνει παράταση των εργασιών της Συνέλευσης κατά μια ώρα για να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα (οικονομικά - πρόγραμμα δράσης - διεκδικητικό πλαίσιο). Θαυμάστε ιεράρχηση προτεραιοτήτων!!!
Για την έγκριση του απολογισμού - προϋπολογισμού που ήταν μια τυπική διαδικασία επέμεινε στην ονομαστική ψηφοφορία με αποτέλεσμα να χαθούν 6 ολόκληρες ώρες και για τα υπόλοιπα θέματα πρότεινε να συζητηθούν σε μια ώρα!!!
Ο στόχος της παράταξης του Κ.Κ.Ε. ολοφάνερος: Εφαρμόζοντας την απόφαση του κόμματος για δημιουργία ΠΑΜΕ και στην εκπαίδευση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων. Προσπαθεί να απαξιώσει τα συνδικάτα και να προσελκύσει τους εργαζόμενους σε μια και μοναδική συνδικαλιστική παράταξη, αυτή που πρόσκειται στο ΚΚΕ, το οποίο είναι, κατά την άποψή τους, το μοναδικό κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Πιστεύει ότι έτσι θα αποδυναμώσει τη δράση των συνδικάτων και θα οδηγήσει τους συναδέλφους να οργανωθούν στο ΠΑΜΕ!!!
Συμπλέει πλήρως με τη ΔΑΚΕ (αφού συμφώνησε μαζί της και στο συνέδριο να μη γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σεπτέμβρη αλλά και καταψήφισε μαζί της την κινητοποίηση της 14ης του Μάη για τους αναπληρωτές)προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο.
'Aμοιρες ευθυνών για τη μη συζήτηση των θεμάτων της Η.Δ. είναι και οι άλλες παρατάξεις.

 • Η ΔΑΚΕ, συνεχίζοντας το ρόλο του «κυβερνητικού εκπροσώπου» πρότεινε στο συνέδριο μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν τρεις συμβάσεις εργασίας και 24 μήνες προϋπηρεσία!!! ταυτιζόμενη πλήρως με τη θέση της κυβέρνησης!!! για τους υπόλοιπους συμβασιούχους του Δημοσίου. Καταψήφισε την πρόταση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων (μαζί με την ΕΣΑΚ- ΔΕΕ), πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει την ψήφιση διεκδικητικού πλαισίου και προγράμματος δράσης.
 • ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ζήτησαν παράταση των εργασιών όσο χρειαστεί, για να συζητηθούν όλα τα θέματα Η.Δ. και ενώ γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε για πρακτικούς λόγους να γίνει (αφού οι αντιπρόσωποι γνώριζαν τη λήξη των εργασιών της Συνέλευσης και είχαν ήδη προγραμματίσει την αναχώρησή τους) δεν ψήφισαν την πρόταση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων.
 • Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ προσπάθησε με κάθε τρόπο να συζητηθούν στη Γεν. Συνέλευση όλα τα θέματα και όταν ο χρόνος δεν επαρκούσε πρότεινε την πραγματοποίηση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το Σεπτέμβρη για να συζητηθεί διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης.
 • Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, των ειδικοτήτων και των συναδέλφων του εξωτερικού, ψηφίστηκε η εισήγησή μας και έγιναν θέσεις του κλάδου τα πορίσματα των ημερίδων που είχαμε πραγματοποιήσει στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη.
 • Για τους ωρομίσθιους: Ψηφίστηκε η πρότασή μας να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να εξετάσει το θέμα της εγγραφής των ωρομισθίων στους τοπικούς Συλλόγους.

Είναι σαφές για μας ότι το θέμα του διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης είναι κορυφαία και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων το Σεπτέμβρη.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αθήνα 26/5/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου η ΔΑΚΕ στη Δ.Ο.Ε.

Το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέλαβε η παράταξη της ΔΑΚΕ και προσπαθεί με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 24ης -5-04 να «εκλαϊκεύσει» τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας κ. Καλού για τον τρόπο διορισμού των αναπληρωτών και να πείσει τους συναδέλφους, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι συνεπής προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δημοσίου και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Όσο όμως κι αν προσπαθεί μάταιος ο κόπος της, τη διαψεύδουν τα γεγονότα.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Είναι αλήθεια, ότι από τους 250.000 συμβασιούχους του Δημοσίου, στο Π.Δ. «Παυλόπουλου» για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου (και όχι μονιμοποίηση) υπάγονται μόνο 20.000 ; Είναι αυτό εμπαιγμός, ναι ή όχι;
2. Είναι αλήθεια, ότι παρά τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ., προς το προεδρείο των αναπληρωτών και συμβασιούχων, στις 4 - 3- 2004, (τρεις μέρες πριν τις εκλογές), ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν θα εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους τελικά εξαιρούνται; Είναι αυτό αθέτηση ρητής προεκλογικής δέσμευσης, ναι ή όχι;
3. Είναι αλήθεια, ότι η ρύθμιση για όσους έχουν 30 μήνες προϋπηρεσία δεν αφορά κανέναν δάσκαλο (αφού όλοι με αυτή την προϋπηρεσία έχουν διοριστεί) και οι 500 Νηπιαγωγοί που συμπεριλαμβάνει θα διορίζονταν έτσι κι αλλιώς με το 40% ως το 2007-2008; Είναι αυτό κοροϊδία, ναι ή όχι;
4. Είναι αλήθεια, ότι κατά τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. στις 26-3-04, η Υπουργός Παιδείας μίλησε για περιορισμό των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια και ο αρμόδιος Υφυπουργός στις 18-5-04 ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς των ωρομισθίων στα ολοήμερα σχολεία (7.500 εκπαιδευτικοί) και την επόμενη χρονιά; Ναι ή όχι;
Κατανοούμε τον εκνευρισμό και την αμηχανία της ΔΑΚΕ ιδιαίτερα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 14ης του Μάη στο Υπουργείο Παιδείας. Θα συμφωνήσουμε όμως μαζί της ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν και μνήμη και κρίση.
ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1.Την περίοδο 90-93 οι διορισμοί, για όλες τις ειδικότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν συνολικά 2.000 (650 το χρόνο). Οι αντίστοιχοι διορισμοί την τελευταία πενταετία (1998-2003) υπερβαίνουν τις 20.000, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανένα δάσκαλο άνεργο.
2. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θυμούνται πολύ καλά την 70η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε., τότε, που ο εισηγητής της ΔΑΚΕ επέμενε στην πρόταση «... ο κλάδος να ζητήσει το διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση τη σειρά εγγραφής τους στην επετηρίδα και όχι με βάση την προϋπηρεσία ...» (πρακτικά 70ης Γ.Σ.) και κάτω από την πίεση της Π.Α.Σ.Κ. και των παρευρισκομένων αναπληρωτών σύρθηκε στην ψήφιση της πρότασης για το 60% - 40%. Θυμούνται επίσης και την 69η Γ.Σ. του κλάδου, τότε που ο εισηγητής της ΔΑΚΕ διατύπωνε την πρόταση « ... μαζικούς διορισμούς, διορισμό όλων των αναπληρωτών από την επετηρίδα...» (πρακτικά 69ης Γ.Σ.)
3. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θυμούνται πολύ καλά επίσης, ότι όταν η ΔΑΚΕ είχε την ευθύνη του προεδρείου της Δ.Ο.Ε. τη διετία 2001-2003, το αίτημα για διορισμό των αναπληρωτών ήταν στα αζήτητα για ένα 7μηνο, αφού και στην μοναδική κλαδική απεργία που πραγματοποίησε (15-01-02), ούτε καν το συμπεριέλαβε στο διεκδικητικό πλαίσιο. Τόσο «σκληρούς και ανυποχώρητους» αγώνες οργάνωσε.
Η ΔΑΚΕ στην ανακοίνωσή της διατυπώνει την «αγωνιστική» της πρόταση για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν τρεις συμβάσεις εργασίας και ... 24 μήνες!!! προϋπηρεσίας, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα συνδικάτα (Ο.Λ.Μ.Ε., Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ακόμη και η ΔΑΚΕ στην Ο.Λ.Μ.Ε.) διατυπώνουν την πρόταση για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που έχουν 18 μήνες προϋπηρεσία.
Διαφοροποιείται εκ των υστέρων με την εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων, για μονιμοποίηση με 18μηνη προϋπηρεσία, ξεπερνώντας ακόμη και τις προτάσεις της κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό, ότι και η Ο.Κ.Ε. (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης) προτείνει ως ελάχιστη προϋπηρεσία το 18μηνο.
Έτσι εννοεί τον ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Να ευθυγραμμίζεται και, ενίοτε, να υπερθεματίζει με τις προτάσεις της, τις κυβερνητικές επιλογές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την παράταξή μας, επισημαίνουμε, ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες της βάσης θα έχουν την ευκαιρία, στις Γ.Σ. των Συλλόγων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, να κρίνουν και να συγκρίνουν τη δράση της Ομοσπονδίας τη φετινή συνδικαλιστική χρονιά (που την ευθύνη καθοδήγησης είχε η παράταξή μας) με τη διετία 2001-2003, διετία απραξίας και υποβάθμισης του κλάδου.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αθήνα 5/5/04


ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!
Οφειλόμενη απάντηση στην ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, συμπλέοντας πλήρως με τη ΔΑΚΕ και αφού καταψήφισε την πρόταση του Προεδρείου της Δ.Ο.Ε. για την κινητοποίηση των αναπληρωτών και ωρομισθίων στις 14/5/2004, το καταγγέλλει «...για προβοκατόρικη ενέργεια ... που στόχο έχει την αποδυνάμωση της κινητοποίησης της 14ης του Μάη», επειδή απέστειλε στους Συλλόγους της χώρας γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας για την εγγραφή ή μη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα Πρωτοβάθμια σωματεία (τη γνωμοδότηση είχαν ζητήσει εγγράφως σύλλογοι της χώρας που έχουν αυτό το διάστημα αρχαιρεσίες), ενώ είναι γνωστό ότι η ΔΟΕ, ανέκαθεν, στις κινητοποιήσεις της καλύπτει, πλήρως, συνδικαλιστικά όλους όσους εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας  και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (κάτι που και ο Ν. 1264/82 προβλέπει στο άρθρο 20).
Κατηγορεί, χωρίς ντροπή, η ηγεσία της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ το Προεδρείο της ΔΟΕ για «υπονόμευση!!!» της κινητοποίησης, όταν είναι γνωστό ότι το Προεδρείο εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ στις 20/4/04 τη συγκεκριμένη κινητοποίηση και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, αφού την πολέμησε λυσσαλέα, τελικά την καταψήφισε μαζί με τη ΔΑΚΕ.
Κατανοούμε τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η ηγεσία της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με την πολιτικοσυνδικαλιστική στάση που ακολουθεί. Κατανοούμε, επίσης, και τις πολιτικές της συμπάθειες. Δεν κατανοούμε, βέβαια, τους απαράδεκτους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 22-4-2004

Ανακοίνωση

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δέσμια της ρεβανσιστικής αντίληψης και της αναχρονιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., για να δείξει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά και να πιστοποιήσει κατά τρόπο πανηγυρικό ότι παραμένει δέσμια του παρελθόντος της συντηρητικής παράταξης καθώς και της αντιδραστικής και αναχρονιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής της. Δυο πρόσφατα γεγονότα "έρχονται" για να καταδείξουν "του λόγου το αληθές".
Μ' έναν πρωτοφανή στα πολιτικά μας χρονικά, τρόπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, αποβάλλοντας το προσωπείο του "ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού" και της "προοδευτικότητας" που εδώ και καιρό έχει φιλοτεχνήσει, παρεμβαίνει η ίδια(!) και απαιτεί την παραίτηση των μελών των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ) πριν τη λήξη της διετούς θητείας τους.
Έτσι καταξιωμένα στελέχη, που έχουν τιμήσει τον κλάδο και την εκπαίδευση και έχουν συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των Συμβουλίων και στην εδραίωση ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού τρόπου λειτουργίας τους, αναγκάζονται να παραιτηθούν, προκειμένου, "νόμιμα" πλέον, να αντικατασταθούν από άλλους Δ/ντές Εκπαίδευσης της απολύτου εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ. Μάλιστα, μερικοί απ' αυτούς οδηγήθηκαν και σε παραίτηση από την υπηρεσία, αδυνατώντας να αποδεχτούν μια τόσο απαράδεκτη όσο και προσβλητική γι' αυτούς αντιμετώπιση από την πλευρά μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, προασπιζόμενοι, έτσι, την αξιοπρέπειά τους αλλά και την ανθρώπινη και υπηρεσιακή τους υπόσταση.
Εκτός απ' αυτό, στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πλήρως εναρμονισμένη στην απαίτηση των συνδικαλιστών της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ και εγκλωβισμένη στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και επιλογές της Ν.Δ., "έντεχνα" διαρρέει προς τον τύπο τις άμεσες προτεραιότητές της για την "αναβάθμιση" της δημόσιας Εκπαίδευσης και του Σχολείου, μέσα από την προώθηση σχετικής ρύθμισης για την καρατόμηση εκατοντάδων στελεχών της Εκπ/σης (Δ/ντών Εκπ/σης και Προϊσταμένων Γραφείων σε πρώτη φάση και έπεται η συνέχεια για τα άλλα στελέχη).
Το κλίμα προγραφών, που τόσο καλά γνωρίσαμε την περίοδο '90-'93 αναβιώνει. Η ρεβανσιστική νοοτροπία της νεο-δεξιάς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά. Το 1990 σε μια νύχτα παύθηκαν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης και μέσα από μια πρωτόγνωρη, αδιαφανή και διαβλητή διαδικασία αντικαταστάθηκαν, αποκλειστικά, από προσκείμενους στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκπαιδευτικούς.
Έτσι και σήμερα ξανά, προωθείται, "σεμνά", όμως και "ταπεινά", η εγκαθίδρυση ενός καθαρά κομματικού συστήματος διοίκησης και καθοδήγησης στο χώρο της Εκπαίδευσης. Είναι φυσικό ότι μέσα από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις σηματοδοτείται τόσο η διασάλευση της ομαλής λειτουργίας των Σχολείων όσο και η καθιέρωση και η εμπέδωση αυταρχικών δομών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος είναι αυτονόητη αλλά και η αντίσταση όλων των προοδευτικών δυνάμεων επιβεβλημένη. Αυτό, φυσικά, δεν υπαγορεύεται από καμιά κοντόθωρη αντιπολιτευτική διάθεση και προκατάληψη. Δε σχετίζεται με τη στήριξη συγκεκριμένων ατόμων, ορισμένων στελεχών. Το επιβάλλει η απροκάλυπτη, η ωμή, όσο και η αντίθετη προς κάθε έννοια δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας κομματική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, το απαιτεί η ανάγκη για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των στελεχών και το συμφέρον της δημόσιας Εκπ/σης.
Φυσικά και αναγνωρίζουμε όλοι μας σε κάθε κυβέρνηση το δικαίωμα να νομοθετεί "δια της πλειοψηφίας". Το θέμα όμως της Παιδείας και της Εκπαίδευσης είναι πρωτίστως Εθνικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ενδιαφέρει όλους. Αφορά την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φορείς και ολόκληρη την κοινωνία. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής προϋποθέτει την ύπαρξη συναίνεσης και της ενεργής συμμετοχής όλων μας. Δεν αποτελεί αυτό αποκλειστικό δικαίωμα και υποχρέωση μόνο της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει κάθε φορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Παιδεία και την Εκπαίδευση.
Προκαλεί, όμως, κατάπληξη το γεγονός, ότι, ενώ η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί μέσα από ένα συναινετικό κλίμα να προωθήσει τον Εθνικό διάλογο για την Εκπαίδευση και τα προβλήματά της, συγχρόνως, θέλοντας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των αξιωματούχων της σημερινής κυβέρνησης και των πρώην τομεαρχών της Ν.Δ. καθώς και στις πιέσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, προχωρεί σε μια τόσο αντιδημοκρατική ενέργεια απομάκρυνσης των στελεχών Εκπαίδευσης, επαναφέροντας το σύστημα της απόλυτης ημετεροκρατίας και του στυγνού μικροκομματισμού.
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, υιοθετώντας ακραίες απόψεις για αναξιοκρατικές και κομματικές επιλογές, φαίνεται ότι αγνοεί η θέλει να αγνοεί ότι τα σημερινά στελέχη εκπαίδευσης έχουν επιλεγεί με βάση ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων, που παρά τις όποιες αδυναμίες και ασάφειές του, είναι σαφώς καλύτερο από οποιοδήποτε προηγούμενο και πολύ κοντά στις θέσεις του οργανωμένου κλάδου. Είναι γνωστό, επίσης, ότι ασκήσαμε κριτική για τη μοριοδότηση ορισμένων επιμέρους κριτηρίων και ζητήσαμε βελτίωση του σχετικού Π. Δ/τος. Ουδέποτε όμως ως Κλάδος δεν αμφισβητήσαμε τις επιλογές των στελεχών, ούτε τις καταγγείλαμε ως αναξιοκρατικές και διαβλητές. Η συμμετοχή, εξάλλου, ενός Συμβουλίου κύρους στην όλη διαδικασία επιλογής, με μέλη καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους που ορίζονται από τις πρυτανικές αρχές και αξιόλογους συμβούλους - παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην όλη διαδικασία αλλά και περισσότερη αξιοπιστία στο αποτέλεσμα που προέκυψε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συνέντευξη ενώπιον του Συμβουλίου (20 μονάδες το ανώτερο), που αφορά στους 639 υποψηφίους για τις θέσεις των Δ/ντών Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων Γραφείων Π.Ε., κυμάνθηκε, βαθμολογικά, σε υψηλά επίπεδα και δεν επηρέασε σημαντικά τη διαμόρφωση του τελικού αξιολογικού - αξιοκρατικού αποτελέσματος. Βαθμολογία άριστα (18-20) πήρε το 79% των υποψηφίων, πολύ καλά (17-18) πήρε το 14%, (16-17) πήρε το 4%, κάτω του 16 πήρε το 3% των υποψηφίων.
Πού, τελικά, εντοπίζεται το αναξιοκρατικό και το διαβλητό στη διαδικασία επιλογής των στελεχών Εκπαίδευσης; Θα ήταν, πραγματικά, ενδιαφέρον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη συνδρομή των συνεργατών της, μιας και έχουν τη "δυνατότητα" και το "χάρισμα" να διαχωρίζουν και να κατατάσσουν κάθε φορά παραταξιακά και με τα δικά τους κριτήρια τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, να μας ανακοινώσει σε τι ποσοστά κυμαίνεται η κατάληψη θέσης στελέχους (Δ/ντή Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων, Σχολ. Συμβούλων και Δ/ντών Σχολικών μονάδων) για κάθε παράταξη χωριστά. Αναμένουμε. Έτσι, μόνο, θα καταδειχτεί το βάσιμο ή μη των επιχειρημάτων και των ισχυρισμών "γνωστών" και "άγνωστων" κύκλων, που ομιλούν για αναξιοκρατία και κομματικές επιλογές.
Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα πάντα είναι ιδανικά στο θέμα της επιλογής των στελεχών. Ήδη, όπως προαναφέραμε, πρώτη η ΠΑΣΚ επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του όλου συστήματος επιλογής των στελεχών. Αν, πραγματικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, οφείλει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όχι μονομερώς. Ούτε φυσικά και μέσα από διαδικασία ενός κατ' επίφαση διαλόγου. Οι καιροί το απαιτούν και οι ανάγκες το επιβάλλουν να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Είναι σίγουρο ότι η διαμόρφωση ενός νέου βελτιωμένου θεσμικού πλαισίου για τις επιλογές στελεχών εκπ/σης, που θα έχει διάρκεια αλλά και την αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, μπορεί να σηματοδοτήσει μια θετική εξέλιξη, μετά τη λήξη της θητείας των σημερινών στελεχών και να θέσει τέρμα στο "ράβε - ξήλωνε" μέσα στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν αλλά και το κόστος των συνεπειών των δικών του επιλογών και ενεργειών.
Η ΠΑΣΚ είναι αυτονόητο, ως πρωταγωνιστική δύναμη στο κίνημα των Εκπαιδευτικών και σ' αυτή τη φάση, θα αγωνιστεί με την ίδια συνέπεια, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, μαζί με όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του κλάδου και της κοινωνίας, για να αποτρέψει μια αναχρονιστική και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και την επιβολή ενός ιδεολογικού αυταρχισμού και κομματικού διαχωρισμού, που μόνο δεινά έχει συσσωρεύσει στην εκπαίδευση και στον τόπο μας.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αθήνα 29/3/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"για την πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ (26-03-04)"


Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να διαψευσθούν τα όσα προεκλογικά υποσχόταν η Ν. Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των λειτουργών της.

 • Κατά την πρόσφατη (26.03.04) συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, το οικονομικό αίτημα του κλάδου: "Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο" παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλλένδες, αφού πρέπει πρώτα να γίνει "καταγραφή των οικονομικών υποχρεώσεων του Υπουργείου.". Ακόμη και η χορήγηση του υπόλοιπου του επιδόματος των 176? (103?), που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ρητά, και ιδιαίτερα ο Υφυπουργός κ. Καλός που, ως αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. με ιδιαίτερη θέρμη υποστήριζε την άμεση καταβολή του (πρακτικά 72ης Γ.Σ., ημερίδα για την παιδεία, επερωτήσεις στη Βουλή κλπ.) κι αυτό παραπέμφθηκε στο 2005 (παρά τα όσα σήμερα γράφονται σε μερίδα του τύπου).
 • Πέρα από τη ρύθμιση για αλλαγή στα ποσοστά διορισμού από 75% - 25% σε 60%-40% (ΑΣΕΠ - ενιαίος πίνακας), χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για τον αριθμό των διορισμών φέτος, τίποτε άλλο συγκεκριμένο δεν προέκυψε από τη συνάντηση.
 • Στο ζήτημα των ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων για την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, η Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η λογική της "ήσσονος προσπάθειας". Επέμεινε ότι: "το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα εφαρμοστεί. Δεν μιλούμε για επαναφορά εξετάσεων, αλλά για test διαγνωστικού χαρακτήρα." Βεβαίως στο πρόγραμμα της Ν.Δ. αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Θα καθιερώσουμε γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις δυο φορές το χρόνο από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Γυμνασίου. Μέτρο που είχαμε εφαρμόσει και το 1991. και αποδείχθηκε γενικής αποδοχής από μαθητές, γονείς και εκπ/κούς". Το πόσο "γενικής αποδοχής" ήταν το μέτρο, τότε, φαίνεται από τις αποφάσεις των Γ.Σ. του κλάδου που το καταδίκασαν, ως μέτρο που: αυξάνει την παραπαιδεία, δημιουργεί φραγμούς στη μόρφωση, καλλιεργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές για το σχολείο κλπ. Γι' αυτό και καταργήθηκε το 1994. Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της σύνταξης του προγράμματος της Ν.Δ. για την παιδεία, έκριναν ότι με αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος (περίοδος '90-'93), αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης, σήμερα.
 • Καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε για τη βελτίωση, επέκταση και γενίκευση του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλός είχε αποτιμήσει προεκλογικά τη δαπάνη για τις υποδομές σε κάθε σχολείο για να γίνει ολοήμερο στα "15.000.000 δρχ". Τώρα επικαλείται μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό. Λέξη, βεβαίως, για μικρότερα τμήματα, για αύξηση του αριθμού των διορισμών, για νέες οργανικές θέσεις στα ολοήμερα (δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων).

Φαίνεται ότι και στο ζήτημα των διορισμών θα έχουμε την επανάληψη των "μαζικών" διορισμών της περιόδου 90-93 (περίπου 1000 συνολικά κάθε χρόνο στην Π.Ε.).
Είναι φανερό ότι από τη συνάντηση - πέρα από την αλλαγή της ποσόστωσης στους διορισμούς, που κι αυτό παραπέμπεται για το επόμενο έτος - τίποτε ουσιαστικό δεν προέκυψε.
Φυσικά θα αναμείνουμε τις αναλυτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθεσε ο κλάδος.
Δηλώνουμε, όμως, κατηγορηματικά ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε το ξήλωμα του δημοκρατικού σχολείου, τον περιορισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και πράξης και την επαναφορά αναχρονιστικών μέτρων στην εκπαίδευση.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως διαχρονικά πράξαμε, για την υλοποίηση των στόχων του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου όπως, αυτοί καθορίστηκαν στην αρχή της φετινής χρονιάς:

 • Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και μόνο.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ
 • Πλήρη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, κατάργηση της ωρομισθίας, διορισμό όλων των αναπληρωτών, μονιμοποίηση όλων όσων έχουν τρεις συμβάσεις εργασίας.

Επιστροφή στην αρχή

Π.Α.Σ.Κ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  

Αθήνα 18.3.2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές και την επικράτηση της συντηρητικής παράταξης, είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, με νέα δεδομένα, που, ήδη, σηματοδοτούν δυσοίωνες προοπτικές στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.
Οι κίνδυνοι για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, για τη συρρίκνωση των κατακτήσεων των εργαζομένων, για τη φαλκίδευση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, για την καθιέρωση και εμπέδωση αυταρχικών δομών, καθώς και για την αναίρεση σημαντικών θεσμών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι ορατοί και υπαρκτοί.
Το πρόγραμμα της νεο-δεξιάς παράταξης και κυρίως ό,τι έντεχνα κρύβεται πίσω απ' αυτό, έρχεται από την περίοδο 1990-1993, για να προβληθεί ως σύγχρονη απάντηση και λύση στα ζωτικής σημασίας κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του τόπου, ως πρόταση για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Είναι, όμως, αρκετά αναχρονιστικό και επικίνδυνο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Το ξήλωμα του δημοκρατικού σχολείου, του σχολείου της παιδαγωγικής ελευθερίας κα πράξης, που σέβεται και προασπίζει την προσωπικότητα, τις ευαισθησίες και τα όνειρα της τόσο τρυφερής παιδικής ηλικίας, αρχίζει, ήδη, με την εξαγγελία των γραπτών εξετάσεων στην Ε' και ΣΤ' τάξη.
Επανέρχονται: το καταθλιπτικό εξεταστικό πνεύμα, οι επιλεκτικές διαδικασίες, ο καταπιεστικός έλεγχος, το κλίμα αποθάρρυνσης, που υψώνει φραγμούς στη μόρφωση και διαμορφώνει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ρεβανσιστική νοοτροπία και το κλίμα προγραφών, που τόσο καλά γνωρίσαμε τη περίοδο 90-93, αναβιώνουν. Το συναντούμε σε κάθε μας βήμα. Διαχέεται παντού.
Το θεσμικό πλαίσιο Σουφλιά με την αξιολόγηση - χειραγώγηση - συμμόρφωση του εκπαιδευτικού αποτελεί την προμετωπίδα του προγράμματος της Ν.Δ.
Το διατυμπανιζόμενο δε συναινετικό κλίμα είναι το πρόσχημα για μια διακυβέρνηση ήπιας, τάχα, μορφής και εικόνας αλλά και για την προώθηση σκληρών επιλογών σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Οι καιροί, λοιπόν, "ου μενετοί". Καλούμαστε όλοι, όλες οι δημιουργικές και δημοκρατικές δυνάμεις να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Για μια ακόμη φορά, η ΠΑΣΚ, μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό παράγοντα της κοινωνικής δύναμης στο χώρο της Παιδείας. Η παράταξή μας καλείται και σ' αυτή τη φάση να πρωτοπορήσει. Το επιβάλλει η ιστορική της διαδρομή, το απαιτούν οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις των καιρών. Αυτό, άλλωστε, έκανε πάντα. Ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνούσε. Ουδέποτε τη διακατείχε το σύνδρομο του "φιλοκυβερνητικού" ή του "αντικυβερνητικού". Τόσο στο μακρινό όσο και στο πρόσφατο παρελθόν ταυτίστηκε μόνο με το συμφέρον των συναδέλφων και της εκπαίδευσης.
Διαμορφώσαμε, ως παράταξη, θέσεις που άντεξαν στο χρόνο και προσδιόρισαν τον προοδευτικό χαρακτήρα του κινήματός μας. Θέσεις, που πρόβαλαν το όραμα για μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, για μια εκπαίδευση στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων, για ένα πολύπλευρα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό, για ένα νέο σχολείο, σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία και τη ζωή, δημιουργικό, δημοκρατικό, βαθύτατα ανθρώπινο, το σχολείο ης πραγματικής μόρφωσης και του πολιτισμού.
Συνέδεσε τη μακρόχρονη παρουσία και λειτουργία της με την αγωνία και τον αγώνα του κλάδου των εκπαιδευτικών να ανυψωθεί ο λαός και ο τόπος μέσα από τη διαδικασία της Παιδείας.
Διαχρονικά εκπροσωπήσαμε ως πρωταγωνιστική δύναμη το κίνημα των εκπαιδευτικών με αποφασιστικότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Το ίδιο θα πράξουμε ως παράταξη και τώρα. Πέρα και έξω από σκοπιμότητες και προκαταλήψεις, με την ίδια συνέπεια, με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια, με αγωνιστικό προσανατολισμό και ενότητα.
Παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι στις θέσεις μας, στις αποφάσεις του κλάδου μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Συμπαραταγμένοι με όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας, συνειδητοποιημένοι εκπαιδευτικοί και ενεργοί πολίτες, δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι στον αγώνα για την Εκπαίδευση και την Παιδεία, για το Παιδί και το Σχολείο, για τον 'Aνθρωπο και την Κοινωνία.

 • Θα σταθούμε δίπλα στο συνάδελφο και τα συμφέροντά του, κοντά στο κάθε στέλεχος της εκπαίδευσης και τα δικαιώματά του.
 • Θα αντιπαλέψουμε αντιδραστικές και συντηρητικές επιλογές και παρεμβάσεις που θα προωθηθούν ερήμην των εργαζομένων.
 • Θα απαιτήσουμε από τους αρμόδιους να υπάρξει ένας πραγματικά υπεύθυνος, ειλικρινής και σοβαρός διάλογος για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
 • Θα διεκδικήσουμε σθεναρά, αγωνιστικά και αξιόπιστα την ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, με βάση τις κατ' επανάληψη εκφρασμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης. Είναι νωπές, άλλωστε, οι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
 • Θα προασπίσουμε το θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) και θα αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.
 • Θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων για την αξιολόγηση του μαθητή και των εκπαιδευτικών, που, ήδη, έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας.
 • Θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά την αύξηση του ποσοστού για την Παιδεία στο 5%.
 • Θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση των εργασιακών μας σχέσεων και δικαιωμάτων.
 • Θα απαιτήσουμε με συνέπεια το διορισμό όλων των αναπληρωτών και την κατάργηση της ωρομισθίας.

Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επιτακτικά, προβάλλει η ανάγκη συσπείρωσης και επαγρύπνησης όλων των δυνάμεών μας. Κι αυτό, δεν υπαγορεύεται από καμιά κοντόθωρη αντιπολιτευτική διάθεση και προκατάληψη. Το επιβάλλει η ανάγκη και η απαίτηση για την προάσπιση της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού και των συμφερόντων της δημόσιας εκπαίδευσης.
Με τη φερεγγυότητα της ιστορικής μας διαδρομής, με το αναφαίρετο δικαίωμά μας ως εκπαιδευτικών και εργαζομένων να αναβαθμίσουμε τη θέση μας και να προασπίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις μας, με τις σύγχρονες και προοδευτικές θέσεις και προτάσεις μας, αλλά και με το χρέος που έχουμε ως παράταξη να βοηθήσουμε το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα να αναβαθμίσει την αξιοπιστία του, τη συνοχή του, τη συσπειρωτική του ικανότητα, την αγωνιστική του κατεύθυνση και την αποτελεσματική του παρέμβαση, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των συναδέλφων μας και στις απαιτήσεις των καιρών.

Επιστροφή στην αρχή