Το πανηγύρι του Αΐ - Λια στα Κλαράκια

Εδώ και έξι συνεχή χρόνια με την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα κάποιων χωριανών μας οργανώνεται η γιορτή του Αΐ - Λια των Χρονοπουλαίων στα κλαράκια.

Η αρχή έγινε πριν από έξι χρόνια από το Διονύση Χρονόπουλο (αγροφύλακα), τον Αποστόλη Χριστοφιλλόπουλο, Νίκο Μαθιόπουλο, Νίκο Χρονόπουλο (Κακάκη), Ηλία Θεοδωρακόπουλο, Θοδωρή Χρονόπουλο και Τάκη Βασιλόπουλο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: εσπερινό την παραμονή το απόγευμα και θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αΐ - Λια στο εξωκκλήσι αυτό. Ακολουθεί αρτοκλασία και μετά το τέλος προσφέρεται δωρεάν στο εκκλησίασμα φαγητό, ποτό και γλέντι.

Οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν το χώρο, να μεταφέρουν τα τραπέζια και τις καρέκλες, να προετοιμάσουν το φαγητό, να το μαγειρέψουν και να τα σερβίρουν  και φυσικά όταν δεν επαρκούν οι οικονομικές εισφορές των τρίτων να καλύψουν οικονομικά αυτή την εκδήλωση.

Φέτος που έτυχε να παραβρεθούμε σε αυτή την εκδήλωση θαυμάσαμε την άρτια διοργάνωσή της.. Εντύπωση μας έκανε, πέρα από όλα τα άλλα, το γεγονός ότι είχαν οι διοργανωτές φροντίσει ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως η δημιουργία σκιάς και η αντιμετώπιση της σκόνης.

Για τη δημιουργία σκιάς ώστε να μην ψήνει τους προσκυνητές ο ήλιος είχαν οι διοργανωτές εκ των προτέρων να σκεπάσουν  τα θεόρατα ελαιόδεντρα με λιόπανα για να υπάρχει σκιά .

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της σκόνης είχε φροντίσει ο Νίκος Χρονόπουλος (Κακάκης) χρησιμοποιώντας το ρεντιστικό του να καταβρέχει συνεχώς τη σκόνη και με αυτό τον τρόπο να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Στους προσκυνητές σερβιρίστηκε κοτόπουλο ψητό με πατάτες, γουρνοπούλα, σαλάτες, φέτα καθώς και άφθονο κρασί μπύρα και αναψυκτικά. Και όλα αυτά δωρεάς. Φέτος για πρώτη φορά και για αντικειμενικούς λόγους δεν σερβιρίστηκε βραστή γίδα, όπως γινόταν τα υπόλοιπα χρόνια.

Μετά το φαγητό ακολούθησε χορός στον περίβολο του εξωκκλησιού.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσους συμβάλλουν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με οποιοδήποτε τρόπο, μιας εκδήλωσης που βοηθάει τους συγχωριανούς μας να βρεθούν και να γλεντήσουν όλοι μαζί.

 

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!!!

Ιουλιος 2008

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

IMG_0002.JPG

Άποψη του Αΐ - Λια

 

IMG_0005.JPG

Άποψη του Αΐ - Λια με τους άρτους της αρτοκλασίας σε πρώτο πλάνο

 

IMG_0004.JPG

Ο Νίκος Χρονόπουλος (Κακάκης) επί το έργο, για την αντιμετώπιση της σκόνης

 

IMG_0008.JPG

Αποστόλης Χριστοφιλόπουλος και η σύζυγός του Μαρία, ο Νίκος Μαθιόπουλος και η σύζυγός του Ρεβέκκα καθώς
και οι μικρές Γεωργία Χρονοπούλου του Κακάκη και Αγγελική Μπαΐραχτάρη κόρη της Τασίας Βασιλοπούλου προετοιμάζουν το τραπέζι.

 

IMG_0009.JPG

Ο Νίκος Χρονόπουλος (Κακάκης), ο Νίκος Μαθιόπουλος και ο Χρήστος (γιος του Αποστόλη Χριστοφιλόπουλου) μεταφέρουν τις λαμαρίνες με το φαγητό.

 

IMG_0010.JPG

Ο Νίκος Χρονόπουλος (Κακάκης) και ο Νίκος Μαθιόπουλος ετοιμάζονται για τον τεμαχισμό της φρεσκοψημένης γουρνοπούλας.

 

IMG_0014.JPG

Ο Νίκος Χρονόπουλος (Κακάκης), ο Νίκος Μαθιόπουλος και ο Χρήστος (γιος του Αποστόλη Χριστοφιλόπουλου) επί το έργον.

 

IMG_0027.JPG

Κακάκη και του χρόνου να είσαι καλά!!!

 

IMG_0028.JPG

Ο Νίκος Χρονόπουλος και ο Ηλίας Μυλωνάς. Ο ένας κόβει και ο άλλος σερβίρει.

 

IMG_0015.JPG

Ο Αποστόλης Χριστοφιλόπουλος η Μαρία και η Ρεβέκκα ετοιμάζουν τις τελευταίες σαλάτες.

 

IMG_0022.JPG

Άποψη του τραπεζιού που έχει στρωθεί στο εξωκκλήσι του Αΐ - Λια.

 

IMG_0023.JPG

Άποψη του τραπεζιού που έχει στρωθεί στο εξωκκλήσι του Αΐ - Λια. Μέχρι και τα λιόπανα επιστρατεύθηκαν για να σκιαστεί όλος αυτός ο χώρος.

 

IMG_0029.JPG

Άποψη του τραπεζιού που έχει στρωθεί στο εξωκκλήσι του Αΐ - Λια και περιμένουμε τους μεζέδες.

 

IMG_0030.JPG

Ο ιερέας του χωριού μας παπα - Νίκος και η πρεσβυτέρα Κατερίνα, ο εκ των επιτρόπων Γρηγόρης Νικολακόπουλος με τη σύζυγό του Κική
καθώς και η Γιαννούλα Κανελλοπούλου.

 

IMG_0020.JPG

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος με τη σύζυγό του και την κόρη του καθώς και η Χαρούλα, σύζυγος του Διονύση Μαγγανά

 

IMG_0031.JPG

Άποψη του τραπεζιού. Διακρίνονται από αριστερά Γιώργος Αλεξόπουλος, Νίκος Χρονόπουλος, Διονύσης Μαγγανάς, Γιάννα Μούρκου, Μαρία Ξυδιά, Φώτης Φουρτούνης.

 

IMG_0033.JPG

Το τραπέζι κλείνει με τον απαραίτητο χορό. Διακρίνονται: Κική Νικολακοπούλου, Μαρία Χρονοπούλου, Αντιγόνη Χρονοπούλου και η Ρούλα Χρονοπούλου

 

IMG_0034.JPG

Ο χορός καλά κρατεί στον περίβολο του εξωκλησιού και στο βάθος οι συνδαιτυμόνες χωριανοί μας.

 

IMG_0035.JPG

Ο χορός και το κέφι κορυφώνεται. Διακρίνονται: Ρούλα Χρονοπούλου, Αντιγόνη Χρονοπούλου, Μαρία Χρονοπούλου, Κική Νικολακοπούλου,
Χρυσούλα σύζυγος Κ. Aραούζου και η Καίτη από την Αυστρία.