ΑΣΕΠ - ΚΕΔ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2000

 

ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 70 ΔΑΣΚΑΛΩΝ

 

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

Γνωστικό Αντικείμενο

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2000

 

 

 

ΕΡΩΤΗΜΑ  1ο (Γλώσσα - Λογοτεχνία):

Θέματα που απασχόλησαν τους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας (μόνο τους πεζογράφους) από τις αρχές του εικοστού αιώνα ως σήμερα. Κυριότεροι εκπρόσωποι και έργα.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ  2ο  (Γλώσσα - Λογοτεχνία):

Α. Ο ρόλος του βασικού λεξιλογίου στη διδασκαλία της γλώσσας.

Β. Σε κάθε μια από τις παρακάτω ομάδες λέξεων να επιλέξετε τρεις λέξεις που θα χαρακτηρίζατε ως βασικές και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

Ομάδα Ι:    γεύμα, δείπνο, κολατσιό, συμπόσιο, φαγητό, πρόγευμα, συσσίτιο, τσιμπούσι, συνεστίαση, ευωχία, φαγοπότι.

Ομάδα ΙΙ:   καλύβα, οίκημα, οικίσκος, σπίτι, εστία, οικία, κατοικία, γιατάκι, τρώγλη, βίλα, ουρανοξύστης, πολυκατοικία, μονοκατοικία, οικοδόμημα.

ΕΡΩΤΗΜΑ  3ο (Μαθηματικά):

        Α. Ένας κύβος μετασχηματίζεται σε έναν άλλο με διπλασιασμό του μήκους της ακμής του. Βρείτε το λόγο των εμβαδών των ολικών επιφανειών, καθώς και το λόγο των όγκων των δύο κύβων.

        Β. Ο όγκος ένος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου είναι 24 κυβικά εκατοστόμετρα. Ποια μπορεί να είναι τα δυνατά μήκη των ακμών του αν αυτά είναι φυσικοί αριθμοί;  (Βρείτε όλες τις περιπτώσεις).

 

ΕΡΩΤΗΜΑ  4ο (Μαθηματικά):

        Α. Βρείτε 2 διαφορετικά κλάσματα ανάμεσα στο  και στο .  Εξηγείστε τη διαδικασία που ακολουθήσατε.

        Β. Οι μαθητές μιας τάξης μπορούν να τοποθετηθούν ανά δυάδες ή τετράδες ή πεντάδες χωρίς να περισσεύει κανένας. Βρείτε τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που μπορεί να έχει η τάξη.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ  5ο (Φυσικές Επιστήμες):

Α. Να περιγράψετε τον κύκλο του νερού στη φύση. Να ορίσετε το φαινόμενο της εξάτμισης.

Β. Από ποιούς παράγοντες και με ποιό τρόπο εξαρτάται η εξάτμιση; Να αναφέρετε σχετικά παραδείγματα απο την καθημερινή ζωή.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ  6ο  (Φυσικές Επιστήμες):

Α. Να περιγράψετε συνοπτικά τα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος.

Β. Για κάθε αποτέλεσμα να αναφέρετε ένα παράδειγμα απο την καθημερινή ζωή ή να περιγράψετε ένα πείραμα με απλά μέσα από όπου να γίνεται φανερό το αποτέλεσμα αυτό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ:

1. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος του φωτοαντιγράφου αμέσως, μόλις σας παραδοθεί. Καμία άλλη σημείωση δεν επιτρέπεται να γραφεί.  Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα, τα οποία πρέπει να καταστραφούν από τους επιτηρητές, παρουσία σας.

2. Στο τετράδιο να γράψετε μόνο τα προκαταρκτικά (ημερομηνία, κατηγορία και εξεταζόμενο μάθημα). Τα ζητήματα να μην τα αντιγράψετε στο τετράδιο.

3. Να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τα οποία και είναι ισοδύναμα.

4.  Κάθε άποψη που θα υποστηριχθεί στην ανάπτυξη του θέματος είναι αποδεκτή, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη.