3 χρόνια ΘΑγούρα

 

της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 04/03/2007

 

 

Η περίφημη λέξη «μεταρρύθμιση» δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Εντάχθηκε αργότερα στο λεξιλόγιο του πρωθυπουργού και των υπουργών ώστε να δώσει εκσυγχρονιστικό άρωμα σε «καυτές» επιλογές, όπως οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ο «διάλογος» για το ασφαλιστικό σύστημα.

 

Από τις ιλουστρασιόν σελίδες του απουσίαζαν επίσης και πολλές «επώδυνες» σκέψεις που υπήρχαν στην κρυφή ατζέντα της Ν.Δ., αλλά ήρθαν στο φως έπειτα από την εκλογική νίκη: Η μείωση κατά το ήμισυ της υπερωριακής απασχόλησης, η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» (δηλαδή το ωράριο-λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης), η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η αντικατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, η ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών, η επιβάρυνση των φορολογουμένων και των ταμείων από «εθελούσιες εξόδους» τύπου ΟΤΕ προς όφελος κάποιων τυχερών «πενηντάρηδων» του Οργανισμού -και πάει λέγοντας.

 

Την ίδια στιγμή που έκανε όσα κρατούσε κρυφά προεκλογικά, η Ν.Δ. άφηνε στο συρτάρι πολλές από τις υποσχέσεις-δολώματα. Κάποια από τα «θα» (όπως ο «οικογενειακός γιατρός» ή τα νέα ολοήμερα σχολεία) τα ξέχασαν κι αυτοί που τα είπαν, ενώ με άλλα (βλέπε «αξιοκρατία» και «πάταξη διαφθοράς») γελούν οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις «την πλήρωσαν» αυτοί που διεκδίκησαν τα υπεσχημένα, όπως οι ναυτεργάτες, που απήργησαν προκειμένου να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για αφορολόγητο του εισοδήματός τους και επιστρατεύθηκαν πολιτικά από την κυβέρνηση.

 

Όσο για τους ανέργους; Στα χαρτιά της κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας λιγόστεψαν αφού για να βγει μειωμένο (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) το ποσοστό της ανεργίας, συνυπολογίσθηκε η μερική και η προσωρινή απασχόληση. Τι κι αν οι «νέες θέσεις απασχόλησης» που δημιουργήθηκαν (προς εφαρμογή, δήθεν, των δεσμεύσεων) αφορούν κατά 96% τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Τι κι αν το «κόλπο» της προφορικής συνέντευξης (που δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα) άνοιξε τις πόρτες στους «ημετέρους»; Λεπτομέρειες...

 

Την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση θα γιορτάσει τα τρίτα γενέθλιά της. Και τα τελευταία, αφού μέχρι την τέταρτη επέτειο θα έχουν στηθεί οι κάλπες. Για κάποιες από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις θα απολογηθεί στους ψηφοφόρους ότι «άργησαν, αλλά θα γίνουν». Για άλλες, θα μηδενίσει το κοντέρ. Κι άλλες θα τις επαναφέρει «ατόφιες», πηγαίνοντας προς τις (νέες) κάλπες.