Π.Α.Σ.Κ. εκπαιδευτικών
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μάρτης 2007

 

 

...Τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία

                                ...Τρία χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας

 

Η νεοδεξιά, νεοφιλελεύθερη

            λαίλαπα σαρώνει τα πάντα.

 

              

Πέρασαν, ήδη, τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Τρία χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι Έλληνες πολίτες βιώνουμε μια ζοφερή πραγματικότητα, ζούμε έναν ασύλληπτο εμπαιγμό από μια κυβέρνηση της οποίας τα έργα βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Όλα τα μέτρα, που πήρε και παίρνει, οδηγούν στο ξήλωμα του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών παροχών και στην παραπέρα οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τρία χρόνια τώρα είμαστε μάρτυρες μιας μεθοδευμένης επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Βιώνουμε μια πρωτοφανή επιχείρηση κατεδάφισης και εκποίησης του κοινωνικού κεφαλαίου και του Δημόσιου πλούτου της χώρας, των ασφαλιστικών ταμείων, των τηλεπικοινωνιών, των ενεργειακών υποδομών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ).

Στο χώρο της Εκπαίδευσης

Υποσχέθηκαν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π. ως το τέλος τις τετραετίας και τις μείωσαν. Από 3,61% το 2004 σε 3,58% το 2005, 3,51% το 2006 και σε 3,48% το 2007!!!

Υποσχέθηκαν την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, ως αντιπολίτευση, γιατί δεν μας δόθηκαν τα 176 €. Τώρα, μετά από έξι βδομάδες απεργία, μας εμπαίζουν, δίνοντάς μας 17,5 € το μήνα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη Δ.Ο.Ε. (23/10/06) ότι το αίτημά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια (1400 € στο νεοδιόριστο) το «βλέπει» να ικανοποιείται μετά από 7 χρόνια !!!

Υποσχέθηκαν κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και δεσμεύτηκαν, στην πολυήμερη απεργία μας, για  αύξηση του ωρομισθίου από 7 σε 10 €. Αντί γι' αυτό έχουν τέσσερις μήνες να πληρώσουν τους ωρομίσθιους!!!

Υποσχέθηκαν τον ένα χρόνο υποχρεωτική προσχολική αγωγή και προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Υποσχέθηκαν διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και δεν μπόρεσαν να οργανώσουν ούτε τη στοιχειώδη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Νέα Βιβλία.

Υποσχέθηκαν βελτίωση του Ολοήμερου σχολείου και Νηπιαγωγείου και οδηγούν το θεσμό, καθημερινά, στην απαξίωσή του.

Υποσχέθηκαν αξιοκρατία και καρατόμησαν σε μια νύχτα όλα τα στελέχη εκπαίδευσης και της Δημόσιας Διοίκησης. Τώρα συνεχίζουν το έργο τους με το Ν.3467, το νόμο έκτρωμα για τις επιλογές που οδηγεί στην ημετεροκρατία και στον κομματισμό.

Υποσχέθηκαν κατάργηση της διπολοβάρδιας και μείωσαν κατά 20% τις επιχορηγήσεις προς τον ΟΣΚ και τις Νομαρχίες.

Υποσχέθηκαν ότι η Παιδεία και ο πολιτισμός θα είναι πρώτη προτεραιότητά τους (προγραμματικές δηλώσεις Πρωθυπουργού, Μάρτης 2004) και κατάργησαν μετά από δεκαετή εφαρμογή το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ».

Υποσχέθηκαν αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και προχωρούν στην ιδιωτικοποίησή του και στην απαξίωσή του. Κόντρα σ' όλο το εκπαιδευτικό κίνημα ψήφισαν ένα Νόμο που δεν δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα και κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά, μήνες τώρα.

 

Πέρα, όμως, από τις υποσχέσεις που δεν τήρησαν, βιώνουμε όλοι μας αυτά τα τρία χρόνια την επανίδρυση του αυταρχικού κράτους της Δεξιάς!!! Με τις σιδηρογροθιές, τα χημικά, τις ζαρντινιέρες, τον ανελέητο ξυλοδαρμό φοιτητών - εκπαιδευτικών - εργαζομένων στο τελευταίο συλλαλητήριο, με την κλήση συνδικαλιστικών στελεχών στον εισαγγελέα, κ.α. καταπατούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και προσπαθούν να τσακίσουν το εκπαιδευτικό κίνημα, το μέτωπο Παιδείας - Εργασίας που καθημερινά γιγαντώνεται.

Κι όμως, κάποιοι, σήμερα, γιορτάζουν!!!

Γιορτάζουν για τα τρία χρόνια της Ν.Δ., οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού μόνο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (από 35% σε 25%) κέρδισαν 2 δις ΕΥΡΩ. Αντίθετα οι εργαζόμενοι πλήρωσαν 4 δις ΕΥΡΩ από την αύξηση των άμεσων και των έμμεσων φόρων.

Χαίρονται οι εφοπλιστές για την απελευθέρωση των ναύλων, για την κατάργηση του ορίου ηλικίας στα πλοία, για την απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές.

Πανηγυρίζουν οι μεγαλοτραπεζίτες για την αύξηση των κερδών τους κατά 50% και  για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 32% στο 29%.

Κάνουν πάρτι οι φαρμακοβιομήχανοι και οι καπνοβιομήχανοι για την ανατίμηση των φαρμάκων κατά 50% και για την αύξηση της τιμής των εγχώριων φθηνών τσιγάρων.

Να λοιπόν, ποιοι είχαν κατακτήσεις !!! αυτά τα τρία χρόνια και πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση. Μαζί τους πανηγυρίζει και η ηγεσία της ΔΑΚΕ η οποία έχει αναλάβει  το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Δ.Ο.Ε. στηρίζοντας όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.

Όλοι μαζί μπορούμε.

Η ΠΑΣΚ, σ' αυτή την κρίσιμη για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις περίοδο που το φοιτητικό και το εκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζουν τον αγώνα για την προάσπιση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της Παιδείας, της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, καλεί όλες τις προοδευτικές και αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου να προχωρήσουν από τώρα σ' έναν κοινό σχεδιασμό δράσης, ενόψει και της 76ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου.

Καλεί ιδιαίτερα τις ηγεσίες εκείνες που επιμένουν να δίνουν ακόμη και τώρα «διμέτωπους» αγώνες, να κατανοήσουν ότι μ' αυτούς τους διαχωρισμούς δεν βοηθούν στην ΕΝΟΤΗΤΑ και στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των εργαζομένων. Επιτέλους, ας συνειδητοποιήσουν ότι τρία χρόνια τώρα, τη χώρα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και αυτή κρίνεται.

Η αξιοπιστία που κατέκτησε ο κλάδος μας, με τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του Φθινοπώρου είναι ένα ισχυρό όπλο που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΟΕ να μπει μπροστά και να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα αντιπαλέψει αυτή τη νεοδεξιά, νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα.

Η ΠΑΣΚ μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με όλους τους πολίτες και με ενισχυμένη συλλογική αυτοπεποίθηση, μετά και από τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση των 27 ημερών του κλάδου, που συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θα πρωταγωνιστήσει για άλλη μια φορά στις συγκρούσεις που επέρχονται. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των συναδέλφων εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων και στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΜΑ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ

 

Π.Α.Σ.Κ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.