Συνέντευξη Εύης Χριστοφιλοπούλου
πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας στο Ρ/Σ "ΝΕΤ 15.8"

και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

 

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

 

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα είναι ημέρα τιμής στον ελληνικό λαό που δεν αποδέχθηκε ποτέ την κατάλυση της δημοκρατίας. Που αντιστάθηκε, που αγωνίστηκε ενάντια σε μια αμερικανοκίνητη αλαζονική δικτατορία.

Ένα καθεστώς 7 χρόνων που είχε σαν αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της χώρας, τη στέρηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και τις δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Αποτέλεσμα των οποίων παραμένει το σημερινό όνειδος για την ενωμένη Ευρώπη, η διατήρηση της παράνομης στρατιωτικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στην Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε μια παύση περισυλλογής για το ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της δημοκρατίας, ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη των λειτουργών της, ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη και των ίδιων των πολιτών.

Χωρίς αμφιβολία, είναι μεγάλες οι κατακτήσεις και οι σταθμοί της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μιας περιόδου που σημαδεύτηκε από την ανοικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών, την αποκέντρωση των εξουσιών λαϊκής συμμετοχής αλλά και των μεγάλων προοδευτικών αλλαγών.

Μιας περιόδου που σημαδεύτηκε από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και μάλιστα της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας.

Αλλά, είναι δύσκολο και θα έλεγα,  μοιάζει υποκριτικό, τριαντατέσσερα χρόνια μετά, υπό αυτές τις συνθήκες, να πανηγυρίζει κανείς για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Η ποιότητα της δημοκρατίας μας καίγεται, μαζί με τους τελευταίους πνεύμονες της χώρας μας. Η προοπτική της μοιάζει να ακρωτηριάζεται από τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας και από τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε.

Η ελευθερία μας μοιάζει να συρρικνώνεται μέσα στις γκρίζες ζώνες των φημών, της αδιαφάνειας, των συμφερόντων αλλά και της χειραγώγησης της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.         

Οι Έλληνες βιώνουν μια συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση. Οι κοινωνικές εγγυήσεις που είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια ψαλιδίζονται. Οι στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας απαξιώνονται.

Η εργασιακή ανασφάλεια οξύνεται και η ακρίβεια υποβαθμίζει ραγδαία το επίπεδο διαβίωσης όχι μόνο των ασθενέστερων αλλά και των  μεσαίων στρωμάτων. Η μέση ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να προσφεύγει σε υπερδανεισμό με επαχθείς όρους για να αντιμετωπίσει βασικές βιοτικές ανάγκες.  

Στις συνθήκες αυτές, μιας κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, μιας κρίσης αξιών, οι πολίτες βλέπουν με οργή να πληθαίνουν οι περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς που αναδεικνύουν μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.

Παθογένεια που δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών μας και την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου και της πολιτικής δράσης.

Η πολιτική αιχμαλωτίζεται από ειδικά συμφέροντα, ισχυρούς οικονομικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες που αποφασίζουν με ιδιοτελή κριτήρια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος του πολίτη.

Η παθογένεια αυτή όχι μόνο τροφοδοτεί μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους πολιτικούς θεσμούς, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές του πολιτικού συστήματος, αλλά επαπειλεί πρωτίστως την ικανότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων να προχωρήσει ο καθένας σε δικές του ιδεολογικές και πολιτικές υπερβάσεις και να προωθήσει νέες, σύγχρονες , προοδευτικές ή οποιεσδήποτε άλλες λύσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τεράστια η ευθύνη όλων εμάς που εκπροσωπούμε τους πολίτες που μας εξέλεξαν.

Και κυρίως είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας, όταν αποδεχόμαστε γύρω μας ο κόσμος να διατυπώνει την άποψη ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Κι αυτό πρέπει να αναλογιζόμαστε κάθε φορά όταν καθόμαστε σε αυτά εδώ τα έδρανα της Βουλής. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε τη δική μας ευμάρεια και την μακροημέρευση της παράταξης μας.

Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία λέγοντας ποιες είναι οι διαφορές μας, ποιες είναι οι αξίες μας.

Ο καθένας μας ανήκει σε μια διαφορετική παράταξη και κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένες αξίες, ιδανικά και στοχεύσεις και λειτουργεί για τους πολίτες που εκπροσωπεί και τον εξέλεξαν.

Αλλά όλου μας, μας ενώνουν τα ιδανικά της δημοκρατίας.

Στη σύγχρονη δημοκρατία έχουμε πολλά κοινά για να αγωνιστούμε. Στην εποχή μας, σε μια θυελλώδη εποχή ανακατατάξεων και ανατροπών αντιμετωπίζουμε μία υφέρπουσα και επικίνδυνη μετάλλαξη αξιών. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της κοινωνίας. Μια βίαιη επίθεση των οικονομικών συμφερόντων στο περιβάλλον, αλλά και στην πολιτική και τους πολιτικούς θεσμούς. Αντιμετωπίζουμε τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχιας που αυξάνεται απειλητικά.

Γι' αυτό η σημερινή μέρα είναι πάνω απ' όλα ημέρα περισυλλογής και ευθύνης.

Ευθύνης κυρίως ημών, των λειτουργών της Δημοκρατίας, για να κατοχυρώσουμε στην κοινωνία μας, προσφορά στις επόμενες γενεές, ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ιδανικών, δημοκρατικών θεσμών και κρατικών δομών, ένα νέο πρότυπο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πρακτικής.

Με δύο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τριακοστή τέταρτη επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους.

Υπέρ της ανεξαρτησίας του πολιτικού συστήματος, της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου. Χρειάζεται μία οριστική ρήξη με τις καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος και μία νέα προοδευτική αλλαγή για την οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας του μέλλοντος. 

Είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πολλά να προτείνουν, ο καθένας από τη δική του ιδεολογική και πολιτική σκοπιά, για να τιμήσουμε πραγματικά τον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ευχαριστώ.