Όλα στο Φως

 

Αίθουσα Ολομέλειας, Βουλή, 12 Φεβρουαρίου 2008

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της «Siemens»

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω με δυο λόγια για τον Παναγιώτη Κοσιώνη, να εκφράσω κι εγώ τη θλίψη μου. Ήταν ένας φίλος και συνάδελφος από την Αχαΐα - είχαμε θητεύσει και την ίδια περίοδο στην Αχαΐα, ως Βουλευτές - ένας ευπατρίδης που έδωσε αγώνες και, βεβαίως, πάντα με ήπιο τρόπο ήθελε να προσφέρει στον τόπο. Τα συλλυπητήριά μου, λοιπόν, στην οικογένειά του, στους δικούς του ανθρώπους και βεβαίως στους συντρόφους του, του Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το τελευταίο δίμηνο, η χώρα βιώνει μια σοβαρή κρίση του συστήματος διακυβέρνησης. Κρίση θεσμών, κρίση δημοκρατίας, κρίση αξιών. Παρότι η Νέα Δημοκρατία είναι στην αρχή της δεύτερης θητείας της, αφήνει πίσω της μία τραγική παρακαταθήκη στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπονόμευσε κάθε ηθικό έρεισμα που είχε ως παράταξη.

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός μάς λένε ότι "ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα". Διαφορετικά είναι η αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα. Πρώτα απ/ όλα, η διαφθορά που έχει αποκαλυφθεί επί Νέας Δημοκρατίας έχει αποκαλυφθεί από τρίτα πρόσωπα, από εφημερίδες, από ενημέρωση προς κάποιο δημοσιογράφο, ή από κάποια ξένη αρχή. Μόνον όταν αποκαλύπτονται, η Νέα Δημοκρατία αντιδρά, με περίτεχνους τρόπους προσπάθειας συγκάλυψης της αλήθειας.

Δεύτερον, οι περιπτώσεις διαφθοράς δεν αφορούν κάποιο άσχετο με τη Νέα Δημοκρατία πρόσωπο, αλλά κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Τρίτον, οι υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αποτελούν φυσική απόρροια των δικών σας πολιτικών επιλογών. Και το διευκρινίζω, όταν αποφασίζετε να στελεχώσετε τη δημόσια διοίκηση με μη αξιοκρατικά κριτήρια, είναι απολύτως φυσικό, αυτό να οδηγεί στη διαφθορά.

Όταν αποφασίζετε να υπονομεύσετε το αξιοκρατικό σύστημα των προσλήψεων, με σύστημα κομματικής επιλογής, δηλαδή αυθαίρετης, αδιαφανούς επιλογής προσώπων, είναι απολύτως φυσικό, αυτή η ανεξέλεγκτη εξουσία να αξιοποιείται από στελέχη σας με τρόπο απαράδεκτο. Δεν ζητείται απλώς η παράδοση στη Νέα Δημοκρατία της συνείδησης του υποψηφίου να προσληφθεί, αλλά αναζητούνται ενίοτε χρηματικές ή άλλες ανταμοιβές σε είδος. Αυτή η πρακτική και αντίληψη αποτελεί ένα αίσχος για τη χώρα μας, που πληγώνει τον νέο και διαπαιδαγωγεί μια ολόκληρη γενιά στη διαφθορά.

Όταν αποφασίζετε εσείς να στελεχώσετε βασικά ασφαλιστικά Ταμεία με πρώην ταμίες του κόμματός σας, που θα διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους, όταν βάζετε τους λεγόμενους "κολλητούς" σε Ανεξάρτητες Αρχές, όπως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν σε όλη τη δημόσια διοίκηση βάζετε αρεστούς αντί για άξιους, όταν τα Σώματα Ασφαλείας υπηρετούν με γνώμονα το κομματικό συμφέρον κι όχι το συμφέρον του δημοσίου, δεν δημιουργείτε μόνον υποψίες, αλλά προωθείτε την αντίληψη του κράτους-λάφυρο και, τελικά, την ίδια τη διαφθορά.

Τέταρτον, όλες οι υποθέσεις, αντίθετα με όσα λέει ο πρωθυπουργός, όταν λέει "όλα στο φως", πηγαίνουν στο αρχείο. Και πέμπτον, για να συγκαλύψετε τη διαφθορά, για να αποσείσετε βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, επειδή αφορούν σε στελέχη σας και στην κυβέρνησή σας, γίνεστε μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Γίνεστε όμηρος ενός συστήματος συνεργατών-ενόχων, που τελικά λειτουργούν ως εκβιαστές σας.

Αυτό σας οδηγεί, νομοτελειακά, να προσπαθείτε όλο και περισσότερο να χειραγωγείτε τους θεσμούς της δικαιοσύνης, των Μέσων Ενημέρωσης, των κρατικών λειτουργών, των πολιτικών σας συνεργατών. Και έχει άμεσες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στον μέσο Έλληνα.

Υπονομεύονται τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, ακριβαίνει η ζωή του, χωρίς την προστασία από την κερδοσκοπία, υπονομεύονται οι δημόσιες υπηρεσίες, σπαταλούνται τεράστια ποσά χωρίς έλεγχο, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους, αλλά με πελατειακή στόχευση και, βεβαίως, αντί να κατοχυρώνονται δικαιώματα του πολίτη, κατοχυρώνονται προνόμια των ισχυρών και των «ημετέρων».

Κι όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα, με τη διαφθορά, εγκαθιδρύεται το δίκαιο του ισχυρού κι όχι η ισχύς του δικαίου. Είσαστε η παράταξη που εγκαθιδρύει το δίκαιο του ισχυρού και όχι τα δικαιώματα των πολιτών. Και αυτή είναι η μεγάλη μας πολιτική διαφορά.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο SIEMENS, δεν είναι μία μεμονωμένη πρόταση, δεν είναι μία πρόταση στενού μικροκομματικού συμφέροντος, εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχω και έχουμε αναλάβει. Στόχος μου, στόχος μας, η υπεράσπιση της διαφάνειας, η πάταξη της διαφθοράς και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που ζει ο τόπος.

Πρόσφατα, μάλιστα, επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του κατέθεσα τις προτάσεις μας. Σας πρότεινα, πριν από λίγο καιρό, συγκεκριμένες αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διακυβέρνηση, με τη διαφάνεια, με τον έλεγχο της Βουλής, αλλά επίσης και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, ώστε να ξεπεραστεί η απαξίωση, που ζούμε σήμερα, της πολιτικής ζωής. Της πολιτικής και των πολιτικών.

Σας καλώ και σήμερα, να πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες, για να εξαλειφθεί η αίσθηση που έχουν οι πολίτες ότι, στο πολιτικό σύστημα, βασιλεύει η συναλλαγή και η συνενοχή.

Σε ό,τι αφορά την SIEMENS, δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, όταν η Ελλάδα και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται να εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια σκάνδαλα μιας πολυεθνικής εταιρείας.

Δεν μπορούμε να αδρανούμε, όταν η γερμανική δικαιοσύνη ερευνά για ροή μαύρου πολιτικού χρήματος από την SIEMENS προς τη χώρα μας, στην περίοδο από το 1990 μέχρι το 2007.

Γι' αυτό, απευθυνόμαστε σήμερα στη Βουλή και προτείνουμε την σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για το περιβόητο πια σκάνδαλο SIEMENS.

Και από χθες, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε τρεις χαρακτηριστικές εξελίξεις στην υπόθεση SIEMENS. Η πρώτη εξέλιξη αφορά στις δηλώσεις του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Ζαγορίτη, σύμφωνα με τις οποίες, θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή, όταν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία.

Η δεύτερη αφορά στις πληροφορίες του Τύπου, που λένε ότι οι Γερμανοί και οι Ελβετοί δικαστές δείχνουν βεβαίως απρόθυμοι να συνδράμουν καθώς, στην Ελλάδα, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Η τρίτη ήρθε σήμερα, με την ανακοίνωση των ενεργειών του Υπουργείου Δικαιοσύνης που, στην ουσία, είναι το χρονικό του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου που περιέπλεξε την υπόθεση η κυβέρνηση, περιμένοντας εξελίξεις. Πρόκειται για αμυντικές, ενοχικές κινήσεις, αντιπερισπασμού και κωλυσιεργίας.

Και εδώ γεννώνται πολλά ερωτήματα. Και αυτό, γιατί η γερμανική μητρική εταιρεία SIEMENS έχει ήδη παραδεχτεί, στο ανώτερο επίπεδο, ότι διέπραξε εγκληματικές πράξεις εναντίον του Ελληνικού κράτους, συνεργαζόμενη με επίορκους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς.

Τι έπρεπε να κάνετε ως κυβέρνηση; Δύο πράγματα. Πρώτον, να στραφείτε νομικά ταυτόχρονα εναντίον της γερμανικής μητρικής εταιρείας SIEMENS και εναντίον του Ελληνικού παραρτήματος, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις.

Δεύτερον, να κινήσετε άμεσα όλες εκείνες τις νομικές διαδικασίες, ώστε οι φυσικοί αυτουργοί, Έλληνες και αλλοδαποί, να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην Ελληνική δικαιοσύνη.

Τι κάνατε, αντί να κάνετε αυτά τα απλά; Κωλυσιεργήσατε αρκετούς μήνες, μέχρι να απαντήσετε στο αίτημα της γερμανικής δικαιοσύνης για δικαστική συνδρομή στη διερεύνηση του σκανδάλου. Δεν ζητήσατε δικαστική ή άλλου είδους διακρατική συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές, που πρώτες απεκάλυψαν το σκάνδαλο.

Συνεχίσατε να αφήνετε την SIEMENS ασύδοτη, να νέμεται τις κρατικές προμήθειες. Διατηρήσατε στη θέση του τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, ο οποίος, από το καλοκαίρι του 2007, διώκεται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για χαριστική σύμβαση με την εταιρεία SIEMENS.

Παρακολουθείτε απαθείς την δικαστική διερεύνηση, να κινείται με τους πιο αργούς ρυθμούς, αφού μάλλον, ακόμα και σήμερα, δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δεν έχει ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενεχόμενων στη διακίνηση του μαύρου χρήματος Ελλήνων υπηκόων.

Το πιο εξειδικευμένο και αρμόδιο όργανο της Ελληνικής πολιτείας, για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, το ΣΔΟΕ, δεν έχει εμπλακεί ακόμα στις έρευνες για τη ροή του μαύρου χρήματος από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και με αποδέκτες Έλληνες υπηκόους.

Αφήσατε τη μητρική γερμανική εταιρεία SIEMENS, αλλά και το ελληνικό παράρτημα, να διοργανώνουν, όλη αυτή περίοδο, την άμυνά τους απέναντι στις οποιεσδήποτε μελλοντικές αξιώσεις που θα έχει το Ελληνικό κράτος.

Δεν στραφήκατε, ως οφείλατε και είχατε καθήκον, εναντίον της γερμανικής μητρικής εταιρείας SIEMENS, η οποία, όπως είπα, έχει αποδεχθεί ότι διέπραξε, με την συνεργασία επίορκων Ελλήνων κρατικών λειτουργών, εγκληματικές πράξεις εναντίον του ελληνικού κράτους.

Όλη αυτή η τακτική είναι και ύποπτη και απαράδεκτη και προσβλητική για το κύρος της χώρας μας. Γι' αυτό και η πρότασή μας είναι μία πράξη υπεράσπισης της τιμής της πολιτικής, πέρα από μικροπολιτικές και τακτικισμούς, αλλά κυρίως είναι μία πράξη υπεράσπισης της τιμής της χώρας, μία πρωτοβουλία ευθύνης και αλήθειας.

Και πρέπει, επιτέλους, να μην πληγώνεται η Ελλάδα, η Ελλάδα, που καταγράφεται στον κόσμο πια, ως μία από τις πιο μεγάλες χώρες παραγωγής διαφθοράς. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό και η συγκεκριμένη πρότασή μας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχουμε καμία μικροκομματική στόχευση, καμία πρόθεση να μετατρέψουμε την έρευνα, σε επιχείρηση φθοράς ή δολιοφθοράς του αντιπάλου. Αυτού του είδους η αδιέξοδη αντιδικία, φθείρει τους πάντες και οδηγεί, τελικά, στην ίδια την συγκάλυψη.

Η πρόθεσή μας και η απόφασή μας είναι μία και απλή: Όλα στο φως. Όλα στο φως, από την αρχή μέχρι το τέλος, δηλαδή, μέχρι την παραλαβή και την οριστική διευθέτηση των επίμαχων έργων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλα στο φως, λοιπόν, γιατί άλλη λύση για τον τόπο δεν υπάρχει και, οφείλετε να το καταλάβετε αυτό, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Και να προτείνω και κάτι ακόμα, αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει η υπόθεση SIEMENS το γρηγορότερο, μπορεί να διαμηνύσει στη SIEMENS, ότι η συνδρομή της στη διαλεύκανση των σκανδάλων θα σταθμιστεί θετικά, εφόσον είναι ουσιαστική, από την Ελληνική Πολιτεία, αλλιώς θα σταθμιστεί αρνητικά από την Ελληνική Πολιτεία, δηλαδή, θα έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά και τις προμήθειες που παίρνει το Ελληνικό κράτος από αυτή την εταιρεία.

Θέλω, επίσης, να καταστήσω απολύτως σαφές: Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε καμία ανοχή στη διαφθορά. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ζητάμε να ερευνηθεί η υπόθεση και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παράλληλα με τις έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης.

Μόνο σας καταφύγιο, ακούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, νομίζετε ότι είναι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό έρχεστε και επανέρχεστε. Θεωρείτε ότι έτσι θα κερδίζετε εσαεί. Αρκετά. Αρκετά, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εμείς κι εγώ προσωπικά, είμαι και είμαστε περήφανοι για το έργο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Αλλά δεν δίνουμε μάχες-αψιμαχίες με το παρελθόν. Εσείς θέλετε να κρατήσετε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, όπως και άλλα κόμματα που μιλούν για δικομματισμό, διότι φοβόσαστε να αναμετρηθείτε με το ΠΑΣΟΚ στο παρόν, στο σήμερα. Και σας υπενθυμίζω: Σε όλη τη διάρκεια της δικής μου θητείας, ως Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εδώ στη Βουλή, σας έχω επανειλημμένως ζητήσει: ό,τι έχετε, ό,τι νομίζετε ότι έχετε, στο φως, εδώ, στη Βουλή, το θέλω πρωτίστως εγώ, όλα στο φως.

Προφανώς, εσείς δεν θέλετε το φως, διότι εσείς θέλετε να συνεχίζετε τις θολές σας κατηγορίες, διότι πίσω από τις κατηγορίες, κρύβονται πολλές φορές οι πραγματικοί ένοχοι, που όμως, όπως με το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, αποκαλύφθηκε πρόσφατα η άμεση εμπλοκή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Και μην μου πείτε πάλι για το θέμα του Χρηματιστηρίου, διότι επανειλημμένα σας έχω ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο και, είσαστε εσείς που το αρνείστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Αφήστε, λοιπόν, τα φθηνά παιχνίδια, με στόχο να πλήξετε το ΠΑΣΟΚ και να χρησιμοποιήσετε την οποιαδήποτε υπόθεση ως εργαλείο συμψηφισμού.

Στόχος σας είναι ακόμα, με τον όποιο κ. Κολλιοκώστα, να προσανατολίσετε την έρευνα αποκλειστικά στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ; Αλλά αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, εσείς θέλετε συγκάλυψη και συμψηφισμό, εμείς ζητάμε διαφάνεια, την απόλυτη διαφάνεια για όλους και για όλα, χωρίς καμία εξαίρεση. Ζητάμε να υπάρξει φως στο συγκεκριμένο αυτό σκάνδαλο, για να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Ζητάμε, επίσης, την Εξεταστική Επιτροπή, για να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι πράγματι υπεύθυνοι και ποιοι όχι. Δεν μπορεί συλλήβδην ούτε μια χώρα, ούτε ένα πολιτικό σύστημα, ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ούτε μία παράταξη να διασύρεται, μέσα από την συντήρηση της αδιαφάνειας. Εκτός αν αυτό επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.

Αν θέλει να κρατά υπό ομηρία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να εκβιάζεται ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος. Ίσως εσείς να το έχετε συνηθίσει. Εμείς όχι, δεν το δεχόμαστε, δεν δεχόμαστε τους εκβιασμούς και την ομηρία του πολιτικού συστήματος. Εμείς, αναμετριόμαστε με τις ανάγκες της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον. Αυτά μας δεσμεύουν και τίποτα άλλο.

Η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα έπρεπε - και το έχω ξαναπεί - να εγκρίνεται από 120 βουλευτές. Έτσι ώστε να αποτελεί δικαίωμα της αντιπολίτευσης και να μην έχουμε το φαινόμενο, ο ελεγχόμενος, δηλαδή η εξουσία, η εκάστοτε κυβέρνηση, να μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Το λέω, αν θέλετε, και με αυτοκριτική διάθεση. Είναι κι αυτή μία ουσιώδης και απολύτως αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση, αν πραγματικά θέλουμε τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αν πραγματικά θέλουμε να σώσουμε την τιμή της πολιτικής.

Απέναντι στη δική μας υπεύθυνη στάση, η κυβέρνηση απαντάει και πάλι με ανεύθυνους μικροκομματικούς λογαριασμούς πολιτικού κόστους. Αρνείστε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ποιος ο ισχυρισμός σας; Είναι ο ισχυρισμός, που ακούμε πολλές φορές από τα χείλη του πρωθυπουργού, ότι "η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα σταματήσει τις έρευνες της Ελληνικής Δικαιοσύνης".

Αυτό είναι απλώς ένα χοντροκομμένο ψέμα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο Σύνταγμα, στον Κανονισμό της Βουλής ή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που να προβλέπει αναστολή των ερευνών της Δικαιοσύνης, αν απλώς συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Στο παρελθόν, τουλάχιστον δύο φορές συνεστήθησαν Εξεταστικές Επιτροπές - υπόθεση Οτσαλάν, υπόθεση στρατιωτικών εξοπλισμών - ενώ την ίδια ώρα, παράλληλα, διενεργούσε έρευνα και ανάκριση η Δικαιοσύνη.

Η πολιτική ευθύνη διακρίνεται σαφώς από την ποινική και ο πρωθυπουργός της χώρας το γνωρίζει. Συμφωνήστε, λοιπόν, για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να κρύβεστε πίσω από προσχήματα και δικαιολογίες. Σταματήστε, επίσης, να κρύβεστε πίσω από την Δικαιοσύνη. Μια δικαιοσύνη που, δυστυχώς, εσείς χειραγωγείτε βάναυσα.

Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις των σκανδάλων, έχουμε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, γεγονός που έχει συγκλονίσει, και αυτό, την κοινή γνώμη. Μια Δικαιοσύνη, που την χρησιμοποιείτε μονίμως, ως πλυντήριο για τις πολλές σας αμαρτίες. Και εμείς, το τονίζω και πάλι, δεν θα επιτρέψουμε, θα δώσουμε αγώνα για τη μη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα, για να μην ταυτιστούν οι άμεμπτοι και καλοί δικαστές, με ενέργειες της κυβέρνησης που εκθέτουν την ανεξαρτησία τους. Αυτόν τον αγώνα δίνουμε και σήμερα, και αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε και αύριο ως κυβέρνηση, για να είμαστε εγγυητές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Και σας υπενθυμίζω, για να μην ξεχνάτε, ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, οι υποκλοπές, μία υπόθεση που αφορούσε ευθέως στην εθνική ασφάλεια και στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, τέθηκε στο αρχείο από την Δικαιοσύνη. Και σας ρωτώ - και σας περιμένουμε, στην συζήτηση που έπεται για την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, μία υπόθεση, που ολοκλήρωσε η Δικαιοσύνη το έργο της και την έβαλε στο αρχείο - τι θα κάνετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;

Ή ξεχνάτε επίσης τις παράνομες απαγωγές των Πακιστανών από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών; Το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων, όπου ο κ. Κολλιοκώστας απορρίπτει την εξέταση των πορισμάτων του κ. Ζορμπά; Ή την υπόθεση Κλαδά, που και αυτή προτείνεται να μπει στο αρχείο; Κατά σατανική σύμπτωση, σε όλες τις υποθέσεις μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, που επίσης, κατά σύμπτωση, είχαν όλες κυβερνητική ανάμειξη της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε πουθενά ή, μάλλον, κατέληξε στο απόλυτο σκοτάδι.

Γιατί, αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης; Είναι ανίκανοι οι Έλληνες δικαστές; Ή μήπως είναι χειραγωγούμενοι οι συγκεκριμένοι χειριστές των συγκεκριμένων υποθέσεων; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο γαλάζιο παραδικαστικό κύκλωμα; Μην αντιδράτε, διότι αλλιώς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εάν θέλετε πράγματι να δείξετε ότι θέλετε τη διαφάνεια, δεχθείτε σήμερα την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για τη SIEMENS. Αλλιώς, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.

Από το βήμα της Βουλής, απευθύνομαι σήμερα στο σύνολο του λαού και, βεβαίως, και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες και τους καλώ σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση, για να εγγυηθούμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Λίγο με ανησυχεί η κρίση στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά με ανησυχεί σφόδρα η κρίση στη Δημοκρατία. Τα σκάνδαλα πνίγουν τη δημόσια ζωή, δημιουργούν αδυναμία να κάνουμε σοβαρές αλλαγές, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να είναι όμηρος σε κάποια αδιαφανή κέντρα. Δεν μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους υπό ομηρία. Η πρότασή μας είναι να απελευθερώσουμε το πολιτικό σύστημα από τα βαρίδια και μαζί τις τεράστιες δυνατότητες του Έλληνα και της Ελληνίδας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, το διακύβευμα είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας. Εκεί εστιάζεται το τεράστιο έλλειμμα, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σύγχυση δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Εμπλοκή των Μέσων Ενημέρωσης στους μηχανισμούς εξουσίας. Χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης από επιχειρηματικά ή άλλα αδιαφανή συμφέροντα. Γκρίζες ζώνες, που θολώνουν την καθαρή διάκριση των εξουσιών, ένα τοπίο με αδιαφανείς διαύλους παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.

Σε όλα αυτά, είναι ζωτική ανάγκη να βάλουμε τέλος, για να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη χώρα. Μία νέα αρχή είναι εθνική επιταγή. Με την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, ας κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα. Σε αυτό σας καλώ, καλώ όλους, στη συνείδησή σας απευθύνομαι, να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη διαφάνεια στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ."