Συνέντευξη Τύπου του Τομέα Οικονομίας
για τον προϋπολογισμό του 2007

 

15/11/2006

Ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με την υπεύθυνη του Τομέα στο Πολιτικό Συμβούλιο, Βάσω Παπανδρέου, τον συντονιστή Οικονομίας της Κ.Ο. του Κινήματος, Πέτρο Ευθυμίου, τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών, Ανδρέα Μακρυπίδη, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό του 2007.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε αμέσως με την συνέντευξή μας για τον προϋπολογισμό του 2007. Παρακαλώ Βάσω

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε τον τρίτο προϋπολογισμό που καταρτίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που όπως και οι προηγούμενοι δεν θα υλοποιηθεί. Είναι ένας προϋπολογισμός κουρελόχαρτο. Είναι στον αέρα, αλλά και απ' αυτό τον προϋπολογισμό όπως και απ' τους προηγούμενους, γίνεται σαφής η ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ξεκίνησε με την απογραφή που είχε στόχο να σπιλώσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά υπονόμευσε τη χώρα και η οποία ήταν η δικαιολογητική βάση για να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για να ακολουθήσει μία πολιτική επιβαρυντική για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή η πολιτική της είναι συνεχής και σταθερή, ανεξάρτητα απ' τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Είναι μία πολιτική που ανταποκρίνεται στην αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, ότι λίγοι και εκλεκτοί πρέπει να ευημερούν και οι υπόλοιποι να επωμίζονται τα βάρη.

Η αναδιανομή του εισοδήματος που γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2007 είναι τεράστια. Έχουμε επιπλέον φόρους που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ορισμένες ελαφρύνσεις ονομαστικές, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνσεις. Ακόμα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα φέρει με το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα.

Τα χαμηλά εισοδήματα, ονομαστικά κερδίζουν κάτι με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τις μειώσεις των συντελεστών, στην πραγματικότητα όμως, η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι όλοι θα επιβαρυνθούν. Τα 3,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν φόρο γιατί είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο -αυξάνεται το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ- και αυτοί επιβαρύνονται απ' τους έμμεσους φόρους. Η αύξηση για παράδειγμα του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, επιβαρύνει αυτούς τους φορολογούμενους κατά 120 ευρώ, πέρα απ' τις επιβαρύνσεις στα τσιγάρα, την κινητή τηλεφωνία, τα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν κάποιες μικρές ονομαστικές ελαφρύνσεις. Επιβαρύνονται με την έμμεση φορολογία, αλλά και την κλίμακα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι επιβάρυνση για όλους όσους έχουν εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω υπάρχουν ελαφρύνσεις και οι μεγαλύτερες πάνε στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Βλέπουμε δηλαδή μία συνέπεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, στο να επιβαρύνει τους πολλούς και να κάνει παροχές στους λίγους.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2007 προβλέπονται 620 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, άμεσοι φόροι, απ' τα φυσικά πρόσωπα και 120 εκ ευρώ, απ' τα νομικά πρόσωπα, απ' τις επιχειρήσεις. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο πολύ μεγάλο δώρο προς τις επιχειρήσεις, στους έχοντες και κατέχοντες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο προτείνεται και η διανομή των αφορολόγητων αποθεματικών.

Οι επιχειρήσεις έχουν αποθεματικά τα οποία δεν φορολογούνται. Επειδή δεν επενδύθηκαν αυτά τα αποθεματικά, η κυβέρνηση τώρα προτείνει να διανεμηθούν στους μετόχους με φορολογία 6% για όσες εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και 12% για όσες είναι εκτός Χρηματιστηρίου, όταν ο μειωμένος συντελεστής για τις επιχειρήσεις -τον μείωσε η Νέα Δημοκρατία- είναι 25%.

Έχουμε δηλαδή ένα πρωτοφανές δώρο στους μεγαλομετόχους, στις επιχειρήσεις, στους έχοντες και κατέχοντες. Αυτό είναι ένα δείγμα της ταξικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Και βεβαίως όταν κάνει παροχές πλουσιοπάροχες στους λίγους, δεν έχει αρκετά χρήματα να δώσει στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Δεν έχει χρήματα για την παιδεία και την υγεία.

Για τρίτη χρονιά σε ότι αφορά τα χρήματα που πάνε για την παιδεία, η αύξηση είναι λιγότερη απ' την αύξηση του ΑΕΠ. Έχουμε δηλαδή απόκλιση από το ποσοστό που είχε πλουσιοπάροχα υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής προεκλογικά, δηλαδή το 5%. Αντί να αυξάνεται το ποσοστό μειώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην υγεία, όπως και στις κοινωνικές παροχές.

Μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει υποχρηματοδότηση κατά 2,4 δισ ευρώ. Και για να βγουν τα νούμερα, κόβουν και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό σημαίνει απώλεια τεράστιων κονδυλίων και απ' το Γ' ΚΠΣ, αλλά μπαίνει πλέον σε κίνδυνο και το Δ' ΚΠΣ. Όλος ο προϋπολογισμός διαπνέεται από τη σαφή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας και για την ανάπτυξη, αλλά και για τη διανομή των βαρών.

Η διανομή των βαρών πρέπει να είναι άνιση και η ανάπτυξη να καθοδηγείται μόνο από ένα μικρό κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνδυάζονται και συσχετίζονται με τα ξένα συμφέροντα. Είναι ένας προϋπολογισμός, ο τελευταίος της Νέας Δημοκρατίας, που δυστυχώς οδηγεί τη χώρα σε περαιτέρω αδιέξοδα.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μια σύντομη προσθήκη για την τέλεια έλλειψη αξιοπιστίας των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας όπως προκύπτει και απ' το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2007.

Ζούμε όλοι τον απαράδεκτο χειρισμό του θέματος των συμβασιούχων απ' τη Νέα Δημοκρατία. Ζούμε αυτή την πίεση στις ζωές ανθρώπων που ο κ. Καραμανλής προσωπικά τους υποσχέθηκε τον Μάρτιο του 2004 ότι 250 χιλιάδες συμβασιούχοι θα είναι μόνιμοι από 7 Μαρτίου. Και ξέρουμε όλοι το δράμα αυτών των ανθρώπων όταν είναι τόσο καιρό απλήρωτοι.

Ακούσαμε όλοι πριν μέρες τον κ. Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, να αναφέρεται στο ότι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν το βάρος της πληρωμής αυτών των ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί για να κατανοηθεί ο συνολικός εμπαιγμός που επιφυλάσσει σε όλες τις κατηγορίες του ελληνικού λαού η Νέα Δημοκρατία, ότι στον προϋπολογισμό που έχουμε στα χέρια μας, οι δαπάνες από εθνικούς πόρους για τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2007 μειώνονται σημαντικά κατά 8,5%, δηλαδή μείον 120 εκατομμύρια € σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Και αναρωτιέται κανείς, όταν ο κύριος Παυλόπουλος καλεί τους Δήμους και τις Νομαρχίες να πληρώσουν τους συμβασιούχους δεν γνώριζε τον προϋπολογισμό του κυρίου Αλογοσκούφη; Αυτό για να κατανοηθεί το μέγεθος του εμπαιγμού που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση και στους φορείς, όπως η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μόλις τον περασμένο μήνα, ενόψει εκλογών, όμνυε στην διαρκή ενίσχυσή τους και στους συμβασιούχους, όπως αποτυπώνεται στα μεγέθη του προϋπολογισμού του κυρίου Αλογοσκούφη.

Το δεύτερο θέμα που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι θέμα-κλειδί στην Ελλάδα είναι πάντα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αν αναλογιστεί ο Έλληνας πολίτης πως υπήρξε αυτή η ανάπτυξη του 1994-2004, βλέπει ότι στηρίχθηκε σε έναν μεγάλο βαθμό με υγιή τρόπο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως επεσήμανε η κυρία Παπανδρέου το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων αυτά τα τρία χρόνια μειώνεται σταθερά. Μειώνεται σταθερά και μάλιστα είναι καθηλωμένο στο 4,2, όσο ήταν το 1997.

Τι επίπτωση έχει αυτό και θα κλείσω με αυτό. Και ρωτάμε τον κύριο Αλογοσκούφη για άλλη μια φορά, όπως απέφυγε να απαντήσει στη Βουλή και ελπίζουμε να απαντήσει το Δεκέμβριο στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 6 δισεκατομμύρια, 35 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση του σκέλους του Γ/ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το Γ/ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να ολοκληρωθεί ως το 2008 χρειάζεται 20 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή έχουμε με τα εγγεγραμμένα κονδύλια αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή ο κύριος Αλογοσκούφης έχει προαναγγείλει ότι αρχίζει το Δ/ Κοινοτικό το 2007 και προτίθεται μάλιστα να φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Και αναρωτιέται ο καθένας ένα απλό ερώτημα: Αν χρειάζονται 20 δις για να ολοκληρωθεί το Γ/ Κοινοτικό και πρόκειται να αρχίσει το Δ/ Κοινοτικό με τα ίδια χρήματα, δηλαδή τα 6,35 υπάρχει ένα απλό ερώτημα αναπάντητο. Ή δε θα ολοκληρωθεί το Γ/ Κοινοτικό και θα χάσουμε απέραντους πόρους, ή θα καταβαραθρωθεί και δε θα ξεκινήσει καν το Δ/ Κοινοτικό.

Αυτά για να κατανοηθεί από τον καθένα μας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βαρύ κόστος στην ουσία της ανάπτυξης της χώρας και η απώλεια κοινοτικών πόρων είτε από το Γ/ είτε από το Δ/ Κοινοτικό με τα παρόντα δεδομένα είναι αναμενόμενη, το μόνο που δε γνωρίζουμε είναι η έκταση της απώλειας είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση. Αυτά με τους αδήριτους αριθμούς και την αδήριτη αλήθεια που ο ίδιος ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει επιφυλάξει και για τους πολίτες και για την Ελλάδα.

Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2007, είναι ο τρίτος προϋπολογισμός, κι όπως ο κ. Αλογοσκούφης είπε, είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός -προφανώς θα έχουμε εκλογές- και δε θα προλάβει να τον υλοποιήσει. Άρα θα υλοποιηθεί στο σύνολό του από κάποια άλλη κυβέρνηση.

Έχουμε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει φορολογική επιβάρυνση 3,2 δις ευρώ. Έρχεται να αποδείξει το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται να αποδείξει ότι, με την ολοκλήρωση της θητείας -γιατί ο προϋπολογισμός αυτός σημαίνει και το τέλος της τετραετούς ή τριετούς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- να αποδείξει κατά πόσο ήταν συνεπής με όσα είχε πει προεκλογικά.

Και θα σταθώ σε δύο μόνο στοιχεία. Είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι, 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι απαλλάσσονται του φόρου από την άμεση φορολογία. Κι όμως, με μια σειρά μέτρα που έχει πάρει τους επιβαρύνει. Γιατί αυτοί έχουν το αφορολόγητο στο ύψος των 11 χιλιάδων και με τα χίλια ευρώ θα πάμε 12 χιλιάδες αφορολόγητο. Αυτοί επιβαρύνονται με τα μέτρα που πήρε, τρία χρόνια τώρα, από την έμμεση φορολογία, 150 με 200 ευρώ κατά μέσο όρο. Άρα, έχουμε για όλους αυτούς τους αδύνατους οικονομικά και κοινωνικά φορολογουμένους επιβάρυνση από την έμμεση φορολογία 150 με 200 ευρώ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο, σε σχέση με την άμεση φορολογία, έχουμε με την κατάργηση του συντελεστή 15% που ίσχυε για εισοδήματα μέχρι 23 χιλιάδες -έχουμε από 13 μέχρι 23 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα- επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και από την άμεση φορολογία αλλά και από την έμμεση φορολογία. Και εκεί είναι ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων εισοδημάτων, άρα αυτή είναι η δήθεν φορολογική ελάφρυνση που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης;

Απέναντι σε αυτούς τι βλέπουμε; Μία ρύθμιση που σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή για την φορολόγηση των αποθεματικών με σκανδαλώδη τρόπο, κύρια των τραπεζών, και μιλάμε για φορολόγηση των αποθεματικών με 15% και 10%, όταν αντίστοιχα αν θα πηγαίνανε στην κλίμακα θα ήταν η φορολόγηση 30%, που έχει σαν αποτέλεσμα πρώτον να έχουμε 250 εκατομμύρια φόρους χάρισμα στους τραπεζίτες και στις τράπεζες, που σημαίνει 1,5 δις κεφάλαια απαλλάσσονται από τις τράπεζες με τη μειωμένη φορολόγηση των αποθεματικών τους.

Κι έρχεται αυτό να αποδείξει ότι, δεν ήταν κάτι έκτακτο, ήταν έκτακτο τώρα για να εισπράξει 220 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα στενά περιθώρια του ενός μηνός, για να καλύψει ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2006, για να πει, να μειώσαμε το έλλειμμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχαμε. Και έρχεται να επιβεβαιωθεί ότι, αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή ελάφρυνσης των οικονομικά ισχυρών με τη θεσμοθέτηση 6% φορολόγησης των αποθεματικών σε εισηγμένες επιχειρήσεις και 12% σε μη εισηγμένες, που σημαίνει παροχές στους έχοντες και κατέχοντες, όταν προηγουμένως, όπως αναφέραμε, επιβάρυνε με μια σειρά μέτρα τα αδύνατα οικονομικά στρώματα.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Οι οικονομικοί συντάκτες να προηγηθούν παρακαλώ.

Κ.ΤΣΑΧΑΚΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω κατ/ αρχήν, η επιβάρυνση από τους εμμέσους φόρους, το ποσό που είπατε, 150 με 200, είναι μήνα ή έτος; Ένα αυτό.

Και δεύτερον, για τη μείωση του ελλείμματος του διακρίνατε εσείς στον προϋπολογισμό σημάδια δημιουργικής λογιστικής; Πως κρίνετε τα στοιχεία που οδηγούν στη μείωση του ελλείμματος;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γι αυτούς που έχουν εισόδημα 12 χιλιάδες ευρώ η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, επειδή όλο τους το εισόδημα το καταναλώνουν, είναι 120 ευρώ. Μόνο από τη μία μονάδα. Από κει και πέρα έχουμε την αύξηση στην κινητή τηλεφωνία, στα τσιγάρα, στα καύσιμα, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες επιβαρύνσεις όπως είναι τα ακίνητα και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Άρα αυτό ισχύει για εισόδημα 12.0000 που είναι αφορολόγητο. Μπορεί να μην φορολογείται, όμως η επιβάρυνση από την έμμεση φορολογία είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τώρα για το έλλειμμα 2,4% όπως και το έλλειμμα του 6% είναι το αποτέλεσμα χειρισμού με τρόπο πρωτοφανή. Εγώ θα πω ότι πάντα όλες οι κυβερνήσεις και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στα πλαίσια που προβλέπει η Eurostat, προσπαθούν να βελτιώσουν τα στοιχεία. Όμως οι αλχημείες που γίνονται αυτή την περίοδο, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανείς.

Θα σας αναφέρω ορισμένα νούμερα: Στο 2006 δεν έχει εγγραφεί κανένα κονδύλι για δαπάνες νοσοκομείων. Οι δαπάνες των νοσοκομείων είναι πάνω από 1 δις το χρόνο. Αυτό δεν έχει γραφτεί ούτε το 2005. Υπάρχει απάντηση στη Βουλή του κυρίου Αβραμόπουλου που παραδέχεται ότι τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι το Μάρτη του 2006 ήτανε 1,5 δις. Δεν εμφανίζονται πουθενά, άρα 1,5 δις μέχρι το Μάρτη, 2005-2006 πάνω από 2 δις.

Υπάρχει το άλλο πρωτοφανές. Αυξάνεται το δημόσιο χρέος και τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά μειώνονται οι τόκοι. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Βεβαίως γίνεται μεταφορά πληρωμής τόκων στο μέλλον μέσω swaps. Όμως σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν μεταφέρεται η πληρωμή, η εγγραφή πρέπει να γίνει τη χρονιά που είναι οι τόκοι απαιτητοί. Άρα θα το δει αυτό.

Υπάρχουν έσοδα τα οποία εγγράφονται στον προϋπολογισμό που δεν θα έπρεπε να εγγράφονται στο έλλειμμα αλλά στο χρέος. 400 εκατομμύρια πήρε από τη μείωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Υπάρχει ο κίνδυνος πλέον για την κεφαλαιακή επάρκεια του ταμείου, αλλά και τα 400 εκατομμύρια πρέπει να πάνε στο χρέος όχι στο έλλειμμα όπως πάνε.

Πήρε περίπου 250 εκατομμύρια από την ΔΕΚΑ ως φορολόγηση, που και αυτά θα πρέπει να πάνε στο χρέος κι όχι στο έλλειμμα. Πήρε 300 εκατομμύρια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που και αυτό πρέπει να πάει στο χρέος κι όχι στο έλλειμμα. Για το 2006 έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,74 δις και στη μείωση του χρέους γράφει μείωση του χρέους 1,2 δις. Τα υπόλοιπα ρωτάμε που πήγαν; Διότι, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τη Eurostat πρέπει να πάνε μόνον στη μείωση του χρέους. Κάποια από αυτά αν όχι όλα θα τα βρει η Eurostat. Είναι γι αυτό που αναθεωρούνται συνέχεια τα στοιχεία. Τα στοιχεία του 2005 αναθεωρήθηκαν έξι φορές και βεβαίως υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα για τις εθνικολογιστικές αναπροσαρμογές. Ποτέ δε μας έχει δώσει απάντηση πώς τα 450 εκατομμύρια έγιναν 1.200 και πώς φέτος γίνονται 1.900. Είναι ερωτήματα που βεβαίως δεν απαντάει. Οι λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης θα πρέπει να πάρουν και βραβείο Νόμπελ.

ΕΙ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε πως είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός και πως είναι προφανές, ότι θα έχουμε εκλογές και θα υλοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός από μια άλλη κυβέρνηση, με την πεποίθηση που έχετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Πώς θα υλοποιήσετε έναν προϋπολογισμό κουρελόχαρτο, όπως τον χαρακτηρίσατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, είπαμε ότι θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός γιατί απ' ό,τι φαίνεται τον επόμενο προϋπολογισμό θα τον κάνει η επόμενη κυβέρνηση και δε θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία. Υπάρχουν δυο δυνατότητες σ' αυτή την περίπτωση. Ή υλοποιείς τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ή κάνεις το δικό σου προϋπολογισμό όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στο θέμα που αναφέρθηκε ο κ. Ευθυμίου, για τους συμβασιούχους, εάν από τα στοιχεία που έχει το ΠΑΣΟΚ ήταν μια κίνηση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, ότι τελικά δε θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν στους δρόμους και τους βλέπουμε κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων, ήταν μια κίνηση δηλαδή να αποκλιμακωθεί όλη αυτή η ένταση και να φύγουν και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις; Και ένα δεύτερο, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι τελικά αυτές οι μονιμοποιήσεις είναι δικά σας παιδιά, και πρέπει να βγάλουν ίσως όλες αυτές τις αμαρτίες που έχετε κάνει στο παρελθόν.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα σας απαντήσω και στα δυο σκέλη, παρ' όλο που αναφέρθηκα σε κάτι συγκεκριμένο που θέλω να το επαναλάβω. Εδώ τίθεται ένα θέμα που ξεπερνά την έννοια της αξιοπιστίας της πολιτικής, τίθεται θέμα αξιοπρέπειας απέναντι σε 250.000 οικογένειες. Λέει ο κ. Παυλόπουλος να πληρώσουν οι Δήμοι τα δεδουλευμένα και την ίδια ώρα ο κ. Αλογοσκούφης καταθέτει ένα σχέδιο προϋπολογισμού με μείον 120 εκατομμύρια ευρώ, περικοπή της τάξεως του 8,5% στο εθνικό σκέλος των χορηγήσεων και των εγγραφών στις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Δεν είναι εμπαιγμός χειρότερος από κάθε τι άλλο η μεταχείριση αυτών των ανθρώπων ως παίγνιο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας; Από κάθε άποψη είναι απαράδεκτος χειρισμός.

Το δεύτερο: Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει και πρόταση νόμου πολύ συγκεκριμένη για την κάλυψη στον τρόπο που αρμόζει των κατηγοριών αυτών των συμπολιτών μας. Και μάλιστα, επαναλαμβάνω, με τη μορφή πρότασης σχεδίου νόμου, που τότε αδιαφόρησε η κυβέρνηση, και ελπίζουμε και ευχόμαστε να επανέλθει η κυβέρνηση στην τότε πρότασή μας.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα των συμβασιούχων αφορά προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Ο ίδιος ανέλαβε τις δεσμεύσεις. Μπορείτε να βρείτε τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, υπάρχουν τα δημοσιεύματα, υπάρχουν οι ρητές δεσμεύσεις του απέναντι σ' αυτές τις χιλιάδες οικογένειες, που σήμερα, δεν βρίσκουν αυτό που τους είχαν υποσχεθεί, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε η Ν.Δ.

Γ. ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, και προσωπικά όπως είπατε εσείς του κ. Καραμανλή, θέλω να σας κάνω την εξής ερώτηση. Εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση είχατε μια συγκεκριμένη πολιτική σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβασιούχων, που αυτή η πολιτική ήταν της μη μονιμοποίησης. Θέλω να ρωτήσω αν εσείς έχετε αλλάξει στάση, θέση και πολιτική σ' αυτό το θέμα και ουσιαστικά κάνετε μια αυτοκριτική και προτείνετε τώρα τρόπους προκειμένου να μονιμοποιηθούν.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα σήμερα είναι ο προϋπολογισμός. Όμως, επειδή άνοιξε αυτό το θέμα, σας υπενθυμίζω αυτό που και ο κ. Ευθυμίου είπε μόλις πριν. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια τροπολογία που αφορά την αντιμετώπιση των δεδουλευμένων κυρίως και έχει επίσης καταθέσει μια πρόταση νόμου για το τι πρέπει να γίνει για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος. Σας παραπέμπω σ' αυτά τα δυο κείμενα, είναι γνωστά, τα έχετε και μπορείτε να δείτε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα των συμβασιούχων και πώς θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί από το 2004, που κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε συγνώμη, όχι για το θέμα των συμβασιούχων, επειδή το συσχέτισε πολύ καλά νομίζω ο κ. Ευθυμίου με τον προϋπολογισμό και όλα είναι απόρροια των χρημάτων που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, όταν κατηγορείς μια κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αύξηση των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άρα προκύπτει αυτό το θέμα, το θέμα είναι ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είχαν κάνει κάποια αύξηση κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εκεί περικοπές είχαν...

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κυβέρνηση της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία κ. Χασαπόπουλε, εδώ και τρία χρόνια, σχεδόν. Η επόμενη ερώτησή σας παρακαλώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα είναι αυτό, γιατί έχουν βγει και διάφορα στελέχη σας που λένε ότι και οι δικοί σας υπουργοί είχαν ευθύνες για το θέμα των συμβασιούχων, ότι δεν έδωσαν λεφτά στους Δήμους. Η κα Παπανδρέου ήταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ένα δεύτερο, υπάρχουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συμφώνησαν με τις διατάξεις που έφερε ο κ. Αλογοσκούφης και το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Θα σας πω ένα συγκεκριμένο πράγμα, γιατί κι αυτό άπτεται του προϋπολογισμού.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ερώτηση δε μας λέτε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς χαρακτηρίζετε αυτούς τους βουλευτές, οι οποίοι στις διατάξεις αυτές, με μια μέρα προϋπηρεσία να υπάρχει Γενικός Διευθυντής, παίρνει σύνταξη 1.200 ευρώ;

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το ψηφίσαμε αυτό...

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπήρχαν βουλευτές όμως που συμφώνησαν με αυτό.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πώς συμφώνησαν; Δεν το ψηφίσαμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν βουλευτές...

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το θέμα των συμβασιούχων σίγουρα είναι ένα θέμα που δεν είναι μόνο της σημερινής κατάστασης, είναι ένα θέμα διαχρονικό. Γι αυτό το 2000, όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης, πριν τις εκλογές, είχα κάνει διακομματική Επιτροπή για να βρούμε μια λύση. Είχαμε συμφωνήσει, παρ' όλο ότι μετά η Νέα Δημοκρατία, διεφώνησε, και φέραμε μια ρύθμιση μετά τις εκλογές, στη Βουλή, που προέβλεπε ότι όσοι έχουν πάνω από 24 μήνες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα μονιμοποιηθούν. Επαναλαμβάνω ότι τη ρύθμιση αυτή η Νέα Δημοκρατία τότε δεν την ψήφισε.

Από κει και πέρα έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα διότι η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα μονιμοποιήσει τους 250.000 ανθρώπους, εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα μονιμοποιηθούν και οι 250.000, και η πρότασή μας που έχουμε καταθέσει τώρα γιατί είμαστε συνεπείς σ' αυτά που λέμε, προβλέπει τη μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Βεβαίως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν να διώξει αυτούς και εν τω μεταξύ έχει αυξήσει τον αριθμό των συμβασιούχων κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες. Μόνο προχθές είδαμε απ' τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ότι στο δημόσιο μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2005 και του πρώτου τριμήνου του 2006, έχουμε αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 63 χιλιάδες.

Απλώς θέλει να προωθήσει και προωθεί τα δικά της τα παιδιά και όχι να βάλει αντικειμενικά κριτήρια να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες οι οποίοι και δουλεύουν και προσφέρουν και έχουν και τεράστιες ανάγκες.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή μας είπατε διάφορα νούμερα, θέλω να ρωτήσω το εξής με αφορμή και ένα σχόλιο που έκανε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η απορροφητικότητα στο ΚΠΣ ήταν επί ΠΑΣΟΚ 20-21% και τώρα έχει φτάσει στο 48.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Έχουμε δύο μεσαίου επιπέδου βοηθούς του μάγου Κόπερφιλντ. Μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη προστίθεται τώρα και ο κ. Ρουσόπουλος.

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, το παρέλαβαν στο 22% και μέχρι 30 Οκτωβρίου ήταν στο 47 και κάτι. Είναι γνωστό ότι το Γ' ΚΠΣ ξεκίνησε το 2001. Το πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν το τελευταίου που ενεκρίθη απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρώτα χρόνια πάντα υπάρχει μία καθυστέρηση λόγω ωρίμανσης των έργων. Λόγω των μελετών των διαδικασιών. Μετά, το 2002 και 2003 είχαμε μία αύξηση απορρόφησης 35 με 40% το χρόνο.

Εάν συνεχιζόταν αυτοί οι ρυθμοί, δεν θα υπήρχε περίπτωση να χάσουμε ούτε ένα ευρώ απ' τα κοινοτικά κονδύλια. Αντίθετα με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας να μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μειωθεί το έλλειμμα, έχουν μειωθεί οι ρυθμοί. Για παράδειγμα το 2005 είχαμε απορρόφηση -25% και σήμερα έχουμε όχι τον κίνδυνο, αλλά τη βεβαιότητα, ότι θα χαθούν αρκετά δις.

Προσπαθούν, έχουν κάνει την τρίτη αναθεώρηση, εντάσσουν έργα που είχαν γίνει από εθνικούς πόρους. Το 2005 ενέταξαν περίπου 700 εκατομμύρια. Δηλαδή έργα που τα πληρώσαμε με εθνικούς πόρους τότε, τώρα εισπράττουν τα χρήματα χωρίς να γίνεται έργο. Το ίδιο είναι σε διαπραγματεύσεις τώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το 2006 και θέλουν να μειώσουν την εθνική συμμετοχή και να αυξήσουν την κοινοτική και σε έργα τα οποία έχουν ήδη γίνει.

Είναι η συνέχεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας να τα ρίχνει όλο στο παρελθόν, διότι όταν εμείς κάναμε τα έργα, γράφονταν στις δαπάνες. Τώρα αυτοί εισπράττουν για έργα που είχαμε κάνει εμείς και γράφονται ως έσοδα και πάλι τα αποδίδουν σε εμάς.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε για παροχές και για όλα όσα πρέπει να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους συμβασιούχους κλπ, θέλω να ρωτήσετε αν έχετε την ίδια άποψη και για τους αστυνομικούς. Εσείς λέγατε ότι πρέπει να δοθούν πολύ περισσότερα. Υπάρχει καταγεγραμμένη ανταρσία δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας της κας Παπακώστα και του κ. Μανώλη οι οποίοι καταψήφισαν τις χαριστικές διατάξεις για τους αστυνομικούς. Θέλω το σχόλιό σας.

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ των χαριστικών διατάξεων, είμαι υπέρ των δίκαιων διατάξεων και οι αστυνομικοί και οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι γενικά έχουν δίκαια αιτήματα. Και δεν είναι χαριστικές διατάξεις. Δεν λέω ότι όλα τους τα αιτήματα είναι δίκαια, αλλά σίγουρα είναι κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκες και οι αποδοχές τους δεν καλύπτουν με επαρκή τρόπο τις ανάγκες.

Γι' αυτό χρειάζεται μια αναδιανομή εισοδήματος απ' τους λίγους στους πολλούς και αντί να μειώνουμε τη φορολογία στους έχοντες και κατέχοντες και να κάνουμε παροχές στους έχοντες και κατέχοντες, τα χρήματα τα οποία είχε χάσει ο προϋπολογισμός αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ αυτά τα χρόνια, απ' τις παροχές, θα μπορούσαν και θα έπρεπε, να είχαν πάει για αύξηση των κονδυλίων στην παιδεία, στην υγεία, κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πιτταρά, είπα πριν ότι είχα αποκαλέσει στη Βουλή τον κ. Αλογοσκούφη μεσαίου επιπέδου βοηθό του μάγου Κόπερφιλντ, ακριβώς γιατί όπως ξέρουμε ο μάγος Κόπερφιλντ δεν εξαφανίζει πραγματικά τα αντικείμενα, τα συγκαλύπτει. Το ίδιο κάνει ο κ. Αλογοσκούφης σε όλα τα μεγέθη.

Και τώρα θέλω να απαντήσω σε αυτό που είπατε για τον κ. Ρουσόπουλο. Επαναφέρω ένα θέμα που το ανέφερα και σε εσάς εδώ στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου. Πως μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μέμφεται το ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη του Γ' ΚΠΣ, όταν είχαμε καταθέσει στοιχεία που είναι ακόμα αναπάντητα κατά τη συνήθη μέθοδο της Νέας Δημοκρατίας, για τη δική της μεταχείριση του Γ' ΚΠΣ.

Και σας λεω κάτι χαρακτηριστικό που ανέφερε και η κα Παπανδρέου τώρα, ξέρουμε όλοι φέτος μειώνονται αποφασιστικά όλα τα κονδύλια που αφορούν την παιδεία. Σας φέρνω και επαναφέρω το θέμα, ότι ένας βασικός χειριστής προγραμμάτων Γ' ΚΠΣ για το καλό της παιδείας, είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ως τον έβδομο μήνα του 2006 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε μηδέν απορρόφηση στους πόρους του Γ' ΚΠΣ; Το κακό ΠΑΣΟΚ; Ή η πλήρης διαχειριστική αδυναμία αν μη τι άλλο της Νέας Δημοκρατίας; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί.

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να προσθέσω, αν δείτε τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορρόφηση των κονδυλίων, τα πρώτα χρόνια που ήταν τα χρόνια της ωρίμανσης ήμασταν μεταξύ των καλύτερων σε απορρόφηση χωρών. Σήμερα που θα έπρεπε τα πράγματα να εξελίσσονται πολύ ταχύτερα, είμαστε μεταξύ των χειρότερων, αν όχι οι χειρότεροι.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Παρόλη αυτή την ανέχεια και τα μαύρα στοιχεία που παρουσιάσατε, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Έγιναν εκλογές και δεν το κατάλαβα;

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Απ' τις δημοσκοπήσεις, δεν έγιναν εκλογές.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Να τις ξαναδιαβάσετε. Άλλη ερώτηση. Πάμε παρακάτω.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Πως να τις ξαναδιαβάσω; Είναι γνωστές, κύριε εκπρόσωπε.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σωστά.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Άρα αποφεύγετε να μου απαντήσετε.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ρώτησα αν έγιναν εκλογές κ. Γιακουμή. Η απάντησή μου ήταν αυτή, αν δεν καταλάβατε.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα εφαρμοστεί, δεν μπορεί να υλοποιηθεί και είναι ένα κουρελόχαρτο. Άρα εσείς εκτιμάτε ως ΠΑΣΟΚ, ότι θα έχουμε νέα μέτρα, πρόσθετα δηλαδή, για να εφαρμοστεί αυτός ο προϋπολογισμός;

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και το 2005 άλλον προϋπολογισμό ψήφισαν, άλλον υλοποίησαν. Και το '06 άλλον ψήφισαν, άλλον υλοποιούν. Του '05 σας είπα ότι αναθεωρήθηκε έξι φορές. Του '06 δεν ξέρουμε πόσες φορές θα αναθεωρηθεί ακόμη. Ακόμη και του '05 δεν είναι οριστικός, γιατί δεν έχουν γραφεί οι δαπάνες των νοσοκομείων. Θα τις βρει η Eurostat. Και αν θα γράψει και ένα δις δαπάνες των νοσοκομείων, πάλι θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία.

Άρα και του '07 ο προϋπολογισμός θα έχει την ίδια μοίρα. Αυτό συμβαίνει όταν ο προϋπολογισμός συντάσσεται με μεγάλη προχειρότητα και με όχι την αναγκαία υπευθυνότητα. Και πέρσι είπαν δεν θα πάρουν έκτακτα μέτρα και θυμάστε πολύ καλά ότι και τον Ιανουάριο του 2006 πήραν ορισμένα μέτρα όπως ήταν η αύξηση του αφορολόγητου, της προκαταβολής για τις επιχειρήσεις και το καλοκαίρι πήραν μία σειρά από μέτρα, τσιγάρα, καύσιμα, κινητά. Δεν αποκλείεται να πάρουν και άλλα μέτρα εάν δεν υλοποιείται, δεν μπορούν να εισπράξουν αυτά που προβλέπουν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή αυτό που είπε η κα Παπανδρέου ότι δεν είναι υπέρ των χαριστικών διατάξεων αλλά υπέρ των δίκαιων και οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν κλπ, ήθελα να τη ρωτήσω ότι αυτό...

B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι όλα τα αιτήματα δίκαια όμως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, με αφορμή όμως και αυτό που βγαίνει χθες απ' τους Συντονιστές σαν γραμμή του κόμματος, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στα δικαστήρια, θέλω να σας πω ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η ίδια άποψη γι' αυτό. Δηλαδή ο τελευταίος Υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ λεει ότι είναι δίκαιο αυτό που κάνει η κυβέρνηση.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δίκαιο, δεν έχει πει. Έχει πει μια άποψη, η οποία είναι η άποψή του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί με την κυβέρνηση.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ τώρα. Τις ερμηνείες των δηλώσεων μπορείτε να τις κάνετε σαφώς στο Μέσο στο οποίο εργάζεστε. Εγώ σας είπα, υπάρχει μια άποψη η οποία διατυπώθηκε πράγματι και γνωρίζετε ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του ΠΑΣΟΚ ποια είναι κ. Αθανασάκη;

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να υπάρξει άρση δικαστικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Την είπαμε και χθες.

Σας ευχαριστώ.