Το ΠΑΣΟΚ δεν διασπάται

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

και τη δημοσιογράφο Β. Κεχαγιά

Τρίτη 17.06.2008

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, πολλοί χαρακτήρισαν την απόφασή σας να διαγράψετε τον κ. Σημίτη διχαστική, επικαλούμενοι και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Πιστεύετε ότι δεν είχατε άλλο περιθώριο αντίδρασης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν σηκώθηκα Τετάρτη πρωί για να ασχοληθώ με μια δημόσια επιστολή του πρώην πρωθυπουργού. Δεν διάλεξα εγώ να ξαναμπούμε σε μια εσωστρέφεια που μπορεί να ευνοήσει αντικειμενικά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και πάλι. Αυτό που θέλω και απαιτώ είναι να συζητάμε για την ακρίβεια και την καθημερινότητα του πολίτη και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας- όχι να μιλάμε σήμερα πάλι για τις σχέσεις και ιεραρχίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε μία κίνηση που δημιούργησε ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και τη στόχευσή μας. Όμως ή θα το «ξεχνούσα»- υιοθετώντας την αντίληψη ότι κανείς δεν φέρει ευθύνη για το τι λέει και κάνει στο Κίνημά μας- ή θα το αντιμετώπιζα με τη σοβαρότητα που συνάδει για ένα κίνημα που διεκδικεί την εξουσία. Όπως και έκανα. Ήταν υποχρέωσή μου και καθήκον μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, διαγράφεται ένας πρώην πρωθυπουργός;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτά που δεν διαγράφονται σήμερα είναι τα οξυμένα προβλήματα του κόσμου. Και αυτά απαιτούν αλλαγή πλεύσης πολιτικής. Όσο για τον Κώστα Σημίτη- δεν διαγράφεται μια ολόκληρη ιστορία, δεν διαγράφεται ένα σημαντικό για τη χώρα μας έργο ούτε βέβαια διαγράφεται η σχέση του Κινήματός μας αλλά και η δική μου σχέση μαζί του.

Γνωρίζετε ότι είχα πάντα στενή συνεργασία μαζί του και το δικό του πράσινο φως για δύσκολες διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες πήρα ως υπουργός Εξωτερικών. Η καλή μας συνεργασία είχε και ως αποτέλεσμα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αλλά ακόμα περισσότερο ένα νέο κύρος της Ελλάδας διεθνώς. Τέτοιες επιτυχίες δεν είχε άλλοτε η Ελλάδα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Η δική μου θέση ήταν ξεκάθαρη στην επιστολή μου. Θεώρησα πως με την επιστολή του αυτή έχει αποφασίσει να κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και άρα δεν μπορεί να προσμετράται στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Σεβόμενος την ιστορία και την προσφορά του δεν κίνησα την τυπική διαδικασία προς τον πρόεδρο της Βουλής όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Άρα: ένας πρώην πρωθυπουργός κατά την άποψή μου οφείλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να σέβεται την ανάγκη συλλογικότητας, των δημοκρατικών μας αποφάσεων και την ανάγκη να μένουμε προσηλωμένοι στα προβλήματα του πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο στην επιστολή Σημίτη; Το ύφος, το περιεχόμενο ή η δημοσιοποίησή της;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αντίδρασή μου ήταν πολιτική, καθόλου συναισθηματική. Το μόνο συναίσθημα ήταν η απορία.

Γιατί ένας πρώην πρωθυπουργός, και μάλιστα κάποιος που ιδιαίτερα εκτιμώ, να θέλει να κάνει κινήσεις που τον εκθέτουν προσωπικά; Διότι άλλο σοβαρή πολιτική συζήτηση και άλλο μια δημόσια επιστολή διαφοροποίησης και άρνησης συμμετοχής στην ομόφωνη κατάθεση πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ως προς το περιεχόμενο και τη διαφωνία για το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβώνας η θέση μας είναι σαφής και ήταν γνωστή. Είναι διαφορετική από την αντίληψη που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός. Η Ευρώπη του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι υπόθεση μίας ελίτ- δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πολίτες. Είμαστε υπέρ της Συνθήκης- παρά τις ατέλειές της. Αλλά εδώ και αρκετά χρόνια μιλάμε για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν καθήκον να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, να ενισχύσουμε τη δυνατότητά τους να εκφράζονται και να συμμετέχουν. Η ενοποίηση της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να γίνει με τους λαούς και όχι ενάντιά τους.

Ως προς τα υπόλοιπα, αυτό που δεν δέχομαι πια στο ΠΑΣΟΚ είναι να σηκώνει κάποιο στέλεχος την προσωπική του σημαία για να δηλώσει ότι διαφοροποιείται, ανεξάρτητα από το κόστος για τη συλλογική μας πορεία. Εις βάρος της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας ενός σοβαρού και ιστορικού κόμματος. Αυτός ο κατακερματισμός μάς στοίχισε τις προηγούμενες εκλογές.

Αυτός ο κατακερματισμός και η συνεχής αμφισβήτηση αποφάσεων μας στοιχίζει στις δημοσκοπήσεις, αυτός ο κατακερματισμός επιτρέπει να κυριαρχεί η μικροπολιτική επί της πολιτικής, η εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων επί της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Το φαινόμενο αυτό είναι μια ασθένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής που έχει χειροτερέψει επί Ν.Δ.

Είμαι αποφασισμένος να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση στην ελληνική πολιτική ζωή με πρωτοπόρο το ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, αυτόνομο, που εκφράζει γνήσια τις αγωνίες του ελληνικού λαού και μπορεί αποτελεσματικά να απαντήσει και τώρα και αύριο στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη ότι πίσω από την κίνηση του τέως πρωθυπουργού κρύβονται σενάρια συνωμοσίας; Ότι ο κ. Σημίτης συμμετέχει σε ευρύτερα σχέδια αποσταθεροποίησης της ηγεσίας σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν με ενδιαφέρουν τα σενάρια. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον του τόπου και τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν έχω τον χρόνο ούτε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με σενάρια αστυνομικού ή συνωμοσιολογικού τύπου. Άλλες είναι οι προτεραιότητές μου. Είναι ο πολίτης και τα προβλήματά του. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι απλό και καθαρό.

Τελειώνουμε με την πρακτική όπου ο καθένας- πόσο μάλιστα και σημαίνοντα στελέχη - θεωρεί ότι μπορεί να θέτει ζητήματα με τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα να διασπά τη συντεταγμένη μας πορεία, να μας αποπροσανατολίζει, να μας βάζει στη δίνη μιας ομφαλοσκόπησης και να δημιουργεί την εντύπωση ότι ασχολούμαστε με τα μικρά δικά μας και όχι τα μεγάλα που απασχολούν και ταλανίζουν τον πολίτη και τη χώρα.

Η εντολή που έχουμε πάρει και ο αποκλειστικός μας στόχος είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντα του πολίτη απέναντι σε μια ανάλγητη πολιτική της Ν.Δ., μια αποτυχημένη κυβέρνηση - το λένε ακόμα και φανατικοί δεξιοί- και να παρουσιάζουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις. Προτάσεις που λύνουν βασικά καθημερινά προβλήματα του Έλληνα, όπως το θέμα της ακρίβειας, της παιδείας, της υγείας, της διαφθοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως, στην ουσία, πρόκειται για ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάθε άλλο. Σε αρκετά ζητήματα έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και προσανατολισμούς- πάντα μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σοσιαλιστικής σκέψης- από τον κ. Σημίτη.

Έχω οδηγήσει συστηματικά και συλλογικά το ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος και νέων προτεραιοτήτων για τη χώρα. Και αυτές σε αρκετά θέματα διαφέρουν από τις προτεραιότητες και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη. Θεωρώ αυτό φυσιολογική εξέλιξη κάθε νέου ηγέτη που θέλει να πάει το κόμμα του και τη χώρα μπροστά. Εξάλλου αυτή ήταν και είναι η εντολή που πήρα- απαίτηση της βάσης του Κινήματος- και το 2004 και το 2007. Έχω πει κατ' επανάληψη πως η οκταετία Σημίτη άλλαξε τη χώρα.

Αλλά αν τότε οι προτεραιότητές μας ήταν τα μεγάλα έργα, η ΟΝΕ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., σήμερα θέτουμε νέες προτεραιότητες.

Προτεραιότητες που έχουν γίνει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, επεξεργασίας και αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ. Επίκεντρο είναι τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη- η αυξανόμενη φτώχεια, η ψαλίδα της ανισότητας που ανοίγει, η έλλειψη προσδοκιών για το μέλλον. Και μαζί ένα νέο αναπτυξιακό όραμα που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το ανθρώπινο δυναμικό μέσω της παιδείας και της καινοτομίας. Αυτές αποτελούν νέες και διαφορετικές προτεραιότητες από τις παλιές μας κυβερνήσεις.

Είναι οι βαθιές αλλαγές στο κράτος, η ριζική αποκέντρωση με αξιόπιστη αυτοδιοίκηση, το σπάσιμο του υδροκεφαλισμού και ενός «χαλαρού» και αναποτελεσματικού κεντρικού κράτους και η διαμόρφωση καθαρών και διαφανών σχέσεων μεταξύ της πολιτικής και των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης, της Δικαιοσύνης και του πολίτη. Ένα κράτος δικαίου που θα προστατεύει και θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα του απλού πολίτη.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει μετατρέψει το κράτος σε φέουδό της υπηρετώντας και προστατεύοντας διάφορους ισχυρούς και κομματικούς παράγοντες- με αποτέλεσμα την ασυδοσία. Ασυδοσία που έχει ως αποτέλεσμα την ακρίβεια στην αγορά, αλλά και τον ευτελισμό των δημοκρατικών και ελεγκτικών μας θεσμών. Ο μέσος Έλληνας αισθάνεται ανασφαλής με τη σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό το νέο αναπτυξιακό και πολιτικό όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση γιατί χρειάζονται συγκρούσεις με κάθε λογής κατεστημένα. Και δεν θα κάνω πίσω όταν χρειάζονται αυτές οι συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, του... χρωστάτε ή σας... χρωστάει ο κ. Σημίτης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προσωπικά κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν. Χρέος μας έχουμε όλοι να υπηρετήσουμε την παράταξη, τον ελληνικό λαό και τη χώρα όπως θεωρούμε καλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Για ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο διάσπασης του Κινήματος. Για εσάς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ υπηρετώ και εγγυώμαι την ενότητα. Και η κίνησή μου ήταν ακριβώς για να αποτρέψω τη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ τεμαχίζεται, κατακερματίζεται και μοιράζεται σε φέουδα. Το ΠΑΣΟΚ δεν διασπάται. Όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τις βασικές του αποφάσεις, του Συνεδρίου μας, αλλά και την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου. Έτσι προχωράμε μπροστά και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν κι άλλες διαγραφές στελεχών; Τι θα κάνετε με τους βουλευτές που αμφισβήτησαν την απόφαση σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος των διαγραφών- διότι πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να υπηρετούμε με την ίδια αγωνία το δημόσιο συμφέρον. Ας αναλογισθούμε όμως όλοι τις πραγματικές μας ευθύνες και μάλιστα σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Αυτό είναι το μέτρο της ευθύνης όλων μας. Αυτό είναι και το μέτρο των αποφάσεών μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το «ρήγμα» που επήλθε θα επιστρέψει η εσωκομματική ηρεμία; Και πώς; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ζητώ ηρεμία. Ζητώ πολιτική και όχι μικροπολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Σημίτης εξέφρασε ένα μεγάλο τμήμα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρείτε ότι η απόφασή σας απομάκρυνε αυτούς τους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ; Και πώς σκέπτεστε να τους «επαναπατρίσετε»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης- θεωρώ αδόκιμο τον όρο μεσαίο χώρο- ψήφισε το 2004 τη Ν.Δ. Και αυτό διότι πίστεψε ότι η Ν.Δ. θα βάλει τάξη στο κράτος, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά που εμφανιζόταν, θα μοιράσει πιο δίκαια τον πλούτο που παράγεται στην χώρα. Δηλαδή θεώρησε ότι το τότε ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να τα εγγυηθεί αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ με τη δική μου ηγεσία σήμερα τα εγγυάται. Και θα ξανακερδίσουμε τα μεσαία στρώματα που βλέπουν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τις πολιτικές τής αναξιοκρατίας, της ακρίβειας, του ρουσφετιού, της ολοένα και μεγαλύτερης επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού με δαπάνες παιδείας, υγείας και πρόνοιας.

Για μένα είναι σαφές: το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις εκλογές πρέπει να εκφράσει μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία- ανάμεσα στα πιο δυναμικά στρώματα που αναζητούν προοπτική, τη μεσαία τάξη που καθημερινά βιώνει την ανασφάλεια, και τους χαμηλόμισθους οι οποίοι πρώτοι απ/ όλους πλήττονται από τις πολιτικές της αντίστροφης αναδιανομής της Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προτιμάτε ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα παρά ένα μεγάλο και πλουραλιστικό. Τι απαντάτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάνουν λάθος. Ίσως δεν θέλουν να καταλάβουν τη στρατηγική του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα δεν έχουν καταλάβει εμένα.

Διαμορφώνουμε μια νέα πολιτική ταυτότητα, ισχυρή, συνεκτική, προγραμματική που απαντά στα σημερινά ζητήματα του ελληνικού λαού. Η δική μας συνεκτική πρόταση θα εμπνεύσει και θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και πολυσυλλεκτικό.

Πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό κόμμα σημαίνει πολιτική ενότητα σε συγκεκριμένους στόχους και συντεταγμένη πορεία. Αυτό ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν σημαίνει άθροισμα προσωπικών στρατηγικών και κάθε φύσεως σκοπιμοτήτων. Το μεγάλο και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα πλαδαρό μόρφωμα ομαδαρχών χωρίς πολιτικό στίγμα και με μόνο συνεκτικό κρίκο τη δίψα για την εξουσία. Όσοι το πιστεύουν αυτό δεν έχουν καταλάβει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας ούτε και το νέο ΠΑΣΟΚ!

Και σας θυμίζω ότι από το πολύ μακρινό παρελθόν ήμουν υπέρμαχος των ανοιχτών διαδικασιών, των διαφανών δημοκρατικών διαδικασιών και λειτουργιών, κάτι που προσπάθησα και σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε μετά το 2004, όταν βρέθηκα στο τιμόνι του Κινήματος.

Αλλά όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγούν σε νόθευση ή υπονόμευση του πολιτικού μας μηνύματος, το οποίο έχουμε όλοι καθήκον να διαφυλάττουμε, όπως και την συντεταγμένη πορεία μας. Και πρώτος απ/ όλους εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ηλεία είπατε ότι αντίπαλός σας είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτόν τον αντίπαλο με εσωτερικούς αλληλοσπαραγμούς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προφανώς όχι. Γι/ αυτό και το μήνυμά μου ήταν σαφές. Και θα είναι σαφές από εδώ και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση ασφαλώς επιχαίρει για όσα συμβαίνουν στο κόμμα σας. Μήπως οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έδωσαν ευκαιρία για αποπροσανατολισμό από τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και στις δύο ερωτήσεις σας η απάντηση είναι «ναι». Και γι' αυτό έχουμε όλοι ευθύνη. Και εγώ πρώτος, έτσι ώστε να προστατεύσω το ΠΑΣΟΚ από την ανούσια μικροπολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εξακολουθήσετε να ασκείτε αντιπολίτευση με άξονα την καθημερινότητα και την ακρίβεια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πολίτης σήμερα ζει μία πρωτοφανή διάψευση προσδοκιών. Βιώνει καθημερινά τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης, την ακρίβεια και την υπερχρέωση, αλλά και βλέπει το μέλλον δυσοίωνο, από άποψη δουλειάς, εισοδήματος, προσωπικής ανέλιξης, ακόμα και αξιοπρέπειας. Με μία οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο- με την ανάπτυξη να υποχωρεί, την ανταγωνιστικότητα της χώρας να καταρρέει.

Δεν είναι γραφτό να είναι τα πράγματα έτσι ούτε είναι αναπόφευκτο να μείνουν. Πρακτικές λύσεις υπάρχουν, για την ακρίβεια, για μείωση της ανεργίας, για ένα καλύτερο σύστημα παιδείας, για υψηλότερα εισοδήματα. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και βέβαια και θεσμικές παρεμβάσεις. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει και έχουμε και την πολιτική βούληση για να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μήνυμα στέλνετε στον μέσο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος νιώθει απογοητευμένος από τις δημοσκοπήσεις και ανήσυχος από τις τελευταίες εξελίξεις;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να αντικαθιστούν την πολιτική. Τι μας λένε σήμερα; Μας λένε πως σε ελάχιστο χρόνο μετά τις εκλογές υπάρχει μία πρωτοφανής απογοήτευση για την κυβέρνηση. Μας λένε επίσης πως ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν είχαν τέτοια απαισιοδοξία για το μέλλον. Και μας λένε πως στα μεγάλα προβλήματα του πολίτη- ακρίβεια, οικονομία, ανεργία- οι πολίτες στρέφονται και εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Στο χέρι μας είναι να κτίσουμε πάνω σε αυτό. Είμαστε λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές και στο διάστημα αυτό το ΠΑΣΟΚ πέρασε μέσα από μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί όποτε το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει να παρουσιάζονται προβλήματα από το πουθενά, που μας πάνε πίσω και μας ξαναφέρνουν στην εσωστρέφεια. Αυτό κανείς μας δεν μπορεί να το δεχτεί. Εμείς έχουμε και το πρόγραμμα και τη στρατηγική και τη βούληση και την ικανότητα να φέρουμε νέα ελπίδα όχι απλώς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στη χώρα. Και θα το κάνουμε.