E-learning στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των πολιτών για την κοινωνία της γνώσης

Ελένη Νάκου

Το Ε-learning ενισχυμένο με τη χρήση του Internet, του διαδικτύου και των τεχνολογιών πολυμέσων πρέπει να διατίθεται ελεύθερα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες.

Η κοινωνία της γνώσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολίτες ανωτέρας μόρφωσης, εργάτες καλά εκπαιδευμένους. Εκπαίδευση και κατάρτιση είναι απαραίτητες για την επιτυχία του κοινωνικού και οικονομικού στόχου που έχει θέσει η Ευρώπη για το έτος 2010. Στόχος που τέθηκε στην Λισσαβόνα το Μάρτιο του 2000 για μια Ευρώπη με την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, δυναμική και βασισμένη στη γνώση. Οικονομία που να είναι ικανή για περαιτέρω ανάπτυξη. Με περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους πολίτες και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Η κοινωνική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ικανότητα μας να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την δια βίου εκπαίδευση. Οι (ΤΠΕ) εφαρμοζόμενες στην εκπαίδευση έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα της ευκολίας της πρόσβασης, της ευελιξίας, του μαθησιακού προσανατολισμού και των καλύτερων ευκαιριών για συνεργασία.

Η πετυχημένη εισαγωγή των (ΤΠΕ) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και την κατάρτιση είναι το κύριο μέλημα και η πολιτική προτεραιότητα των ηγετών της Ευρώπης για μια e Europe.

Tα δυο θέματα κλειδιά που αποτελούν την βάση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής σε αυτόν τον χώρο είναι :

Η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εκμεταλλευτεί το ICT πρώτον για να επιταχύνει τις αναγκαίες αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης και δεύτερον για να σπάσει τους φραγμούς ανάμεσα στους διάφορους τύπους εκπαίδευσης. Το e-learning βοηθούμενο από το Internet και άλλες τεχνολογίες πολυμέσων πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους.

Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές του εργατικού και βιοτικού τους περιβάλλοντος. Δράση απαιτείται σε αυτόν το χώρο για τη προώθηση των δεξιοτήτων σε σχέση με το ICT και μέτρα για την άρση εμποδίων της ελεύθερης διακίνησης των εργατών στην διεθνή αγορά.

ΠΟΛΙΤΙΚH ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνο για το δικό του Εκπαιδευτικό σύστημα όμως όλοι μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων στη χρήση της τεχνολογίας για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι πρωτοβουλίες όπως το eLearning Programme, eLearning initiative παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση δικτύων συνεργασίας και βοηθούν όχι μόνον στο να μοιρασθούν τέτοιες εμπειρίες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην ολοκλήρωση του κοινού στόχου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση που συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό σύστημα της ποιοτικής δια βίου εκπαίδευσης.

Εκ παραλλήλου, το Technology Εnhanced Learning , ένας στρατηγικός στόχος των Τεχνολογιών Πληροφορίας, δίνει προτεραιότητα στην έρευνα, ούτως ώστε μαζί με τα νέα μέσα να βοηθήσει στη διαδικασία της μάθησης. Ο κύριος στόχος τους είναι να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης στα άτομα και τα σύνολα. Η ερευνητική εργασία θα ενσωματώσει τις τεχνολογικές, γνωστικές παιδαγωγικές και οργανωτικές θεωρήσεις και θα οδηγήσει σε συστήματα αλληλοεπίδρασης και ανοικτά προγράμματα που μπορούν να πετύχουν τη διανεμημένη γνώση, τη μάθηση από εμπειρία, τη μάθηση σε συνεργασία και την προσωπική μάθηση.

Aλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το eTEN και eConten προάγουν τη χρήση των (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση

Το κύριο μέλημα των Ευρωπαϊκών πολιτικών για την εργασία είναι αφενός να εφοδιάσουν την εργατική τάξη με την απαραίτητη εξειδίκευση για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και αφετέρου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας .

Αυτές οι πρωτοβουλίες ξεπερνούν τα παραδοσιακά σύνορα της σχολικής παιδείας, της ανώτερης εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Ένα νέο είδος συνεταιρισμού, συνεργασίας είναι ως εκ τούτου πιθανόν να υπάρξει, που θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη της κοινωνίας της Πληροφορίας.