«Πολιτική Αλλαγή για μια κοινωνία ανθρωπιάς», ομιλία του Γ. Α. Παπανδρέου προς τους ομογενείς στην Αστόρια

 

Σάββατο27 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτογραφικό υλικό

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Είμαστε όλοι εδώ και ξέρω ότι ήρθατε απόψε να ακούσετε για την Ελλάδα του σήμερα, για το μέλλον της, για τα μεγάλα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε. Θα ήθελα, όμως, πριν ξεκινήσω, να πω δυο λόγια από καρδιάς, γιατί αισθάνομαι ένας με εσάς. Όπως και εσείς, άνθρωποι της Διασποράς, μακριά από την πατρίδα, έτσι κι εγώ πολλά χρόνια της ζωής μου έζησα ανάμεσά σας, γνωρίζω πολλούς από εσάς, έχουμε κοινούς αγώνες.

Θυμάμαι σαν να είναι χθες τους αγώνες που κάναμε τότε, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα Μερκούρη, για να ανατρέψουμε τη χούντα και να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας. Τους αγώνες στη συνέχεια όταν κυμάτιζε ελεύθερα η γαλανόλευκη σημαία μας, για το μεγάλο ζήτημα της Κύπρου, της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Παλεύαμε μαζί φωνάζοντας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία της χώρας μας,  της Κύπρου και του Ελληνισμού, για να έχει το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος την τύχη του.

Μας ενώνει ένας πολιτισμός ανθρωπιάς, ο Ελληνικός πολιτισμός με αμέτρητες παραδόσεις που απλώνονται στο βάθος της ιστορίας, παραδόσεις αγώνων, όχι μόνο του ελλαδικού Ελληνισμού, αλλά και των Ελλήνων της Ομογένειας, της Διασποράς. Δύσκολοι αγώνες, που ξεκίνησαν πολύ παλαιότερα οι προηγούμενες γενιές, πολλές γενιές πριν, που πάλεψαν για να μπορέσει σήμερα ο Ελληνισμός της Ομογένειας να είναι περήφανος για τα κατορθώματα, για τους στόχους που έχει βάλει και έχει φτάσει.

Μας ενώνει ο πολιτισμός και για έναν άλλο λόγο. Διότι αισθανόμαστε τις ρίζες μας σαν μια μεγάλη δύναμη, που μας δίνει τη δυνατότητα σε δύσκολες στιγμές, να μπορούμε να πατάμε γερά, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα πολλές από τις κακουχίες και τις δυσκολίες που έχει μπροστά μας η ζωή, ιδιαίτερα η ζωή των Ελλήνων της Διασποράς.

Είτε στην Αστόρια, είτε στη Μελβούρνη, είτε στην Φραγκφούρτη, είτε στην Κωνσταντινούπολη, στην Τασκένδη, στο Κέιπ Τάουν, στο Μπουένος Άιρες, σε κάθε γωνιά της γης όλοι μοιραζόμαστε αυτήν την παράδοση.

Αλλά θα έλεγα ότι μοιραζόμαστε και μια υπόσχεση, μια άγραφη υπόσχεση μέσα από τη δουλειά μας, τον κόπο μας, την προσπάθειά μας να προσφέρουμε εμείς στα παιδιά μας, στην επόμενη γενιά, ό,τι καλύτερο μπορούμε. Να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο, να μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας νέες προοπτικές. Αυτό το έχει δείξει ο Ελληνισμός της Διασποράς, αυτό το έχει δείξει η Ομογένεια της Αμερικής και μπράβο, συγχαρητήρια για όλες τις προσπάθειες που κάνετε για να ανεβεί ο Ελληνισμός ψηλότερα.

Έχουμε, επίσης, και μια άλλη υπόσχεση άγραφη που κρατάμε όλοι μαζί, παρά τα πολλά χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από την πατρίδα. Έχουμε δώσει την υπόσχεση να κρατάμε αυτές τις παραδόσεις. Αυτές τις ωραίες Ελληνικές παραδόσεις, την αγάπη για την πατρίδα μας και, βεβαίως, ξέρω και ξέρετε, εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό, τι σημαίνει το να είσαι Έλληνας, διότι όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, καταλαβαίνεις περισσότερο την ταυτότητά σου.

Καταλαβαίνεις περισσότερο την ταυτότητα, διότι ο διπλανός σου σε ρωτάει, αναρωτιέται τι κάνει αυτή η χώρα, πως είναι αυτή η χώρα. Βλέπεις τις διαφορές που έχεις με άλλες κουλτούρες, άλλες παραδόσεις και, βεβαίως, θέλεις να αισθάνεσαι πάντα περήφανος. Βρίσκεις και μια ανθρωπιά μέσα από την παράδοση, που μπορεί να είναι οι ποντιακοί χοροί, οι κρητικοί χοροί, μπορεί να είναι οι παραδοσιακοί μας χοροί, αλλά μπορεί να είναι, βεβαίως, η ιστορία και οι αγώνες μας.

Θέλουμε όλοι οι Έλληνες της Διασποράς, να αισθανόμαστε περήφανοι για την πατρίδα. Εμείς πονάμε, πολλές φορές ακόμη περισσότερο, γιατί ξέρουμε τι μπορεί να είναι η πατρίδα. Ξέρουμε από την δική μας εμπειρία εδώ στο εξωτερικό, είτε στην Αμερική, είτε στην Αυστραλία, είτε στη Γερμανία, είτε αλλού, ότι ο Έλληνας μπορεί να πάει μπροστά. Γι' αυτό όταν βλέπουμε πολλές φορές, η Ελλάδα να πηγαίνει πίσω, μας πονάει διπλά. Μας πονάει διπλά όχι μόνο γιατί πηγαίνει πίσω, αλλά γιατί σκεφτόμαστε «μα, γιατί να πηγαίνει πίσω». Γιατί να γίνονται, αυτά που γίνονται στη χώρα μας και να μην πηγαίνει μπροστά.

Εμείς θέλουμε μια πατρίδα που σέβεται και αξιοποιεί όλους τους ανθρώπους, που αναδεικνύει τους καλύτερους που μεγαλουργούν και μέσα και έξω από τα σύνορά της, που σέβεται και δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά.

Γι/ αυτό και σήμερα πολλοί αναρωτιούνται και με ρωτάνε, κι αυτές τις μέρες, μα τι γίνεται στην Ελλάδα; Πού πάει η χώρα; Και μας καίει, μας πονάει. Και εσείς, βέβαια, σήμερα έχετε τη δυνατότητα λόγω των Μέσων Ενημέρωσης, να παρακολουθείτε καθημερινά την πολιτική, αλλά και την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

Και, βεβαίως, παρακολουθώντας σήμερα την Ελλάδα, έχει κανείς την αίσθηση ότι έχει χάσει το βηματισμό της, έχει χάσει τον προσανατολισμό της, έχει χάσει τους ορίζοντες, τους στόχους που είχαμε ανοίξει. Και λέω είχαμε ανοίξει, γιατί και εμείς, ως Έλληνες της Διασποράς, ξέρουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Το έχουμε αποδείξει, ως ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες.

Όποιες και αν ήταν οι αδυναμίες μας, ή όποια λάθη και εάν κάναμε, καταφέραμε πάρα πολλά. Το 2004 παραδώσαμε μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα με αυτόνομη και ισχυρή φωνή στο διεθνές σύστημα, στην διεθνή σκακιέρα, όπου είχαμε λόγο και μας άκουγαν. Άκουγαν τη φωνή της Ελλάδας, όταν μιλάγαμε για τα Βαλκάνια, άκουγαν την Ελλάδα. Όταν έστρεφαν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου ή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, ρωτούσαν την Ελλάδα πάντα, για να έχουν την άποψή της.

Ήμασταν ένας προνομιακός συνομιλητής  μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάλαμε, επίσης, στέρεες βάσεις για μια κοινωνία ανάπτυξης, μια ισχυρή Ελληνική οικονομία με επενδύσεις, με δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και είχαν πλεόνασμα, είχαν κέρδη. Και, βεβαίως, δημιουργήσαμε μεγάλα έργα. Μεγάλα έργα, τα οποία και εσείς θα έχετε δει στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έργα με κοινωνική αναφορά, όπως το μετρό, ο προαστιακός, τα λιμάνια, οι γέφυρες, τα σχολεία, τα περιφερειακά νοσοκομεία σε περιοχές που δεν είχανε τις απαραίτητες υποδομές, για να βοηθήσουμε σε βασικές ανάγκες,.

Αυτή η Ελλάδα το 2004 προκαλούσε και το θαυμασμό και την περηφάνια των Ελλήνων της Διασποράς. Και θα έλεγα, η αποκορύφωση ήταν όχι μόνο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο η προεδρία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 που γέμισαν και πάλι τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους νέους με περηφάνια.  Θυμάμαι όταν παλαιότερα συζητούσαμε για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων λέγαμε, αν υπάρχει ένας λόγος να τους κάνουμε, είναι ώστε η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη γενιά Ελλήνων, νέων ανθρώπων, να μπορούν να μιλάνε στον γείτονά τους, και να λένε, «ξέρετε αυτή είναι η Ελλάδα». Είμαστε και εμείς Έλληνες, αυτήν την Ελλάδα αγαπάμε και νομίζω αυτό καταφέραμε το 2004 με τους ωραίους Αγώνες που κάναμε και που είδε όλος ο κόσμος.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η  Ελλάδα το 2008, η σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θυμίζει και πολύ την Ελλάδα του 2004. Το βλέπουμε, το βλέπετε καθημερινά. Βλέπετε την επικαιρότητα, επισκέπτεστε τη χώρα, μιλάτε με συγγενείς και φίλους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι κάποιοι είτε γιατί δεν μπόρεσαν, είτε γιατί έτσι το θέλουν, μας γυρίζουν σήμερα πίσω. Και αυτό για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτα απ' όλα, η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει κάνει κάθε τι για να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να αισθανθούμε αυτό που πολλές φορές λέμε στην Ελλάδα, μιζέρια. Δηλαδή ότι, δεν μπορούμε εμείς οι Έλληνες, έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα από τους πιο απαισιόδοξους λαούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το 2004 ήμασταν από τους πιο αισιόδοξους λαούς στην Ευρώπη.

Δεύτερον, δεν υπάρχει σχέδιο, στόχος, όραμα, οδικός χάρτης, για το πού πάμε, ποια είναι η πορεία μας. Κάθε ημέρα, βλέπουμε απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού, επικοινωνιακές κινήσεις, μπαλώματα, για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Και τρίτον, μια πολιτεία, που δυστυχώς, είναι χωρίς κανόνες, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους ισχυρούς να κάνουν αυτό που θέλουν και στον πολύ κόσμο να αισθάνεται την αδικία, το περιθώριο και τα προβλήματα να συσσωρεύονται στην καθημερινή ζωή.

Ανασφάλεια και μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Και είναι δυστυχώς γεγονός, ότι πήγαμε πίσω, διότι επικράτησε ξανά η αντίληψη μιας μονολιθικής εξουσίας, ενός κόμματος που ελέγχει τα πάντα, προτάσσει περισσότερο, όχι τους κανόνες, αλλά την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, κάτι που ευνοεί τελικά και την διαφθορά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά, δυστυχώς, στις εφημερίδες, στα Μέσα Ενημέρωσης, να ασχολούνται όλοι με τα σκάνδαλα.

Όχι, δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Δεν είναι η Ελλάδα των σκανδάλων. Η Ελλάδα, είναι η Ελλάδα των Ελλήνων με φιλότιμο, με περηφάνια, με σιγουριά για το μέλλον, με αξίες.

Και γι' αυτό ακριβώς έχουμε πει εμείς, ότι πρέπει επιτέλους - και έχω κάνει κι εγώ επανειλημμένως προτάσεις στον πρωθυπουργό - να δουλέψουμε από κοινού. Να δουλέψουμε από κοινού για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να βάλουμε κανόνες, να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία του κράτους, για ένα κράτος που ξέρετε πόσο ταλαιπωρεί τον πολίτη, το ξέρετε, το ζείτε και ξέρετε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος σωστά.

Όταν λειτουργεί ένα κράτος σωστά, όταν υπάρχει ένα πλαίσιο, όταν υπάρχουν αξίες, όταν υπάρχουν κανόνες, ξέρουμε ότι ο Έλληνας μεγαλουργεί. Διότι μπορεί να σχεδιάσει, μπορεί να βάλει στόχους, μπορεί να δουλέψει και ξέρει ότι θα ανταμειφθεί, ξέρει ότι θα επιβραβευτεί, ξέρει ότι θα επικρατήσει με την αξία του και όχι με το πιο μέσον έχει, ή ποιον γνωρίζει, ή εάν είναι κοντά σε κάποιον ισχυρό.

Ξέρει ότι ο ίδιος έχει ισχύ, διότι ο Έλληνας είναι ισχυρός. Η Ελληνίδα είναι ισχυρή. Δεν χρειαζόμαστε διάφορους μεσάζοντες προστάτες, ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις. Χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο σωστό κράτος. Δυστυχώς σήμερα, δεν γίνεται σεβαστό αυτό το αίτημα και βλέπουμε ότι το κράτος δεν προστατεύει τον αδύναμο, δεν προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, δεν προστατεύει τη δημόσια περιουσία, δεν προστατεύει τους θεσμούς, δεν προστατεύει τα δάση και τις παραλίες μας, τον πλούτο, τελικά, του Ελληνικού λαού.

Γι' αυτά βεβαίως, πρώτη ευθύνη έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τον κατήφορο τον οποίο έχουμε πάρει. Όμως ξέρετε ότι αυτή είναι η αντίληψη ενός κράτους που δεν επικρατεί το δίκαιο, αλλά επικρατεί ο ισχυρός, δυστυχώς το γνωρίζετε κι εσείς, όχι μόνο ως Έλληνες, αλλά και ως Έλληνες που ζείτε στην Αμερική.

Μια Αμερική που βρίσκεται και αυτή σήμερα στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που παίρνει διεθνείς διαστάσεις και βεβαίως, δημιουργεί προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η κρίση που ξεκίνησε με τα στεγαστικά δάνεια, η κρίση επίσης στις πρώτες ύλες, στο πετρέλαιο, στις τιμές των τροφίμων, δεν προέκυψε από το πουθενά. Ακριβώς αυτή η κρίση απειλεί σήμερα τις περιουσίες τόσων ανθρώπων, και τις δικές σας περιουσίες, εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Και δεν είναι μια κρίση τεχνικής φύσης. Δεν είναι μια κρίση επειδή κάπου ένα μηχάνημα στράβωσε και δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.

Αντανακλά την πολιτική αντίληψη μιας κυβέρνησης νεοσυντηρητικής. Μιας κυβέρνησης νεοσυντηρητικής που είπε, αφήστε τους ισχυρούς να κάνουν αυτό που θέλουν, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει, οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι, η ψαλίδα να ανοίξει και εμείς δεν θα ελέγχουμε. Δεν θα βάζουμε κανόνες. Δεν θα κάνουμε ρυθμίσεις, διότι εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πλουσίους να γίνουν πιο πλούσιοι και εάν μπορέσουν, επειδή θα έχουν τόσα λεφτά να επενδύσουν - το είπε και χθες ο Ομπάμα - ίσως τότε θα φτάσουν και κάποιες σταγόνες πλούτου και στον πολίτη, πιο χαμηλά.

Πολύ σωστά είπε και ο Ομπάμα, ότι αυτός είναι ένας μύθος. Δεν γίνεται με αυτή την πολιτική να πάει μπροστά μια κοινωνία που θέλει να σέβεται τον πολίτη, να σέβεται τα δικαιώματά του, να εγγυάται σωστή υγεία, να εγγυάται σωστή ασφάλεια, ασφαλιστικό σύστημα, σωστή στέγαση, σωστή παιδεία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα τα οποία ζει σήμερα η Αμερική, με μια νεοσυντηρητική κυβέρνηση. Δεν είναι κρίση απλά οικονομική. Δεν είναι μια κρίση κάποιων στατιστικών αριθμών στην οικονομία. Είναι μια κρίση αξιών. Είναι η έλλειψη αξιών στην πολιτική. Είναι η έλλειψη κανόνων στην αγορά. Είναι η έλλειψη αξιών σε ένα κράτος. Είναι η έλλειψη αξιών, που δείχνει ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν ή έχουν υπονομευθεί και δεν λειτουργούν για τον πολίτη, για τους πολλούς.

Είναι μια κρίση δημοκρατίας, που δεν συγκρατεί την κερδοσκοπία, δεν συγκρατεί την απληστία, δεν συγκρατεί τον ισχυρό, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ισχυρός. Αφήνει τους μεγάλους να κάνουν αυτό που θέλουν, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ανεξέλεγκτους και ουσιαστικά, όλα αυτά σε βάρος του μέσου, του απλού πολίτη.

Αυτά που ζείτε εσείς, τα ζούμε και στην Ελλάδα, όχι λόγω διεθνούς κρίσης, αλλά ακριβώς λόγω αυτής της νεοσυντηρητικής αντίληψης. Μιας νεοσυντηρητικής αντίληψης που λέει, θα ενισχύσουμε τους ισχυρούς και θα αφήσουμε στο περιθώριο τον πολύ κόσμο, τους πολλούς. Κι αυτό γίνεται όταν μια παράταξη είναι δέσμια στα μεγάλα συμφέροντα, που τελικά, δεν απηχούν το μέσο πολίτη, δεν απηχούν τους πολλούς, δεν απηχούν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Γι' αυτό εμείς μιλάμε για την ανάγκη μιας δημοκρατικής ανατροπής και στην Ελλάδα. Και μακάρι, μιας δημοκρατικής ανατροπής και στις ΗΠΑ.

Χθες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια Οργάνωση στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω. Συμμετείχαν 160 κόμματα απ' όλο τον κόσμο, όλα τα εργατικά κόμματα της Ευρώπης, τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, πάρα πολλά κόμματα της Λατινικής Αμερικής - χθες μίλησα με τη Μισέλ Μπατσελέτ, Πρόεδρο της Χιλής, της οποίας το κόμμα είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - όπως και το ANC του Μαντέλα από τη Νότιο Αφρική και πολλά ακόμη κόμματα από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, από πάρα πολλές χώρες της Ασίας. Είναι ένας τεράστιος Οργανισμός.

Χθες, λοιπόν, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια διεθνή Επιτροπή, με εξέχουσες προσωπικότητες, για να καταθέσουμε εμείς στη διεθνή κοινότητα, μια πρόταση των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων του κόσμου, με την οποία να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να εγγυηθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο ένα σωστό σύστημα υγείας, ένα σωστό σύστημα παιδείας, ένα σωστό ασφαλιστικό σύστημα για όλους.

Και μάλιστα, ζητήσαμε από το Νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι και Νεοϋρκέζος, να είναι ο επικεφαλής αυτής της Επιτροπής και χαίρομαι που δέχτηκε να μας τιμήσει αναλαμβάνοντας την  προεδρεία σ' αυτή την Επιτροπή.

Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά μας, υπάρχουν οικονομολόγοι και οικονομολόγοι. Γι' αυτό εμείς επιλέξαμε ένα οικονομολόγο, ο οποίος έχει προοδευτικές ιδέες, δεν είναι μόνο αυτός που πονάει για τα προβλήματα των αδυνάτων, των πολλών, αλλά είναι και ένας άνθρωπος, μια εξέχουσα προσωπικότητα, που έχει πάρει το Νόμπελ Οικονομικών, ακριβώς για τα ζητήματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλά για να ξαναπάμε πίσω στην πατρίδα. Στην Ελλάδα κάναμε, έκανα και προσωπικά, μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη, για να αντιμετωπίσουμε μια νεοσυντηρητική πολιτική που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα το έχετε δει στις οικονομίες τόσων οικογενειών, με τέσσερις στόχους.

Πρώτα απ' όλα, μέτρα τα οποία θα υποστηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα των μεσαίων και των φτωχότερων τάξεων της χώρας μας.

Δεύτερον, επένδυση στο κοινωνικό σύστημα, ώστε να είναι δικαίωμα για όλους η πρόσβαση στην υγεία, δικαίωμα για όλους μια σωστή σύνταξη, μια αξιοπρεπής σύνταξη. Δικαίωμα για όλους η πρόσβαση σε μια σωστή, άριστη εκπαίδευση. Δικαίωμα για όλους η πρόνοια, ώστε ένας αδύναμος με προβλήματα, να μπορεί να έχει την προστασία του κράτους, της πολιτείας.

Τρίτον, να πάμε σε μια άλλη ανάπτυξη, που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. Τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες. Τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που συνδέεται με το περιβάλλον. Είναι αυτό στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει. Είναι  αυτό για το οποίο συζητούν και εδώ, στις ΗΠΑ, γύρω από το πρόβλημα της τιμής του πετρελαίου. Ο Ομπάμα έχει πει ότι, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να είναι αυτόνομη η Αμερική από το πετρέλαιο. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο και να πρωτοπορήσει διεθνώς, γιατί εμείς έχουμε και την αιολική ενέργεια, έχουμε και την ηλιακή ενέργεια, έχουμε και τη γεωθερμία, έχουμε τις δυνατότητες να αναπτύξουμε την οικονομία μας σ' αυτούς τους τομείς.

Και σε αυτούς τους τομείς, αύριο ως κυβέρνηση - και ελπίζω σύντομα να είμαστε κυβέρνηση - εγγυώμαι ότι θα έχω επαφή με τον Ελληνισμό της Διασποράς για επενδύσεις σ' αυτές τις νέες τεχνολογίες, για την ανάπτυξη της χώρας.

Τέταρτον, ένα κράτος δικαίου. Επιτέλους, πρέπει το κράτος μας να λειτουργεί με κανόνες. Το ποιος, για παράδειγμα, θα γίνεται δημόσιος υπάλληλος, το ποιος θα γίνεται διοικητής ενός Οργανισμού. Δεν μπορεί να γίνεται κάποιος επειδή είναι συγγενής, κουμπάρος, ή φίλος. Θα γίνεται επειδή είναι σωστός, ικανός, να μπορέσει να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετήσει την Ελλάδα.

Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματίζομαι. Μια Ελλάδα της δημιουργίας και της αξιοσύνης. Όχι μια Ελλάδα του βολέματος, του ωχαδελφισμού και της ασυδοσίας. Δεσμεύομαι, όπως δεσμεύτηκα στην Ελλάδα, και απέναντί σας απόψε. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με παλιές αντιλήψεις και παλιές πρακτικές, που κρατούν την Ελλάδα πίσω. 

Γι' αυτό και απευθύνομαι σε εσάς που είστε πραγματικοί πολίτες  του κόσμου, που έχετε παραστάσεις, έχετε βιώματα, εμπειρίες, που έχει ανάγκη ο Ελληνισμός. Έχει ανάγκη και εσάς η χώρα για να προχωρήσει. Απευθύνομαι σε εσάς, που έχετε γνωρίσει από πρώτο χέρι τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας όταν έχει τη στήριξη, όταν γνωρίζει τους κανόνες, τους στόχους, την επιβράβευση.

Απευθύνομαι σε εσάς και ζητώ να στηρίξετε την προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη χώρα. Να την ξαναβάλουμε στην πρωτοπορία. Να την ξαναβάλουμε στο χάρτη της ευημερίας, της προόδου. Σας ζητώ να χαράξουμε από κοινού, μια Ελλάδα περήφανη, ισχυρή στην Ευρώπη, ισχυρή στον κόσμο με φωνή και άποψη.

Μια Ελλάδα, που κάνει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα περήφανο - περήφανη, για την καταγωγή τους. Μια περηφάνια που δεν εξαντλείται στη λατρεία των προγόνων, τους οποίους τιμούμε και για τους οποίους είμαστε περήφανοι - γιατί όπου κι αν πάει κανείς στη γη, μας μιλούν για την Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Σωκράτη, των μεγάλων μας φιλοσόφων, του Περικλή, της Δημοκρατίας, αλλά θέλουμε να είμαστε περήφανοι και για την Ελλάδα του σήμερα, διότι ξέρουμε ότι και η Ελλάδα του σήμερα μπορεί.

Και μια τέτοια Ελλάδα βεβαίως, είναι μια Ελλάδα που θα είναι ισχυρή και στα διεθνή φόρα. Στον αγώνα των διεθνών σχέσεων, όπου ακόμη έχουμε σημαντικά προβλήματα. Καταφέραμε κι εκεί πολλά. Καταφέραμε παρά τις αντιρρήσεις των μεγάλων δυνάμεων, να βάλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει σιγουριά.

Και από εδώ, από την Αστόρια, το μήνυμά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί, είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 να υπάρχει ακόμη κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Κύπρο. Σήμερα ανοίγεται και πάλι ένα παράθυρο ελπίδας. Χθες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ένας πολιτικός ηγέτης με μεγάλους ορίζοντες και στόχους, έχει καταφέρει με το κύρος του να αποκτήσει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας, μας συνδέει μια ιδιαίτερη και προσωπική και αγωνιστική φιλία και συνεργασία. Έχει την αμέριστη στήριξή μου, την αμέριστη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, είμαι σίγουρος και όλων των Ελλήνων και του Ελληνισμού.

Αυτό το οποίο λέμε προς την Τουρκία, είναι, επιτρέψτε επιτέλους, οι ίδιοι, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, από μόνοι τους, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς κατοχές, χωρίς απειλές στρατιωτικής παρέμβασης, να λύσουν τα προβλήματά τους, για να υπάρξει επανένωση της Κύπρου. Να γίνει μια Κύπρος ανεξάρτητη, δημοκρατική, ελεύθερη.

Να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ και σεβασμός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλει η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπάρξει και ένα κοινό μέλλον για όλους μας και βεβαίως, της Τουρκίας μέσα σ' αυτή τη μεγάλη οικογένεια που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έλλειψη παρουσίας και κύρους της χώρας μας, έχει φέρει, δυστυχώς, αρνητικά αποτελέσματα και στο θέμα της FYROM. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση. Λέμε, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις. Όχι διπλές ονομασίες. Είναι μια πολύ ξεκάθαρη θέση.

Δυστυχώς, σήμερα και μετά από αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα, έρχεται ο διαπραγματευτής και καταθέτει πακέτο προτάσεων που συνδυάζει και άλλα ζητήματα περί εθνοτήτων και παρόμοιων ζητημάτων. Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική από τη Νέα Υόρκη στην κυβέρνηση, την κάνω στην Αθήνα. Είμαι εδώ για να πω ότι, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία των πραγμάτων όπως έχουν πάει.

Και ξέρω ότι, σας πονάνε αυτά τα ζητήματα, διότι ξέρω ότι οι Έλληνες της Διασποράς αγωνίζονται κάθε φορά για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Θέλω να πω ότι, σε μια δημοκρατία είμαστε αναγκασμένοι, είμαστε υποχρεωμένοι, να κάνουμε την κριτική μας για να πάει καλύτερα ο τόπος. Όμως βεβαίως, όταν αντιμετωπίζουμε δηλώσεις και προκλήσεις όπως αυτές του κ. Γκρουέφσκι, από τη FYROM, είμαστε και πάλι ενωμένοι, όλα τα κόμματα, όλοι οι Έλληνες, απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει και κάτι ακόμα. Έχει δείξει ότι, ούτε να υψώνουμε τους τόνους του εθνικισμού χρειαζόμαστε, ούτε από την άλλη μεριά χρειάζεται να αποδεχόμαστε ηττοπαθώς τις εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να βάζει στόχους και με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αυτούς τους στόχους όχι μόνο να τους επιδιώκει αλλά να τους υλοποιεί, να τους πετυχαίνει. Διότι εμείς ξέρουμε ότι, η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτήν την πορεία, κάθε Έλληνας, σε κάθε γωνιά της γης, είναι κήρυκας των αξιών μας, είναι κήρυκας των δικαίων μας, είναι κήρυκας των προβλημάτων και της δίκαιης αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουμε στην περιοχή μας.

Γιατί εμείς οι Έλληνες, ζητούμε κάτι πολύ απλό. Να τηρούνται οι νόμοι, να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο, να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά με όλους τους  λαούς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Γι' αυτό έχουμε δίκιο. Γι' αυτό όταν το παλεύουμε το δίκιο μας, μας ακούνε.

Αλλά θέλω και πάλι να τονίσω ότι, σε αυτόν τον αγώνα καθοριστικό ρόλο έχει παίξει ο Ελληνισμός της Διασποράς. Καθοριστικό ρόλο έχετε παίξει εσείς όλα αυτά τα χρόνια, παλεύοντας εδώ, σε αυτήν την υπερδύναμη, για να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας. Και έχετε πετύχει πολλά. Και χωρίς τη δική σας βοήθεια, χωρίς τη βοήθεια του Ελληνισμού της Διασποράς, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση που είμαστε σήμερα. Είναι η δική σας βοήθεια που έχει συμβάλει καθοριστικά στους στόχους εκείνους τους οποίους επιδιώκουμε.

Γι' αυτό, φίλες και φίλοι, απλώσαμε πάντα το χέρι μας στον Ελληνισμό της Διασποράς. Πρώτα από όλα, διότι και εμείς είμαστε μέρος της Διασποράς. Το Κίνημα μας, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, από τους αγώνες, τους πολλούς αγώνες του Ελληνισμού, στην κατοχή για την απελευθέρωση, με τους ανένδοτους αγώνες τους οποίους ηγήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά και παλαιότερα. Η παράδοση μας πάει πίσω, στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Αλλά το Κίνημά μας γεννήθηκε ουσιαστικά στο εξωτερικό, όταν παλεύαμε ενάντια στη χούντα. Μας ενέπνευσε και συνέβαλε ο Ελληνισμός της Διασποράς στις αρχές μας, στους στόχους μας, στην πορεία μας.

Λέγαμε κάτι πολύ απλό. Ξέρουμε ότι, εμείς δικαιούμαστε αυτά τα οποία έχει ένας πολίτης σε μια άλλη χώρα. Την ελευθερία, να μπορεί να μη φοβάται να λέει την άποψη του και να φακελώνεται. Να μη φοβάται ότι αύριο δεν θα έχει δουλειά ή δεν θα έχει υγεία ή δεν θα έχει παιδεία. Απλά πράγματα, για τα οποία παλέψαμε και καταφέραμε πολλά να κάνουμε.

Αυτός ήταν ένας δεσμός του δικού μας Κινήματος με τον Ελληνισμό της Διασπορά που είναι άρρηκτος, είναι ισχυρός. Και γι' αυτό, δημιουργήσαμε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στηρίξαμε και συντονίσαμε πάρα πολλά προγράμματα. Οι νέοι να μπορούν να έρχονται στις κατασκηνώσεις, δημιουργήσαμε έδρες Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κοινές δράσεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την επαφή του Ελληνισμού της Διασποράς με την πατρίδα, καινοτόμες προσπάθειες, όπως το Αρκαδικό χωριό και άλλα.

Δώσαμε τη δυνατότητα να σπουδάζουν οι Έλληνες της Διασποράς στα δικά μας τα Πανεπιστήμια, μέσα από ένα διαφορετικό εξεταστικό σύστημα και βεβαίως, δράσεις πολιτιστικές, μέχρι και τη συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς με πολλούς εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στόχος, πάντα, ήταν αυτός ο δεσμός να μείνει ζωντανός. Όχι μόνο να συμβάλουμε εμείς στο να διατηρείτε εσείς, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας την ελληνική παράδοση, τις κοινές μας ρίζες, αλλά και γιατί ξέρουμε ότι εδώ, στον Ελληνισμό της Διασποράς, υπάρχει πάντα μια πηγή δύναμης, πηγή πνευματική, πηγή οικονομική, πηγή πολιτιστική, η οποία αναζωογονεί, δίνει οξυγόνο, δίνει τροφή στην Ελλάδα και στην προσπάθεια της Ελλάδας να πηγαίνει μπροστά.

Οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, όλοι οι Έλληνες της Διασποράς δίνουν με τον τρόπο τους τόσα πολλά για να πάει μπροστά η πατρίδα. Και όταν αξιοποιούμε σωστά τον Ελληνισμό της Διασποράς, τότε πραγματικά γινόμαστε ακόμα πιο ισχυροί, ακόμα πιο δυνατοί.

Γι' αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και αύριο, ως πρωθυπουργός της χώρας, θα αξιοποιήσω, θα οργανώσω αυτό το δυναμικό μαζί σας, για να μπορέσετε να παίξετε ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας, από τους επενδυτές, μέχρι τους πνευματικούς ανθρώπους, το δικαίωμα των νέων να έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα πανεπιστήμια μας, αλλά βεβαίως και σε πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Γι' αυτό και εμείς, όταν επί της δικής μας κυβέρνησης, αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα μας, δώσουμε το δικαίωμα εκπροσώπησης των Ελλήνων της Διασποράς μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και θέλω εδώ, να ξεκαθαρίσουμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τα διάφορα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και τι προτείνουμε εμείς. Διότι υπάρχει μια υποβόσκουσα κριτική, ότι επειδή δεν τα βρίσκει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, φταίει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν θέλει την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς. Μα, επειδή έχουμε διαφωνίες για το πώς θα γίνει το σύστημα, σημαίνει ότι εμείς δεν το θέλουμε;

Αν πράγματι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε αυτήν την ρύθμιση, θα πρέπει με σοβαρότητα να καθίσει κάτω, να ακούσει και τις δικές μας σκέψεις, τις απόψεις που είναι κοντά και στις προτάσεις που η ίδια η Διασπορά έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα το οποίο εμείς θα εφαρμόσουμε, θα βοηθήσει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Σας λέω, λοιπόν. Η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες της διασποράς να ψηφίσουν σε προξενικές κάλπες, βασικά μόνο σε προξενικές κάλπες, για τις υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας. Δηλαδή, ένας Κορίνθιος θα ψήφιζε για τον Κορίνθιο βουλευτή, ένας Κοζανίτης για τον βουλευτή της Κοζάνης, ένας Δωδεκανήσιος  για τον βουλευτή στα Δωδεκάνησα.

Ακούγεται αρχικώς ενδιαφέρον. Σκεφτείτε όμως, ότι αυτό θα μεταφέρει την μικροκομματική διαμάχη μεταξύ των βουλευτών, εδώ, στην Αστόρια, στη Μελβούρνη, στο Μπουένος Άιρες, στη Γερμανία, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο. Εμείς δεν θέλουμε να μεταφέρουμε τις μικροκομματικές μας συγκρούσεις εδώ, στο εξωτερικό. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, να σας δώσουμε τη δυνατότητα εσείς να έχετε φωνή δική σας, να ακούγεται η δική σας φωνή μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γι' αυτό και αυτή η πρώτη πρόταση, μετά και από την δικά σας κατακραυγή αποσύρθηκε. Ήταν η κατακραυγή, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων και της ευρύτερης Ομογένειας, του ΣΑΕ, απέναντι σε αυτό που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.

Μετά ήρθε με ένα δεύτερο προσχέδιο, που προτείνει να περιληφθούν τρία άτομα, Έλληνες της Διασποράς, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αλλά αυτό τι σήμαινε στην πράξη; Δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την εκλογή ενός Έλληνα της Διασποράς  στην Ελληνική Βουλή, εκτός αν ήταν στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Άρα, δεν ήταν καν μια σοβαρή πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς.

Δεν μπορούμε, δηλαδή, να αφήσουμε την εκλογή Ελλήνων της Διασποράς στη τύχη διαφόρων ψηφοδελτίων που αποφασίζονται από τα κόμματα και που βεβαίως, μέσα από τις πιέσεις μπορεί να μην υπάρξει καμία ουσιαστική εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι, εμείς είχαμε παλέψει για την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στο Σύνταγμα. Επιδίωξη μας λοιπόν είναι, η ουσιαστική εκπροσώπηση του Έλληνα της Διασποράς, ώστε να ακούγεται καθαρά η φωνή του στη Βουλή. Και δεν θέλουμε να μεταφέρουμε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες στον Ελληνισμό της Διασποράς. Θέλουμε στα μεγάλα θέματα να είναι πάντα ενωμένος ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Γι' αυτό έχουμε πει πρώτα από όλα το εξής, ως βασική αρχή. Με την πρόταση μας, είπαμε, επιλύεται και το πρόβλημα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς, ενσωματώνοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζουν με απόφαση τους τα Περιφερειακά Συμβούλια του ΣΑΕ, για καθιέρωση συγκεκριμένων εδρών, οι οποίες προορίζονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς, ώστε να έχουν καθαρή, ουσιαστική αντιπροσώπευση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι ψήφοι τους δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των άλλων μονοεδρικών ή πολυεδρικών περιφερειών της χώρας.

Πολύ απλά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει. Ξεχωριστές περιφέρειες για την Διασπορά. Επιστολική ψήφο και ψήφο σε προξενική κάλπη ή το ένα ή το άλλο και οι έδρες που θα ψηφίζονται θα προέρχονται από τις έδρες Επικρατείας, εσείς θα αποφασίζετε ποιος θα εκλεγεί.

Με αυτή την πρόταση εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κοιτάζοντας με ειλικρίνεια τον Ελληνισμό στα μάτια. Περιμένουμε λοιπόν, πάνω σε αυτή τη συγκεκριμένη βάση σοβαρότητα από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση και να προχωρήσουμε πραγματικά μαζί στον στόχο αυτόν όσο γίνεται πιο σύντομα.

Θέλω να τονίσω ότι, ως υπουργός Εξωτερικών πάντα αναζητούσα την έμπρακτη στήριξή σας στα μεγάλα θέματα. Γι' αυτό και θέλουμε ένα σύστημα εκλογικό, το οποίο θα συμβάλει στη εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς, αλλά έτσι, ώστε αυτό να μη γίνει αντικείμενο διχόνοιας - βεβαίως αντιπαράθεσης πολιτικής - αλλά όχι μικροκομματικής διχόνοιας, η οποία θα μπορούσε να κατακερματίσει τη δύναμη που έχει ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Αν πραγματικά πονάμε τον τόπο μας - και πονάμε τον τόπο μας και θέλουμε προκοπή, πρέπει να εργαστούμε, φίλες και φίλοι, για την πολιτική αλλαγή. Να εργαστούμε από κοινού για μια νέα σελίδα, ώστε να γυρίσει τη χώρα μας ξανά σε μια πορεία, σε ένα δρόμο προόδου.

Έναν δρόμο που οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία. Μια κοινωνία ανθρωπιάς, που εγγυάται ότι, η Ελλάδα θα είναι ισχυρή. Μια Ελλάδα που πατάει γερά στα πόδια της, ακτινοβολεί ανθρωπιά, σεβασμό και αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη, μέσα και έξω από τα σύνορα της. Μια Ελλάδα που δεν μας εγκλωβίζει στη γκρίνια και τη μιζέρια.

Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που επενδύει σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τον άνθρωπο. Και δυστυχώς, η νεοσυντήρηση μιλάει για την αγορά, όχι για τον άνθρωπο. Μπορεί να μιλάει για το κράτος, αλλά όχι για τον άνθρωπο. Εμείς θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ώστε η αγορά να υπηρετεί τον άνθρωπο, ώστε το κράτος να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι ο άνθρωπος, οι πολλοί να υπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς.

Και είμαστε σίγουροι ότι, η Ελλάδα θα είναι μια Ελλάδα των πολιτών, των πολιτών που αισθάνονται ασφάλεια, που αισθάνονται σιγουριά, που αισθάνονται ότι μπορούν να χτίσουν την οικογένεια τους, τη ζωή τους, τις προοπτικές τους και που μπορούν με το φιλότιμο τους, με την τεράστια δημιουργικότητα που έχει ο Έλληνας, να κάνει θαύματα, να κάνει σημαντικά, σημαντικότατα έργα για την Ελλάδα, μέσα στην Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων μας.

Γι' αυτή την Ελλάδα βρίσκομαι μαζί σας απόψε, εδώ, στη Νέα Υόρκη, εδώ στην Αστόρια, εδώ στη Χιώτικη Λέσχη. Έχω και εγώ καταγωγή από τη Χίο, εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Βρίσκομαι εδώ, για να ζητήσω να πάμε χέρι -χέρι σε αυτή τη νέα πορεία, μια πορεία για την Ελλάδα, μια νέα πορεία που θα αναδείξει και πάλι τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, θα ξαναφέρει την αισιοδοξία, θα ξαναφέρει το χαμόγελο, θα ξαναφέρει «τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Θα νικήσουμε, φίλες και φίλοι, θα νικήσουμε για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την αγάπη, γι' αυτή τη ζεστασιά. Και καλή πατρίδα.

Να 'στε καλά.