. :

Βασλης Φουρτονης

21 2014

http://4.bp.blogspot.com/-zYi1DuB1feU/TghbA827MII/AAAAAAAAGq8/dXr6JSoXhzc/s1600/Papandreou_Venizelos.jpgΜε την επιστολ – βμβα που απστειλε χθες το βρδυ στον Ευγγελο Βενιζλο, καταθτοντας τις προτσεις του για το μλλον του κινματος, ο Γιργος Παπανδρου «ριξε το γντι», ζητντας κτακτο συνδριο του ΠΑΣΟΚ με αποφσεις απ μηδενικ βση για λα και εκλογ νου προδρου απ τη βση αμσως μετ το συνδριο.
Ξεκαθαρζοντας τι ως βουλευτς του κμματος θα τιμσει την αποστολ του μχρι τλους, αφαρεσε απ τυχν «καλοθελητς» το «επιχερημα» της σταθερτητας της κυβρνησης. σον αφορ στο εσωτερικ του Κινματος μως, κατστησε απολτως σαφ τη θση του, δεσμευμενος να στηρξει να πραγματικ εγερτριο σοκ στο ΠΑΣΟΚ, χι μως και την προσπθεια συγκρτησης της Δημοκρατικς Παρταξης, πως γνεται σμερα. Δηλνοντας τι δεν ενδιαφρεται για καμα καρκλα, φησε σαφς να εννοηθε τι αν η Χαριλου Τρικοπη δεν αλλξει ρτα, ο διος δεν πρκειται να εναι υποψφιος με τα ψηφοδλτια της Δημοκρατικς Προοδευτικς Παρταξης.

Η επιστολ Παπανδρου
Αναλυτικ στην πρτασ του, ο Γιργος Παπανδρου, αναφρει:
«Η πρτασ μου, αφορ στην πορεα και το μλλον του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικο φορα που χει ταυτιστε με τους αγνες του Ελληνικο λαο, για τη Δημοκρατα και την Αλλαγ του τπου - και τα τελευταα χρνια, με την ανληψη του βρους για την αντιμετπιση της κρσης, που σε κθε περπτωση δεν του αναλογοσε.
»Στις δημσιες παρεμβσεις μου χω διατυπσει επανειλημμνα τις απψεις μου για τα ζητματα που αφορον το Κνημ μας. Και εδ και πολ καιρ, χω εκφρσει με παρρησα τις θσεις μου, τσο για το τι χρειζεται το Κνημ μας στην πορεα του προς το μλλον, σο και τις ενστσεις και διαφωνες μου για τις οβιδιακς μεταμορφσεις που επιχειρονται κατ καιρος στο Κνημα.
»Ωστσο, στις κρσιμες στιγμς που διρχεται το Κνημ μας, αισθνομαι την ανγκη να απευθυνθ και σε κθε μλος και φλο του ΠΑΣΟΚ, αλλ και σε κθε πολτη που ενδιαφρεται πραγματικ για την πορεα του τπου, κοινοποιντας τις σκψεις μου και την πρτασ μου γραπτς, μακρι απ ενδιμεσους και ψιθρους.
»Με απλυτη καθαρτητα, με απλυτη διαφνεια.
»πως κανα πντα.
»Ως εκ τοτου, θλω να εμαι σαφς και συνοπτικς:
»1. Οι ποιες διεργασες συντελονται σμερα στο Κνημα, ελχιστη σχση χουν με την κοινωνα και τις ανγκες της. Η ενασχληση με το κομματικ «καπλο», με την ονοματολογα, αλλ και με τις ποιες μεταμορφσεις του Κινματος, σκοτνει την ουσα.
»2. Η ουσα εναι η Πολιτικ. Η πολιτικ εναι θσεις. Απ την δρυσ του το ΠΑΣΟΚ και στις καλτερς του στιγμς, θετε -και χωρς φβο- τα ουσιαστικ διακυβεματα για τη χρα. Μποροσε τσι και νωνε πλατι στρματα του Ελληνικο λαο που διψοσαν για αλλαγς.
»Την περοδο 2009 - 2011, το ΠΑΣΟΚ κανε το πατριωτικ του καθκον. Μνο του, χωρς τη στριξη καμις λλης πολιτικς δναμης, για να μην χρεοκοπσει η χρα.
»μως, το διακβευμα ταν βαθτερο. Το φσμα της χρεοκοπας προλθε απ τη γιγντωση ενς μοντλου πελατειακο καπιταλισμο. Απ την υπονμευση των δημοκρατικν θεσμν και λειτουργιν.
»Η διακυβρνηση της χρας, με αποκορφωμα την περοδο 2004 - 2009, συνβαλε στε να κυριαρχσουν αντιλψεις και πρακτικς, που επτρεψαν, προι και πλοτος του Ελληνισμο, να γνουν βορ ισχυρν ιδιοτελν συμφερντων.
»Επτρεψαν, δηλαδ, να σπαταληθον και εν τλει να χαθον, με ζημα για την οικονομικ ανπτυξη, το κοιν καλ και τον λληνα πολτη.
»Θεωρ αυτονητο τι, μπροστ σε αυτ το διακβευμα απαιτονται θσεις που να υπηρετον αρχς και αξες, θσεις -και αγωνιστικ διθεση για αυτς- που να ανταποκρνονται στις δημοκρατικς και σοσιαλιστικς μας ρζες.
»Θσεις, δηλαδ, που να διασφαλζουν μπρακτα το δημσιο συμφρον και το συλλογικ καλ, με κοινος καννες για λους, χωρς εξαιρσεις και γκρζες περιοχς.
»Καθαρς θσεις, συνεχες πρωτοβουλες και μχες για θεσμος και πρακτικς που να προωθον την ισονομα, την διαφνεια, την αξιοκρατα, τη λογοδοσα.
»Αυτ και μνο μπορε να εναι η βση για μια βισιμη οικονομα και για την εμπδωση κοινωνικς δικαιοσνης και δημοκρατικο κρτους δικαου.
»Αυτ εναι η μχη που πρπει και αξζει να δοθε.
»Αυτ η μχη μπορε να ενσει ευρτατα στρματα του Ελληνικο λαο.
»Και αυτ η μχη, απαιτε και Συμμετοχ του κσμου.
»Σμερα, η συντριπτικ πλειοψηφα σων ποννε πραγματικ για το ΠΑΣΟΚ και τις αξες που εξφρασε, λνε τι, τα σα γνονται στο Κνημα δεν οδηγον πουθεν. Κθε μρα που συνεχζονται λες αυτς οι πρακτικς και οι διαδικασες, το Κνημα αιμορραγε. Μερικο λνε, μλιστα, τι πλον ψυχορραγε. Οτε Θσεις υπρχουν, οτε Συμμετοχ.
»Εναι προφανς τι, τα ποια σχματα πονται.
»ποιος δεν το βλπει, εθελοτυφλε.
»3. Ετε το θλουμε ετε –κποιοι– χι, το ΠΑΣΟΚ υπρξε η θεσμικ κφραση της Παρταξης, των ευρτερων δημοκρατικν και προοδευτικν δυνμεων τις τελευταες δεκαετες. Πρπει, λοιπν, να το σεβαστομε λοι. Ο σεβασμς αυτς δεν εναι ζτημα συμβλων ονομτων. Εναι ζτημα σεβασμο των αρχν του, και εντλει, σων αγωνστηκαν λα αυτ τα χρνια και συνεχζουν να αγωνζονται, παλαιτερων και νετερων, εμς των διων, αν θλουμε να πμε παρακτω συντεταγμνα και με προοπτικ.
»4. Το ΠΑΣΟΚ εναι ο κσμος του. Υπαρξιακ ζητματα του Κινματος τα λνει ο κσμος του, καννας λλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματσει να υπρχει, συνεχσει να υπρχει, μετεξελιχθε σε κτι λλο, μετονομαστε σε οτιδποτε λλο, αυτ εναι θμα του κσμου του, κανενς λλου.
»Εν τλει, η μετεξλιξη εναι μρος της ζως, αλλ εναι και μια πολιτικ - παιδευτικ διαδικασα, να εργαστρι ιδεν και προτσεων, που δεν πραγματοποιεται ερμην σων πστεψαν και πιστεουν στις αρχς και τις αξες του Κινματος.
»Γιατ η πραγματικ μετεξλιξη χει νημα, ταν δεν εναι φραστικ αλλ ταν γνεται ευθνη του καθενς μας και συλλογικ λων μας. Και αυτ εναι εφικτ μνο εν η διαδικασα εναι συμμετοχικ - βαθι δημοκρατικ.
»5. Το ΠΑΣΟΚ χρειζεται να εγερτριο πολιτικ δημοκρατικ ΣΟΚ για να ανανψει. Τποτα λιγτερο. λα απ την βση. Τρα.
»6. Η πρτασ μου:
»α) Προκηρσσεται κτακτο και Ανοιχτ Συνδριο ΠΑΣΟΚ - Συνδριο Εκτκτων Αποφσεων, πως επιβλλουν οι περιστσεις.
»β) Η προκρυξη συνοδεεται με προσκλητριο προς λους, ετε εναι στο ΠΑΣΟΚ σμερα, ετε δεν εναι.
»Ανοιχτ σε λους σοι αντιλαμβνονται την ανγκη ριζικς αλλαγς της χρας με προοδευτικ πρσημο και με στχο την κοινωνικ δικαιοσνη. λους σοι εναι τοιμοι να απελευθερσουν την Ελλδα απ τις δουλεες του παρελθντος.
»Ανοιχτ στην κατθεση και συλλογικ επεξεργασα καινοτμων προτσεων απ λους σοι αντιλαμβνονται την πρκληση της Μεταπελατειακς Ελλδας.
»Με ανοιχτ μητρο, για να δοθε η δυναττητα συμμετοχς σε λους σους ενδιαφρονται.
»Το σνολο των μελν του Κινματος που θα προκψουν μετ απ τις διαδικασες αυτοοργνωσης που επιβλλεται να δρομολογηθον, στο πλασιο του προσκλητηρου που θα απευθυνθε και προκειμνου η συμμετοχ τους να εναι και ουσιαστικ, θα κληθον να εκλξουν με μεση εκλογ και την Οργανωτικ Επιτροπ, που θα καθορσει και τους καννες διεξαγωγς του Συνεδρου - με βση τη δημοκρατικ παρδοση και συγκρτηση του Κινματος.
»γ) Στις ανοιχτς διαδικασες προς και κατ την διρκεια του Συνεδρου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθον και να αποφασιστον τα πντα: στγμα, φυσιογνωμα, θσεις, σμβολα, δομ, πρσωπα.
»δ) Αμσως μετ το Συνδριο, εκλογ νου Προδρου απ τη βση.
»7. Οι πρωτοβουλες αυτς, μπορον να προκαλσουν αυτ το πολιτικ και δημοκρατικ ΣΟΚ που χρειζεται, το Κνημα, η χρα - που χρειαζμαστε λοι. μεσα. Εναι πρωτοβουλες που υπηρετον την πολιτικ, τις δημοκρατικς αποφσεις, τη συλλογικ δρση. Εναι πρωτοβουλες που ανταποκρνονται και υπηρετον τις αρχς του ΠΑΣΟΚ, αλλ και την αποστολ του ΠΑΣΟΚ να υπηρετε τη χρα και τον Ελληνικ λα.
»Και μπορον να κινητοποισουν κσμο, να προκαλσουν και πλι το ενδιαφρον του.
Μνο με κινηματικο χαρακτρα ενργειες μπορε να κινητοποιηθε ξαν η βση της Παρταξς μας - που σμερα αποστασιοποιεται, αδιαφορε, αισθνεται πολιτικ στεγη.
»8. Προσωπικ, ως βουλευτς του ΠΑΣΟΚ, θα τιμσω μχρι τλους την αποστολ που μου εμπιστεθηκαν οι πολτες. Και δεσμεομαι να στηρξω να πραγματικ εγερτριο ΣΟΚ στο Κνημα. Θλω να ξεκαθαρσω τι δεν ενδιαφρομαι για καμα καρκλα. Το μνο που θλω - και γι' αυτ θα συνεχσω να αγωνζομαι, εναι να συμβλλω στην αναγννηση του Κινματος, αλλ και στην ανρθωση της χρας - για την οικοδμηση μιας κοινωνας δικαου και για την ενδυνμωση της προοπτικς του λαο μας προς την ευημερα.
»9. Εναι προφανς, κατπιν λων αυτν, πως αν, επιτλους, αναληφθον πρωτοβουλες που σβονται τις αρχς, τις αξες και τον κσμο του Κινματος, θα συμβλλω με λες μου τις δυνμεις και απ οποιαδποτε θση μχης, στο εγχερημα αυτ.
»10. Στην κρσιμη αυτ φση που περν η χρα μας, οι δυνμεις της Δημοκρατας και του Σοσιαλισμο πρπει και μπορον να αποτελσουν και πλι την ατμομηχαν που θα πει την χρα μπροστ. Σπζοντας κατεστημνες αντιλψεις, κτζοντας ευρτερες συναινσεις και συμμαχες, με στχο θεσμος και πρακτικς που θα εδρζονται σε προοδευτικς αξες και αρχς, στε να καταστσουν δυνατ μια να Προοδευτικ Διακυβρνηση για μια Να Αλλαγ.
»σο δεν αναλαμβνονται πρωτοβουλες προς αυτν την κατεθυνση, το πολιτικ σκηνικ θα βυθζεται στην αστθεια, με αρνητικς επιπτσεις για τη γενικτερη ισορροπα και προδο της χρας, που τρα πια, λοι αντιλαμβνονται – ακμα και σοι πρωταγωνστησαν στην ισοπδωση του ΠΑΣΟΚ.
»Σμερα, ο νας μετ τον λλο δικαινουν τις επιλογς του ΠΑΣΟΚ, πολιτικο σχηματισμο – παλαιο και νεοπαγες - ιδιοποιονται μρος των θσεων του, πολλο καρπνονται αδιντροπα το ργο του, και λοι μαζ το απαξινουν.
»Εμες, οφελουμε πια να το σεβαστομε και να το υπερασπιστομε.
»Η ιστορα, η προσφορ, η πορεα του ΠΑΣΟΚ στο μλλον, πως και η ποια αλλαγ του, δεν μπορε παρ να εναι υπθεση και απφαση δικ μας, λων μας.
»Απ τη βση, κινηματικ, δημοκρατικ, συμμετοχικ.
»Η ευθνη για την σφυρηλτηση της ουσιαστικς εντητς μας, με απλυτη προσλωση και σεβασμ στις αρχς μας, ανκει σε λους μας και στον καθνα χωριστ.
»τσι διασφαλζεται ο ιστορικς ρλος και η αποστολ του Κινματς μας, να ανταποκρνεται στα πραγματικ διακυβεματα που αφορον τη χρα και τον Ελληνικ λα.
»Η ευθνη για να δρομολογηθον οι αναγκαες πρωτοβουλες προς αυτ την κατεθυνση, ανκει στην ηγεσα του Κινματος, που απαιτεται να λειτουργσει με πνεμα δημιουργικ».

Η απντηση Βενιζλου
Η «απντηση» Βενιζλου ρθε λγο αργτερα, μετ τα μεσνυχτα. Και παρτι αναμενταν «σκληρ», δεν ταν. Παρ το γεγονς τι οι συνεργτες του Ευγγελου Βενιζλου του εισηγονταν να ξεκαθαρσει με νημα τι «το ΠΑΣΟΚ χει εκλεγμνο πρεδρο ως το 2016» και να προκαλσει τον Γιργο Παπανδρου, εφσον επιθυμε τη διενργεια εκτκτου συνεδρου του ΠΑΣΟΚ, να μαζψει υπογραφς, πως υπαγορεει το καταστατικ του κμματος, επικρτησαν ψυχραιμτερες απψεις. Εκτιμντας προφανς τι ο πρην πρεδρος του κμματος, δεν θα δυσκολευταν καθλου να συγκεντρσει τις απαιτομενες υπογραφς, με το οριστικ «διαζγιο» απλς να επισπεδεται, ο Ευγγελος Βενιζλος προτμησε να διαμηνσει μεν τι η πορεα προς το Συνδριο της Δημοκρατικς Προοδευτικς Παρταξης δεν ανακπτεται, επιλγοντας μως πιες εκφρσεις.
Επανλαβε τι το κμμα πορεεται σμφωνα με αποφσεις των συλλογικν του οργνων, καθς και τι με το ευρτερο σχμα της Ελις που οδηγθηκε στις ευρωεκλογς, κατφερε να αποτλεσμα που στριξε και στηρζει την πορεα της χρας. «Το αποτλεσμα αυτ το διαμρφωσαν σοι συγκρτησαν να ελκυστικ, ανανεωτικ ψηφοδλτιο, σοι αγωνστηκαν και τελικ σοι ψφισαν στο παραβν το ψηφοδλτιο της Ελις που ταν το ψηφοδλτιο του ΠΑΣΟΚ», αναγραφταν στην ανακονωση της Χαριλου Τρικοπη, με τους συντκτες της να υποστηρζουν τι το ΠΑΣΟΚ λειτουργε με βασικ αρχ την ανοιχτ και ουσιαστικ πολιτικ συμμετοχ της βσης του. Επιλγοντας να ρξουν το βρος στην ολοκλρωση της πορεας εξδου της χρας απ την κρση, σημεωναν τι «το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιοται με κινσεις μζερης εσωστρφειας να προκαλε αβεβαιτητα και αστθεια», καθς «εναι και θα εναι ο εγγυητς της εθνικς σταθερτητας που εναι και προοδευτικ» και επλεγαν να «κρατσουν» ως «αυτονητη» τη διαβεβαωση του κ. Παπανδρου τι θα εκτελσει μχρι τλους τις υποχρεσεις που απορρουν απ την ιδιτητα του ως μλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενψει προφανς της διαδικασας εκλογς νου Προδρου της Δημοκρατας.