.

του Π Παπαδπουλου - απ ΤΟ ΒΗΜΑ

Κυριακ 26 Οκτωβρου 2014

Ο ξαφνικς ρωτας της πλουτοκρατας με τον κ. Τσπρα«Στην αρχ δεν μου ρεσε ο Τσπρας γιατ μου δινε την εντπωση τι ταν θρασς. Αργτερα κατλαβα τι σε ορισμνα πργματα που λει χει δκιο, τι εκφρζει μια να γενι που απορρπτει τους αποτυχημνους πολιτικος της τελευταας δεκαετας και τι δικαιοται να χει την ευκαιρα του» φρεται να χει πει η κυρα Γιννα Αγγελοπολου σε ιδιωτικ συζτησ της που γινε στο εστιατριο «Μλος» του Hilton πριν απ τις ευρωεκλογς και αρκετ καιρ προτο δημοσιοποισει την επιδοκιμασα της για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγ του. Με αυτς τις απψεις η 59χρονη κυρα Αγγελοπολου χει κατορθσει να «σοκρει» πολλος βαθπλουτους φλους της, κτι που απολαμβνει ιδιατερα.
«Τα λτε αυτ στους συνομιλητς σας;» τη ρτησε κποιος απ τους συνδαιτυμνες. «Τα λω αυτ σε ορισμνες πλοσιες και πφτουν απ την καρκλα» απντησε εκενη γελντας.
Ας υπενθυμσουμε τι η Γιννα Αγγελοπολου «εισβαλε» στον δημσιο βο πριν απ 25 χρνια ως μια μαχητικ δικηγρος της «γαλζιας» παρταξης, που εξελγη δημοτικ σμβουλος Αθηνν το 1986 με τον συνδυασμ του Μιλτιδη βερτ και βουλευτς Α' Αθηνν της Νας Δημοκρατας τον Νομβριο του 1989 επ προεδρας Κωνσταντνου Μητσοτκη.
Το 1990 παντρετηκε τον Θδωρο Αγγελπουλο, υι του ιδρυτ της Χαλυβουργικς Παναγιτη Αγγελπουλου, ο οποος κληρονμησε τις επιχειρσεις και τις τοποθετσεις της οικογνειας εκτς ελληνικν συνρων, στη ναυτιλα, στη χαλυβουργα, στο real estate και στον τραπεζικ τομα. Η Γιννα και ο Θδωρος απκτησαν δο παιδι, τον Παναγιτη και τον Δημτρη, και ζησαν τη δεκαετα του '90 στο Kensington του Λονδνου, σε μια εντυπωσιακ παυλη, τη μεγαλτερη στην περιοχ μετ το γειτονικ Kensington Palace που διμενε η πριγκπισσα Ντανα.
Ο υις Παναγιτης εναι υπτροφος του Πανεπιστημου του Σικγου στα οικονομικ, υποστηρζει τον ΣΥΡΙΖΑ, χει παρευρεθε σε ομιλες του Αλξη Τσπρα σε πλατεες και λγεται τι αρθρογραφε με ψευδνυμο, μλλον στην «Εφημερδα των Συντακτν», υπρ αριστερν θσεων.

Η «Κκκινη Γιννα» και τα πετρλαια του Αιγαου
Η κυρα Αγγελοπολου, μια γυνακα που αγαπ τον πλοτο και δεν χει καμα αναστολ να τον επιδεικνει, ασφαλς εναι ταυτισμνη με την πλουτοκρατα και, πως ταν αναμενμενο, η ξαφνικ «σοσιαλιστικ στροφ» της χει προκαλσει κθε λογς ειρωνικ σχλια. λοι προσπαθον να αποκαλψουν την «κρυφ ατζντα της Γιννας» και τα συμφροντα που επιχειρε να εξυπηρετσει μσα απ τον πολιτικ εναγκαλισμ της με τον Αλξη Τσπρα.
Οι φερμενοι ως γνστες των υποθσεων των ισχυρν υπογραμμζουν τι η κυρα Αγγελοπολου και ο σζυγς της χουν απολσει μεγλο μρος των επενδσεν τους στην ελβετικ τρπεζα UBS. Εναι γνωστ πως υπρξαν οι μεγαλτεροι ιδιτες μτοχοι, αφο κατεχαν το 5% ενς παγκσμιου χρηματοπιστωτικο οργανισμο που κντεψε να καταρρεσει μετ την κρση του 2008, με αποτλεσμα να υποστον, πως λοι οι μτοχοι, να οδυνηρ «κορεμα» (κποιοι το τοποθετον στο 90%). Το πλγμα αυτ, σε συνδυασμ με τη μεγλη κμψη των ναλων, εντσσει την οικογνεια Αγγελοπολου σε εκενες που προσπαθον να αποσιωπσουν τι χουν χσει πολλ δισεκατομμρια ευρ - αποδεικνοντας τι ο πλουτισμς εναι εκολος μνο σε καιρος ευμρειας.
Εναι λογικ λοιπν - πως λνε οι καλοθελητς... - το πολκροτο ζεγος να στρφεται στο εγχριο πολιτικ μλλον, στω κι αν αυτ ενδχεται να εναι «αριστερ». Επιχειρηματικς πηγς αναφρουν μλιστα τι η οικογνεια Αγγελοπολου χει επενδσει κεφλαια απ παλαιτερες πωλσεις πλοων για να αγορσει υπερσγχρονες πλωτς πλατφρμες ρευνας και ντλησης πετρελαου, οι οποες αυτ την εποχ «οσφρανονται» υδρογοννθρακες στους πυθμνες του Ατλαντικο κοντ στις ακτς της Βραζιλας και της Τανζανας. Ενδεχομνως θα μποροσαν να «επαναπατριστον» στο Αιγαο και στο Ινιο προκειμνου να συμβλουν στην υλοποηση του ενεργειακο ορματος μιας κυβρνησης της Αριστερς. Παρλληλα οι διεθνες διασυνδσεις της Γιννας θα μποροσαν να αποδειχθον χρσιμες για τον κ. Τσπρα σε πεδα που αποτελον «τργωνα των Βερμοδων» για την Αριστερ, πως εναι οι σχσεις με τις αγορς, με τους Αμερικανος και με το παγκσμιο λμπι της ενργειας.

Ο Βενιζλος, ο Κκκαλης και «μια μπουκι ψωμ»...
νθρωποι που γνωρζουν την κυρα Αγγελοπολου διαψεδουν λα τα παραπνω. πως συχν υπογραμμζει η δια η πρην πρεδρος του «Αθνα 2004», η επιχειρηματικ δραστηριοποηση στην Ελλδα δεν την αφορ το 2014 περισστερο απ' σο την ενδιφερε (τσο εκενη σο και τον σζυγ της) το 2004 και το 1994. «Η Γιννα εναι η βαθπλουτη κυρα που μισον θανσιμα λες οι λλες βαθπλουτες κυρες, αλλ και οι σζυγο τους, πως επσης λοι οι πολιτικο» υπενθυμζουν οι φλοι της.
Ο Ευ. Βενιζλος μλλον τους επιβεβαινει. Ο πρεδρος του ΠαΣοΚ, που διακρνεται απ οξεα δυσανεξα απναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, μλις η Γιννα κανε το «coming out» της ως «Κκκινη Γιννα» (με συνντευξ της στον Στφανο Κασιμτη για την «Καθημεριν» της περασμνης Κυριακς), σπευσε να υπονοσει με ρθρο του στα «ΝΕΑ» της περασμνης Τετρτης τι η Γιννα ανκει στους «πμπλουτους χομπστες και λαθρμπορους επιρρος». Οι γνωρζοντες στοιχηματζουν τι ο αντιπρεδρος της κυβρνησης μλλον εχε πληροφορηθε πως η Γιννα στις ιδιωτικς συζητσεις της φρεται να του αποδδει υποτιμητικος χαρακτηρισμος.
- «Ο Βενιζλος χει διακινδυνεσει τα πντα για να κρατσει την Ελλδα ρθια» προκλεσε την κυρα Αγγελοπολου νας καλεσμνος της εκενη τη βραδι στο Hilton.
- «Ο Βενιζλος εναι νας απ τους πιο φαλους πολιτικος που χουν περσει απ τον τπο» ταν η απντηση της Γιννας.
Με ττοιες απαντσεις και το ανλογο φος δεν απορε κανες γιατ η Γιννα εναι νας μαγντης αντιπθειας. Οι φλοι της λνε πως λκει τον φθνο γιατ εναι επμονη, σκληρ, ευφυς και πεσμων, χαρακτηριστικ που δεν «επιτρπονται» σε μια γυνακα. Πς τολμ να αναλαμβνει μεγλες πρωτοβουλες και να φρεται σαν αφεντικ εν θα μποροσε να υπηρετε με ευκολα τον ρλο της αμλητης και ανδυνης «γυνακας-τρπαιο»; Γιατ συνεχς καγχζει ταν μιλει για λλες πλοσιες κυρες, τις οποες θεωρε αστεες και ανητες; Και γιατ εναι πντοτε τοιμη να συγκρουστε με τους ισχυρος; «Ο Κκκαλης με υποδεχταν με υποκλσεις το 2000 γιατ ξερε τι χωρς εμνα δεν θα προχωροσε η ανακατασκευ του Καρασκκη που τελικ το πρε πιο φτην απ' σο κοστζει μια μπουκι ψωμ» επε κποια στιγμ βουτντας μια μπουκι ψωμ σε να λευκ μπολ με ελαιλαδο.

Η Προεδρα και το μονπετρο
Εναι αρκετ λα αυτ για να την κνουν «αντισυστημικ;». Η Γιννα μπροστ στον καθρφτη της βλπει μια πατριτισσα απ την Κρτη που προκαλε τον συντηρητισμ, τον μικροαστισμ και τον μισογυνισμ της ελληνικς κοινωνας. χει μως επγνωση της εικνας της. «Δεν θα παραστσω την απλ, γιατ δεν εμαι» χει πει καπνζοντας να απ τα αγαπημνα πορα της. «Δεν θα βγλω το διαμαντνιο μονπετρο που μου χρισε ο Θδωρος για να βγω και να μιλσω στον απλ κσμο. Ξρω μως τις δυσκολες που περνει».
Η Γιννα ταυτζεται με μια φιλοσοφα ζως στοχευμνης στην πραγματοποηση στχων. Πολλο μως επιλγουν να βλπουν μια γυνακα με μεγλη ανγκη επιβεβαωσης και με φιλοδοξα αυτοπροβολς μσα απ φαραωνικ σχδια. Με πιο χαρακτηριστικ παρδειγμα την κρηξη σπατλης το 2004. Ακμη και οι μετριοπαθες επιμνουν τι ο χαρακτρας της εναι τραχς και η πηγαα υπεροψα της μλλον αδικε τις αρετς της. Ασφαλς, η Γιννα γνωρζει να ελσσεται και να γνεται αγαπητ, ταν οι περιστσεις το απαιτον, και πολλο λνε τι δεν θα αργσει να κερδσει και τον κ. Τσπρα, ο οποος μλλον απολαμβνει την ψιμη αποδοχ του απ τους «πρωταγωνιστς του κατεστημνου» (που ως πρυσι δεν του διναν σημασα...).
Γνωρζει λλωστε τι η αποδοχ τους λειτουργε ως εγγηση που εξασθενζει τους φβους της συντηρητικς πλειοψηφας απναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εναι ασαφς αν ο Αλξης και η Γιννα χουν συναντηθε μυστικ. Καννας δεν το επιβεβαινει, αν και κποιοι το υπονοον.
Εξσου ασαφς παραμνει η «ατζντα της Γιννας». Η δια θεωρε τι εναι αδνατο να εξασφαλσει 180 ψφους στη Βουλ για να εκλεγε Πρεδρος της Δημοκρατας, εν αποκλεει και την δρυση κμματος. Η ανανωση του οικογενειακο πλοτου μσω διασυνδσεων με το «ΠαΣοΚ του Μλλοντς μας» (δηλαδ τον ΣΥΡΙΖΑ...), ακμη κι αν εναι μσα στις επιδιξεις της, μοιζει «ταπεινς στχος» για τα δεδομνα της. Εκτς βεβαως κι αν τα χρματα που κατχει δεν εναι τσο πολλ σο φανονται. σως η σκληρ αλθεια εναι τι η «Κκκινη Γιννα» παραμνει εγκλωβισμνη σε μια μνιμη αναζτηση ενς νου στχου ικανο να την εμπνεσει προκειμνου να ξεπερσει τα κλη του παρελθντος. Οι Αγνες του 2004 μως ταν τσο μεγλη υπθεση στε εναι μλλον απθανο να υπρξει κτι ανλογο με την δια στον πρτο ρλο.

Δ. Δασκαλπουλος, Λ. Λαζπουλος, Δ. Γιαννακπουλος
Οι «προφτες» του ΣΥΡΙΖΑ
«χι, δεν υποστηρζω την επιστροφ στη δραχμ» διαβεβαωνε το 2013 ο Δημτρης Δασκαλπουλος ναν φλο του που μλις εχε ακοσει την... αδιανητη φμη τι ο πρεδρος του ΣΕΒ (2006-2014) εκφρζεται ιδιωτικς υπρ του εθνικο νομσματος. Μπορε ο κ. Δασκαλπουλος να μην εναι «δραχμικς». Η υποστριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ μως ταν δεδομνη. Ο βαθπλουτος κληρονμος της Δλτα που πολησε τη Vivartia στον Α. Βγενπουλο στα υψηλ της αγορς, κερδζοντας πνω απ 500 εκατ. ευρ, τα οποα επενδει κυρως στη μοντρνα τχνη (μσω του οργανισμο ΝΕΟΝ που χει ιδρσει), θεωρε εαυτν... φιλσοφο. Δεν εναι μνο η αναφορ στον αριστερ διανοητ και φιλσοφο Κορνλιο Καστοριδη και στη σλληψη για την «πραγματικ ιστορα», δηλαδ στη «δημιουργικ δραστηριτητα των ανθρπων», που κανε τον περασμνο Φεβρουριο στο Πολεμικ Μουσεο σε εκδλωση για την «παραγωγικ ανασυγκρτηση» με καλεσμνο τον κ. Τσπρα. Εναι και η εκφρασμνη θση του στις ιδιωτικς συζητσεις του τι ο ΣΥΡΙΖΑ εναι η πολιτικ δναμη που καλπτει το κεν που φησε το ΠαΣοΚ.
να λλο τμμα της «δημιουργικς δραστηριτητας» του κ. Δασκαλπουλου εναι τι σπευσε να συγχαρε με επιστολ του τον κ. Τσπρα πριν απ 15 μνες επειδ προθησε τη μετεξλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «ενιαο κμμα». Οι γνστες πντως υπενθυμζουν τι ο κ. Δασκαλπουλος, προτο ανακαλψει τον κ. Τσπρα, προσπθησε να συμβλει στην πολιτικ διαφτιση του Γ. Παπανδρου. Ασφαλς πηγ διαβεβαινει πως υπρξε εξ απορρτων συνομιλητς και υποστηρικτς της ιδας του πρην πρωθυπουργο περ διενργειας δημοψηφσματος για το Μνημνιο, αρκετος μνες προτο αυτ εκδηλωθε...

Ο Λκης Λαζπουλος υποστηρζει τον κ. Τσπρα δη απ το 2012, και σε αυτ το πεδο συμπλει με τον κ. Δ. Κοντομην, ιδιοκττη του Alpha, με τον οποο συνεργζεται. Ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τιμ τις εκπομπς και τις θεατρικς παραστσεις του Λκη, εν διατηρον επικοινωνα. Στον δισημο κωμικ προσπτουν πολλο μια μνιμη ανγκη να βρσκεται κοντ στους επερχομνους, αλλ η αλθεια εναι τι μετ την εποχ της Δμητρας Λινη, με την οποα υπρξαν στενο φλοι (ταν νας απ τους πρτους που διβασαν και διρθωσαν το χειργραφο του βιβλου της «10 χρνια και 54 μρες» το 1995...), ο Λκης απομακρνθηκε απ λες τις κυβερνσεις. Αντιπαθοσε το στυλ του Κστα Σημτη εν τις παραμονς των εκλογν του 2004 επε στην τηλεραση, ως «Μτσος», τι «ο Κστας Καραμανλς και ο Γιργος Παπανδρου χουν μικρς διαφορς και εναι και οι δο χρηστοι». Δκα χρνια μετ αποκαλε το Ποτμι «Πλοκμι» και τον κ. Στ. Θεοδωρκη «λουστρκο της εξουσας» που επιχορηγεται απ τα συμφροντα για να εξαπατσει τους πολτες και να αποδυναμσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταος «ισχυρς» που σαν λλος Απστολος Παλος εδε το πολιτικ φως το αληθιν στον δρμο για... την Κουμουνδορου εναι ο Δ. Γιαννακπουλος, υις και κληρονμος του φαρμακοβιομηχνου και ιδρυτ της ΒΙΑΝΕΞ Παλου Γιαννακπουλου. Ο υις Γιαννακπουλος χει τη φμη ενς επιχειρηματα αγανακτισμνου με το Μνημνιο, το οποο ερμηνεει ως μια πρξη προδοσας και απλειας της εθνικς κυριαρχας. Οι απψεις του αυτς καθς και η παραδοσιακ φιλα του ιδου και της οικογενεας του με τον πρην γραμματα του Υπουργικο Συμβουλου (και διαχρονικο νομικο συμβολου της ΚΑΕ Παναθηνακς) Τκη Μπαλτκο καναν πολλος να διαδδουν τι ενδεχομνως υποστηρζει τη Χρυσ Αυγ. Περ τα τλη Σεπτεμβρου αισθνθηκε πως οφελει να αποσαφηνσει μσω κκλων του τι δεν ταυτζεται ιδεολογικ με τον κ. Μπαλτκο και τι «η μοναδικ λση για τη σωτηρα της Ελλδας εναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ορισμνοι εκτιμον τι η «ανατοποθτηση» της οικογνειας Γιαννακπουλου σχετζεται με μια επανεκτμηση των μεσοπρθεσμων επιχειρηματικν συμφερντων της, κτι το οποο μιμονται ουκ ολγοι επιχειρηματες.