:

του Πσχου Μανδραβλη απ την kathimerini.gr

Τρτη 23 Σεπτεμβρου 2014

http://newpost.gr/storage/photos/master/201403/mandravelis.jpgΑν εχαμε ναν φυσιολογικ πολιτικ κκλο, την εντυπωσιακ μζωξη ανθρπων του πνεματος, τεχνοκρατν και γενικς των πιο δυναμικν στοιχεων της ελληνικς κοινωνας που κανε «Το Ποτμι» (την περασμνη Κυριακ, 21.9.2014 στο δρυμα Κακογιννη) θα πρεπε να την εχε κνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτς εναι η ανερχμενη πολιτικ δναμη της χρας, αυτς χρειζεται νες ιδες και προτσεις για τα σνθετα ζητματα της χρας, νο στελεχιακ δυναμικ, και υπ λλες συνθκες αυτ το δυναμικ θα προτιμοσε να συνεισφρει τις ιδες του σε να κμμα που πιθαντατα θα εναι πρτο στις επμενες εκλογς και δευτερευντως σε μια κνηση που φιλοδοξε να εναι πλος σταθερτητας της χρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μως, δεν θα μποροσε να κνει αυτ το «διευρυμνο Ted» που κατφερε το «Ποτμι». Για την ακρβεια, το μεγαλτερο μρος του στελεχιακο του κορμο (και οι νεανικς φτρες του) εναι γαλουχημνοι στις παραδοσιακς κομματικς νρμες και στη σταλινικ παρδοση του ΚΚΕ που επιζε εντς του ΣΥΡΙΖΑ, χλευζουν ττοιες καινοτομες. Γι’ αυτος οι κομματικς διεργασες εναι κτι σαν τη Θεα Λειτουργα: αφηγσεις που επαναλαμβνονται διαρκς μχρι που λοι θυμονται τα λγια, αλλ κανες δεν καταλαβανει τι λνε· και επειδ αφορον λλες εποχς. Παρ την τερστια στροφ προς τη λογικ που κνει η ηγεσα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικς του λγος και η πολιτικ του πρακτικ απολιθθηκαν στην εποχ των ναρθρων κραυγν στα αμφιθατρα.
Τι θα μποροσαν να καταλβουν, για παρδειγμα, τα παλαιολιθικ στελχη του ΣΥΡΙΖΑ απ την εξαιρετικ πεντλεπτη εισγηση του καθηγητ Ναυτιλιακς και Λιμενικς Οικονομας στο Πανεπιστμιο Ερασμους του Ρτερνταμ κ. Ηρακλ Χαραλαμπδη για τον σγχρονο ρλο του κρτους «ιδιοκττη των βασικν υποδομν τις οποες παραχωρε στον ιδιωτικ τομα προς εκμετλλευση»; Ο κ. Χαραλαμπδης κανε την πιο συντριπτικ αντιπολτευση στο «μοντλο ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμνια», με μια λιτ και διαυγ ανλυση. Ξεκνησε απ την νταση του ανταγωνισμο στον τομα του διεθνος εμπορου και των logistics («να ποδλατο που κατασκευζεται σμερα στην Κνα μπορε να φτσει στη Ρμη, που μνω, με 147 διαφορετικος τρπους»), κτι που κνει τα λιμνια λαν ανταγωνιστικος κμβους μεταφορς και διανομς εμπορευμτων. Το μοντλο που εφαρμζεται στο 90% των λιμνων λου του κσμου και προκρνεται απ την Ευρπη εναι η διατρηση του ιδιοκτησιακο καθεσττος απ το κρτος και η παραχρηση της εκμετλλευσης με ρους σε ιδιτες. «Αντιθτως, το μοντλο της πλησης του πλειοψηφικο πακτου της ΟΛΠ Α.Ε. σε ναν και μνο επενδυτ, που προκρνει η κυβρνηση για καθαρ ταμειακος λγους, δεν το ξρουμε στην Ευρωπακ Επιτροπ, οτε θλουμε να το ξρουμε», κατληξε ο πρην σμβουλος του επιτρπου για θματα Μεταφορν Νιλ Κνοκ.
Για τους «αογκ» του ΣΥΡΙΖΑ, λοι οι λλοι (σοι, τλος πντων, προτενουν κποια συμμετοχ του ιδιωτικο τομα) χουν την δια μορη. Για τους «επανασττες», ο κσμος εναι ασπρμαυρος· υπρχει μνο το «καλ κρτος» και η «κακ αγορ». Γι’ αυτ και οι «51» –η αφρκρεμα του σγχρονου προβληματισμο στη χρα– βρκε πλατφρμα στο «Ποτμι» να συζητσει τις καινοτμους ιδες που χει. Κτι που επσης δεχνει τι ο πολιτικς κκλος της χρας δεν θα εναι ποτ πια πως παλι.