- ,

του John Kay απ τους Financial Times

Τετρτη 17 Σεπτεμβρου 2014

Οι κινδυνολογες και οι θεατρινισμο χουν ρξει το εππεδο, αλλ η αλθεια εναι μα: Η Σκοτα ευημερε εντς του Ηνωμνου Βασιλεου και θα ευημεροσε και ανεξρτητη. Η πορεα που θα διαλξει, εναι ζτημα ταυττητας και αξιν, χι ζτημα χρημτων.
http://www.fourtounis.gr/Απ την περασμνη εβδομδα, οι αγορς χουν αρχσει να παρνουν στα σοβαρ την πιθαντητα να ψηφσει η Σκοτα «Ναι» στην ανεξαρτησα της. Η συνταγματικ αυτ αλλαγ θα δημιουργοσε την πιθαντητα να εκδηλωθον τριν ειδν κνδυνοι για τις αγορς: Συναλλαγματικς κνδυνος, κνδυνος για το κρατικ αξιχρεο και πιστωτικς κνδυνος στους χρηματοπιστωτικος οκους.
Η κατσταση στο νμισμα εναι σμερα αδιξοδη. Η σκοτσζικη κυβρνηση χει δηλσει τι θα συζητσει για νομισματικ νωση και η κυβρνηση του Ουεστμνστερ χει δηλσει τι δεν πρκειται να μπει σε ττοια συζτηση. Αλλ το Εδιμβοργο δεν μπορε να καθιερσει μονομερς νομισματικ νωση και η βρετανικ κυβρνηση δεν μπορε να καθορσει μονομερς το νμισμα της Σκοτας. Προφανς θα πρπει να βρεθε μια συμφωνα. Μπως μως με αυτ την συμφωνα θα κινδυνεσουν σοι καναν καταθσεις δνεια σε στερλνες, να πληρωθον σε να σκοτσζικο νμισμα αμφιβλου αξας;
πως ανακλυψε και η ευρωζνη, η καθιρωση νομισματικς νωσης εναι εκολη, η λειτουργα της δσκολη και η διλυσ της επσης δσκολη. Μπορες να περσεις νμους που να λνε τι λα τα συμβλαια που υπρχουν σε δραχμς, θα πληρνονται σε ευρ. Αλλ δεν ισχει το διο ταν τα συμβλαια σε ευρ πρπει να πληρωθον σε δραχμς. Για ποια ακριβς συμβλαια θα σχυε το δετερο; Οποια κι αν εναι η λση, η απντηση θα πλξει πολλς επιχειρσεις και τομα και θα απασχολσει τα δικαστρια.
Αλλ στην περπτωση της Σκοτας υπρχει μια απλ απντηση, που εναι πως οτιδποτε συμβε μετ την υιοθτηση νου νομσματος, τα υπρχοντα συμβλαια σε στερλνα θα παραμενουν σε στερλνες. Κι αυτ σημανει τι η αλλαγ δεν ενχει νομισματικ κνδυνο. Δεν γνεται να ισχσει το διο για την Ελλδα, γιατ το νημα του Grexit θα ταν να δσει στην χρα την δυναττητα να κηρξει στση πληρωμν των χρεν της και να προκαλσει μεγλη υποτμηση, κτι που δεν χρειζεται και δεν θλει η Σκοτα.
Οι μετοχς που σχετζονται με την βρετανικ κυβρνηση βολιαξαν την περασμνη εβδομδα ταν οι δημοσκοπσεις δειξαν τι εμφανζεται σχεδν ισοψηφα –σως γιατ οι αγορς δεν κατλαβαν πς να εκλβουν τα να, σως λγω της απειλς της σκοτσζικης κυβρνησης να αθετσεις τις υποχρεσεις της στο χρος του Ηνωμνου Βασιλεου. Ακμη μως κι αν οι Σκοτσζοι καναν κτι ττοιο, θα προστθετο λιγτερο απ 10% στο κστος εξυπηρτησης του χρους της υπλοιπης Βρετανας, το οποο στο 2,5% του ΑΕΠ, δεν εναι και βαρ.
Επιπλον δεν δικαιολογεται η ποψη τι μια ξοδος της Σκοτας, πως και αν γνει, θα επηρεσει την αξιολγηση της πιστοληπτικς ικαντητας του υπολοπου Ηνωμνου Βασιλεου.
Το τι θα προκαλσει στην πιστωτικ αξιολγηση της διας της Σκοτας, εναι λλη υπθεση. λλο πργμα εναι να ξεκινς την ζω σου ως νο θνος απαλλαγμνο απ χρη και λλο να το κνεις χοντας μλις αθετσει τις αναλογικς υποχρεσεις σου στο συνολικ βρετανικ χρος των £100 δισ.
Ο τρτος κνδυνος που σχετζεται με την ανεξαρτησα εναι μια αλλαγ στον πιστωτικ κνδυνο για τους χρηματοπιστωτικος οκους. Οι τρπεζες και λλες εταιρες μπορον να λειτουργον στην ΕΕ μσω υποκαταστημτων των εθνικν τους επιχειρσεων μσω δρυσης ντπιων θυγατρικν σε λλα κρτη μλη. Η σουηδικ Handelsbanken χρησιμοποιε υποκαταστματα. Η ισπανικ Santander παρνει τις καταθσεις της Σκοτας στην εγγλζικη θυγατρικ της. Αν μια τρπεζα καταρρεσει, ο καταθτης θα υπαχθε στο αρμδιο σστημα προστασας καταθσεων - της χρας που βρσκεται το προστατευμενο συμφρον. πως στην περπτωση της Santander, αυτ μπορε να μην εναι οτε η χρα που γινε η κατθεση, οτε η χρα που βρσκονται τα κεντρικ γραφεα της τρπεζας.
Ο μηχανισμς του «πιστωτ σχατης ανγκης» διαθτει στριξη με ρευσττητα, εν εκδηλωθον μαζικς αναλψεις σε μια τρπεζα. Η κατθεση που δωσε την περασμνη εβδομδα ο Mark Carney, διοικητς της Bank of England, στην ειδικ επιτροπ του βρετανικο υπουργεου Οικονομικν, μπρδεψε το θμα με να λλο διαφορετικ: Τα αποθματα που χρειζονται για να στοιχειοθετεται μια νομισματικ σνδεση και τους πρους που εναι απαρατητοι για να παρχεται στριξη με ρευσττητα στο τραπεζικ σστημα.
Η κλμακα των σγχρονων κερδοσκοπικν ρον κεφαλαου εναι ττοια, που πιθαντατα δεν υπρχει καννα συναλλαγματικ αποθεματικ αρκετ μεγλο στε να συντηρσει την τιμ ενς σαφς υπερτιμημνου νομσματος. Την δια ρα, η προσφορ στριξης με ρευσττητα σε ισχυρος θεσμος, δεν εξαρτται απ τα διαθσιμα αποθματα, αλλ απ την πιστωτικ αξιολγηση εκενου που παρχει αυτ την στριξη, ετε εναι τρπεζα, ετε κυβρνηση ετε κεντρικ τρπεζα.
Αλλ μετ την διεθν χρηματοπιστωτικ κρση, ο ρος «πιστωτς σχατης ανγκης» χρησιμοποιεται συνχεια με μια ευρτερη και εσφαλμνη ννοια: Εννοε εκενον που (αν υπρχει), θα αποζημισει πλρως τους πιστωτς οποιασδποτε τρπεζας καταρρεσει θα ανακεφαλαιοποισει οποιαδποτε τρπεζα δεν χει πλον την δυναττητα να αντλσει κεφλαια απ τους μετχους, που κι αν αυτ εδρεει. Η μνη λογικ απντηση –για την Σκοτα και προφανς οποιαδποτε χρα - εναι «πντως χι εγ.»
H διαμχη για το σκοτσζικο δημοψφισμα υποβαθμζεται με τις κινδυνολογες και τους θεατρινισμος και των δο πλευρν. Η Σκοτα χει ευημερσει ως μλος του Ηνωμνου Βασιλεου και θα ευημεροσε και ως ανεξρτητη χρα. Το ποια πορεα εναι η καλτερη, εναι να ζτημα που αφορ την ταυττητα και τις αξες, χι το χρμα. Και ποιο κι αν θα εναι το αποτλεσμα του πρωινο της Παρασκευς, υπρχουν λογικο νθρωποι που θα συνεργαστον για να διασφαλσουν τι η κβαση θα παργει και το καλτερο δυνατ οικονομικ αποτλεσμα.

Διαβστε το ρθρο στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ