του Γ. Καρελι απ το protagon.gr

Τρτη 16 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Μπορε τα μσα ενημρωσης του ΣΥΡΙΖΑ να βιζονται πολ (εδ να δεγμα), μολοντι ο Αλξης Τσπρας επε ακριβς το αντθετο, αλλ αυτ μικρ σημασα χει. Οτε χει σημασα να ασχοληθε κανες με τις οικονομικς εξαγγελες και τις υποσχσεις που δωσε στη ΔΕΘ.
Παρακολουθ τις ομιλες των πρωθυπουργν και των υποψφιων πρωθυπουργν στη Θεσσαλονκη εδ και 30 χρνια. Πλην ελαχστων εξαιρσεων, μοιζουν αφρητα. λοι «λνε αλθειες». λοι χουν «ρεαλιστικ και κοστολογημνο πργραμμα». Τα δια επε κι ο Σαμαρς πριν απ μια βδομδα (εδ).
Δεν πρωτοτπησε οτε ο Τσπρας (εδ λη η ομιλα του). Εν θα μποροσε, αν λεγε: «Δεν δνω καμι υπσχεση πριν δω τι θα παραλβω». Αλλ φανεται τι κι αυτς μπκε απ νωρς στο μυαλ του ψηφοφρου κι ενστερνστηκε αμσως το δγμα «απ το τξιμο δεν παθε κανες τποτα».
Δεν πρκειται να σταθομε, λοιπν, στις υποσχσεις Τσπρα οτε να θσουμε το τετριμμνο πλον ερτημα «πο θα βρει τα λεφτ». Θα απαντσει η ζω, αν χρειαστε.
χει, μως, σημασα να επισημνουμε ορισμνες αλθειες που επε ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στω κι αν δεν τις πρβαλε, πως τους αξζουν. Τις επε συγκαλυμμνες, μσα σε συμφραζμενα, που μπορε και να τις αναιρον. Και μως εναι αλθειες απ τις οποες θα κριθον οι δυναττητες μιας λλης κυβρνησης να κνει κτι διαφορετικ.
Αλθεια 1η: «Η Ελλδα μπορε και πρπει να συμπεριφρεται ως υπεθυνη ευρωπακ δναμη. Ασφαλς εντς των δυνατοττων της, αλλ με τλμη».
Αλθεια 2η: Στη διαπραγμτευση για το χρος, «η Ελλδα θα πει μνη της απναντι σε λους θα διεκδικσει συμμαχες σε ευρωπακ εππεδο;».
Αυτ επε ο Τσπρας. Το ερτημα, μως, εναι πσα απ τα λλα που πρσθεσε εναι «εντς των δυνατοττων» της Ελλδας. Για παρδειγμα εναι «εντς των δυνατοττων της» να επιβλει «ευρωπακ δισκεψη χρους», ταν αυτ  εναι αντικεμενο μνο θεωρητικν συζητσεων; Ποιες συμμαχες θα συνψει, ταν οτε οι ομοιοπαθες χρες (Ισπανα, Πορτογαλα, Ιρλανδα) δχονται να βρεθον στην δια πλευρ με την Ελλδα;
Στη δεκαετα του ’80, ταν ανλαβε η πρτη κυβρνηση του ΠΑΣΟΚ, η μισ Ευρπη εχε φιλικ κμματα στην κυβρνηση. Μιτερν στη Γαλλα, Σμιτ στη Γερμανα, Γκονζλες στην Ισπανα, Πλμε στη Σουηδα κ.α. Ακμα και «παλαβομρες» του πρωτβγαλτου ΠΑΣΟΚ και του Ανδρα Παπανδρου συγχωρονταν γνονταν κατανοητς. Τα κμματα ταν συγγεν, οι πρωθυπουργο μποροσαν να συνεννοηθον. Οι συμμαχες εχαν διαμορφωθε εκ των προτρων.
Σε λγους μνες εναι πιθαν ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθε στην κυβρνηση. χει κποιον σμμαχο στην ευρωζνη; Οτε ναν. Θεωρητικ μπορε να βρει. Αλλ εκ των υστρων. μως, οι δυναττητες εναι περιορισμνες. Γι' αυτ πρπει να προσχουν σμερα τι λνε και αριο τι θα κνουν.
Αυτ δεν σημανει τι μια να κυβρνηση πρπει να αποδεχθε κριτα ,τι θα χει βρει απ τους προκατχους της. Θα πρπει, μως, να χει συνασθηση αυτο που συμβανει γρω της. Εναι το «εντς των δυνατοττων της», που επε δειλ ο Τσπρας. Αλλις μπορε να σπσει τα μοτρα της. και μαζ της η χρα, δηλαδ λοι εμες.