:

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 12 2014

«Να τα αλλξουμε λα στη χρα, αλλ χωρς να διακινδυνεουμε το γκρμισμα της χρας» τνισε στη συνντευξ του στη ΔΕΘ ο επικεφαλς του Ποταμιο, Σταρος Θεοδωρκης.
Θεοδωρκης: Να τα αλλξουμε λα χωρς να διακινδυνεουμε το γκρμισμα της χραςΟ κ. Θεοδωρκης τνισε τι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ προσβλουν την κοινοβουλευτικ λειτουργα» καθς δεν κνουν ουσιαστικ διλογο για τα προβλματα, αλλ με βση τις δικς τους σκοπιμτητες. Σημεωσε τι το Ποτμι εναι ανοιχτ στο διλογο και στη συνεργασα μετεκλογικ για το σχηματισμ μιας κυβρνησης με ανθρπους «που θα πνε μπροστ τη χρα», υπ δο προποθσεις: τα πρσωπα που θα υλοποισουν πολιτικς και τις αρχς.
«Εμαστε ανοιχτο να συζητσουμε, τη στιγμ που πρπει, με αυτος που ο ελληνικς λας χει αποφασσει για το πς πρπει να κυβερνηθε η χρα» τνισε. Τχθηκε υπρ του διαλγου ακμη και προεκλογικ αλλ «χι γενικς και αορστως» αλλ για τα θματα που απασχολον την ελληνικ κοινωνα.
«Να συμφωνσουν τα κμματα που θλουν τη σιγουρι μιας δυνατς κυβρνησης, να δσει ο καθνας τη λστα με τις 20 προτεραιτητς του» τνισε ο κ. Θεοδωρκης και πρσθεσε: «Να βλουμε ο καθνας τις 20 δικς του προτεραιτητες, να βλουμε κι εμες τις 20 δικς μας, να δομε πο συναντιμαστε. Τα παζρια και τις λευκς επιταγς δεν τις θλουμε». «'Αλλος ο διλογος για να σσουμε τη χρα και λλος για να σσουμε τους μαθουσλες της πολιτικς» πρσθεσε.
Ο κ. Θεοδωρκης υπογρμμισε τι «αυτ η βουλ και χι η επμενη» πρπει να αποφασσει τι οι μεθεπμενες εκλογς πρπει να γνουν με αναλογικτερο σστημα και να αποφασσει για την αναθερηση του συντγματος, στα σημεα της ευθνης των υπουργν, της ασυλας των υπουργν και της λειτουργας των ανεξρτητων αρχν.
Για το θμα της εκλογς του Προδρου της Δημοκρατας, ο κ. Θεοδωρκης τνισε τι και η κυβρνηση και η αξιωματικ αντιπολτευση χουν λθος οπτικ και δεν πρπει να χρησιμοποιον το θεσμ για την προσφυγ στις κλπες. Ο κ. Θεοδωρκης τχθηκε απ θση αρχς υπρ του να εξαντλε η εκστοτε κυβρνηση την τετραετα, αλλ σημεωσε τι πρπει «να δομε και τη δυναττητα της κυβρνησης να εξαντλσει την τετραετα» και «αν, αντ να διορθνουν τα λθη κνουν περισστερα, ας κνουν μια πολιτικ συμφωνα για την ημερομηνα των εκλογν να σταματσει η ανασττωση».
«Πρπει να καταλβει ο κσμος τι υπρχουν λσεις» τνισε ο κ. Θεοδωρκης και κατθεσε και μια πρταση για την πταξη της γραφειοκρατας. «Πρπει να υπρξει στην Ελλδα το τελικ κεμενο» επε αναφερμενος στην πολυνομα και πρσθεσε: «Θα ενσωματνει λες τις διατξεις που ισχουν και θα απορρπτει λες τις διατξεις που καταργονται».
Για τον ΕΝΦΙΑ δλωσε τι «δεχνει την αδυναμα της κυβρνησης να κνει διαβολευση» «Δεν μπορε να φορολογεται το να κεραμδι. Το να σπτι μιας οικογνειας μχρι 100 τ.μ. δε μπορε να φορολογεται» επε και συνχισε «Να πμε σε αντικειμενικς αξες πραγματικς, να ξρουμε γιατ μιλμε και να ξρουμε την αναλογικ συνεισφορ του καθενς, αυτ θλει ο κσμος». Για τα «κκκινα δνεια» επε τι πρπει να υπρχει διαφορετικ αντιμετπιση για αυτος που χουν μνο να σπτι χωρς περιουσα και για λλους που χουν περιουσα και προσπαθον να αποφγουν την αποπληρωμ τους.
Για την ευρωπακ πορεα της χρας και της Ε.Ε. τνισε: «Δε θα φγουμε εμες απ την Ευρπη, επειδ στην οικογνει μας, την ευρωπακ οικογνεια υπρχουν κποιοι «στριμμνοι» φλοι. Θα τους αλλξουμε μυαλ». Ο κ. Θεοδωρκης ανφερε τι υποτιμθηκε το πρβλημα στην Ουκρανα και σε ,τι αφορ τη στση της χρας μας πρσθεσε: «Τι κνεις; Διαλεις το ΝΑΤΟ που λει ο Τσπρας; Φεγεις απ την Ε.Ε. που λνε κποιοι; χι στην αστθεια. Θα πρπει αυτ τη στιγμ να εμαστε με τους ισχυρος. Και οι ισχυρο αυτ τη στιγμ εναι το ΝΑΤΟ, εναι η Ε.Ε.».
Για το θμα της ονομασας της FYROM τνισε τι «διακυβεονται πολλ» και υπογρμμισε τι «η εκκρεμτητα με τα Σκπια πρπει να τελεισει», να μη διαιωνζεται πως λλα θματα και να βρεθε λση με εθνικ συνεννηση και «με εθνικ πρταση» που θα καταθσουμε «επιτακτικς» στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρπη.
«Πρπει να λσουμε το θμα με τα Σκπια, με μια «ονομασα κοιν αποδεκτ κι απ τους δο, για λες τις χρσεις, που να περιχει τον ρο Μακεδονα, αλλ με σαφστατο προσδιορισμ που θα την ξεχωρζει απ την ελληνικ Μακεδονα. Εναι νω Μακεδονα, εναι Να Μακεδονα, θα το δομε»