. :

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

6 2014

Η κρση, οι επιπτσεις της και οι προοπτικς για την Ευρπη σμερα, βρθηκαν στο επκεντρο του Συνεδρου της Royal Bank of Scotland, στο Λονδνο, οι εργασες του οποου νοιξαν με ομιλα του λληνα πρην πρωθυπουργο Γιργου Παπανδρου.http://www.fourtounis.gr/
Αναφερμενος στις γεωπολιτικς εξελξεις ανατολικ και ντια της Ευρπης, ο πρην πρωθυπουργς τις συνδεσε με τον τρπο που η Ευρπη αντιμετπισε την δημοσιονομικ κρση, τονζοντας πως ο τρπος που αντιμετωπζουμε ως Ευρπη τα εσωτερικ μας ζητματα, εχε αντκτυπο και στις εξωτερικς μας σχσεις. Υποστριξε λλωστε τι απωλσαμε τσι, την ‘πια ισχ’ της Ευρπης και τη δυναττητ μας να ανταποκριθομε μεσα και αποτελεσματικ στις εξελξεις στην Ουκρανα και τη Μση Ανατολ.
«Αντιμετωπζοντας τα προβλματ μας με να στεν, εθνικ εθνικιστικ τρπο, αγνοντας πως οι εξελξεις γρω μας, σντομα θα επηρεσουν τα πραγματικ μας εθνικ συμφροντα», σημεωσε χαρακτηριστικ.
Ιδιατερο ενδιαφρον εχε το κομμτι της ομιλας του Γιργου Παπανδρου, γρω απ τις εμπειρες που πρπει να χει αποκομσει η Ευρπη απ τη διαχεριση της κρσης. Σε αυτς, συμπεριλαβε τις εξς:
- Προτεραιτητα στις μεταρρυθμσεις, χι στη δογματικ λιττητα.
- Συλλογικς απαντσεις στε να μετριζουμε τις επιπτσεις των κρσεων. «Ο καθνας μνος του, δεν γνεται, πολ περισστερο σε περιβλλον παγκοσμιοποησης», υποστριξε ο πρην πρωθυπουργς.
- Δημιουργα ευρτερων συναινσεων για αλλαγς στις κοινωνες μας. Αυτ βεβαως, προποθτει την παρξη του απαρατητου χρνου.
Ιδιατερη και αναλυτικ αναφορ, κανε στα επιτεγματα της προσπθειας των Ελλνων τα τελευταα χρνια, επισημανοντας τι, μπορον και πρπει σοι λγω και της κρσης εχαν επιφυλξεις ναντι της Ελλδας, να την βλπουν με εμπιστοσνη.
σον αφορ, στο ερτημα: «Που πμε τρα;», ο Γιργος Παπανδρου, παρατρησε τι στην Ευρπη συνεχζουν να υπρχουν ανισορροπες. Υποστηρζοντας πως να κοιν νμισμα δεν μπορε να συνεχσει να υπρχει μσα σε πολλαπλς αγορς ομολγων, με διαφορετικ επιτκια, δχως μια κανονικ τραπεζικ νωση και παρατηρντας τι η πραγματικ οικονομα παραμνει στεγν απ την λλειψη ρευσττητας, ο πρην πρωθυπουργς υποστριξε τι η Κεντρικ Ευρωπακ Τρπεζα μπορε να προχωρσει σε μα ποσοτικ χαλρωση, αλλ ο μηχανισμς μετδοσης αυτν των μτρων εναι προβληματικς και οι διφορες ευρωπακς επιχειρσεις εντς της Ευρωζνης, δεν θα χουν ενιαα επιτκια. Ακμα και οι διες οι Τρπεζες, εναι πιθαν να κοιτξουν περισστερο το δικ τους ισοζγιο παρ την δανειοδτηση επιχειρσεων, παρατρησε, εν δεν λησμνησε να αναφερθε στην ανεργα που παραμνει το μεγλο εμπδιο, χι μνο για τις κοινωνες αλλ και τις διες τις τρπεζες, οι οποες εναι αντιμτωπες με λο και περισστερα μη εξυπηρετομενα δνεια.
Απαντντας στα ερωτματα «Τι πρπει να κνουμε; Τι πρπει να γνει πλον στην Ευρπη;», ο Γιργος Παπανδρου σημεωσε πως «το τι πρπει να γνει, δεν εναι πλον οικονομικ ζτημα. Εναι πολιτικ. Και η πρκληση εναι, αν εμαστε τοιμοι να αποτελσουμε μα πραγματικ συλλογικ δναμη θα πορευτομε ο καθνας μνος του, χωρισμνοι σε δγματα, θρησκεες και σνορα.
σμφωνα με τον πρην πρωθυπουργ, η Ευρπη θα μποροσε και θα πρεπε να εναι το μοντλο μιας παγκσμιας διακυβρνησης και αντιμετπισης κοινν απειλν. Παρ τις εθνοτικς και πολιτισμικς διαφορς βρκε τρπους συνεργασας, μιας συνεργασας βασισμνης σε αξες και συμφροντα που ξεπερνοσαν τα θνη. «Βασιστκαμε στο κοιν καλ», επε. «Πρπει σμερα και πλι να λβουμε τολμηρς πολιτικς αποφσεις».
Επιχειρντας να δσει απντηση στο ερτημα «Περισστερη λιγτερη Ευρπη;», δλωσε τι επιθυμε περισστερη Ευρπη. «Επιθυμ μια τραπεζικ νωση. Συντονισμ των δημοσιονομικν πολιτικν. Ευρωομλογα για την αντιμετπιση και των επιμρους χρεν αλλ και την ανπτυξη ιδιωτικν επενδσεων. Η Ευρπη μπορε να γνει υπδειγμα Πρσινης Ανπτυξης κι αυτ χει τη δικ του ξεχωριστ γεωπολιτικ σημασα σμερα. Χρειαζμαστε συντονισμνη κοινωνικ πολιτικ για την ανεργα. Για παρδειγμα, να Erasmus για τους νεργους. Χρειαζμαστε κοιν μυνα – κοιν ευρωπακ στρατ. Κοιν φορολογικ πολιτικ, αντιμετπιση της φοροαποφυγς και φοροδιαφυγς», επε, προειδοποιντας μως τι δεν πρπει να «τα φορτσουμε λα αυτ σε μα Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα», οτε πρπει η «περισστερη Ευρπη» να μεταφραστε σε περισστερη ισχ στη γραφειοκρατα των Βρυξελλν σ’ να ευρωπακ διευθυντριο.
«Μπορομε να χουμε Δημοκρατα, πρα απ τα σνορα.
Μπορομε να εμαστε ξαν καινοτμοι, δημιουργντας ναν Ευρωπακ «Δμο» με κοινωνικ και πολιτικ χρο για συμμετοχικ δρση πρα απ σνορα.
Γιατ χι μεση εκλογ του Προδρου της ΕΕ απ τους Ευρωπαους πολτες;
Γιατ χι δημοψηφσματα σε λη την Ευρπη;
Γιατ χι κοινς πολιτικς μετανστευσης, δνοντας πανευρωπακ δικαιματα στους ανθρπους αυτος.
Γιατ χι μια κοιν πολιτικ ιθαγνειας;
Γιατ να μην χρησιμοποισουμε τις νες τεχνολογες για διαβολευση πνω στις πολιτικς μας;», ταν κποιες απ τις προτσεις του, δηλνοντας τι ξρει πως πηγανει «κντρα στο ρεμα» με αυτ.
«μως, θα δρσουμε απ κοινο και θα ενσουμε δυνμεις θα αντιμετωπσουμε τη διλυση του Ευρωπακο μας ορματος. Απ εμς εξαρτται», φρεται ειπν.
Σε συνντησ τους, χθες το απγευμα, στο πλασιο του Συνεδρου, ο Γιργος Παπανδρου και ο πρην Πρωθυπουργς της Ιταλας, Μριο Μντι, συζτησαν ενπιον των συμμετεχντων τις προοπτικς για την Ευρπη. Η συζτηση γινε, αφο εχαν γνει γνωστς οι αποφσεις της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας και του Μριο Ντργκι, με τους δο νδρες να χαρακτηρζουν θετικς τις αποφσεις. Επισημνθηκε ωστσο, τι θα μποροσαν να χουν ληφθε πολ νωρτερα.
Ο Γιργος Παπανδρου, υποστριξε επσης - και ο Μριο Μντι εξφρασε την συμφωνα του- τι εναι αναγκαο να συνοδευτον απ αποφσεις που θα ενισχουν μια κοιν πολιτικ δημοσων επενδσεων, ιδιαιτρως για την πρσινη - βισιμη ανπτυξη, πως για παρδειγμα στην ενργεια, στε και να ενισχεται η αποτελεσματικτητα των υποδομν για το κοιν καλ σε λα τα μκη και τα πλτη της ΕΕ και να δημιουργονται θσεις εργασας, κτι που αποτελε μεζον ζητομενο και να καταστε η Ευρπη ανταγωνιστικ εκε που μπορε να χει την υπεροχ, ναντι των αναδυμενων αγορν.

Αυτ το τελευταο, χαιρετστηκε ιδιατερως απ τους συμμετχοντες, καθς οι επενδυτς που σμερα προβληματζονται λγω του γενικτερου ασταθος περιβλλοντος, θα μποροσαν να βρουν μια διξοδο για τις επενδσεις τους - κτι που βεβαως, θα σμαινε πολλαπλ οφλη για λη την Ευρπη.