40

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 4 Σεπτεμβρου 2014

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140831/low/assets_LARGE_t_420_54391159.JPGΣτην ανρτησ μας της 1ης Σεπτεμβρου 2014 με ττλο «Γιργο, γερ να πσει η δεξι», που ταν και το βασικ σνθημα της εκδλωσης εκενης της ημρας, εμαστε οι μοναδικο που κναμε αναφορ και στην ομιλα του π. Προδρου της Βουλς κ. Φλιππου Πετσλνικου. Στα υπλοιπα ΜΜΕ εχε πσει «σιγ ασυρμτου», γνωστο γιατ.
Σμερα λοιπν και αφο ολοκληρθηκε ο κκλος της αντιπαρθεσης των δυο στρατοπδων του, πρην κατ τη γνμη μας, ΠΑΣΟΚ παρουσιζουμε αυτοσια την ομιλα για περισστερη και πληρστερη ενημρωσ σας.

 

 

 

Ολκληρη η ομιλα του Φλιππου Πετσλνικου
Πρεδρε του ΠΑΣΟΚ.
Γραμματα Πολιτικς Επιτροπς της ΝΔ.
Εκπρσωπε του Προδρου της ΔΗΜΑΡ.
Δμαρχε
Κυρες και κριοι, σντροφοι και συντρφισσες.
Σας καλωσορζω στην κθεση «απ τον Αννδοτο στην Αλλαγ» που ξεκιν σμερα και διοργαννει το δρυμα Ανδρας Παπανδρου, αξιοποιντας και το υλικ του Πνευματικο Ιδρματος Γεωργου Παπανδρου.
Τσσερις δεκαετες συμπληρνονται απ την δρυση του Πανελλνιου Σοσιαλιστικο Κινματος απ τον Ανδρα Παπανδρου και πενντα χρνια συμπληρθηκαν απ τον εκλογικ θραμβο στον οποο οδγησε την νωση Κντρου το 1964 ο Γεργιος Παπανδρου, ξεκινντας την πρτη νοιξη δημοκρατικν αλλαγν στην Ελλδα που διεκπη μως απτομα με την αποστασα και λγο μετ με την κατλυση της Δημοκρατας απ την χοντα των συνταγματαρχν.
Οι επτειοι εναι η αφορμ για την κθεση.
Η πραγματικ αιτα μως για την κθεση αυτ εναι κατ αρχν η υπερσπισης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Θλει να θυμσει αλλ και να ενημερσει.
Κοιν εναι η διαπστωση τι ανιστρητοι ισχυρισμο, εσκεμμνη παρερμηνεα γεγοντων, εμπαθες επιθσεις στοχεουν στην απαξωση του ιδρυτ του ΠΑΣΟΚ και της πορεας του κινματος.
“Για λα φταιξε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρας Παπανδρου” εναι το μτο.
Υπρχει ο κνδυνος οι νετερες γενις να νομζουν τι ο Ανδρας και το ΠΑΣΟΚ κατστρεψαν την χρα!
Η απαξωση μως Ανδρα και ΠΑΣΟΚ δεν αφορ μνο τον μεγλο αυτ πολιτικ ηγτη, αφορ και την πορεα και τους αγνες του διου του ελληνικο λαο που συμπορεθηκε με το ΠΑΣΟΚ και αγωνσθηκε μαζ του για να αλλξει την Ελλδα.
Η κθεση σχεδιστηκε τσι στε μσα απ κεμενα, γγραφα, φωτογραφες, δημοσιεματα, αφσες και λλο υλικ, απ τα αρχεα των Ιδρυμτων, να διαμορφνεται να «παζλ» απ το οποο θα αναδεικνονται σημαντικο σταθμο της πρσφατης ιστορας της χρας.
Που με την σειρ τους θα καταγρφουν την πορεα και τους αγνες του ελληνικο λαο για την κατοχρωση της Δημοκρατας, αλλ και τις Αλλαγς μιας χρας που ταλανστηκε επ δεκαετες απ την κυριαρχα μιας αυταρχικς συντρησης και την επιβολ μιας δικτατορας.
Η πρτη εντητα αναφρεται στην κατσταση που διαμορφνεται στην Ελλδα μετ τον εμφλιο πλεμο, ο οποος εκτς των λλων δεινν νοιξε και να βαθ χσμα ανμεσ στους λληνες σημαδεοντας την μετεμφυλιακ κοινωνα.
Εναι η περοδος του διαχωρισμο των Ελλνων σε ‘εθνικφρονες’ και ‘μισματα’, διωγμο των αριστερν και των ‘συνοδοιπρων’, των πιστοποιητικν κοινωνικν φρονημτων, του αυταρχισμο της Κυβερνητικς Εξουσας και της ανπτυξης του παρακρτους. Των ωμν επεμβσεων απ το παλτι στην πολιτικ ζω καθς και της απροκλυπτης παρμβασης του ξνου παργοντα.
Εναι η εποχ της ιδρσεως της νωσης Κντρου, του αννδοτου αγνα, του εκλογικο θριμβου της Ε.Κ τον Φεβρουριο του 1964 και της ‘νοιξης’ εκδημοκρατισμο και αλλαγν που διεκπη βαια με την αποστασα και την ανατροπ της Κυβρνησης του Γεωργου Παπανδρου.
Εναι η περοδος που ο Γεργιος Παπανδρου μσα απ τους συνεχες αγνες κα την σγκρουση με το Παλτι αναδεικνεται ως ‘Γρος της Δημοκρατας’, αδιαμφισβτητος ηγτης του Κντρου.
Εναι ταυτχρονα κα η εποχ που στην πολιτικ σκην εισρχεται, ορμητικ, ο Ανδρας Παπανδρου.
Ο Ανδρας που απ την πρτη στιγμ γνεται στχος του κατεστημνου λγω των ριζοσπαστικν του θσεων αλλ και τω ικανοττων του.
Θα αναφρω δο μνο  αποσπσματα απ κεμενα του Ανδρα εκενης της εποχς που πιστεω τι δνουν ανγλυφα τον τρπο σκψης του.
Σε κεμενο –ανλυσ του απ το Αρχεο του, που αναφρεται στα γεγοντα του 1965, ο Ανδρας τονζει: “Για να λυθε οριστικ το πολιτικ πρβλημα πρπει να αλλξει η δομ της εξουσας που υπρχει σμερα και υπρχε ανκαθεν. Πρπει η εξουσα απ τα χρια του Βασιλι και των λλων δυνμεων της κοινοπραξας της καθεστηκυας τξη να περσει στα χρια του Λαο. Η εξουσα ολκληρη και χι μρος της”.
Την δια περοδο ο Ανδρας διατυπνει προοδευτικτερες θσεις σ’ λο το φσμα των ζητημτων που πτονται της πολιτικς ζως. Οριοθετε τον Αγνα για εθνικ ανεξαρτησα μσα απ τα συνθματα ‘η Ελλδα στους λληνες’ και ‘ο στρατς στο θνος’, προκαλντας την πρτη καθοριστικ ρξη με το κατεστημνο.
Ο ριζοσπαστισμς του οδηγε σχεδν σε ρξη και με τον Γεργιο Παπανδρου, ο οποος δχεται αφρητες πισεις να περιθωριοποισει τον Ανδρα.
Σημειωτον τι ο εκδτης Χρστος Λαμπρκης μετ απ θριαμβευτικ πορεα στην Κρτη του Ανδρα συνοδευμενου απ 80 Βουλευτς της νωσης Κντρου το Φθινπωρο του 1966, αξινει απ τον Γεργιο Παπανδρου να απαγορεσει στον Ανδρα να περιοδεει στη χρα και να βγζει λγους!!
Σμερα δεν χρειζεται να ζητσουν οι εκδτες και ιδιοκττες τηλεορσεων και ραδιοφνων απ κποιο Αρχηγ να μπει σε καραντνα ενοχλητικς πολιτικς, τον βζουν οι διοι σε καραντνα αφο ελγχουν απλυτα την ενημρωση.
Σε επιστολ του προς τον Γεργιο Παπανδρου στις αρχς του 1967 ο Ανδρας υπογραμμζει τα εξς: “Αν φανομαι ατθασος και απειθρχητος δεν εναι γιατ δε σε σβομαι σαν αρχηγ δεν σα αγαπ σαν γις. Εναι γιατ δεν αντχω να βλπω τον αγνα του λαο μας να μεθοδεεται προς την ττα. σο για μνα, με ξρεις. Δεν ρθα στην πολιτικ για τα officia. Δεν ζητ ττλους- οτε και Υπουργεο. Μνω ευχαρστως απλς στρατιτης – αλλ πρπει να ξρω γιατ μχομαι. Σ’ αυτν τη μχη, αν οι στχοι παραμενουν καθαρο εμαι τοιμος να προσφρω και τη ζω μου”!!
Η δετερη εντητα αφορ τον αγνα για την ανατροπ της Χοντας και την αποκατσταση της Δημοκρατας, με την δημιουργα του Πανελληνου Απελευθερωτικο Κινματος και τον αγνα στο εξωτερικ και στην Ελλδα.
Ο Ανδρας αγωνζεται με το ΠΑΚ , αλωνζει την Ευρπη, τον κσμο, ευαισθητοποιε την διεθν κοιν γνμη για το ελληνικ πρβλημα, συμπαραστκεται στους φυλακισμνους και διωκμενους, θεωρε τον αγνα κατ της χοντας εθνικ- απελευθερωτικ και, με τα γεγοντα του πολυτεχνεου που εναι η κορυφαα πρξη αντστασης της νεολαας, του λαο στλνει στον Καραμανλ ανοιχτ τηλεγρφημα : « Την ρα της σφαγς αγωνιστν για τη δημοκρατα, την λακ κυριαρχα και την Εθνικ Ανεξαρτησα στην πατρδα μας απ την αμερικανδουλη χοντα, κανες λληνας που κατεχε δημσιο αξωμα και χει σμερα τη δυναττητα να επηρεσει τη διεθν κοιν γνμη, δεν χει το δικαωμα να σιωπ, να μην συμπαραστκεται στον ηρωικ λα μας. Σε τι οφελεται η δικ σας σιωπ?»
Η τρτη εντητα περιλαμβνει την επιστροφ του Ανδρα, με την αποκατσταση της Δημοκρατας, την δρυση του ΠΑΣΟΚ και την πορεα για την Αλλαγ.
Εναι η περοδος που ο Ανδρας με τις θσεις του, με την διακρυξη της 3ης του Σεπτμβρη, με το κλεσμ του να κτσουμε το ΠΑΣΟΚ, τις οργανσεις βσης στις συνοικες, στους χρους δουλεις, στα χωρι, στους χρους της νεολαας μας συνεπρε, μας ενθουσασε, μας ‘μθυσε’.
Και κτσαμε το Πανελλνιο Σοσιαλιστικ Κνημα με το μνο που διαθταμε, αλλ τσο πολτιμο! Τα νειρ μας. Το ΠΑΣΟΚ κτσθηκε απ τα νειρα και τις ελπδες γενεν ολκληρων.
Η δρυσ του και οργνωσ του ως μαζικο κινματος λλαξε ρδην το πολιτικ σκηνικ στην Ελλδα.
Οι θσεις του, η αγωνιστικτητα των στελεχν του και πνω απ’ λα η χαρισματικ προσωπικτητα του Ανδρα εχαν ως αποτλεσμα να συστρατευθε μαζ του η πλειοψηφα του ελληνικο λαο.
Το ΠΑΣΟΚ λλαξε την Ελλδα, συνβαλε περισστερο απ κθε λλο κμμα στη διαμρφωση της πιο σταθερς δημοκρατικς περιδου στην Ιστορα της χρας και μετ το ’81 εφρμοσε το πιο ευρ και ριζοσπαστικ πργραμμα μεταρρυθμσεων που γνρισε η χρα μας μετ τον πλεμο.
Σε αυτ την μοναδικ σε δημοκρατικς αλλαγς και δημιουργικτητα περοδο 1981-1988 αναφρεται η τταρτη εντητα της κθεσης.
Εναι η πιο δημιουργικ για την Ελλδα περοδος.
Με πολυδιστατη εξωτερικ πολιτικ και πρωτοβουλες για διεθν θματα που αναβαθμζουν τη θση της χρας μας στη διεθν κοιντητα.
Με ριζοσπαστικς θεσμικς πρξεις που εξλειψαν τις διαχωριστικς γραμμς που δχαζαν και διαιροσαν τον λα (αναγνριση Εθνικς Αντστασης, επιστροφ των πολιτικν προσφγων, καταστροφ των φακλων φρονημτων των πολιτν).
Με δημιουργα πλγματος προστασας των δικαιωμτων των εργαζομνων, τη θεμελωση του κοινωνικο κρτους, την ανπτυξη του συνεταιριστικο κινματος.
Με την επανσταση που φρνει στην προστασα της υγεας των πολιτν το Εθνικ Σστημα Υγεας.
Με τις βαθις αλλαγς που γνονται στο εκπαιδευτικ σστημα και την διερυνση της προσφορς παιδεας για λους.
Με την αποκντρωση και την οικοδμηση σγχρονης Τοπικς Αυτοδιοκησης.
Με τον ριζικ θεσμικ εκσυγχρονισμ που θεμελινει την προστασα των δικαιωμτων της γυνακας και της ιστητας των δο φλλων.
Στα πλασια της συστηματικς προσπθειας που καταβλλεται απ πολλος, να ακυρωθε η μεγλη προσφορ του Ανδρα Παπανδρου και το ΠΑΣΟΚ στη χρα και το λα διατυπνεται ο ισχυρισμς τι ακμη και για την κρση και για τον κνδυνο χρεοκοπας το 2009, ευθνεται ο Ανδρας Παπανδρου και το ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικς που εφρμοσαν 30 χρνια πριν δηλαδ τη δεκαετα του ’80!!
Εναι εξωφρενικς και συνμα κωμικς ο ισχυρισμς αυτς που διατυπνεται απ ανιστρητους και εμπαθες κοντυλοφρους, λλα δυστυχς και πολιτικος.
Ανατρξαμε στα στοιχεα για την Ελληνικ οικονομα εκενης της εποχς, πως τα καταγρφει η Eurostat και ο ΟΟΣΑ.
ταν ανλαβε ο Ανδρας το 1981 η οικονομα ταν τελματωμνη με μηδενικ αξηση ΑΕΠ και τερατδη πληθωρισμ που “τρεχε” +25%.
Ο πληθωρισμς μειθηκε σημαντικ και το 1988 ταν 13%.
Το ΑΕΠ εχε ρυθμ αξησης το 1988 της τξης του 4,5%.
Το λλειμμα τρεχουσν συναλλαγν με το εξωτερικ μειθηκε απ 2,5 δισ. (που ταν το 1981) σε 1 δισ. δολρια το 1988.
Για την ενσχυση των επενδσεων διατθηκαν την περοδο ’81 - ’89περ τα 76,1 δισ. δρχ., ναντι μλις 4,2 δισ. δρχ. που εχαν διατεθε το 1974 – 1981.
Η βιομηχανικ παραγωγ που εχε μεωση 2% το 1981, αυξανταν με ρυθμ 5% το 1988.
Η ανεργα το 1988 κυμανονταν στο 6,8%, ταν την δια περοδο στην Ευρπη των 12 ο μσος ρος ταν 9,5%.
Αλλ και το Δημσιο Χρος την περοδο εκενη , παρ την επεκτατικ οικονομικ πολιτικ που ακολοθησαν οι κυβερνσεις ΠΑΣΟΚ, δεν εχε αυξηθε σε επικνδυνα για τη χρα εππεδα.
Το 1988 ταν στο 65,9 του ΑΕΠ (= 18 δισ. €).
Το Δημσιο Χρος φθασε το 1993 στο 98,3% του ΑΕΠ, παρμεινε στα δια εππεδα, ως το 2003 (= 97,4% του ΑΕΠ) και στην περοδο του 2004 – 2009 εκτινχτηκε στο 126,8% του ΑΕΠ (= 298 δισ. €).
Αυτ εναι η αλθεια.
Εναι εντυπωσιακ το τι εν ενορχηστρωμνα εκτυλσσεται η επιχερηση απαξωσης του Ανδρα και του ΠΑΣΟΚ, σπνια γνεται λγος για τις ευθνες των πραγματικ υπευθνων που οδγησαν στον δημοσιονομικ εκτροχιασμ, στα τερατδη ελλεμματα, στον καλπασμ του Δημοσου Χρους ως το 2009.
Οι κατ’ εξοχν υπεθυνοι προστατεονται τυλιγμνοι στην κουρασμνη σιωπ τους! 
Η κθεση αυτ δεν εναι εκδλωση της «μιας χρσης».
χει σχεδιαστε τσι στε να μπορε εκολα να μεταφερθε και να παρουσιαστε και σε λλες πλεις σε λη την Ελλδα.
Η κθεση αυτ επσης δεν αποτελε πολιτικ μνημσυνο.
Το περιεχμεν της δεν επιδικει μνο να τιμσει και να θυμσει στους μεγαλτερους σε ηλικα, αλλ να ενημερσει (κυρως) τους νετερους, τη να γενι.
Επιδωξη εναι να αποτελε κθε φορ την αφορμ για οργνωση παρλληλων εκδηλσεων, (ημερδες, συζητσεις, σεμινρια) για θματα χι του χτες αλλ του σμερα και του αριο.
Να αποτελσουν ευκαιρα οι εκδηλσεις αυτς συμμετοχς και διαλγου των νων που λγω της κρσης σμερα νιθουν ανασφλεια, πκρα, απογοτευση και κινδυνεουν να οδηγηθον «στην παρατηση».
Στχος εναι να συμπρξουμε, στην αφπνιση, στη συμμετοχ, στη δρση.
Δεν μπορε η να γενι σμερα να περιορζεται σε ρλο βουλου θεατ. Δικαιοται- αλλ αυτ θα το κατακτσει η δια- να γνει ο πρωταγωνιστς για το σμερα και το αριο.
ρα η κθεση αφορ μια να αφετηρα και να πορεα.
Το φθινπωρο του 2009 ο ελληνικς λας δωσε εντολ με 44% στον Γιργο Παπανδρου και στο ΠΑΣΟΚ, με βση σα εχαμε σχεδισει και παρουσισει.
Και σντομα διαπιστσαμε τι τα δεδομνα στα οποα εχε στηριχθε ο σχεδιασμς ταν εντελς διαφορετικ. Τα πραγματικ στοιχεα εχαν κατ’ ουσα αποκρυφτε. Και ττε βρεθκαμε μπροστ στην σκληρ πραγματικτητα που λεγε: μεσος Κνδυνος τακτης Χρεοκοπας της χρας.
Το ΠΑΣΟΚ αναγκστηκε να πρει αποφσεις δσκολες σηκνοντας μνο του να πρωτγνωρο βρος που δεν του αναλογοσε, προκειμνου να αποτραπε η κατρρευση της χρας που θα σμαινε τραγωδα για τον λα.
Κρτησε την απασφαλισμνη χειροβομβδα στα χρια του και ακρωτηριστηκε για να μην ακρωτηριαστε η χρα.
Εχα πει ττε ντας Πρεδρος της Βουλς, τι «προτιμ να ανεβ, ως Βουλευτς του ΠΑΣΟΚ τον δικ μου Γολγοθ, παρ να αφσω να σταυρωθε η χρα».
ταν ττε που ξω απ την Βουλ, εκε «κτω απ τα παρθυρα» του γραφεου του προδρου της Βουλς οι «αγανακτισμνοι πολτες» ωρονταν καθημεριν καθυβρζοντας Κυβρνηση και Κοινοβολιο.
Αλθεια που πγαν λοι αυτο μετ την ανατροπ του Παπανδρου; Γιατ σαφς ο με το 44% εκλεγμνος Πρωθυπουργς δεν εκρθη απ τον λα, αλλ στην ουσα ανετρπη.
Και αποτρψαμε μεν την σταρωσ της ττε, αλλ δυστυχς και η χρα ανεβανει τον δικ της Γολγοθ, μχρι και σμερα.
Τρα, παρακολουθντας νηφλια την λη εξλιξη, εκτιμ τι ο Γολγοθς της χρας , του λαο, συνεχζεται. Για τσσερεις κυρως λγους:
Πρτον γιατ το διο το Πργραμμα, η «λση», που μας επβαλαν οι δανειστς, χει βασικ λθη και αδυναμες.
Οι διοι ομολγησαν επανειλημμνα τι καναν λθος στους υπολογισμος τους (λθος πολλαπλασιαστς) με αποτλεσμα να υπρξει πρωτοφανς βθιση του ΑΕΠ (απλειες της τξης του 25% στα χρνια αυτ) και εκτναξη της ανεργας.
Επσης οι διοι παραδχθηκαν πρσφατα τι τα μτρα μεωσης των αμοιβν των εργαζμενων δεν ενσχυσαν την ανταγωνιστικτητα της εθνικς οικονομας στο αναμενμενο, γιατ η εξοικονμηση κστους δεν πγε στη μεωση των τιμν αλλ στην αξηση ποσοστο των κερδν.
Δετερον γιατ οι ουσιαστικς μεταρρυθμσεις που πρεπε να γνουν –και ξεκνησαν την περοδο 2010,2011- ετε ανεστλησαν ετε πολλς φορς ξφτισαν, με ευθνη της Κυβρνησης αλλ και της τρικα και προκαλον μειδιματα, σαν καρικατορες μεταρρυθμσεων, δυστυχς μως προκαλον πνο και ανασφλεια στους πολτες.
Πχ η ανγκη για βαθις ουσιαστικς αλλαγς στην Δημσια Διοκηση καταλγει στην διελκυνστδα για το πσοι δημσιοι υπλληλοι θα απολυθον για το εν οι μετ απ αξιολγηση χαρακτηριζμενοι ως ανεπαρκες θα εναι τουλχιστον 15%!!
Αντ για σγχρονο, δκαιο, και αποδοτικ φορολογικ σστημα οι αποφσεις καταλγουν στην επιβολ του εφιλτη του ΕΝΦΙΑ!!
λλο παρδειγμα η αυθαρετη, στο πδι σχεδιασθεσα εφαρμογ ενς δθεν σχεδου Αθην που κνει ακμη πιο κουτσ τα Εκπαιδευτικ μας Ιδρματα.
οι συνεχες αλλαγς στον χρο της Υγεας, που μετ το ορθ μτρο της ηλεκτρονικς συνταγογρφησης, ακολουθε η δημιουργα του ΕΟΠΥ, αλλ δο χρνια μετ καταργεται ο ΕΟΠΥ, κλενουν για εβδομδες τα πολυατρεα, θεσμοθετεται το ΠΕΔΥ και τρα οι ασφαλισμνοι ψχνουν γιατρος στα πολυατρεα.
Τρτον διτι με πρφαση την δημοσιονομικ εξυγανση και την ενσχυση της ανταγωνιστικτητας διφορα συμφροντα προωθον ρυθμσεις σε βρος των εργαζομνων του κοινωνικο συνλου και της πραγματικς ανπτυξης, χωρς πολλς φορς τα μτρα αυτ να τα ζητει καν η δια η τρικα.
Τταρτον διτι τσο απ πλευρς Κυβρνησης σο και Ευρωπακς νωσης λεπει να συνολικ σχδιο για την προθηση της ανπτυξης και την αντιμετπιση της ανεργας.
Και το ΠΑΣΟΚ, τι κνει το ΠΑΣΟΚ, το κνημα που εμπιστεθηκε τσες φορς ο ελληνικς λας ;
Εμαστε ευχαριστημνοι με την συνεχ συρρκνωση της απχησης και του ποσοστο του 8%;
Μας αρκε αυτ; Το κνημα που λλαξε την Ελλδα να γνεται να μικρ κμμα ; Που θα πει αυτ; Μικρ – μικρτερο- μικροτσικο για να χωρει στην τσπη μας «να το πμε σπτι μας;»!!
Εμαστε ευχαριστημνοι που ο κσμος το βλπει σαν παρακολοθημα της συντρησης, της ΝΔ;
Εμαστε ευχαριστημνοι που, στα πλασια υποτθεται ανασυγκρτησης του χρου μια ξεπηδον περιπτσεις πως η συνεργασα με τους «58», οι οποοι σντομα ως κνηση εξαφανζονται και μετ ξεφυτρνει μια «Ελι» και κπου στα φυλματα της κρβεται το ΠΑΣΟΚ. Και τρα αφνης ξηρανεται η Ελι και πμε για λλα. Ποια λλα ; Σε ποια κατεθυνση;
Δεν νομζω τι τσι γνεται ανασυγκρτηση του χρου.
Και στο 8% φλες και φλοι, συντρφισσες και σντροφοι δεν χωρνε, δεν βολεονται χι μνο οι μνμες και αγνες του παρελθντος αλλ κυρως δεν χωρνε οι ελπδες, τα νειρα και οι μεγλες αλλαγς που χρειζεται ο τπος τρα και αριο, αλλαγς που χει ανγκη η να γενι, της πατρδας μας.
Διαλξαμε για κλεσιμο της Παρουσασης της κθεσης αυτ που θα μποροσε να χαρακτηρισθε και πολιτικ παρακαταθκη του Ανδρα Παπανδρου, που μχρι το τλος της ζως του διατηροσε ζωνταν το ραμα του σοσιαλισμο.
Λει ο Ανδρας το 1991, σε διλεξ του στο Πανεπιστμιο στην Μαδρτη με θμα «Τι σημανει σοσιαλισμς σμερα» μεταξ λλων το εξς: «Η ξαφνικ και απλυτη κατρρευση αυτο που κατληξε να ονομζεται «υπαρκτς σοσιαλισμς», βαλε τλος σε λες τις αυταπτες που αφοροσαν στην βιωσιμτητα αυτο του τπου του συστματος. Αλλ βαλε επσης τλος, στην απατηλ ελπδα, τι η κατρρευση του συστματος θα μποροσε σταδιακ –και μσω μεταρρυθμσεων, να επιφρει να κοινωνικ σχηματισμ, που θα μποροσε να ονομασθε «σοσιαλιστικς». Νομζω πως η αλθεια, η σκτη αλθεια, εναι τι το μοντλο «σοβιετικο τπου» εναι νεκρ και επιπλον, τι οι παροσες πολιτικς ηγεσες των χωρν αυτν επλεξαν τον δρμο που οδηγε στον καπιταλισμ.
Αυτ θτει το ερτημα: Εναι ο Καπιταλισμς η μνη εναλλακτικ λση στον «σοσιαλισμ» του σοβιετικο μοντλου; Η απντησ μου εναι αρνητικ: ντως, υπρχει χρος για σοσιαλιστικ ραμα, καθς επσης για σοσιαλιστικς πολιτικς».
Αφο αναλει τα χαρακτηριστικ του μοντλου του για τον σοσιαλισμ στις νες συνθκες της παγκοσμιοποησης και της ευρωπακς ενοποησης τονζει τι «τα σοσιαλιστικ κμματα σμερα εκπροσωπον τα συμφροντα μιας πλατεις συμμαχας δημοκρατικν, προοδευτικν, κοινωνικν δυνμεων αλλ και κινημτων για ανθρπινα δικαιματα, ιστητας των δο φλων, προστασας του περιβλλοντος, κοινωνικς δικαιοσνης, αφοπλισμο, καταστροφς των πυρηνικν, βιολογικν και χημικν πλων και την παραγωγ της ειρνης» υπογραμμζοντας καταληκτικ τι «Εν το σοσιαλιστικ ραμα δεν πρπει να εξαφανισθε, ττε οι σοσιαλιστς πρπει να αγωνισθον για ριζοσπαστικς αλλαγς στις κοινωνες –ακμη και αν αυτς σμερα εναι εγκλωβισμνες- στο παγκσμιο καπιταλιστικ σστημα.
Το μλλον θα δεξει εν θα πετχουμε».
Για αυτ επα πως η κθεση και η εκδλωση αυτ σμερα πρπει να εναι μα να αρχ και η απαρχ ανταπκρισης στην προτροπ του Ανδρα, του Ανδρα του Λαο, του Ανδρα της Ελλδας.