του Ευθμη Τσιλιπουλου απ το thetoc.g

11 2014

Το δρμα της Γζας εναι στο επκεντρο του διεθνος ενδιαφροντος, παρ την ανσυχη εκεχειρα, αλλ πσα ξρουμε για την περιοχ και τους κατοκους της;

www.fourtounis.grΤο δρμα της Γζας εναι στο επκεντρο του διεθνος ενδιαφροντος, παρ την ανσυχη εκεχειρα, αλλ πσα ξρουμε για την περιοχ και τους κατοκους της;
Τα σνορα της Γζας
Η Γζα χει σνορα μκους 51 χλμ με το Ισραλ, πρς βορρ και ανατολ και 11 χλμ με την Αγυπτο προς Ντο. Στα σνορα με την Αγυπτο βρσκεται η Ρφα. Εκτς της Γζας σημαντικς εναι, η πλη Καν Γιουνς, 7 χλμ ΒΑ της Ρφ και οι Μπετ Λαχα και Μπετ Χανουν προς βορρ.

www.fourtounis.gr

Ποιο εναι οι Παλαιστνιοι;
Οι Παλαιστνιοι εναι οι σγχρονοι απγονοι των λαν που παρεπιδημοσαν στην περιοχ απ προστορικν χρνων, και που πλον χουν εξαραβιστε γλωσσικ και πολιτιστικ. Παρ τους πολμους και τις μεταναστεσεις, περπου οι μισο Παλαιστνιοι παραμνουν στην περιοχ που αποκαλεται ιστορικ Παλαιστνη και που εμπεριχει τη Δυτικ Οχθη, το Ισραλ και τη Λωρδα της Γζας. Στο σνολο της περιοχς αυτς, οι Παλαιστνιοι αποτελον το 49% του πληθυσμο, δηλαδ λο τον πληθυσμ της Γζας (1,6 εκ.), το μγιστο μρος του πληθυσμο της Δυτικς Οχθης (2.3 εκ, ναντι 0.5 εκ Εβραων Ισραηλινν πολιτν) και 16.5% του πληθυσμο του Ισραλ, ως πολτες του κρτους. Πολλο εναι πρσφυγες, κποιοι σε παλαιστινιακ εδφη, συμπεριλαμβανομνων πνω απ να εκατομμριο στη Γζα, 750,000 στην Δυτικ Οχθη και 500,000 στο Ισραλ. Πνω απ τους μισος Παλαιστινους που ζουν στο εξωτερικ στερονται υπηκοτητας. Απ τους ξωθεν διαμνοντες, 3.24 εκ. ζουν στην Ιορδανα που αποτελον περπου τον μισ πληθυσμ της χρας, 1,5 εκ. Μεταξ Λιβνου και Συρας, 250.000 στην Σαουδικ Αραβα και περπου μισ εκατομμριο στη Χιλ.

Ποια εναι τα πληθυσμιακ και κοινωνικ χαρακτηριστικ του πληθυσμο της Γζας;
Πληθυσμς: 1.604.238 (εκτμηση 2010): 0 - 14 χρονν: 44.7%, 15 – 64: 52.7%, νω των 65: 2.7%
Πληθυσμιακ αξηση: 3,422%, ρυθμς γεννσεων 39.45 γεννσεις/1000 κατοκου
Θνησιμτητα: 3.8 θνατοι/1000 κατοκου
Προσδκιμο ζως: ντρες 70,67 τη, γυνακες 73,34 τη
Γονιμτητα: 5,19 παιδι/γυνακα
Θρησκεα: Ισλμ 98-99% (κυρως Σουντες), 0.7% Χριστιανο 91,9% του πληθυσμο θεωρονται εγγρμματοι.

www.fourtounis.gr

Η Ενργεια
Ο μοναδικς σταθμς παραγωγς ενργειας της Γζας προμηθεει περπου το 30% της ηλεκτρικς ενργειας της Γζας, 10 γραμμς απ το Ισραλ προμηθεουν περπου 62% (120MW) και δο γραμμς απ την Αγυπτο περπου 8% (17MW).
Ο σταθμς παρχει περπου 65MW ηλεκτρικς ενργειας, και λειτουργε σε μισ χωρητικτητα αφτου βομβαρδστηκε απ το Ισραλ τον Ιονιο του 2006. Το εργοστσιο προμηθεει περπου 40MW στην πλη της Γζας, 10MW στη βρεια Γζα και 15MW στο μεσαο τμμα της Γζας.
Η μοναδικ πηγ βιομηχανικν καυσμων για το σταθμ παραγωγς ενργειας χρηματοδοτεται απ την Ευρωπακ Επιτροπ μσω του ευρωπακο προγρμματος βοθειας PEGASE, που καλπτει την ανπτυξη ργων σε συνεργασα με την Παλαιστινιακ Αρχ στη Δυτικ χθη, παρακμπτοντας τη Χαμς.
Θεωρητικ, το Ισραλ επιτρπει την μεταφορ 2.5 εκατομμυρων λτρων καυσμου για βιομηχανικ χρση σε πνω απ 200 σημεα διανομς στη Γζα κθε εβδομδα μσω του PEGASE. Ο σταθμς απαιτε τουλχιστον 400.000 λτρα βιομηχανικν καυσμων αν ημρα για να παργει 65MW, αλλ οι παραδσεις εναι φοβερ ανακλουθες. Η σημεριν κατσταση του σταθμο δεν εναι γνωστ.

www.fourtounis.gr
Ο σταθμς ηλεκτρικς ενργειας κατ την διρκεια των επιχειρσεων υπστη πλγματα

Ο Εφοδιασμς
Περπου 2400 φορτηγ περνον, γεμτα με αγαθ, απ το Ισραλ στη Γζα κθε μνα. Ο ρυθμς κυμανεται σε εβδομαδιαα βση, αλλ εναι λγο-πολ σταθερς. Οι διελεσεις αυτς συνεχστηκαν και κατ τη διρκεια των επιχειρσεων. Τα αγαθ αυτ τροφοδοτον το εμπριο, αλλ και την αγορ καυσμων.

www.fourtounis.gr
Φορτηγ που μπκαν στην Γζα τις αντστοιχες ημερομηνες μεταξ 3/5/2014 και 26/07/2014

Πως δομεται η οικονομα στην Γζα;
Η οικονομα της Γζας βασιζταν σε βιοτεχνες και αγροτικ παραγωγ. Παρ τα χρνια προβλματα το ΔΝΤ θεωρε τι η οικονομα της περιοχς εχε ανακμψει (πριν απ τα τελευταα γεγοντα) με αξηση ΑΕΠ 20% το 2011. Επσης σμφωνα με τα δια στοιχεα η ανεργα πφτει. Η αυξανμενη ευμρεια τελευταα χει μεισει τον αριθμ των ζων φρτου και την αντικατσταση τους απ τρκυκλα.
σο ταν τα σνορα ανοικτ (μχρι την αποχρηση του Ισραλ το 2005) πολλο κτοικοι της Γζας δολευαν για ισραηλινος εργοδτες. Μετ την επιβολ του αποκλεισμο οι τιμς των τροφμων αυξθηκαν (ρζι +21%, αλερι +34%).
Ο αριθμς των κατοκων κτω απ τα ρια της φτχειας ανβηκε απτομα με 80% να βασζονται σε ξωθεν βοθεια το 2008, σε αντθεση με το 63% το 2006.
Τερστιο ρλο παζει η εξωτερικ οικονομικ βοθεια. Η Ε.Ε., το 2001 δωσε  €420 εκ. σε βοθεια, πραν των δωρεν μελν - χωρν ξεχωριστ, οι οποες συμπεριλμβαναν €55 εκ. απ την Γερμανα,  €67 εκ. απ Γαλλα, και £63,6 εκ. (περπου €76 εκ.) απ τη Βρετανα το 2007. Εκτοτε η βοθεια χει αυξηθε σημαντικ με ΗΠΑ και Ε.Ε. να δνουν $7,7 δις την περοδο 2008-2010. Το 2012, το Κατρ δρισε πνω απ $400 εκ. για ανοικοδμηση. Το Ιρν μχρι πρσφατα γενναιδωρος χρηματοδτης, χει κλεσει την κνουλα, εν δεν εναι γνωστ αν τηρε την υπσχεση.
Πριν απ το 2008, εχαν δοθε δειες για εγκατσταση ξνων βιομηχανιν με ειδικ καθεστς, στο βρειο κομμτι της Λωρδας , τα οποα ισοπδωσε ο ισραηλινς στρατς, επ τοτου, στην ττε εισβολ, καθς οι σχσεις των δο χωρν εχαν πρει την κατιοσα.
Μετ το 2010 και τη χαλρωση μτρων στην Αγυπτο, η κατασκευαστικ δραστηριτητα γνρισε νθιση με την κατασκευ επικερδν τουριστικν μονδων με στχο τον εσωτερικ τουρισμ και τα ξνα στελχη ΜΚΟ.
Πολλς απ τις εγκαταστσεις, πως το Crazy Water Park, το θρετρο Al Bustan, και το τουριστικ χωρι Bisan City, ανκουν στην Χαμς. ρα κποιοι χουν λεφτ και τα ξοδεουν.
Ανεργα: Σμφωνα με την παλαιστινιακ στατιστικ αρχ η ανεργα το πρτο τρμηνο του 2014 ταν 41%,  σε αντθεση με 30% το διο διστημα το 2013.

Προπολογισμς
Ο επικεφαλς της επιτροπς προπολογισμο της βουλς της Γζας Τζαμλ Νασρ εχε δηλσει το 2012, τι ο προπολογισμς ττε ταν στα $769 εκατομμρια, σε σγκριση με $630 εκατομμρια το 2011.

Οι σραγγες και η σημασα τους
Οι σραγγες ταν αρχικ ζτημα ιδιωτικς πρωτοβουλας. Τις χτιζαν εργολβοι, ναντι περπου $1,000 το μτρο, ετε προς ιδα εκμετλλευση, ετε επ παραγγελα, προς εκμετλλευση. Οι σραγγες εχαν αρχ στα περχωρα της Ρφα και κατληγαν στην Αγυπτο. Μσω αυτν διακινοντο εμπορεματα και νθρωποι απ και προς την Αγυπτο. Το κστος το 2009-2010 ταν $500 ο μεταφερμενος τνος και $1000 το τομο. Μσω των τονελ διακινοντο υλικ αγαθ, αλλ και οπλισμς της Χαμς, ακμη και ζα για τον ζωολογικ κπο(!) της Γζας. λα με ανττιμο και με συνεχς αυξανμενη φορολογα απ την Χαμς.
Το σαθρ του υπεδφους σημανει τι πολλς φορς οι σραγγες καταρρουν κατ την κατασκευ προκαλντας θματα.>

www.fourtounis.gr
Εσοδος σε τονελ σε αρχικ στδιο κατασκευς
www.fourtounis.gr
σε τονελ υπ κατασκευ
Απ κποια χρονολογα, μλλον αρχς 2012, η Χαμς αποφσισε να δημιουργσει να πλγμα απ υπγειες στος εντς των κατοικημνων περιοχν, οι οποες ταν πλον ενισχυμνες με σκυρδεμα και στις οποες αποθηκεεται υλικ και οι οποες χρησιμεουν για την ανεμπδιστη μετακνηση μονδων εντς της επικρτειας, αλλ και εκτς με καμουφλαρισμνα ανογματα προς το Ισραλ (προς βορρ και ανατολ). κτατε χουν εκπονηθε επιχειρησιακ σχδια βασιζμενα στις σραγγες και την ανασνταξη δυνμεων μσω αυτν, πως φνηκε απ τις επιχειρσεις. Τα τονελ της Χαμς δεν χρησιμοποιονται για εμπορικος σκοπος, τουλχιστον επσημα.

www.fourtounis.gr
Τονελ της Χαμς
Γιατ τα τονελ βρσκονται που βρσκονται και χι αλλο;  Η συντομα πρσβασης εναι το βασικ κριτριο με σο σως την απκρυψη. Τα βασικ υλικ για την κατασκευ υφαρπζονται συνθως με λεφτ «δυτικν» απ την ελεθερη «μαρη» αγορ.

Ποιος κυβερν την Γζα;
Τη Γζα την κυβερν η Χαμς, κατ' ομολογα της, παρακλδι των αδελφν Μουσουλμνων της Αιγπτου, η οποα ανλαβε τα ηνα βαια καθς αν και  κρδισε τις εκλογς της Παλαιστινιακς Αρχς δεν την φησαν ν' ασκσει εξουσα. χοντας ως βασικ εκλογικ προπργιο τη Γζα αποφσισε να δρσει και επβαλε την εξουσα της εκε με αρκετ βαιο και εκδικητικ, αλλ χι αδικαιολγητο τρπο, ναντι της Φατχ. Εχοντας υπεροχ αριθμητικ (1.,000 ναντι μχρι 8.000 ενπλων) και με την συνδρομ λλων οργανσεων, αλλ και  την ανοχ των ντπιων φυλρχων που βασικ ελγχουν τον ντο, κατφερε να επιβληθε σντομα εναντον των αντιπλων και να γεμσει τις φυλακς με μλη της Φατχ, εν δεκδες εκτελστηκαν και πολλο λλοι σκοτθηκαν σε αψιμαχες. Κατπιν η Χαμς επβαλε την αρχ της Σαρα, του ιερο Ισλαμικο νμου, με αποτλεσμα να περιοριστον οι ελευθερες, κυρως των γυναικν και να αυξηθον οι κρατικς και  οι οικογενειακς αυθαιρεσες εναντον τους. Σε γενικς γραμμς υπρχει καταπεση ναντι πολιτικν αντιπλων και ανοχ ναντι των υπολοπων (ανδρν), ρα και μια κατσταση σχετικς ανομας.

www.fourtounis.gr
Αστυνομα της Χαμς


Η Χαμς, παρλο που οικονομικ και στρατιωτικ δρα σαν «κρτος-παρσιτο» επ του λαο της Γζας δεν παει να χει και τερστια επιρρο σε να μεγλο κομμτι του λαο. Στκεται αρωγς σε μεγλο κομμτι του λαο, αλλ χι σε λους, χι στους μη «δικος» της.
Η τελευταα προσγγιση με τη Φατχ, για οικονομικος και πολιτικος λγους και η συμφιλωση, εξργισε τη στρατιωτικ ηγεσα της Χαμς, η οποα θερησε τι μια κλιμκωση με το Ισραλ θα την συνφερε να επιβλει την γνμη της επ της πολιτικς ηγεσας, που μεγλο μρος της ζει στη χλιδ σε ξνες πρωτεουσες και που συνπραξε με ανθρπους που ντως την πρδωσαν.
Η Χαμς εναι μια οργνωση βασισμνη σε μια θρησκειοκεντρικ ποψη του κσμου, απλυτα τελειολογικ, στην οποα η επγεια ζω εναι φτην και η θση στον παρδεισο εγγυται μσω της αυτοθυσας και της επιβολς αυστηρν κοινωνικν κανονισμν. Αυτ δεν συμβαδζει, ββαια, οτε με τις δοξασες των ανωττων μελν της. Εναι να ιδεατ. Δεν κβουν το χρι κθε κλφτη. Αλλ αφνουν πολλος συζγους να σκοτνουν τις γυνακες τους μην τυχν και επιστρψουν την προκα (υπρχει και ηχητικ του αρχηγο αστυνομας της Γζας να το λει) γιατ εναι γκλημα τιμς. Δο ψευδομρτυρες αρκον.

Πως κυβερνται η Γζα;
Χαλαρ: καταπεση προς τους δηλωμνους εχθρος, καλς σχσεις με μορες ιδεολογικ οργανσεις και λακστικες σχσεις με τον πληθυσμ. Ενας λακισμς ανοχς, με βαθει δντια στα ποσ που δνονται απ ξνες κυβερνσεις. Παρλα αυτ, γνωστ σε λους, η Δση συνεχζει να παρχει στριξη που διαχειρζεται η Χαμς και η πρσφατη συμφωνα για την πληρωμ των μισθν των δημοσων υπαλλλων της Χαμς (περπου 40.000) απ το ταμεο της Παλαιστινιακς Αρχς, θα δινε κποια πνο στα αδικαιολγητα ελλεμματα των ταμεων της Χαμς και θα μποροσε να δσει κποια ελπδα στις δοκιμαζμενες απ ανεργα οικογνειες. Αλλ....
Ββαια το γεγονς τι η Χαμς εκτελε ναν μεγλο αριθμ πολιτν με την κατηγορα του «κατασκπου του Ισραλ» γενν διφορα ερωτηματικ, σχετικ με την δημοφιλα και την ασφλεια του «κρτους» της Γζας.

www.fourtounis.gr

Αστυνομα Χαμς

Μχρι το 2010, η Χαμς λεγχε να κλσμα του προσωπικο οπλισμο στη Γζα, και η Φατχ ακμη μικρτερο. Πολ μεγαλτερο μρος ταν στα χρια απλν πολιτν και των προσωποπαγν πολιτοφυλακν των φρατριν. Κποια στιγμ μετ το 2012, τα δυτικ μσα αναπαργαγαν ειδσεις που ισχυρζονταν τι η Χαμς εχε «μαζψει» τον υπεραρκοντα οπλισμ. Παρλο που δεν δειχναν καμα αξηση δραστηριοττων. Τα γεγοντα, λλα δεχνουν.