11 2014

«Σταματστε τον Ποτιν τρα» (Derspiegle)
«Επιτλους η Δση θα εναι σκληρ με τον αλλοπρσαλλο Ποτιν» (Daily Τelegraph)
«Η μνη γλσσα που καταλαβανει ο Ποτιν εναι τα σκληρ οικονομικ μτρα» (Ντεβιντ Κμερον, πρωθυπουργς της Μεγλης Βρετανας)
«Ο Ποτιν εναι ο υπ’αριθμν να εχθρς της Δσης» (News week)
« Ο κσμος πρπει να αντιμετωπσει τον κνδυνο που αποτελε ο Ποτιν» (Economist)
www.fourtounis.grΓια το σνολο του Δυτικο κσμου ο Βλαδιμρ Ποτιν αποτελε τον κακ δαμονα που φρνει σενρια καταστροφς της Δυτικς συμμαχας. Μετ τον Οσμα Μπν Λντεν οι ΗΠΑ εφηραν το μεγλο εχθρ !!
Η κρση στην Ουκρανα με την προσρτηση της Κριμαας απ τη Ρωσα αποτελε την απαρχ μιας επικνδυνης ντασης ανμεσα στη Ρωσα αφενς τις ΗΠΑ και την Ευρωπακ νωση αφετρου.
Η σγκρουση αυτ χει εμφανες γεωπολιτικος και οικονομικος στχους που αποσκοπον στην επαναφορ των ΗΠΑ στην παγκσμια ηγεμονα και τη μετατροπ της Ρωσας σε περιφερειακ μειωμνης αξας δναμη. δη ο οικονομικς πλεμος χει ξεκινσει με την επιβολ σημαντικν οικονομικν κυρσεων στη Ρωσα. Σμφωνα με το επσημο ανακοινωθν ΗΠΑ-ΕΕ απαγορεεται η πρσβαση της Ρωσας στις οικονομικς αγορς της ΕΕ. Επσης απαγορεεται η πληση πλων, ευασθητων τεχνολογιν του ενεργειακο τομα κ.α. Ποις μπορε να εναι ο αντκτυπος αυτν των κυρσεων; Οι κυρσεις αυτς πλττουν κρσιμους τομες της Ρσικης Οικονομας που δη βινει αναιμικος ρυθμος ανπτυξης (1%). Απ την 1η Αυγοστου η Ρωσα χει αποκλεισθε απ τη Δση σε τομες πως η ενργεια, η πολεμικ βιομηχανα και η υψηλ τεχνολογα. Μνο που αυτς ο αποκλεισμς εναι αμφδρομος και βεβαως η Ρωσα δεν εναι Κοβα οτε Ιρν (χρες στις οποες οι ΗΠΑ επβαλαν ανλογες κυρσεις). Το Ρωσικ φυσικ αριο και το πετρλαιο των χωρν της πρην Σοβιετικς νωσης αποκλεονται απ τον υπλοιπο πλαντη. Το διο συμβανει και με τα αγροτικ προντα (σιτηρ) αλλ και με κθε εδους χρηματοοικονομικς συναλλαγς. Οι χρες της Ευρπης καλονται να παγσουν τα κεφλαια και τους λογαριασμος Ρσων επιχειρηματιν και Ρωσικν εταιρειν. Εναι μως διαθσιμο το CITI του Λονδνου να παγσει το 25% των κεφαλαων του που εναι Ρωσικς προλευσης; Εταιρεες κολοσσο πως η BP, η TOTAL και λλες «αδερφς» του πετρελαου που συμμετχουν στους Ρωσικος ενεργειακος κολοσσος θα αντξουν τη σοβαρ μεωση της κερδοφορας τους; Το Γερμανικ οικονομικ ινστιτοτο IFO υπολογζει τι το Ρωσικ εμπργκο θα θσει σε μεσο κνδυνο 6300 επιχειρσεις. Ακμα μεσα θα χαθον 25.000 θσεις εργασας στη Γερμανα και 350.000 θσεις εργασας στην ΕΕ. μως πρα απ τις οικονομικς επιπτσεις, που θα επανεκτιμηθον τον Οκτβριο (πριν το Χειμνα στην Ευρπη), οι ΗΠΑ χουν και σοβαρος γεωπολιτικος στχους. Επιδικουν να υποβιβσουν τη Ρωσα σε σσονος σημασας περιφερειακ δναμη στε να μην αποτελε αντβαρο στις ΗΠΑ σε μια περιοχ που ο περιβητος Πρεζεζινσκι χαρακτηρζει ως τα να παγκσμια Βαλκνια. Η περιοχ αυτ περιλαμβνει το τξο απ τη Βρεια Αφρικ, τη Μση Ανατολ, τον Περσικ κλπο, τον Κακασο και την Ευρασα.
Η Αμερικνικη ηγεμονα δεν εναι εφικτ χωρς την ΕΕ πως και η ασφλεια της ΕΕ εναι αδνατη χωρς την Αμερικνικη στρατιωτικ ομπρλα. τσι ανεξαρττως οικονομικν συνεπειν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συμπρξουν κατ της Ρωσας με κθε μσον. Αυτ οδηγε στην επτευξη του πρτου στρατηγικο στχου, πλττει τις εμπορικς και οικονομικς σχσεις ΕΕ- Ρωσας κτι που αποτελε εμμον της Ουσιγκτον. Το στρατιωτικοβιομηχανικ σμπλεγμα των ΗΠΑ απ την λλη μερι τρβει τα χρια του. Με την εφερεση του νου μεγλου εχθρο προσβλπει στην απελευθρωση της πολεμικς βιομηχανας των ΗΠΑ. Αυτ χει απλυτη ανγκη η Αμερικ για να αποφγει τον οικονομικ μαρασμ και την παγκσμια στρατηγικ υποχρηση. Χρειζεται να νο παγκσμιο εχθρ υψηλς επικινδυντητας. Η αναγεννημνη Ρωσα με τα προηγμνα οπλικ της συστματα αποτελε τον «ιδανικ εχθρ» του Δυτικο κσμου. Η απελευθρωση της Αμερικανικς πολεμικς βιομηχανας την οποα θα κληθον να ενισχσουν οικονομικ οι Ευρωπαοι θα εναι ο κριος μοχλς για την οικονομικ ανκαμψη των ΗΠΑ.
Η ιστορα μως χει δεξει πως οι Ρσοι εναι σκληρ καρδια. Η επιβωση κτω απ συνθκες στρατιωτικς πεσης, ακμα και υπρτερων δυνμεων εναι συνυφασμνη με την επιβωση του Ρωσικο θνους. Η Ρωσα σε καμα περπτωση δεν θα εναι εκολος αντπαλος και ο πλαντης θα μπει σε περιπτεια.