, ...

Πηγ: topontiki.gr

7 2014

http://www.topontiki.gr/photos/570x/pod_0307_033_cmyk1404467510.jpgΠς τα φρνει τσι η ζω και πλον οι λλοτε ορκισμνοι εχθρο των Κορδων τσσονται ο νας μετ τον λλον υπρ ενς… ανεξρτητου Κουρδιστν! Αρκε φυσικ τα περ «ανεξαρτησας» να περιοριστον στο ιρακιν δαφος, μην το παρακνουμε κιλας.

πως και να χει, μως, εν σκεφτε κανες πως ταν ανατρπηκε ο Σαντμ Χουσεν το 2003 οι Τορκοι, οι Ιρανο και οι Σριοι φριτταν στην ιδα και μνο της κρυξης ανεξαρτησας του αυτνομου ιρακινο Κουρδιστν, καταλαβανει πσο χει αλλξει η γεωπολιτικ πραγματικτητα στην περιοχ. Ττε, η προοπτικ ενς «αυτνομου» και μνο Κουρδιστν σε ιρακιν δαφος αντιμετωπιζταν ως απειλ, αφο θα παιρναν αρα τα μυαλ των Κορδων στην Τουρκα, στη Συρα και το Ιρν, με αποτλεσμα να αμφισβητηθε και η δικ τους, αντστοιχα, εδαφικ ακεραιτητα.

Τρα, η Δαμασκς υπσχεται λαγος και πετραχλια στους αναπντεχους συμμχους της – τους Κορδους της Συρας – και η γκυρα διατυμπανζει τι χλιες φορς καλτερα να ανεξρτητο Κουρδιστν στο βρειο Ιρκ (δηλνοντας μλιστα τι θα το αναγνριζε) παρ οι τζιχαντιστς του «Ισλαμικο Κρτους» (πως θλουν να ονομζονται). Μνο η Τεχερνη δεν χει αποφανθε ακμη για το μλλον του Κουρδιστν, ωστσο εναι κτι πιθαν να γνει σντομα, μα αναλογιστε κανες τι στη συγκεκριμνη σγκρουση που χει ξεσπσει με τους σουντες τζιχαντιστς το Ιρν τσσεται ανοιχτ στο διο στρατπεδο με τις ΗΠΑ.

 

Σ’ αναμμνα κρβουνα

Οι Κορδοι, απ την πλευρ τους, ξρουν πως… στη βρση κολλει το σδερο. Το Αρμπλ βρσκεται τον τελευταο μνα σε αναβρασμ.

Απ τη μα οι Κορδοι του Ιρκ εμφανζονται ως μια απ τις πλον σταθερς δυνμεις σε μια περιοχ που βυθζεται στο χος, με αποτλεσμα να αποτελε το βασικτερο σημεο αναφορς για τους ξωθεν παργοντες που πολλαπλασιζουν τα πηγαινλα στο Αρμπλ (καθημεριν φτνουν στην κουρδικ πρωτεουσα δυτικο αξιωματοχοι, εκπρσωποι του ΟΗΕ, αλλ και κυβερνητικν στελεχν γειτονικν περιφερειακν δυνμεων).

Απ την λλη, η ηγεσα των Κορδων βρσκεται σε αναμμνα κρβουνα επειδ γνωρζει πως τρα εναι η στιγμ για να διεκδικσει σα περισστερα μπορε: Εκτς απ τις προσαρτσεις «αμφισβητομενων» (πως τις αποκαλοσε η Βαγδτη) εδαφν στις οποες προχρησαν οι Πεσμργκα τις περασμνες εβδομδες – η σημαντικτερη εκ των οποων το πλοσιο σε πετρλαιο Κιρκοκ –, πλον βλπει ξεκθαρα πως σε διεθνς εππεδο η πλστιγγα γρνει υπρ της κρυξης ανεξαρτησας τους και ρα καταλαβανει πως πρπει να κινηθε γργορα.

Την δια ρα, μως, και εν δειξε μεγλη ετοιμτητα σε στρατιωτικ εππεδο, στον διπλωματικ στβο το Αρμπλ δεχνει να προχωρει αποφασιστικ μεν, αλλ πολ προσεκτικ δε, προκειμνου να μην χσει τους νεο-αποκτηθντες συμμχους του. τσι, τσο ο πρεδρος του ιρακινο Κουρδιστν Μπαρζαν σο και οι υπουργο του την ρα που αναφρονται πλον ανοιχτ στην ανγκη ανεξαρτησας τους ταυτχρονα επισημανουν πως κτι ττοιο θα γνει μνο ταν ξεκαθαρσει το τοπο στη Βαγδτη και φανε εν θα προκψει – και τι εδους θα εναι αυτ – κυβρνηση εθνικς εντητας χωρς τον τωριν πρωθυπουργ Νουρ Αλ Μαλκι.

Επιπλον, τις τελευταες ημρες επαναφρουν το δημοψφισμα στην επικαιρτητα, υποστηρζοντας πως την ρα που η υπλοιπη χρα καταρρει, τα 5 εκατ. Κορδοι στο Βρειο Ιρκ χουν δικαωμα να ορσουν το μλλον τους, φυσικ μως το Αρμπλ χει τη «διαγεια» να προσθσει πως και στο πολυσυζητημνο Κιρκοκ – το οποο προσρτησαν ταν το εγκατλειψε ο ιρακινς στρατς και πριν το περιλβουν οι τζιχαντιστς – θα διεξαχθε δημοψφισμα.

Υπενθυμζεται πως στη συγκεκριμνη πλη – την οποα οι Κορδοι θα θελαν να μετατρψουν σε πρωτεουσ τους – ταν να διεξαχθε δημοψφισμα απ το 2007, καθς κατοικεται απ πολλς εθντητες, περιλαμβανομνων και πολλν Τουρκμνων, γι’ αυτ και οι εξελξεις σε αυτν αφορον μεσα και την γκυρα – και το τελευταο πργμα που θα θελε να κνει το Αρμπλ αυτ τη στιγμ εναι να εκνευρσει με οποιονδποτε τρπο τη να της «φλη», την Τουρκα.