του Γισκα Φσερ, των Γερμανν Πρασνων, Υπ. Εξ. και αντικαγκελαρου της Γερμανας

6 2014

http://www.zeitgeistlos.de/zgblog/wp-content/uploads/joschka_fischer.jpgΑπ ττε που ο Φρνσις Φουκουγιμα υποστριξε, πριν απ 20 χρνια, πως ο κσμος μας φτασε στο τλος της Ιστορας, η δια η Ιστορα χει κνει την υφλιο να κρατει την ανσα της.

Η νοδος της Κνας, οι τρομοκρατικς επιθσεις της 11ης Σεπτεμβρου 2001, οι πλεμοι στο Ιρκ και στο Αφγανιστν, οι συγκροσεις στα Βαλκνια, η παγκσμια οικονομικ κρση του 2008, η Αραβικ νοιξη και ο εμφλιος στη Συρα, λα αυτ διαψεδουν το ραμα του Φουκουγιμα για τον «αδιαμφισβτητο θραμβο της φιλελεθερης δημοκρατας».  Στην πραγματικτητα, η Ιστορα κανε τον κκλο της μσα σε να διστημα 25 ετν, απ την πτση του κομμουνισμο το 1989 ως τη να σγκρουση Ρωσας και Δσης.

Ομως εναι στη Μση Ανατολ που η Ιστορα γρφεται επ καθημερινς βσεως και χει τις πιο δραματικς των συνεπειν. Η παλι Μση Ανατολ που δημιουργθηκε απ τα απομεινρια της Οθωμανικς Αυτοκρατορας μετ τον Α' Παγκσμιο Πλεμο καταρρει, γεγονς που οφελεται σε μεγλο βαθμ στις ενργειες των ΗΠΑ στην περιοχ αυτ.

 

«Προπατορικ αμρτημα» η αμερικανικ εισβολ στο Ιρκ

Το «προπατορικ αμρτημα» των ΗΠΑ ταν η στρατιωτικ επμβαση στο Ιρκ το 2003 υπ την καθοδγηση του προδρου Τζορτζ Γ. Μπους. Οι «νεοσυντηρητικο» που βρσκονταν ττε στην εξουσα αγνησαν την ανγκη του να γεμσει με κποιον τρπο το κεν εξουσας που δημιουργθηκε με την απομκρυνση του Σαντμ Χουσεν. Και η βιαστικ, πρωρη αποχρηση των αμερικανικν στρατευμτων, που διταξε ο νυν πρεδρος Μπαρκ Ομπμα, αποτλεσε μια δετερη αποτυχα της Ουσιγκτον. Η αποχρηση των αμερικανικν στρατευμτων περπου συνπεσε με το ξσπασμα των εξεγρσεων της Αραβικς Ανοιξης και του εμφυλου στη Συρα, εν η σχεδν πεισματικ παθητικτητα των ΗΠΑ να αναλβουν τον ρλο της δναμης τρησης της τξης στην περιοχ απειλε πλον το Ιρκ με διλυση, μια διλυση που θα προκληθε απ την ταχεα αναρρχηση του Ισλαμικο Κρτους στο Ιρκ και τη Συρα  (ISIS) που τρα κατχει την δετερη μεγαλτερη πλη του Ιρκ, τη Μοσολη.

Οντως, με την ISIS να ελγχει το μεγαλτερο μρος της περιοχς βορειοδυτικ της Βαγδτης, τα σνορα Ιρκ - Συρας σχεδν καταργθηκαν! Επσης, πολλ σνορα γειτονικν κρατν ενδχεται να επανασχεδιαστον με τη βα. Και δη μια τερστια ανθρωπιστικ καταστροφ εναι σχεδν σγουρο πως θα επιδεινωθε. Αν η ISIS καταφρει να εγκαθιδρσει μια μνιμη κρατικ ονττητα σε μρη του Ιρκ και της Συρας, ττε θα επιταχυνταν η διλυση λης της ευρτερης περιοχς, οι ΗΠΑ θα χαναν την «παγκσμια μχη τους εναντον της τρομοκρατας», εν θα απειλονταν σοβαρ η παγκσμια ειρνη. Αλλ ακμη και χωρς το τρομοκρατικ κρτος της ISIS, η κατσταση παραμνει εξαιρετικ ασταθς, επειδ ο εμφλιος πλεμος στη Συρα αποδεικνεται εξαιρετικ μεταδοτικς.  Στην πραγματικτητα, ο ρος «εμφλιος πλεμος» εναι λανθασμνος, καθς τα γεγοντα εκε συνεπιφρουν μια μχη ανμεσα στη Σαουδικ Αραβα και στο Ιρν για την ευρτερη περιφερειακ κυριαρχα, μια μχη που πυροδοτεται απ την προαινια κντρα ανμεσα στη σουνιτικ πλειοψηφα και στη σιιτικ μειοψηφα του Ισλμ.

 

Κερδισμνοι απ τις συγκροσεις οι Κορδοι του Βρειου Ιρκ

Οι Κορδοι, με τη σειρ τους, αποτελον ναν ακμη ασταθ παργοντα που μας κληροδτησε η Οθωμανικ Αυτοκρατορα. Διαμοιρασμνοι ανμεσα σε πολλς χρες της Μσης Ανατολς - Ιρν, Ιρκ, Συρα και Τουρκα - οι Κορδοι μχονται για το δικ τους κρτος εδ και ολκληρες δεκαετες. Ωστσο, χουν επιδεξει μεγλη αυτοσυγκρτηση στον Βορρ του Ιρκ μετ την πτση του Σαντμ, μνοντας ικανοποιημνοι με το να χτσουν την δικ τους, πολιτικ και οικονομικ αυτνομη ονττητα - σε σημεο που πλον εναι ανεξρτητοι σε λα πλην του ονματος, εν διαθτουν και ναν εξαιρετικ ισχυρ κι μπειρο στρατ, τους Πεσμεργκ.

Η ανπτυξη της ISIS και η ανκτηση της Μοσολης φανεται πως λυσε, με μια απλ κνηση, λες τις εδαφικς διαφορς ανμεσα στην κεντρικ κυβρνηση του Ιρκ και στην περιφερειακ κυβρνηση των Κορδων, ευνοντας τους τελευταους, ειδικ σον αφορ στην πλη του Κιρκοκ. Μετ την υποχρηση του ιρακινο στρατο, οι Πεσμεργκ αμσως κατλαβαν την πλη, δνοντας στους Κορδους αποθματα πετρελαου και φυσικο αερου.

Επσης, το γειτονικ Ιρν και η Τουρκα, αλλ και οι ΗΠΑ, σντομα θα χρειαστον τη βοθεια των Πεσμεργκ απναντι στην ISIS. Οπτε, εδ ανογει να παρθυρο ευκαιρας για τους Κορδους να καταφρουν να αποκτσουν την πλρη ανεξαρτησα τους, παρ' λο που οι καλς τους σχσεις τσο με την Τουρκα σο και με το Ιρν για την εσοδ τους στις παγκσμιες αγορς θα μετρισει τις ποιες πολιτικς φιλοδοξες τους.  Εισβλλοντας στο Ιρκ το 2003, οι ΗΠΑ νοιξαν την πρτα στο Ιρν να γνει ο κυραρχος πακτης λης της ευρτερης περιοχς. Η εισβολ σηματοδτησε και μια δραματικ αλλαγ στις συμμαχες των ΗΠΑ στην περιοχ, οι συνπειες της οποας - συμπεριλαμβανομνης και της διαπραγμτευσης με το Ιρν σον αφορ το πυρηνικ του πργραμμα - θα αρχσουν να γνονται ξεκθαρες απ τρα και στο εξς.

 

Ο ρλος της Ιορδανας, τα Βαλκνια και η Ευρπη

Αμφτερες οι πλευρς αντιμχονται τους διους τζιχαντιστς, οι οποοι υποστηρζονται απ τους υποτιθμενους συμμχους των ΗΠΑ, τα κρτη του Περσικο Κλπου τα οποα καθοδηγονται απ σουντες. Παρ' λο που οι ΗΠΑ και το σιιτικ Ιρν συνεχζουν να αρνονται κθε επσημο ενδεχμενο συνεργασας τους, οι τροχο χουν αρχσει να κινονται και οι διμερες συνομιλες χουν αρχσει να γνονται ρουτνα. Μια καρια ερτηση για το μλλον της περιοχς εναι το κατ πσον η Ιορδανα, που παζει ρλο-κλειδ στην ισορροπα της Μσης Ανατολς, θα επιβισει αλβητη απ αυτς τις γεωπολιτικς ανακατατξεις.

Αν δεν τα καταφρει, ττε θα μποροσε να καταρρεσει λη η ισορροπα δυνμεων στην «παραδοσιακ» μεσανατολικ μχη ανμεσα στο Ισραλ και στους Παλαιστνιους. Και οι συνπειες θα εναι απρβλεπτες και ανυπολγιστες. Για την Ευρπη, τα γεγοντα στη Μση Ανατολ ενχουν δο κινδνους: την επιστροφ τζιχαντιστν που απειλον να φρουν μαζ τους τον τρμο, καθς και μια διχυση των εξτρεμιστικν τους ιδεν στα Βαλκνια. Συνεπς, για τη δικ τους ασφλεια, τα κρτη-μλη της Ευρωπακς Ενωσης θα πρπει να επιδεξουν μεγαλτερη προσοχ στην Νοτιοανατολικ Ευρπη σε σχση με ση επδειξαν στο παρελθν.