-

Πηγ: (http://gr.rbth.com)

, 21 2014

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2014/04/putin.jpgΤα διδγματα της ευρωπακς ιστορας του 20ου αινα αποτελον χρσιμα εργαλεα για την αντιμετπιση των γεωπολιτικν προκλσεων του 21ου αινα. Η επσκεψη Ποτιν στη Νορμανδα απδειξε τον καθοριστικ ρλο της Ρωσας στα ευρωπακ ζητματα.

Την περασμνη εβδομδα ολοκληρθηκαν οι εορταστικς εκδηλσεις για την 70η  επτειο της απβασης των Συμμχων στη Νορμανδα (06.06.1944), που «νοιξε το δετερο μτωπο» -στη Δυτικ Ευρπη- κατ τον Β’ Παγκσμιο Πλεμο. Τα κατορθματα των προγνων μας, ταν το κνητρο για να συγκεντρωθον στο διο σημεο οι ηγτες των ισχυρτερων κρατν του κσμου, που το τελευταο διστημα χουν «διασκορπιστε» εξαιτας της κρσης στην Ουκρανα. Ποι εναι, μως, τα αποτελσματα αυτς της συνντησης στη Γαλλα, και πως θα αναπτυχθον οι σχσεις της Ρωσας με τη Δση;

Οι εορταστικς εκδηλσεις στη Νορμανδα, για πρτη φορ μετ την ναρξη της ουκρανικς κρσης, δωσαν μια ευκαιρα στους ηγτες των κρατν της Ευρπης και της Αμερικς για να συναντηθον και να κνουν διλογο σχετικ με να απ τα σημαντικτερα πολιτικ ζητματα της σημερινς παγκσμιας επικαιρτητας. Το «μεγλο παιχνδι» για την Ουκρανα συνεχζεται, και σε πρακτικ εππεδο στη Γαλλα στθηκε δυνατ να τεθε κποια βση για την επλυση του προβλματος με τη συνντηση που εχε ο Βλαντμιρ Ποτιν με το νεοεκλεγντα πρεδρο της Ουκρανας, Πετρ Ποροσνκο. Εκε, ακοστηκαν οι γνωστς δηλσεις περ καλν προθσεων για κατπαυση του πυρς και για τη διευθτηση της σγκρουσης μσω της διπλωματικς οδο. Ωστσο, πσω απ λα αυτ, υπρχουν αρκετς λεπτομρειες που χρζουν ιδιατερης προσοχς και ανλυσης.

 

Οι στχοι της Μσχας και του Ποροσνκο

http://static.euronews.com/articles/262098/606x340_262098.jpg?1396283676Οι προθσεις για κατπαυση του πυρς, ββαια, δεν σημανουν τι οι μχες θα σταματσουν απ τη μια στιγμ στην λλη, αλλ τουλχιστον δθηκε δημσια υπσχεση για διλογο. Την δια στιγμ, οι δηλσεις Ποροσνκο και Ποτιν, περ προσπθειας για κατπαυση του πυρς και εκτνωσης της κρσης, μεταφρζονται διαφορετικ για τον κθε ναν απ τους δο ηγτες. Για τον Ποροσνκο εναι σημαντικ να τερματιστε το γρηγορτερο η σγκρουση και να μπορσει επιτλους να ξεκινσει η προσπθεια που θα οδηγσει τη χρα σε ξοδο απ τη βαθι κρση. Ο νος ουκρανς πρεδρος, θα πρπει να ανταποκριθε στις προσδοκες του «Μαντν», το οποο του δωσε προθεσμα μχρι τον Σεπτμβριο και να δεξει τι, κτω απ τη δικ του ηγεσα, η Ουκρανα θα βαδσει στην ανπτυξη. Αλλ, αυτ που συμβανει στα ανατολικ, μνο επιδειννει την κατσταση στην Ουκρανα και επηρεζει αρνητικ τον νο πρεδρο. Εκτς αυτο, ο Ποροσνκο θα πρπει, χι μνο να τερματσει τη σγκρουση το συντομτερο δυνατ, αλλ και να δικαιολογσει τις ενργεις του στα μτια της κοινς γνμης και απναντι στους ξνους, καθς και να διατηρσει την ακεραιτητα της χρας.

Για την Μσχα, η σγκρουση στα ανατολικ της Ουκρανας, πως επε στην RBTH ο Πβελ Βερχνιτσκι, επικεφαλς του ουκρανικο Κντρου επιχειρησιακς και στρατηγικς ανλυσης, εναι ουσιαστικ μια συνχεια της κριμακς εκστρατεας,  χωρς ββαια την ανοικτ και εμφαν εμπλοκ των τακτικν ρωσικν Ενπλων Δυνμεων. Ο κριος γεωπολιτικς στχος της Ρωσας εναι να σταματσει την επκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολς, πως επανειλημμνα χει δηλσει ο Ποτιν. Η απογοτευση απ τις ανεκπλρωτες υποσχσεις της δεκαετας του 1990 για τη μη επκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικ της Ευρπης, χει παραμενει στη μνμη της ρωσικς πολιτικς ελτ μχρι και σμερα.

Αναφερμενος επσης, στην επερχμενη Σνδεση της Ουκρανας με την ΕΕ, ο Ποτιν δλωσε τι η Ρωσα δεν θα εγκαταλεψει την ιδα της λψης αντιμτρων, πως, μεταξ λλων, η κατργηση του προνομιακο, μηδενικο συντελεστ εισαγωγικν δασμν, που, πως επε, «για την Ουκρανα θα εναι μια σκληρ δοκιμασα». να λλο προστατευτικ μτρο, μπορε να εναι η τροποποηση του καθεσττος διαμονς των πολιτν της Ουκρανας στη Ρωσα.

 

Το μλλον των σχσεων Ρωσας - Δσης

πως εξγησε στην RBTH ο πρεδρος του Ινστιτοτου Στρατηγικν Αξιολογσεων, Αλεξντρ Κονοβλοφ, ορισμνοι δυτικοευρωπαοι ηγτες, καθς και σημαντικς ευρωπακς εταιρεες προσπαθον με λες τους τις δυνμεις να αντιταχθον στην πεση των ΗΠΑ και δεν θλουν η ουκρανικ κρση να επηρεσει τη συνθη πορεα των επιχειρηματικν τους δραστηριοττων. «Οι κυρσεις κατ του «κκλου του Ποτιν» δεν προκαλον σημαντικ οικονομικ ζημα και εναι περισστερο συμβολικς. Αποδεικνουν την απροθυμα της Δσης να επιφρει καταστροφικ χτυπματα στην ρωσικ οικονομα. Η επσκεψη του ρσου προδρου στη Νορμανδα απδειξε τι η Ευρπη τενει στην συνχιση της ανπτυξης των διμερν οικονομικν σχσεων με τη Ρωσα. Η Γαλλα, δεν αρνθηκε να μας προμηθεσει τα πολεμικ πλοα κλσης «Mistral», η Γερμανα δεν αρνεται το φυσικ μας αριο και η δια η Ευρπη, δεν εναι τσο κατηγορηματικ απναντι στη Ρωσα, σο εναι οι ΗΠΑ», επε ο Κονοβλοφ.

Προσπαθντας να ισορροπσει σε τεντωμνο σκοιν, με την απρριψη τσο του «απομονωτισμο», αλλ και της πολιτικς του «παρεμβατισμο» των ΗΠΑ στις διεθνες υποθσεις, ο Ομπμα επιβεβαωσε για μια ακμη φορ τη δσκολη θση, στην οποα βρσκεται στο εσωτερικ.

 

Ο Ομπμα ισορροπε σε τεντωμνο σκοιν

http://www.star.gr/PublishingImages/2012/10/031012094124_4218.jpgΟ διος σημεωσε επσης, τι η Αμερικ χει τα δικ της συμφροντα στο ευρωπακ ζτημα. Οι  ΗΠΑ, λγω της απτομης αξησης στην παραγωγ σχιστολιθικο φυσικο αερου στο δαφς τους, δη μπορον να εξασφαλσουν πλρως τη δικ τους κατανλωση με αυτν τον ενεργειακ προ. Και σε μακροπρθεσμη προοπτικ, προσπαθον να επεκταθον στην ευρωπακ αγορ φυσικο αερου. «Η επσκεψη Ποτιν στη Γαλλα λλαξε την τση στις σχσεις με τη Ρωσα, απ ντονα συγκρουσιακ σε μια σχση αντιπαρθεσης. Η Δση εναι τοιμη να συμμετσχει σε διλογο, αλλ μνο αν εναι πεπεισμνη τι δεν θα μπομε στην ανατολικ Ουκρανα και δεν θα δημιουργσουμε μια να Κριμαα στην περιοχ. Σε αυτ την περπτωση, χουμε την ευκαιρα να ξεκινσουμε μια διαδικασα διαλγου. Οι σχσεις πληγθηκαν βαθι, αλλ το τραμα δεν εναι θανατηφρο», συμπλρωσε.

Τη μεγαλτερη σε διρκεια συνομιλα με τον Ποτιν στη Νορμανδα, εχε η νγκελα Μρκελ. Η γερμανδα καγκελριος, περισστερο απ οποιονδποτε λλον, ενδιαφρεται για την εγκαθδρυση διαλγου με τη Μσχα. Διαφορετικ, οι κυρσεις με τις οποες χθες στις Βρυξλλες απελησαν τη Ρωσα οι ηγτες της «G7», θα «χτυπσουν» σκληρ τσο την ΕΕ στο σνολ της, σο και τη Γερμανα ειδικτερα. Η συνντηση μεταξ των δο ηγετν πραγματοποιθηκε κεκλεισμνων των θυρν. Ο σμβουλος του ρσου προδρου, Γιορι Ουσακφ, αυτπτης μρτυρας στις συνομιλες, επε τι «η συζτηση κλισε κυρως στη γραμμ της αναζτησης λσεων και συμβιβασμν και χι με βση τις διαφορς» για το θμα της Ουκρανας.

«Το πιο σημαντικ καθκον της Ρωσας κατ τη διρκεια της επσκεψης στη Γαλλα, ταν να δεξει τι η χρα δεν βρσκεται σε απομνωση, τι οι Δυτικο ηγτες συναντονται με το ρσο πρεδρο. Ο κριος σκοπς της επσκεψης του Ποτιν ταν ακριβς αυτς. Αν κρνουμε, λοιπν, απ τις συναντσεις που γιναν, ο στχος επιτεχθηκε», δλωσε ο διευθυντς του Κντρου πολιτικν ερευνν του Οικονομικο Πανεπιστημου, Πβελ Σαλν.

Ο Κονοβλοφ υπενθμισε τι οι μεγλες επιχειρσεις στη Ρωσα και την Ευρπη συνεργζονται στεν. τσι, δεν περιμνουμε στο κοντιν μλλον να φγει η Μσχα απ την αγορ της ΕΕ και αντστροφα. σον αφορ το θμα: Κοινς θσεις Ρωσας και Δσης για την Ουκρανα, δεν χει ρθει ακμα το πλρωμα του χρνου.