. :

: topontiki.gr

6 2014

www.fourtounis.grΤι ψφισαν οι ψηφοφροι των εθνικν εκλογν του Ιουνου του 2012 στις ευρωεκλογς; Ποια κμματα αποδεχθηκαν μπετν; Ποια χασαν σοβαρς δυνμεις και προς ποια κατεθυνση; Τι ψφισε ο κσμος αν ηλικες;

Αυτ και λλα, της διας λογικς, αποτελον τα κρισιμτερα απ τα ερωτματα των ευρωεκλογν της 25ης Μαου, αφο, εκτς του τι ακτινογραφον την ψφο μας, μπορον να μας διαφωτσουν και ως προς τις πολιτικς τσεις που διαμορφνονται στην ελληνικ κοινωνα.

να εργαλεο που μπορε – σο μπορε – να μας διαφωτσει, εναι το exit poll που διεξχθη την ημρα των εκλογν ξω απ τα εκλογικ τμματα, αλλ και μια συνντευξη του εκλογολγου Ηλα Νικολακπουλου, η οποα δημοσιεθηκε σε δο μρη στην «Αυγ» την Κυριακ 1 και την Τρτη 3 Ιουνου.

 

 

 

 

Η αιμορραγα της Ν.Δ.

www.fourtounis.grΣμφωνα με το exit poll, η Ν.Δ., με συσπερωση μλις 63% στους ψηφοφρους της του Ιουνου του 2012, εχε δο σημαντικς διαρρος:

  • Προς τον ΣΥΡΙΖΑ χασε το 8,8% της δναμς της, δηλαδ ποσοστ 2,61% του εκλογικο σματος.
  • Προς τη Χρυσ Αυγ χασε το 7,8%, δηλαδ 2,31% του εκλογικο σματος.

Απ τις υπλοιπες διαρρος της οι σημαντικτερες ταν προς τα λλα Κμματα (τσι πως προσδιορζονται στον πνακα που παραθτουμε) κατ 4,4% (1,3% του εκλογικο σματος) και προς το Ποτμι κατ 3,4% (1%). Η ανλυση αυτ των διαρρον της Ν.Δ. μας δεχνει τι αυτς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδ αποτελον σαφ αλλαγ πολιτικς ατζντας των εν λγω ψηφοφρων, εναι δσκολα ανακτσιμες σε περπτωση εθνικν εκλογν. Εναι πντως γνωστο αν θα διευρυνθον.

σο για την αιμορραγα προς τη Χρυσ Αυγ, θα πρπει και αυτ να θεωρηθε ως δσκολα ανακτσιμη, αφο οι επιστροφς απ τη Χ.Α. προς τη Ν.Δ. κυμνθηκαν μλις στο 5,6% της δναμς της (ποσοστ 0,4% του εκλογικο σματος).

Αυτ που δσκολα μπορε να προσδιοριστε αν εναι ανακτσιμο εναι το ποσοστ που φυγε προς τα Λοιπ Κμματα, αλλ και αν σε περπτωση πλωσης μπορε να συμπιεστον τα μικρτερα κμματα της Δεξις, πως ο ΛΑΟΣ και η νωση για την Πατρδα και τον Λα, αφο εδ θα πρπει να λβουμε υπ’ ψιν και το ενδεχμενο να προκψει συνεργασα μεταξ τους στε στις εθνικς εκλογς να εξασφαλσουν την εσοδ τους στη Βουλ, καθς το θροισμ τους (3,8%) στις ευρωεκλογς ταν προφανς ενθαρρυντικ...

 

Η ισορροπα του ΣΥΡΙΖΑ

www.fourtounis.grΟ ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχς, εμφανζει τη μεγαλτερη συσπερωση ψηφοφρων απ κθε λλο κμμα, με 76,5%. Η μεγαλτερη διαρρο του σημειθηκε προς το Ποτμι κατ 4,9% της εκλογικς του δναμης του Ιουνου 2012 (1,31% του εκλογικο σματος). Προς τη Ν.Δ. και τη Χ.Α. απλεσε το 2,5% και 2,4% αντστοιχα (0,67% του εκλογικο σματος), εν προς τα λλα Κμματα του φυγε το 4,4% (0,77%).

Γενικ, αυτ που μπορομε να παρατηρσουμε εναι τι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φανεται να απειλεται απ κποια λλη μορη αντπαλη δναμη. Αντιθτως, τα μορα κμματα φανεται να του δνουν σημαντικς εκλογικς δυνμεις:

  • Η ΔΗΜΑΡ το 20,6% της δναμς της (1,28% του εκλογικο σματος).
  • Η Ελι / ΠΑΣΟΚ το 25,3% της δναμς της (3,10%).
  • Το ΚΚΕ το 16,3% της δναμς του (0,7%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 30,7% κ.λπ.

Σε γενικς γραμμς, θα πρπει να προβληματσει τον ΣΥΡΙΖΑ η σχση του με το σνολο των ψηφοφρων της υπλοιπης Αριστερς και να απαντσει στο ερτημα αν εναι σε θση να τα απομυζσει ακμη περισστερο προκειμνου να αυξσει την εκλογικ του επδοση σε εθνικ εππεδο, αφο απ τη μια κερδζει σε εππεδα κτω της μονδας απ αυτ και ταυτχρονα τους επιστρφει ψφους σε σο ελαφρς μικρτερο εππεδο.

μως και προς τα δεξι του υπρχει ενδιαφρον, δεδομνου τι η καθζηση των ΑΝΕΛΛ προσφερε μεγαλτερη πρσοδο ψηφοφρων στον ΣΥΡΙΖΑ (15,8% της δναμς τους 1,2% του εκλογικο σματος), απ’ ,τι στη Ν.Δ. (6,7% της δναμς τους 0,50% του εκλογικο σματος).

Μια δετερη πρκληση εναι η σχση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερ, καθς εκε επικρατε, προς το παρν, ντονη ρευσττητα, την οποα θα περιγρψουμε αμσως παρακτω.

 

Κεντροαριστερς... χυλς

Οι μετακινσεις εντς των ορων της Κεντροαριστερς χουν, ομολογουμνως, τερστιο ενδιαφρον.

1 Το ΠΑΣΟΚ, εκτς απ το 25,3% της δναμς του (3,10%) που χνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανζει και μια σοβαρ μετακνηση προς το Ποτμι (10% της δναμς του 1,23% του εκλογικο σματος).

2 Η ΔΗΜΑΡ, εκτς απ το 20,6% της δναμς της (1,28%) που χασε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφνισε ακμη μεγαλτερη διαρρο προς το Ποτμι: 25,2% (1,57%).

Το ερτημα τι θα γνει τελικ με την περιβητη «ανασνθεση» της Κεντροαριστερς δεν θα απαντηθε, ενδεχομνως, πριν απ το φθινπωρο, οπτε χει προσδιοριστε απ τον Ευγγελο Βενιζλο το συνδριο της Ελις Δημοκρατικς Παρταξης, το οποο ωστσο δεν εναι 100% ββαιο τι τελικ θα διεξαχθε.

Αν σε αυτν την εκκρεμτητα προσθσουμε και τη ρευσττητα που προκαλον η πολυσυλλεκτικτητα του Ποταμιο, το οποο εναι γνωστο πς θα μποροσε να συμπεριφερθε σε μια εθνικ εκλογικ αναμτρηση με πανσχυρα διλμματα μεταξ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλ και την κατσταση διλυσης που επικρατε στη ΔΗΜΑΡ, εναι προφανς τι, εκτς απ τη μορα του χρου αυτο στο σνολ του, προσεχς θα προκψουν να δεδομνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Μπετονρει η Χ.Α.

www.fourtounis.grΤερστιο ενδιαφρον χει επσης η εκλογικ συμπεριφορ της Χρυσς Αυγς, καθς εμφανζει τη δετερη μεγαλτερη συσπερωση μετ τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 75%, και απ εκε και πρα εμφανζεται κερδισμνη κατ 2,4% και 110.000 ψφους δημιουργντας προβλματα τσο στη Ν.Δ., καθς «ριζνει» δπλα της ρουφντας της διαρκς αμα, σο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφο απορροφ να σημαντικ ποσοστ διαμαρτυρας εμποδζοντς το να κατευθυνθε προς την αξιωματικ αντιπολτευση.

Ταυτχρονα, ο Ηλας Νικολακπουλος, στην «Αυγ» την Τρτη 3 Ιουνου (απ τη δικ του συνντευξη αντλσαμε και τα στοιχεα για τα δο γραφματα για τη Χ.Α. που δημοσιεουμε σμερα), στο ερτημα αν η κοινωνικ σνθεση της ψφου στη Χ.Α. χει λακτητα, απντησε ως εξς:

«χει λακτητα το σμα της Χ.Α. και διατηρε τα βασικ χαρακτηριστικ το να εναι σχετικ πιο νεανικ. Για πρτη φορ μως ακουμπει και τις μεσαες ηλικες, δεν χουμε μια κλιμακωτ μεωση ανλογα με την ηλικα. Τα ποσοστ της εναι πνω απ 10% ως και στις μσες ηλικες, μεταξ 35 και 44, και πνω απ τα 45 μεινονται λγο στο 8%-8,5%. Στις μεγλες ηλικες πφτουν στο 6%.

Η κρσιμη επομνως εξλιξη εναι τι η αξηση της Χ.Α. προκυψε απ την αξηση της επιρρος της και στις μεσαες ηλικες, χι δηλαδ μνο στα νεανικ τγματα εφδου. Εκενο που εντυπωσιζει επσης εναι το μορφωτικ εππεδο, το οποο δεν εναι οτε το χαμηλ οτε το υψηλ, αλλ το μεσαο.

Στους απφοιτους δευτεροβθμιας εκπαδευσης, φτνει το 12%, ναντι 6,5% για την τριτοβθμια και 8% για τους απφοιτους δημοτικο. Εναι ακριβς να λομπεν προλεταριτο που νομζει τι εναι μορφωμνο και θεωρε προφανς τι εναι αδικημνο και που εναι πολ πιο επιρρεπς σε ττοιου τπου ακραες ιδεολογες.

Τα ποσοστ στους ανργους εναι 12%, πως και στους αυτοαπασχολομενους, εν για πρτη φορ καταγρφεται και σημαντικ επιρρο στους αγρτες. Θα λεγα τι εναι οικονομικς κατεστραμμνα στρματα οι αυτοαπασχολομενοι που την ψηφζουν και προφανς οι νεργοι και οι αγρτες αισθνονται απβλητοι απ το κοινωνικ και πολιτικ σστημα».

Υποθτουμε τι δεν χρειζονται περισστερα στοιχεα για να καταδειχθε τι η Χρυσ Αυγ αποτελε μια εκλογικ και κοινωνικ παρμετρο που δεν μπορε να αγνοηθε απ κανναν εκ των πρωταγωνιστν της πολιτικς και ιδιατερα απ τα δο κμματα που στην επμενη εθνικ κλπη θα διεκδικσουν την εξουσα...