.

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2014

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120509/low/assets_LARGE_t_420_54061381.JPGΟ αντιπρεδρος της Βουλς και επικεφαλς της Επιτροπς Προγρμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλντας στην εφημερδα «Εποχ», ανδειξε λες τις αδυναμες που εμφνισε η Κουμουνδορου στην διπλ εκλογικ αναμτρηση του Μαου και κρουσε τον κδωνα του κινδνου αναφορικ με την… δσκολη δουλει που χει ο ΣΥΡΙΖΑ εφεξς, αν θλει ντως να κυβερνσει.

Ο Δραγασκης αναφρθηκε πολλς φορς στην ανγκη «να κνουμε πιο ισχυρς, διεισδυτικς και πυκνς τις σχσεις μας με την κοινωνα και ιδιατερα με τα εργατικ και τα λακ στρματα, αλλ και τη να, καινοτμα επιχειρηματικτητα», εν δεν μσησε τα λγια του ως προς την ελλιπ προετοιμασα του κμματος της αξιωματικς αντιπολτευσης για τις εκλογς. «Το τι θα εχαμε αυτοδιοικητικς εκλογς τον Μιο του 2014 το γνωρζαμε. Δεν ταν κποιος αιφνιδιασμς. Και μλιστα υπρξαν προτσεις να προχωρσουμε δη απ το 2013 σε περιφερειακ προγραμματικ συνδρια συνδιασκψεις. Αν το κναμε αυτ, θα μασταν πολ πιο τοιμοι για την εκλογικ μχη», επισμανε ο αντιπρεδρος της Βουλς για να προσθσει: «Διτι χι μνο θα εχαμε καλτερη προγραμματικ προετοιμασα, αλλ κυρως θα εχαμε χτσει ευρτερες κοινωνικς συμμαχες απ τα κτω. Και μως, οι εν λγω προτσεις θφτηκαν σιωπηλ, σως γιατ οι διφορες τσεις του κμματος εχαν η καθεμα τις δικς της ιδιατερες ιεραρχσεις και προτεραιτητες, εν τα κεντρικ ργανα δεν εχαν τη βοληση το κρος να επιβλουν τον ποιο σχεδιασμ. Αυτ δεχνει τι η διαδικασα ενιαιοποησης του ΣΥΡΙΖΑ εναι πιο απαιτητικ και πιο μακρ απ’ ,τι ενδεχομνως αρχικ υποθσαμε».

 

Διαβστε ολκληρη τη συνντευξη στην εφημερδα ΕΠΟΧΗ και στους Π. Κλαυδιανς και ο Αδ. Ζαχαριδη

 

Επιδχονται τσων πολλν ερμηνειν τα αποτελσματα των εκλογν, τσι στε λοι να εμφανζονται ευχαριστημνοι; Ποια εναι η δικ σας ερμηνεα; Αποτελον τομ στην πολιτικ μας ιστορα;

Πρκειται για μια ιστορικ νκη της Αριστερς με ισχυρ συμβολισμ και μεγλη σημασα, τσο για τις εσωτερικς εξελξεις σο και για την Ευρπη. Πρτον, διτι δημιουργε να νο ιστορικ ορσημο, αφο για πρτη φορ να κμμα της Αριστερς αναδεικνεται πρτη δναμη. Δετερον, γιατ το αποτλεσμα των εκλογν, των αυτοδιοικητικν και των ευρωεκλογν απ κοινο, δεχνει τι ο ΣΥΡΙΖΑ χει τη δυναττητα να εδραιωθε ως νας ισχυρς πλος της πολιτικς μας ζως, ικανς να πρωταγωνιστε σε Ελλδα και Ευρπη και να βζει τη σφραγδα του στις εξελξεις. Τρτον, διτι, με τα περισστερα κμματα να αντιμετωπζουν κρση ταυττητας να αντιμετωπζουν τον κνδυνο ρευστοποησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνεται δη σε  μια σταθερ του πολιτικο μας συστματος και βασικ στριγμα του λαο και της Δημοκρατας.    

Το γεγονς τι οι επιδσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μποροσαν να εναι ακμη μεγαλτερες και στις τρεις κλπες, δεν μεινει τη σημασα της επιτυχας του. Πιστοποιε μως τι οι εφεδρεες του ΣΥΡΙΖΑ μσα στην κοινωνα και οι δυναττητες περαιτρω ενσχυσς του εναι ευρτατες.      

 

Γιατ δεν προσεγγσαμε, λοιπν, αυτς τις εφεδρεες;

Οι εφεδρεες βρσκονται μσα στην κοινωνα, ρα για να τις προσεγγσουμε πρπει να πμε εμες στην κοινωνα και χι να περιμνουμε να ρθει η κοινωνα σε εμς. Πρπει να πμε στην κοινωνα χι ως ομιλητς, αλλ ως συνομιλητς, με στχο την οργνωση του λαο με κθε πρσφορη συλλογικ μορφ αντστασης και δημιουργας, για να περσουμε απ την κοινωνα των «Εγ» στην κοινωνα των «Εμες». Δεν αρκε η σωτηριολογικ ρητορικ για τη σωτηρα του θνους της τξης. Εδ χρειζεται μια αθρυβη δουλει μυρμηγκιο και να κμμα που να χει τη βοληση, την υπομον, το σχδιο και την ικαντητα να την οργανσει.  Οι δημοτικς και  περιφερειακς επιδσεις, μας δειξαν τι, παρ τα θετικ επιμρους αποτελσματα, οι δεσμο μας με την κοινωνα δεν χουν εκενο το βθος και εκενη την πυκντητα που χρειαζμαστε. Η αντιμετπιση αυτο του προβλματος πρπει, κατ την ποψ  μου, να καταστε ο επμενος μεσος στχος μας.

 

Μπως μως ο προεκλογικς στχος που βαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και το τελικ αποτλεσμα εντενει μια πιθαν απογοτευση του κσμου;

λα αυτ πρπει να συζητηθον και να αξιολογηθον. Δεν θα πρπει πντως να υποτιμομε και ναν συστηματικ ψυχολογικ πλεμο που κνουν οι αντπαλο μας, με στχο αφενς να φοβσουν τον κσμο και αφετρου να καλλιεργσουν την αδυναμα του πολτη να επηρεσει τις εξελξεις ετε ως εργαζμενος που απεργε ετε ως πολτης που διαδηλνει ετε ως ψηφοφρος που ψηφζει ΣΥΡΙΖΑ. μως η νευρικτητα που δη εκδηλνεται στο κυβερνητικ στρατπεδο και οι διεργασες που φανεται να δρομολογονται, δεχνουν ακριβς το αντθετο: η ενσχυση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργε δη ως παργοντας εξελξεων. Και οι εξελξεις θα γνουν ταχτερες, αν η εκλογικ νοδος του ΣΥΡΙΖΑ μετουσινεται ακμη περισστερο σε να κοινωνικο-πολιτικ κνημα δημιουργικς ανατροπς του χρεοκοπημνου συστματος και πολιτισμικς αναγννησης της ελληνικς κοινωνας.

 

Να καθκοντα για τον ΣΥΡΙΖΑ   

 

Με βση το παραδοσιακ «να κατσταση, να καθκοντα», ποια εναι τα πεδα που το κμμα πρπει να καλψει προκειμνου να καλψει τα κεν που χει;

Αναφρθηκα δη στην ανγκη να κνουμε πιο ισχυρς, διεισδυτικς και πυκνς τις σχσεις μας με την κοινωνα και ιδιατερα με τα εργατικ και τα λακ στρματα, αλλ και τη να, καινοτμα επιχειρηματικτητα. Αυτ μως μας φρνει στο «υποκεμενο» που θα τα κνει αυτ. Σε πρτο λοιπν εππεδο θα βαζα τον διο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ την ποψ μου ο νος ΣΥΡΙΖΑ εναι δη γεγονς. Εννο τι ο νος ΣΥΡΙΖΑ δεν εναι απλ να ακμη κμμα, αλλ εναι ο κριος φορας της Αριστερς, η κρια κφραση της Αριστερς του 21ου αινα και ταυτχρονα εναι  βασικς πλος της πολιτικς μας ζως. ρα πρπει να φρουμε την οργανωτικ του συγκρτηση, τη δημοκρατικ και συλλογικ του λειτουργα, την ιδεολογικ και προγραμματικ του ωρμανση, την πολιτικ μας κουλτορα, την ψυχολογα και τις σχσεις στο εσωτερικ του στα εππεδα των υψηλν  απαιτσεων και των μεγλων ευθυνν που απορρουν απ το ρλο που ο διος ο κσμος της Αριστερς, οι νοι και οι νες, και οι ευρτερες προοδευτικς πατριωτικς δυνμεις αναθτουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρπει λοιπν να επιβεβαισουμε το ιδρυτικ μας συμβλαιο, τι συνιδρσαμε λοι ιστιμα τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ενιαο φορα», τι θλουμε να λειτουργε με βση τη δημοκρατικ ισοτιμα των μελν και χι των τσεων των παραγντων. Και πρπει με τλμη να αναγνωρσουμε και να αντιμετωπσουμε συλλογικ και δημοκρατικ ,τι αμφισβητε δυσκολεει να γνουν πρξη οι ιδρυτικς μας αρχς, αξιοποιντας και τη συλλογικ περα που αποκτσαμε στο χρνο που μεσολβησε απ το ιδρυτικ μας συνδριο.               

 

Γιατ κποια απ αυτ δεν φανεται να τα συνειδητοποιε το κμμα και κυρως η ηγεσα του;

Δεν εμαι ββαιος αν αυτ εναι πρβλημα μνο ηγεσας τρπου συγκρτησης και λειτουργας του κμματος συνολικ. να απλ παρδειγμα: το τι θα εχαμε αυτοδιοικητικς εκλογς τον Μιο του 2014 το γνωρζαμε. Δεν ταν κποιος αιφνιδιασμς. Και μλιστα υπρξαν προτσεις να προχωρσουμε δη απ το 2013 σε περιφερειακ προγραμματικ συνδρια συνδιασκψεις. Αν το κναμε αυτ, θα μασταν πολ πιο τοιμοι για την εκλογικ μχη. Διτι χι μνο θα εχαμε καλτερη προγραμματικ προετοιμασα, αλλ κυρως θα εχαμε χτσει ευρτερες κοινωνικς συμμαχες απ τα κτω. Και μως, οι εν λγω προτσεις θφτηκαν σιωπηλ, σως γιατ οι διφορες τσεις του κμματος εχαν η καθεμα τις δικς της ιδιατερες ιεραρχσεις και προτεραιτητες, εν τα κεντρικ ργανα δεν εχαν τη βοληση το κρος να επιβλουν τον ποιο σχεδιασμ. Αυτ δεχνει τι η διαδικασα ενιαιοποησης του ΣΥΡΙΖΑ εναι πιο απαιτητικ και πιο μακρ απ’ ,τι ενδεχομνως αρχικ υποθσαμε.    

 

Σε συνεντεξεις σου στην «Εποχ» πριν το ιδρυτικ συνδριο εχες υποστηρξει την ανγκη για ναν ενιαο και συνεκτικ ΣΥΡΙΖΑ χωρς «κμματα» κλειστς οργανωτικς δομς στο εσωτερικ του. Θεωρες αναγκαο και εφικτ  το στχο αυτν και σμερα;

Νομζω τι την απντηση την χει δσει η δια η ζω. Η ανγκη για ναν ΣΥΡΙΖΑ επ της ουσας ενιαο και συνεκτικ αποτελε πλον κοιν συνεδηση. Το μνο που θα θελα να προσθσω, εναι τι η ανγκη αυτ, στη δικ μου αντληψη, προκπτει απ τις απαιτσεις του μλλοντος και χι απ τα πρτυπα του παρελθντος. Χωρς τις αναγκαες θεωρητικς αναλσεις, περιορζομαι στη διαπστωση τι λγω αλλαγν στη ταξικ δομ, τον τρπο ζως, την κουλτορα και λλους παργοντες, την να μορφ της Αριστερς, την Αριστερ του 21ου αινα μπορομε να  την φαντασθομε  χι ως να τυπικ, κλειστ, ιεραρχικ, μονολιθικ κμμα, αλλ ως ναν αστερισμ ως να δκτυο τυπικν και τυπων οργανσεων, κινημτων  και συλλογικοττων με υψηλος βαθμος αυτονομας η καθεμα και διαφορετικος βαθμος συνφειας μεταξ τους και με τον ΣΥΡΙΖΑ. λος αυτς ο «χρος», για να γνει πολιτικ δναμη, χει ανγκη απ ενιαα κατεθυνση, προοπτικ και πολιτικ σχδιο.   

Ο ρλος του ΣΥΡΙΖΑ εναι λοιπν ακριβς αυτς: να προτενει ενιαα κατεθυνση, να δνει κοιν προοπτικ, να εμπνει να νο κοινωνικο-πολιτικ θος και με το πολιτικ του σχδιο να αποτελε τον συνεκτικ κρκο αυτο του πολμορφου αστερισμο. Αυτν τον κατευθυντριο ηθικο-πολιτικ και συνεκτικ ρλο μνο νας ενιαος και συνεκτικς ΣΥΡΙΖΑ μπορε να τον διαδραματσει. Μνο νας ΣΥΡΙΖΑ που εσωτερικ λειτουργε ως «κοιντητα» και χι ως «κοινοπραξα», μπορε να εμπνεσει το νο κοινωνικ και πολιτικ φρνημα που θα αποτελσει το ευρτερο ενοποιητικ πλασιο αυτο του αστερισμο. Και μνον τσι μπορομε να κατακτσουμε αυτοδυναμα, χι μνο κοινοβουλευτικ αλλ και κοινωνικ.              

 

Αυτοδυναμα και συμμαχες

 

Ουσιαστικ θτεις ορισμνα ζητματα που αφορον τη δυναττητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφσει δυναμικ αυτοδυναμας, δεδομνου τι δεν φανονται να υπρχουν και πιθανο σμμαχοι.

Δεν υπρχει δλημμα « αυτοδυναμα συμμαχες». Τα χρειαζμαστε και τα δο.  Χρειαζμαστε αυτοδναμη κοινοβουλευτικ πλειοψηφα για να αποφγουμε παγιδεσεις σε κυβερνσεις συνεργασας, οι οποες ενδεχομνως δεν θα μας επιτρπουν να εφαρμσουμε το πργραμμ μας. Αλλ, χοντας κοινοβουλευτικ αυτοδυναμα, θα πρπει να εμαστε ανοικτο και να επιδικουμε ευρτερες κοινωνικς και πολιτικς συμμαχες για το σνολο του προγρμματς μας για επιμρους ρξεις με κατεστημνα συμφροντα και πρακτικς.     

 

Την επομνη των εκλογν ο Αλξης Τσπρας θεσε ζητματα που αφορον τον διοικητ της Κεντρικς Τρπεζας και τον Ευρωπαο Επτροπο. Υπρχει η βοληση να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικασα συνεννησης για ττοια θματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπε το 1/3 του εκλογικο σματος. Αυτ εναι μια δναμη που μας δωσε ο λας και εμες θα την χρησιμοποισουμε προς φελς του. Πραν αυτο, υπρχουν ορισμνες αποφσεις που θα δεσμεουν τη χρα σε μακρ χρονικ ορζοντα. Για παρδειγμα ο διοικητς της Τρπεζας της Ελλδας διορζεται για ξι χρνια. Δεν πρπει η αντιπολτευση να χει κποια γνμη; Θα λβει η κυβρνηση ττοιου εδους αποφσεις ερμην της αντιπολτευσης; Εμες θλουμε να χουμε και ποψη και λγο σε αυτο του εδους τις αποφσεις. Θλω να ρωτσω σους διαμαρτρονται: για ποιον λγο το Σνταγμα της χρας προβλπει ττοιες συνεννοσεις και πρνοιες για τους επικεφαλς των ανεξαρττων αρχν; Οι αντιδρσεις που προκλθηκαν εναι ανησυχητικς ακριβς γιατ δεχνουν μια αυταρχικ αντληψη για τη δημοκρατα.

 

Σας κατηγορον, μως, τι αρνεστε να συμμετσχετε στην διαπραγματευτικ ομδα για το χρος.

Αν δεν με απατ η μνμη μου, ο κ. Βενιζλος εναι αντιπρεδρος της κυβρνησης, η οποα χι μνο δεν διεκδικε τποτε, αλλ ως πρσφατα καθβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και μας κατηγοροσε για ανευθυντητα, επειδ θταμε θμα κουρματος του χρους. Για ποια διαπραγμτευση λοιπν και ποια διαπραγματευτικ ομδα μιλον;   

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ

 

Πς σχολιζετε τον τρπο που κινθηκε εκλογικ το ΚΚΕ, αλλ και το αποτλεσμα της ΔΗΜΑΡ που φερε αναταρξεις στο εσωτερικ της;

Η ΔΗΜΑΡ δεν πλρωσε γενικ την «αμφισημα» της, πως λγεται. Πλρωσε την εχθρικ στση της προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συνειδητοποησε την απλ αλθεια τι δεν μπορε να υπρξει Αριστερ Κεντροαριστερ ενντια στον ΣΥΡΙΖΑ. μως, πρα απ την ττα, υπρχει και η συντριβ. Και πρα απ τη συντριβ υπρχει και ο ευτελισμς. Η εξυπηρτηση δηλαδ ιδιοτελν και μικροκομματικν σχεδων. Θεωρ θετικ που αρκετ στελχη της ΔΗΜΑΡ, αν και χι λα, φανεται να συνειδητοποιον τον κνδυνο αυτν.

Κτι ανλογο ισχει και με το ΚΚΕ. Αν το ΚΚΕ συνεχσει την πολεμικ του               -απολτικη παραπολιτικ σε μεγλο βαθμ- προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπσει προβλματα, ενδεχομνως ακμη και επιβωσης. Για να αποφγει τον κνδυνο αυτν το ΚΚΕ, πρπει, κατ την γνμη μου, να αλλξει γραμμ. Αντ να βζει στο διο τσουβλι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξι, πρπει να πολεμ την Δεξι και να χει κριτικ αλλ και εποικοδομητικ στση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτ κανε το ΚΚΕ του Χ. Φλωρκη το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και χι μνο δεν συμπιστηκε, αλλ εχε και σημαντικ αξηση στις εκλογς του ’81, παρ την πρωτοφαν και οξτατη πλωση.

 

Το ΚΚΕ πντως, δηλαδ η ηγεσα του, θεωρε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την να σοσιαλδημοκρατα και τσι δικαιολογε τη στση του.

Αυτ εναι να δομικ λθος της ανλυσης του ΚΚΕ. Επ εκοσι και πνω χρνια η ηγεσα του ΚΚΕ λεγε τι ο Συνασπισμς, και μετ ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αφομοιωθε απ το ΠΑΣΟΚ. Ποτ δεν κατανησε την αντοχ του Συνασπισμο και του ΣΥΡΙΖΑ, και ποτ δεν προβλεψε την κατρρευση του ΠΑΣΟΚ. Οτε και τρα ακογεται κποια αυτοκριτικ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτηκε τρωτος απ την κριτικ του ΚΚΕ. Διτι δημιουργθηκε πνω στη διπλ ρνηση τσο της σοσιαλδημοκρατας, που πρε τη μορφ ενς «σοσιαλφιλελευθερισμο» και αφομοιθηκε απ τη διαχεριση του νεοφιλελεθερου καπιταλισμο, σο και του δογματικο κομμουνισμο, που πρε τη μορφ των αυταρχικν καθεσττων του «υπαρκτο σοσιαλισμο» που χρεοκπησαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπν, δεν εναι η αναβωση, αλλ η υπρβαση της σοσιαλδημοκρατας, εναι η διπλ υπρβαση αυτν των δο ιστορικν ρευμτων που σημδεψαν τον 20ο αινα. Κι εν τποτε δεν χει κριθε οριστικ ακμη, ο ΣΥΡΙΖΑ χει λες τις δυναττητες να αποδειχτε η να σνθεση των θετικν εμπειριν του παρελθντος, η σγχρονη απντηση της Αριστερς στις προκλσεις της εποχς μας, η να Αριστερ του 21ου αινα.

Το ΚΚΕ μπορε να μας κνει ση κριτικ θλει, και την χουμε ανγκη αν εναι ουσιαστικ. Δεν μπορε μως να εναι απναντι απ τον ΣΥΡΙΖΑ. Διτι αν εναι απναντι απ τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εναι δπλα στον Σαμαρ, και ο αριστερς κσμος αυτ δεν το αντχει.