:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2014

reppasdimitrisΠαραπνω απ εμφανς εναι το μνυμα που στλνει με ρθρο του ο πρην υπουργς του ΠΑΣΟΚ Δημτρης Ρππας, εν μσω διαφωνιν στην Χαριλου Τρικοπη για το ιδρυτικ συνδριο που χει δη εξαγγελει για τον Οκτβριο ο Ευγγελος Βενιζλος και εν δεν χει γνει σαφς αν πρκειται για να συνδριο του ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατικς Παρταξης, με τα στελχη να διχζονται σχετικ.

Στην παρμβαση του αυτ, λγες ημρες μετ τις εκλογς, ο Δημτρης Ρππας σημεινει μεταξ λλων τι «δεν μπορε να συγκροτηθε Συνδριο για ποιας μορφς νο κομματικ φορα αν δεν προηγηθε Συνδριο του ΠΑΣΟΚ, που ως αυτνομο και αυτοκυραρχο θα αποφασσει για τον εαυτ του».

Συντσσεται τσι με την ομδα των στελεχν που ζητον ξεχωριστ παρουσα του ΠΑΣΟΚ πραν απ την προσπθεια ανασυγκρτησης της Κεντροαριστερς, τοι τους Φφη Γεννηματ, Φλιππο Σαχινδη, Κστα Σκανδαλδη, Νκο Ανδρουλκη, Μιχλη Καρχιμκη κ.ο.κ.

«Το εκλογικ αποτλεσμα επιβλλει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρσει αμσως σε να ιδρυτικ συνδριο παρταξης. Το συνδριο αυτ θα εναι ανοικτ και αντιπροσωπευτικ με τις εγγυσεις μιας κοιν αποδεκτς οργανωτικς επιτροπς.

Εξ’ ορισμο συμμετχουν σ’ αυτ λοι ανεξαιρτως εφσον το επιθυμον.

Το περιεχμεν του θα εστιαστε σε δο κυρως θματα:

α) την κομματικ κφραση του χρου (νομα, σμβολα) για τα οποα θα αποφασσει το συνδριο

β) την φυσιογνωμα και την πολιτικ στση, το πργραμμα και τις συμμαχες», αναφρει μεταξ λλων, ο πρην υπουργς του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερμενος στην ερμηνεα των αποτελεσμτων των πρσφατων εκλογν, ο κ.Ρππας δεν διστζει να εκφρσει την κπληξ του απ τη «θριαμβολογα» της ηγετικς ομδας. «Αν πρεπε να κοιτ κπου η ηγετικ ομδα, δεν εναι το κτω των δημοσκοπσεων, αλλ το πνω των εκλογικν αναμετρσεων του παρελθντος», λει, χαρακτηρζοντας «ιστορικ στρβλωση» το γεγονς τι εν για λα τα κμματα υπρχε σγκριση με τα εκλογικ αποτελσματα του 2012, δπλα στην «Ελι» εμφανιζταν λευκ κρτα…

σο για το «ευρ μτωπο προοδευτικν δυνμεων» που προωθεται, ζητ ευθαρσς την παρξη προγραμματικς συμφωνας μεταξ τους.

 

Ολκληρο το ρθρο – παρμβαση του Δημτρη Ρππα, χει ως εξς :

 

1. Ποιο ΠΑΣΟΚ για ποια Κεντροαριστερ

Σε παρμβασ μου πριν απ τις εκλογς στις 15 Μαου 2014 μεταξ των λλων χω γρψει: « Το ΠΑΣΟΚ, ας μην χει το γχος των δημοσκοπσεων, ας μην επιδδεται σε προσδιορισμ του ψους του πχη κατ το δοκον. Το αποτλεσμα των εκλογν, ασχτως ποσοστο, θα εναι κακ αν το ΠΑΣΟΚ συνεχσει να πορεεται πως τρα και θα εναι καλ αν βγλει τα συμπερσματ του και απ την επμενη κιλας ημρα αναλβει τις αναγκαες πρωτοβουλες με αλλαγ πολιτικς στσης».

Η ανασυγκρτηση της Κεντροαριστερς και κατ μεζονα λγο του ΠΑΣΟΚ μπορε να επιτχει μνο με ρους συμμετοχς της βσης και χι με ρους κορυφς συμφωνας αξιωματοχων μσω επικοινωνιακς επιβολς τους στη δημσια ζω. Αυτ προποθτει πνω απ’ λα αξιπιστη σχση της ηγεσας με τη βση που στηρζεται στην αλθεια και μνο. Η αλθεια εναι τι το ΠΑΣΟΚ απλεσε περπου 400 χιλιδες ψφους σε σχση με το 2012, υποχρησε κατ 35% ως προς την ποσοστιαα δναμη που εχε στις προηγομενες εκλογς και αναδεχθηκε για πρτη φορ, απ την δρυσ του, στην τταρτη θση και μλιστα με μονοψφιο εκλογικ ποσοστ. Η θριαμβολογα της ηγετικς ομδας θα μου ταν κατανοητ, μνο για την αντοχ του ΠΑΣΟΚ εφσον δλωνε ταυτοχρνως πως λαβε το μνυμα και σχεδιζει ριζικ αλλαγ πλεσης. Αντιθτως, με δηλσεις της μας παραπμπει στην ιστορα του Χτζα και στον τρπο που κανε την καλβα να φανεται ευρχωρη. Αν πρεπε να κοιτ κπου η ηγετικ ομδα, δεν εναι το κτω των δημοσκοπσεων αλλ το πνω των εκλογικν αναμετρσεων του παρελθντος. Εναι λυπηρ, στα ρια της ιστορικς στρβλωσης, αυτ που συνβη κατ την ανακονωση των εκλογικν αποτελεσμτων. Για λα τα κμματα υπρχε η συγκρσιμη στλη των εκλογικν αποτελεσμτων του 2012 με εξαρεση το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορ των αποτελεσμτων της Ελις του 2014 με κεν την κρτα για τα αποτελσματα του ΠΑΣΟΚ του 2012 φανερνει πως η ηγετικ ομδα ερμηνεει αντστροφα την ψφο προς την ΕΛΙΑ σε σχση με την πραγματικτητα. Η ψφος μου στο ΠΑΣΟΚ ταν ψφος για αλλαγ πορεας και χι ψφος γκρισης της πολιτικς και της στσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεω πως το διο ακριβς ισχει για να σημαντικ ποσοστ ψηφοφρων της ΕΛΙΑΣ. Πιστεω, επσης, πως αν στις πρσφατες εκλογς κατρχονταν το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ με τις λλες, εκτς του ΠΑΣΟΚ, δυνμεις της, θα εχαμε πλρη αποκλυψη των πραγματικν μεγεθν. Κι μως, το ΠΑΣΟΚ με αυτ την ιστορικ πορεα και καταγραφ, εμφανστηκε στις εκλογς ως ισοψς εταρος με θνησιγενες πολιτικς κινσεις.

 

2. Συνδριο ΠΑΣΟΚ για την επανδρυση της Παρταξης

Το εκλογικ αποτλεσμα επιβλλει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρσει αμσως σε να ιδρυτικ συνδριο παρταξης. Το συνδριο αυτ θα εναι ανοικτ και αντιπροσωπευτικ με τις εγγυσεις μιας κοιν αποδεκτς οργανωτικς επιτροπς.

Εξ’ ορισμο συμμετχουν σ’ αυτ λοι ανεξαιρτως εφσον το επιθυμον.

Το περιεχμεν του θα εστιαστε σε δο κυρως θματα:

α) την κομματικ κφραση του χρου (νομα, σμβολα) για τα οποα θα αποφασσει το συνδριο

β) την φυσιογνωμα και την πολιτικ στση, το πργραμμα και τις συμμαχες.

Δεν μπορε να συγκροτηθε Συνδριο για ποιας μορφς νο κομματικ φορα αν δεν προηγηθε Συνδριο του ΠΑΣΟΚ, που ως αυτνομο και αυτοκυραρχο θα αποφασσει για τον εαυτ του. Δε νοεται η παρκαμψη του ΠΑΣΟΚ, της ιστορας και της παρακαταθκης του στε να ιδιοποιηθον τον πολιτικ χρο σχματα και παργοντες που θεωρον τι η παρταξη τους ανκει. Διαφορετικ, η ρξη εναι αναπφευκτη και οριστικ. Η χρα χει ανγκη απ ναν φορα της σγχρονης σοσιαλιστικς Αριστερς και σ’ αυτ καταλτης μπορε να εναι μνο το ΠΑΣΟΚ, των Αρχν του και της βσης του.

 

3. Προοδευτικ Προγραμματικ Συμφωνα

Το ΠΑΣΟΚ υπρχει χι για τον εαυτ του και τα στελχη του αλλ για τη χρα και τους πολτες. Οφελει να συμβλει στην ανασυγκρτηση της Κεντροαριστερς, χι με τη διαμρφωση του τρτου πλου, αλλ του ενς εκ των δο ισχυρν πλων που λειτουργον σχηματικ ως Αριστερ και Δεξι, πως σε λες τις προηγμνες δημοκρατες. Το πολιτικ σστημα εναι διπολικ με επιμρους αποχρσεις ως και σημαντικς διαφορς στο εσωτερικ κθε πλου, δεν εναι τριπολικ. Πριν απ δκα μνες, στο συνδριο του ΙΣΤΑΜΕ στις 3/9/2013 εχα διατυπσει ευθως την πρτασ μου για τη να Κεντροαριστερ. Αυτ το εγχερημα δεν μπορε να αποκλεει εξ’ ορισμο το κμμα που στεγζει το μεγαλτερο ποσοστ αυτν που αυτοχαρακτηρζονται κεντροαριστερο. Μεταξ λλων, σε αυτ την παρμβασ μου γραφα: «Το ΠΑΣΟΚ πρπει να εναι ανοικτ στο ενδεχμενο της προοπτικς σμπραξης για το σχηματισμ κυβρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ αν οι συνθκες το επιβλλουν». Δεν ξεχν την ανιστρητη ρητορικ του ΣΥΡΙΖΑ περ Πινοστ και χοντας, οτε την αγαστ σμπνοια στο «κνημα αγανακτισμνων» ναζ και αναρχικν, δεξιν και αριστερν και ακμη δεν μου διαφεγει το τι με την παρασκηνιακ ενεργοποηση μηχανισμν και συμφερντων νας πρωθυπουργς οδηγθηκε σε παρατηση και μια χρα σε δο εκλογικς αναμετρσεις, εν μσω εμφυλιοπολεμικο κλματος, μνο και μνο για να επιβληθε το επιθυμητ κυβερνητικ status. Διατηρ τις απψεις μου για το προγραμματικ κεν του ΣΥΡΙΖΑ, του οποου η κυβερνητικ ετοιμτητα δεν πεθει. Αν μως η λακ εντολ δοθε προς αυτ την κατεθυνση, το ΠΑΣΟΚ οφελει να κνει τις επιλογς του. Τοτων δοθντων δεν βρσκω ορθ οτε τη μονοσμαντη προς το ΣΥΡΙΖΑ πολιτικ κριτικ της ηγεσας του ΠΑΣΟΚ, την δια ρα που ευνουχζει τον αντιπαραθετικ λγο της προς την Δεξι.

 

Η χρα χει ανγκη απ:

- ρξεις αλλ με δημοκρατα,

-ανατροπς αλλ με δημιουργα,

-αλλαγς αλλ με ασφλεια.

 

Αυτ η προοπτικ μπορε να στηριχθε σε να ευρ μτωπο προοδευτικν δυνμεων στη βση μιας προγραμματικς συμφωνας σε τσσερις βασικος τομες:

α. Περιφρορηση της πολιτικς και των δημοκρατικν θεσμν απναντι στην αμφισβτηση του Κοινοβουλευτισμο και τη διαπλοκ συμφερντων.

β. Διασφλιση του ευρωπακο κεκτημνου απναντι σε πρακτικς περιθωριοποησης της χρας και διολσθησης στη δραχμ.

γ. Στριξη των δημιουργν για μια παραγωγικ και ανταγωνιστικ Ελλδα απναντι στον κρατισμ και την κρατικοδαιτη διαφθορ.

δ. Σναψη νου κοινωνικο συμβολαου, με ανδειξη της ατομικς και συλλογικς ευθνης και υπερσπιση των δικαιωμτων απναντι στη μεσαιωνικ αντληψη για τα αγαθ της παιδεας, της υγεας, της εργασας και της ασφλισης.

Η πορεα του ΠΑΣΟΚ και η πορεα της Κεντροαριστερς εναι απλυτα συνυφασμνες: κερδζουν και οι δο χνουν και οι δο. Ποιοι θλουν το πρτο και ποιο το δετερο; Ζητεται απδειξη.