Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

16 2014

http://www.fourtounis.gr/Τελεινουμε με το τρτο και τελευταο μρος του ρθρου του Peter Spiegel των Financial Times στο οποο αναφρεται για το πς η κα Μρκελ ωσε το ευρ.

ταν η γκελα Μρκελ πρε στα χρια της το γγραφο που εχε μλις μοιρσει ο Μπαρκ Ομπμα στο τραπζι πρασε στην αντεπθεση. «Τι εναι αυτ;» ρτησε. «Δεν το χω ξαναδε».

Ο πρεδρος των ΗΠΑ χαρακτρισε το γγραφο λστα απ θματα προς συζτηση τα οποα μποροσαν να εξετσουν αυτς και οι επτ Ευρωπαοι ομλογο του στην αθουσα, ταν θα τελεωνε το απγευμα η σνοδος του G20 στο Λος Κμπος του Μεξικο.

Tα περισστερα επαναλμβαναν σα εχαν δη συμφωνηθε. Αλλ το τελευταο σημεο ταν κτι καινοργιο, ανφεραν αξιωματοχοι που εχαν διαβσει το κεμενο: μια πλρη αποδοχ ενς σχεδου που εχε κυκλοφορσει τυπα στη σνοδο απ τον νθρωπο που καθταν δπλα στην Α. Μρκελ, τον Μριο Μντι, τον Ιταλ πρωθυπουργ. Το σχδιο, το οποο προετομαζαν ο κ. Μντι και οι συνεργτες του μνες πριν απ τη σνοδο του Ιουνου, καλοσε την Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα να προστατψει τις χρες της ευρωζνης ταν θα δχονταν επθεση απ τις αγορς, μσω της αυτματης αγορς των ομολγων τους.

Μνο οι «ενρετες» χρες που υπκουαν στους δημοσιονομικος καννες της Ε.Ε. θα εχαν δικαωμα στη βοθεια. Αλλ το σχδιο Μντι θα διασφλιζε τι το κστος δανεισμο, που στην περπτωση της Ιταλας και της Ισπανας ανβαινε και πλι σε επικνδυνα εππεδα, θα μενε σε ελεγχμενα εππεδα.

«Θλαμε να κνουμε να εξελιχθε κτι που δεν θα ταν επικνδυνο για τον λεγχο της προσφορς χρματος στην Ευρπη, δεν θα προσβαλε τη γερμανικ αυστηρτητα, θα βοηθοσε στον μετριασμ των spreads των ομολγων, αλλ θα μποροσε να αποκτηθε μνο ως αντλλαγμα στην πειθαρχα», ανφερε ο κ. Μντι στους Financial Times.

Kαθς διβαζε το χαρτ που εχε μπροστ της, ο εκνευρισμς της Α. Μρκελ μεγλωνε. «ταν πραγματικ εξαγριωμνη» ανφερε πρσωπο που βρισκταν στην αθουσα. Αν και οι αντιρρσεις της ταν διαδικαστικς, ταν ξεκθαρο τι οι αντιπροσωπες της Ιταλας και των ΗΠΑ εχαν συνεργαστε για να την κνουν να αποδεχτε να σχδιο αγορς ομολγων απ την ΕΚΤ που θα λλαζε ριζικ τον τρπο με τον οποο η ευρωζνη καταπολεμοσε την κρση.

H Ουσιγκτον ταν υπρ της δημιουργας ενς τεχους προστασας με τη στριξη της ΕΚΤ απ την ναρξη σχεδν της κρσης, υποστηρζοντας τι η Fed εχε αποδειχθε αναντικατστατη στην αντιμετπιση του τραπεζικο πανικο στις ΗΠΑ. Ο Λευκς Οκος αντιμετπιζε τον κ. Μντι ως τον πιο ισχυρ του σμμαχο, ειδικ αφτου ο Νικολ Σαρκοζ, ο Γλλος πρεδρος, δεν επανεξελγη ναν μνα νωρτερα.

Ο Μ. Ομπμα πεσε την Α. Μρκελ να αποδεχθε τον συγκρατημνο Ιταλ. Σε μια μεταξ τους συνομιλα κατ τη διρκεια γεματος στην εξοχικ του κατοικα στο Καμπ Ντιβιντ, ο Μ. Ομπμα της επε: «Πρπει να συνεργαστες μαζ του».

Ωστσο, ταν ρθε αντιμτωπος με τις ντονες αντιρρσεις της θυμωμνης Μρκελ στο Λος Κμπος, στρφηκε στον συνεργτη του, τον επικεφαλς διεθνν οικονομικν του Λευκο Οκου, Μικλ Φρμαν, για να ρωτσει αν δεν το εχε μοιραστε με τις υπλοιπες αντιπροσωπεες, κνηση που πολλο εξλαβαν ως ναν ευγενικ τρπο για να λξει τη μονομαχα. ταν ο κ. Φρμαν αναγνρισε την παρλειψη, η συζτηση ληξε.

Εκενη την ρα, η διαμχη μοιαζε να εναι το τελευταο επεισδιο σε μια σειρ αποτυχημνες προσπθειες του Μπ. Ομπμα και των συνωμοτν του στην Ε.Ε. να πισουν τη Μρκελ να αποδεχθε να μεγαλτερο τεχος προστασας για τις πολιορκομενες χρες της ευρωζνης. Την προηγομενη χρονι, εχε ενσει δυνμεις με τον Σαρκοζ στη σνοδο του G20 στις Κννες. Αυτν τη φορ ταν με τον Μ. Μντι.

Εκ των υστρων, φανεται τι σηματοδοτθηκε η αρχ της τελευταας καμπς της κρσης. Τρεις μνες μετ την ντονη αντιπαρθεση, η Α. Μρκελ θα δινε τη συγκατθεσ της σε να εξσου φιλδοξο σχδιο αγορς ομολγων που εχε σχεδιαστε απ ναν λλο Ιταλ τεχνοκρτη, τον πρεδρο της ΕΚΤ, Μριο Ντργκι. Αυτ θα βαζε τλος στην υπαρξιακ κρση που αντιμετπιζε το ευρ για πνω απ τρα χρνια.

Το σχδιο αυτ -το οποο αποκαλφθηκε αφτου οι υπλληλοι της ΕΚΤ πρασαν να δσκολο καλοκαρι για να το προετοιμσουν, μετ τη δλωση του Ντργκι τι θα κνει «whatever it takes» για να διασφαλσει την επιβωση του ευρ- αντιμετωπιζταν για καιρ ως το τελειωτικ χτπημα στην κρση της ευρωζνης. Αλλ το πργραμμα του Ντργκι δεν θα ηρεμοσε τις αγορς χωρς τη συγκατθεση της Μρκελ, η οποα δθηκε παρ τις δημσιες αντιρρσεις της πανσχυρης Bundesbank. Αυτ ταν η σιωπηρ πολιτικ νκη, που αποδεχτηκε ο ακρογωνιαος λθος της επιτυχας της ΕΚΤ.

 

Mια χρονι νων ιδεν

σοι μλησαν εκενη την εποχ με την Α. Μρκελ επαν τι οι δισταγμο της για το σχδιο του Μ. Μντι προρχονταν απ την ποψ της για το πς πρπει να λειτουργε η ευρωζνη. Δεν ταν δουλει των πολιτικν να θτουν τα επιτκια των ομολγων. Απ την λλη πλευρ, η απφαση ενς ττοιου σχεδου απ την ΕΚΤ ταν μια ακατλληλη απφαση για μια ανεξρτητη κεντρικ τρπεζα. Αλλ πολλο αξιωματοχοι, ειδικ αυτο που εργζονταν στην ομδα της σε λλες ευρωπακς πρωτεουσες, υποστριξαν τι η αποδοχ του προγρμματος του Ντργκι απ την δια ρθε μετ απ στροφ στον τρπο σκψης του Βερολνου. Αν το αρχικ ραμα της Γερμανας για την ευρωζνη -χωρς προγρμματα δισωσης, κοιν χρος και σε ορισμνους κκλους χωρς Ελλδα- γινταν ανεφρμοστο, το Βερολνο πρεπε να διασφαλσει τι η κοιν ανληψη των βαρν θα συνοδεεται και απ μεγαλτερη συγκντρωση των εξουσιν.

Τον Δεκμβριο η Α. Μρκελ εχε κερδσει τη συμφωνα για να δημοσιονομικ σμφωνο που απαιτοσε απ τις χρες της ευρωζνης να εγγρψουν αυστηρος δημοσιονομικος καννες στα συντγματ τους. Και δο εβδομδες μετ την πτση στο Λος Κμπος πτυχε μια συμφωνα που θα σηματοδοτοσε τη μεγαλτερη στροφ σον αφορ την εθνικ κυριαρχα απ ττε που δημιουργθηκε το ευρ: ως αντλλαγμα στο να επιτραπε στα κοιν ταμεα της ευρωζνης να σσουν τις χρεοκοπημνες τρπεζες της Ευρπης, η εποπτεα και η εκκαθριση των θεσμν αυτν θα πγαινε απ τα θνη κρτη στον λεγχο της Ε.Ε. Και στις δο πρωτοβουλες βρκε ναν ενεργητικ σμμαχο στον Μ. Ντργκι.

Γερμανο αξιωματοχοι επιμνουν τι η Α. Μρκελ δεν στριξε τις πολιτικς αυτς για να ανοξει τον δρμο στην ανληψη δρσης απ την ΕΚΤ. Παρομοως, ο Μ. Ντργκι δεν υποσχθηκε ποτ ρητ στους πολιτικος της Ε.Ε. τι θα λμβανε μτρα αν αυτο σφιγγαν το ζωνρι. «χετε ακοσει ποτ δο Ιησουτες να μιλνε μεταξ τους;» ανφερε πρσωπο που λαβε μρος σε συναντσεις που ο Ντργκι πεζε για κυβερνητικ δρση. «Πρπει να ακος χι αυτ που λνε, αλλ αυτ που δεν λνε».

Ορισμνοι αξιωματοχοι της ΕΚΤ που εργστηκαν με τον Ντργκι υποστηρζουν τι η εξασφλιση της στριξης της Μρκελ για το πργραμμα επαναγορς ομολγων, γνωστ ως «απευθεας νομισματικς συναλλαγς» OMT, ταν το αποτλεσμα μιας προσεκτικ σχεδιασμνης προσπθειας αντιμετπισης της καγκελαρου.

«Η πραγματικ διαφορ ταν η σχση του με τη Μρκελ», ανφερε πρην αξιωματοχος της ΕΚΤ που εργστηκε στεν με τον Ντργκι. «ξερε τι αν μια μρα πρεπε να αποφασιστε κτι δσκολο, πρεπε να χει την εμπιστοσνη της».

Αντατοι αξιωματοχοι που βρσκονται κοντ στους δο ηγτες αναγνρισαν τι ο Μ. Ντργκι ταν πολ πιο πρθυμος να συζητσει μαζ της και με λλους πολιτικος ηγτες απ τον προκτοχο του, Ζαν Κλοντ Τρισ, ο οποος ταν πιο πιθαν να κρατσει τους προβληματισμος του μνο για τους συναδλφους του στην τρπεζα.

Χωρς να υπονομεσει την ανεξαρτησα της ΕΚΤ, ο Ντργκι εργστηκε τυπα με τη Μρκελ, ελγχοντας προσεκτικ τι θα μποροσε να γνει αποδεκτ, εν ο Τρισ προτιμοσε πιο τυπικς συναντσεις πως οι σνοδοι της Ε.Ε., ανφεραν αξιωματοχοι.

μως λλοι επιμνουν τι η επθεση γοητεας απ τον Μ. Ντργκι εναι μια εξαιρετικ απλοκ εξγηση για τη συμφωνα της Μρκελ. Ακμα και οι επικριτς του Ντργκι εντς της γερμανικς κυβρνησης αποκλεουν κθε συζτηση για συμφωνα μεταξ των δο ηγετν. «Δεν ταν μια συμφωνα» τνισε Γερμανς αξιωματοχος. «Δεν πραμε τποτα ως αντλλαγμα».

Αντθετα, σμφωνα με διφορους αξιωματοχους η προθυμα της Μρκελ να στηρξει το ΟΜΤ αποτελοσε μιααντανκλαση για το πσο εχε διογκωθε η κρση εκενο το καλοκαρι. Ακμα περισστερο αποτελοσε την τελευταα κνηση σε μια συνεργασα μεταξ πολιτικν και κεντρικν τραπεζιτν που ταν απαρατητη σε κθε κρσιμη καμπ της κρσης.

 

Ομδα καταπολμησης κρσεων

http://www.fourtounis.gr/Απ ττε που ξεκνησε η κρση, οι πυροσβεστικς δυνμεις της ΕΚΤ περιορζονταν πολιτικ απ τη Γερμανα. Την ιδα του Μντι για αγορς ομολγων προβληματικν οικονομιν απ την ΕΚΤ θεωροσαν επ μακρν λση στην κρση οι ρυθμιστς απ την Ουσιγκτον ως το Παρσι.

Αν η ΕΚΤ παιρνε ττοια δσμευση, ιδιατερα αν ταν για απεριριστα ποσ, καννας trader ομολγων δεν θα τολμοσε να αμφισβητσει τις απθμενες «τσπες» της. Οι πανικβλητες πωλσεις θα τελεωναν μσα σε μια νχτα, λεγαν οι υποστηρικτς.

Υπρχαν μως πολλο στο Βερολνο που θεωροσαν ανρμοστη για την ΕΚΤ μια ττοια κνηση. Οι αγορς ομολγων της ευρωζνης ταν, στην ουσα, σαν να δανεζουν σε αυτς τις κυβερνσεις χρματα που τπωνε η κεντρικ τρπεζα, πρακτικ γνωστ ως νομισματικ χρηματοδτηση. Κι αυτ χι μνο θα ανβαλλε την ημρα που θα αποφσιζαν οι υπουργο να ασχοληθον με τον ισοσκελισμ των προπολογισμν τους, αλλ και θα πυροδοτοσε πληθωρισμ.

Ο κ. Τρισ εχε τραβξει δο φορς το ευρ απ το χελος του γκρεμο - ταν συμφνησε να αγορσει ελληνικ ομλογα στο ξεκνημα της κρσης τον Μιο του 2010 και ταν επκτεινε το πργραμμα αγορν ομολγων στην Ιταλα και στην Ισπανα το ταραγμνο καλοκαρι του 2011.

Αλλ τα σχδι του πντα χαρακτηρζονταν περιορισμνα. «ταν νας τρπος για να κερδσουν χρνο οι κυβερνσεις», σχολασε ο Λορντζο Μπνι Σμγκι, στλεχος του εκτελεστικο συμβουλου της ΕΚΤ υπ τον κ. Τρισ. «Δεν ταν κτι που θα σωζε το ευρ».

 

Η εμφνιση του Ντργκι

http://www.fourtounis.gr/ταν ανλαβε ο Ντργκι την ηγεσα της ΕΚΤ τον Νομβριο του 2011, η κεντρικ τρπεζα μοιαζε με ξνο φυλκιο σε εχθρικ δαφος. Η γερμανικ κοιν γνμη, που ποτ δεν ενθουσιστηκε με τις διασσεις, ταν εξαρχς εχθρικ με τις αγορς ομολγων του κ. Τρισ.

Οι προσπθεις του, επισμως γνωστς ως το πργραμμα αγορν χρεογρφων SMP, εχαν προσβληθε στο γερμανικ συνταγματικ δικαστριο, αλλ επζησαν. Οδγησαν μως επσης στην παρατηση του ξελ Βμπερ, επικεφαλς της Bundesbank. Η απφαση του κ. Τρισ τον Αγουστο του 2011 να επεκτενει το SMP στην Ισπανα και την Ιταλα οδγησε στην απλεια ενς δετερου Γερμανο ο οποος, μχρι ττε, κρατοσε για τον εαυτ του τις αντιρρσεις του: του Γιοργκεν Σταρκ.

Μοναδικς Γερμανς στο εκτελεστικ συμβολιο της ΕΚΤ, ο κ. Σταρκ, δεν νιωθε νετα με την προσγγιση του κ. Τρισ, αλλ απφευγε τις δημσιες αντιρρσεις. «μεινα πιστς σως για υπερβολικ μεγλο διστημα στην ΕΚΤ», επε ο κ. Σταρκ. Την επομενη ημρα απ την γκριση της αγορς ομολγων Ιταλας και Ισπανας απ την ΕΚΤ, ο κ. Σταρκ παραιτθηκε.

Δεν υπρχε αμφιβολα στο Βερολνο ποιος θα ταν ο επμενος: Ο Γιοργκ σμουσεν, ο οικονομολγος με το ξυρισμνο κεφλι, που υπρξε ο νθρωπος κλειδ του υπουργεου Οικονομικν απ ττε που ξσπασε η κρση.

Μοναδικ σχεδν περπτωση μεταξ των Γερμανν αξιωματοχων, ο κ. σμουσεν εχε διατηρσει εγκρδιες σχσεις σε λη την ευρωζνη, παρ τις διαμαρτυρες για γερμανικ υπεροψα απ τον καταπονημνο Ντο, που θα πρεπε να εγκρνει τον διορισμ του.

Οι κοντινο του νθρωποι, δηλνουν τι ο Γ. σμουσεν τρεμε τη δουλει του, αφο ξερε τι εν τλει θα αντιμετωπσει την δια επιλογ με τους Σταρκ και Βμπερ: να συμφωνσει σε να πργραμμα που θεωρετο ραδιενεργ στην πατρδα του να παραιτηθε.

«Ετε θα κνεις το σωστ για την Ευρπη και θα σε σταυρσουν στη Γερμανα ετε θα γνεις ο ρωας της [συντηρητικς εφημερδας] Frankfurter Allgemeine Zeitung και θα καταστρψεις την Ευρπη», επε σε μπιστ του.

ταν ανακοινθηκε η γερμανικ επιλογ του, οι Γλλοι αξιωματοχοι συνειδητοποησαν τι χρειζονταν ναν υποψφιο που θα μποροσε να δουλψει στεν με ναν νθρωπο ο οποος πστευαν τι θα δσει στον Ντργκι τη γερμανικ κλυψη που χρειαζταν για να γνει πιο επιθετικς. Κατληξαν στον Μπενου Κερ, ναν οικονομολγο της γενις και της πολιτικς κλσης του σμουσεν που γνριζε καλ τους Γερμανος.

πως ο Ντργκι, που πρασε το μεγαλτερο τμμα της κυβερνητικς καριρας του ως υπουργο Οικονομικν στην Ιταλα, πριν αναλβει την κεντρικ τρπεζα της Ιταλας, ο σμουσεν και ο Κερ δεν ταν παραδοσιακο κεντρικο τραπεζτες. Και οι δο εχαν αναρριχηθε μσα απ τα αντστοιχα υπουργεα Οικονομικν, που συνθισαν τη σκληρτητα και τα σκαμπανεβσματα της πολιτικς. Οι τνοι στη Φρανκφορτη ρχισαν να αλλζουν.

«Οι κεντρικο τραπεζτες εναι πολ ευασθητοι. Αν υπρχει μισ πρταση σε μια εφημερδα με επικριτικ περιεχμενο, νιθουν εντελς προσβεβλημνοι», σχολασε αξιωματοχος που γνωρζει καλ και τους τρεις νδρες. «ταν προρχεσαι απ το υπουργεο Οικονομικν, το ζεις αυτ κθε μρα... Και οι τρεις ταν συνηθισμνοι σε πολ μεγαλτερη κοινωνικ πεση και σε πιο 'βρμικο' περιβλλον».

Οι δο ορθολογιστς θα γνονταν η καρδι της νας ομδας καταπολμησης της κρσης του Μ. Ντργκι, χτζοντας γφυρες στο Παρσι και στο Βερολνο, τσι πως δεν τα εχαν καταφρει οι προκτοχο τους.

 

Να ομδα στην ΕΚΤ

Ντργκι, σμουσεν και Κερ καναν σκληρ λμπινγκ για την αποδοχ του νου σχεδου ναντι της κρσης

Εν μσω του χους των δο εκλογν στην Ελλδα που σχεδν οδγησαν στο Grexit και νους φβους για τις ισπανικς τρπεζες ο πανικς επστρεψε στις αγορς ομολγων τον Μιο. Η Bankia, που δημιουργθηκε απ τη συγχνευση ισπανικν αποταμιευτικν τραπεζν που γοντισαν απ το σκσιμο της φοσκας των ακιντων στη χρα, φτασε στα ρια και αυτ, γεγονς που απατησε μερικ κρατικοποηση. Η ανησυχα απλθηκε για την κατσταση λων των ευρωπακν τραπεζν.

Ο Ντργκι ξερε τι η ΕΚΤ πρεπε να κνει περισστερα. Στις αρχς Ιουνου ξεκνησε να συζητ με μια μικρ μπιστη ομδα, περιλαμβανομνων των σμουσεν και Κερ την ανγκη για να νο πργραμμα κατ της κρσης, λνε αξιωματοχοι.

Πληροφορες για το σχδιο Μντι φτασαν στους αξιωματοχους της ΕΚΤ πριν το παρουσισει στο Λος Κμπος, αλλ αυτο το κριναν ανεφρμοστο. Καθς ξεκνησαν να συζητον το δικ τους σχδιο, οι κεντρικο τραπεζτες στη Φραγκφορτη ξεραν τι οποιοδποτε πργραμμα αγορς ομολγων θα προκαλοσε πολιτικ προβλματα στον σμουσεν. Μοιρστηκε την οικονομικ κοσμοθεωρα των Σταρκ και Βμπερ, αλλ πστευε τι μια ακραα κρση απαιτοσε κτακτα μτρα.

«Οι νθρωποι παραβιζουν αρχς κθε μρα. Πρπει να αντιστκεσαι στο 99% των περιπτσεων και να πεις: αυτ δεν εναι μια κτακτη κατσταση», επε ο σμουσεν. «χεις καιρ ειρνης και μετ χεις καιρ πολμου. Στην ειρνη εμαι στη γραμμ της Bundesbank, αλλ η κατσταση ταν πολ δσκολη».

Μαζεονταν αποδεξεις τι η περοδος του πολμου εχε ρθει. Εταιρεες κατστρωναν κτακτα σχδια για ενδεχμενη διλυση του ευρ. Οι τρπεζες της ευρωζνης κρατοσαν μρα προς μρα μετρητ σε απομακρυσμνες θυγατρικς, ακριβ στρατηγικ, η οποα μως θα τις προσττευε αν διαλυταν η ευρωζνη. Το κστος δανεισμο της Ιταλας και της Ισπανας εκτοξευταν.

Στην ΕΚΤ οι συζητσεις για το πς θα σταματσει ο πανικς εχαν ενταθε. Αλλ ακμα και αυτο που ταν κοντ στον Ντργκι ξαφνιστηκαν ταν, στα τλη Ιουλου, δλωσε πως η ΕΚΤ θα κνει ,τι χρειαστε για να αποτρψει το ευρ.

Η δλωση λειτοργησε μεσα κατευναστικ για τις αγορς. Τρα οι αξιωματοχοι της ΕΚΤ πρεπε να αναπτξουν μια στρατηγικ στε να την καλψουν, στρατηγικ που θα περνοσε το τεστ εκε που ταν δυσκολτερο: στη Γερμανα.

Στη Φρανκφορτη οι σμμαχοι του Ντργκι δολεψαν σκληρ για να εξαλεψουν αντιδρσεις στο σχδιο, με μικροαλλαγς στε να κερδσουν τους συντηρητικος του συμβουλου της ΕΚΤ, περιλαμβανομνων του σμουσεν και των επικεφαλς κεντρικν τραπεζιτν της Ολλανδας και της Φινλανδας. Μλις πτυχαν, ο πρεδρος της Bundesbank Γ. Βιντμαν εχε απομονωθε με την ρνησ του.

Ως ττε η Μρκελ εχε πλον πειστε για την ασθησ της τι το να αφσει το ευρ να διαλυθε μποροσε να εναι πολ επικνδυνο. Το να αποσπσει την γκρισ της το πλνο απαιτοσε κτι το οποο επιδωκε απ την αρχ: το αντλλαγμα για βοθεια απαιτοσε οι προβληματικς χρες να συμφωνσουν σε οικονομικς μεταρρυθμσεις. Αυτ η «προπθεση» πρεπε να εναι λεπτομερς και νομικ δεσμευτικ.

ταν ο Ντργκι παρουσασε το τελικ σχδιο τον Σεπτμβριο οι πολιτικο νεμοι εχαν αλλξει στο Βερολνο. χοντας εξασφαλσει την τραπεζικ της νωση, η Μρκελ δωσε στον Ντργκι δημσια τις ευλογες της. Μιλντας μα μρα μετ την ανακονωση του Ντργκι τνισε την προπθεση της οικονομικς μεταρρθμισης. «Οι δεσμεσεις εναι να πολ σημαντικ κομμτι», επε. «Ελεγχος και βοθεια πνε χρι-χρι».

 

Τα ομλογα

Τη μρα που μλησε, τα επιτκια στα 10ετ ιταλικ ομλογα πεσαν κτω απ το 5,1% για πρτη φορ σε πντε μνες. Της Ισπανας πεσαν κτω απ το 6% για πρτη φορ σε τσσερις μνες. Αυτ τα εππεδα δεν θα εμφανζονταν ξαν. Η κρση στην Ευρπη εχε τελεισει

Δο χρνια μετ εναι ξεκθαρο τι οι φρενρεις, αυτοσχδιες δρσεις την τελευταα χρονι της κρσης σωσαν το ευρ. Κι μως, η ευρωζνη απχει απ το να εναι πλρως υγις. Τα εππεδα χρους στον Ντο εναι υπερβολικ. Η ανεργα παραμνει κοντ σε ιστορικ υψηλ εππεδα, παρενργεια απ το πικρ φρμακο που επβαλαν αυτο που πολμησαν κατ της κρσης. Τα αντιευρωπακ κμματα μπορε να εναι οι κερδισμνοι απ τις ευρωπακς εκλογς που ρχονται.

Το δη 15 ετν ευρωπακ νμισμα, μως, πρασε το πιο σημαντικ τεστ: την πιο δσκολη στιγμ οι ηγτες καναν ,τι πρεπε για να το κρατσουν. Και κανες δεν εχε μεγαλτερη σημασα απ την γκελα Μρκελ, την αναθρεμμνη στην Ανατολικ Γερμανα καγκελριο της ενωμνης Γερμανας και, εξαιτας εν μρει και της κρσης, ισχυρτερης ηγτιδος της Ευρπης.

Επλεξα για την Ευρπη και το ευρ και γι' αυτ για την Ελλδα, επε κοντ στο τλος της κρσης. «Αν το ευρ πσει, ττε πφτει κι η Ευρπη».