'

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 14 2014

http://www.fourtounis.gr/Χθες ακοσαμε στα δελτα ειδσεων δηλσεις λων των πολιτικν που το 2011 ταν ενντιοι στο δημοψφισμα, και οι οποες αποδεκνυαν τι ο Γ. Παπανδρου ταν ο μνος που επμενε να τεθε η συμφωνα με τους εταρους μας στην κρση του ελληνικο λαο.

Σε αυτ την παρουσαση δεν εμφανστηκαν, δυστυχς, ενς πολιτικο. Πρκειται για τον Ευγγελο Βενιζλο και τις δηλσεις του - απντηση στο δημοσευμα των Financial Tilmes. Θλω να πιστεω τι η μη συμπερληψη του αντιπροδρου της κυβερνσεως (ττε και τρα, απλς με λλον πρωθυπουργ) στις δηλσεις των πολιτικν απ κποιους θα πρπει να ταν τυχαο γεγονς. σως να διλαθε της προσοχς τους. Να θεωρσω τι υπρχει κποια λλη σκοπιμτητα, μλλον θα ταν λθος…

Τι λεγε μως ττε ο Ευγγελος Βενιζλος. Ττε στις 31Οκτωβρου 2011, δο ημρες δηλαδ πριν τη συνντηση των Καννν, στην Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ.

«Φλες και φλοι, η χρα ζει να δρμα και απ το δρμα αυτ πρπει να λυτρωθε. Πιστεω πως η προσφυγ στη λακ ετυμηγορα, η προσφυγ στην μεση βοληση του ελληνικο λαο, εναι η λτρωση απ το δρμα που βινει η χρα και εμες μαζ με τη χρα….».

»Τρα ο διος ο πολτης μετ την στριξη που θα προσφρει η κοινοβουλευτικ πλειοψηφα στη κυβρνηση, θα κληθε να απαντσει με μια λογικ συνοχ και συνπεια, με αρχ, μση και τλος: Εμαστε υπρ της Ευρπης; Εμαστε υπρ της Ευρωζνης; Εμαστε υπρ του ευρ; Θεωρομε τι το ισοζγιο εναι θετικ; Θεωρομε τι πρπει να μενουμε σ’ αυτ την ομδα των ανεπτυγμνων κρατν και δεν πρπει να γυρσουμε πσω στην Ελλδα της δραχμς, στην Ελλδα του ’60 του ’50; Θεωρομε τι πρπει να εμαστε συνεπες και υπεθυνοι; Θεωρομε τι εναι καλ να χρωστς στις τρπεζες διεθνς 100 δισ. λιγτερα και χι 100 δισ. περισστερα; Εναι καλ το χρος σου να τενει προς το 120% και χι προς το 240%;»

Και η ομιλα του ολοκληρωνταν ως εξς: «… Πιστεω, λοιπν, φλες και φλοι, τι η πρωτοβουλα που πρε ο Πρωθυπουργς, αυτ που ανακονωσε και για την διαδικασα παροχς ψφου εμπιστοσνης προς την κυβρνηση και για την οργνωση της διαπραγμτευσης, για την ολοκλρωση του σχματος, του νου προγρμματος και του νου τρπου συμμετοχς των ιδιωτν και για το δημοψφισμα που θα ρθει να τα επικυρσει να τα ανατρψει λα αυτ -αλλ ο καθνας αναλαμβνει την ευθνη των επιλογν του- εναι μια διαδικασα δημοκρατικ και εθνικ εκτονωτικ και λυτρωτικ».

ταν λοιπν λυτρωτικ λση το δημοψφισμα, δημοκρατικ και εθνικ εκτονωτικ λση!!!

Αυτ δεν τα ισχυρστηκε μνο στην Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ, αλλ και στον ΑΝΤ1. ρα δεν ταν μνος του ο Παπανδρου υπρ του δημοψιφσματος, πως παρουσιλαστηκε, αλλ συμφωνοσε και υπερθεμτιζε και ο ττε αντιπρεδρς, ο Ευγγελος Βενιζλος.

Πτε λλαξε θση; ταν, πως λει το ρεπορτζ των FT, συναντθηκε με τον Μπαρζο, μυστικ χωρς να ενημερσει τον πρωθυπουργ του, και συμφνησε να «σκοτσει» το δημοψφισμα, πρωθυπουργς στη θση του Παπανδρου να γνει ο Παπαδμος, να μπει στην κυβρνηση και η Ν.Δ., να ψηφιστε η να δανειακ σμβαση και το νο μνημνιο και να γνουν εκλογς σε ξι μνες. Ο Μπαρζο στη συνντηση αυτ ενημρωσε τον Βενιζλο τι προηγουμνως εχε μιλσει και συμφωνσει με τον Σαμαρ σ' αυτν τον «πολιτικ οδικ χρτη».

Γιατ συμφνησε «σχεδν αμσως», πως λνε οι FT, ο Βενιζλος; Επειδ, σμφωνα πντα με το ρεπορτζ των FT, «το τλος του δημοψηφσματος θα ταν επσης το τλος του Παπανδρου». Και το τλος του Παπανδρου θα νοιγε το δρμο στον Βενιζλο για την αρχηγα του ΠΑΣΟΚ που ταν ο δετερος (ο πρτος και μνιμος εναι η πρωθυπουργα) διακας πθος του Βενιζλου. Τσο απλ και τσο κυνικ. Αλλ και τσο δικο και ταπεινωτικ για την Ελλδα: να ορζει τον πρωθυπουργ της ο Μπαρζο. Γιατ αυτ γινε κι ας λε ο Βενιζλος ,τι θλει, ισχυριζμενος τι ο Παπαδμος προκυψε απ τη συζτηση μεταξ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ και αφο προηγουμνως εχαν απορριφθε ο Κακλαμνης, ο Πετσλνικος, η Παπαδημητρου, ο Ρουμελιτης, ο Διαμαντορος. Ναι, τα ονματα αυτ πεσαν στον τραπζι, αλλ ποιoς γινε πρωθυπουργς; Αυτς που επε ο Μπαρζο.

Οι FT στο ρεπορτζ τους εναι κρως διαφωτιστικο: «Ο Μπαρζο ( αφο προηγουμνως εχε συμφωνσει με τον Σαμαρ) κλεσε το συμβολι του και στελχη της Κομισιν στη σουτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαρξει στρατηγικ. Αποφσισε τι δεν θα λεγε στον Ν. Σαρκοζ στην Α. Μρκελ για εκενη τη συνομιλα, αλλ σμφωνα με τομα που βρθηκαν σε εκενη τη σουτα, ξεκνησε τη συζτηση για πιθαν ονματα τεχνοκρατν που θα μποροσαν να προυν τα ηνα απ τον Παπανδρου σε μα κυβρνηση εθνικς εντητας. Το πρτο πρσωπο που επε ο Μπαρζο ταν ο Λουκς Παπαδμος. Σε μα εβδομδα, ο Λ. Παπαδμος ανλαβε καθκοντα».

Ας σταματσει λοιπν ο Βενιζλος να υποστηρζει τι αυτ γιναν μετ. Ο Μπαρζο ανφερε τον Παπαδμο πριν «σκοτωθε» το δημοψφισμα και πριν αρχσουν οι συζητσεις στην Ελλδα για το σχηματισμ κυβρνησης «εθνικς σωτηρας» και το πρσωπο του νου πρωθυπουργο. Ο αντιπρεδρος της κυβερνσεως, προφανς στην αγωνα του να βρει κτι να απαντσει, μπρδεψε τις ημερομηνες κι αυτς τον εκθτουν. ταν καλτερα να μενει στο: «αυτ θα τα πομε εν ευθτω χρνω» και να μην μπει σε λεπτομρειες. σο το κνει, θα χνει.

Υπρχουν και πολλ ακμη γεγοντα που δεν χουν δει το φως της δημοσιτητας. Οτε κποιοι να μνουν στο τυπικ: «Μα, τον Παπαδμο τον πρτεινε ο Καρατζαφρης». Το πς τον πρτεινε, πς το σκφτηκε και πς και γιατ μπκε στην κυβρνηση εναι μια λλη ιστορα, που κι αυτ, κποια στιγμ, θα αποκαλυφθε. πως επσης εναι λθος του να υποστηρζει τι οι συζητσεις για κυβρνηση "εθνικς εντητας" εχαν αρχσει απ τον Ιονιο, πριν αυτς γνει αντιπρεδρος της κυβερνσεως και υπουργς Οικονομικν. Τον Ιονιο τελεωσε η προσπθεια του Παπανδρου να υπρξει αυτ η κυβρνηση επειδ ο Σαμαρς αρνθηκε. Μλιστα στα Μσα Ενημρωσης διοχετεθηκε διαστρεβλωμνη η συζτηση που εχε με τον Παπανδρου με αποτλεσμα να ξεσπσει πολιτικς θρυβος που πληξε τον Παπανδρου. Τον Ιονιο λοιπν τελεωσε και επανλθε τον Νομβριο με λλους ρους, λλες αφορμς και λλες στοχεσεις και σκοπιμτητες. μως οτε αυτ εναι της ρας.

Αυτ για την αποκατσταση της αλθειας και για να γνωρζουμε λοι μας το παιχνιδκι που παχτηκε ττε.