Του Πσχου Μανδραβλη kathimerini.gr

5 2014

http://kozanimedia.gr/wp-content/uploads/2012/12/mandraveliss.jpgΣε λο τον δυτικ κσμο χει κατοχυρωθε το δικαωμα του λγου. Στην Ελλδα χει κατοχυρωθε η υποχρωση στον σκασμ. Το υπενθυμζουν οι ακροδεξιο σε ,τι αφορ τους εθνικ ευασθητους μθους: ο κ. Νκος Δμου εχε μια πρσφατη εμπειρα, που η υποχρωση στον σκασμ πγαζε απ το «δικαωμα» των παιδιν στην ανδυνη Ιστορα. Το ασκον οι ακροαριστερο που μπουκρουν σε εκδηλσεις και ζητον απ κποιους να μην ομιλον διτι «δεν δικαιονται». Απ τον μεσαο χρο, η υποχρωση στον σκασμ απευθνεται συγκυβερνητικς μνο στον κ. Γιργο Παπανδρου. Το απατησε ρητς η διαχρονικς αντπαλ του (ως βουλευτς της Ν.Δ.) Φωτειν Πιπιλ, το ζτησε η, ευνοημνη απ τον διο, υπουργς Εη Χριστοφιλοπολου. Η αλθεια εναι τι ο πρην πρωθυπουργς μιλει πολ στω μιλει περισστερο απ τον προκτοχ του Κστα Καραμανλ. Ομως, σα λει δεν κρνονται ως περιεχμενο· ζυγζονται σμφωνα με τις εικαζμενες προθσεις του. Σμφωνα με μα θεωρα, που διακινον πρωτστως τα καφενεα των οκτ, ο κ. Παπανδρου κτι θλει· ετε να γνει πρεδρος του ΠΑΣΟΚ, ετε να κνει νο κμμα, ετε –τλος πντων– κτι ιδιοτελς. Συνεπς «δεν δικαιοται δι να ομιλε» και, προπαντς, να αναρωτηθε «πς εναι δυνατν, με αυτ τα δεδομνα, η κυβερνητικ συνεργασα να λειτουργε επ’ ωφελεα της χρας και των Ελλνων; Οι ευθνες της κυβρνησης εναι προφανες. Και η απομκρυνση του κ. Μπαλτκου δεν αρκε».

Το λλο κομμτι της δλωσς του, τι δηλαδ «αυτ την εθνικ κρσιμη στιγμ... η κυβρνηση πρεπε να κνει τα πντα προκειμνου να ανατρψει αρνητικς πελατειακς, ακμη και παρακρατικς πρακτικς του παρελθντος. Αυτς δηλαδ που μας οδγησαν στην κρση και στην εξρτηση της χρας απ τους πιστωτς μας: Τις γκρζες πελατειακς εξαρτσεις που υπερβανουν θεσμικς λειτουργες, για να εξυπηρετσουν μικροπολιτικς και λλες σκοπιμτητες. Τις υπγειες διαδρομς, που ταυτζουν την εξουσα με τις πσης φσεως εξωθεσμικς παρακρατικς απολξεις».

τσι, αντ να ερωτηθε τι λλο πρπει να γνει για να «ανατραπον οι (καθ’ λα υπαρκτς) αρνητικς πελατειακς, ακμη και παρακρατικς πρακτικς του παρελθντος», του ζητεται «να βγλει τον σκασμ». Ετσι, αποφεγει τη βσανο να προτενει κτι ουσιαστικ και θεσμικ –και φυσικ επ’ ουδεν αναφερμαστε σε πρωρες εκλογς– για να κριθε επ της προτσες του. Αλλ, πλι, πτε ζητθηκαν προτσεις στη Βουλ στα κανλια για να ξεκινσουμε τρα;