*

του Σταρου Θεοδωρκη protagon.gr

5 2014

http://s.protagon.gr/resources/2014-04/theodo-thumb-large.jpgΦλε Γινη,

ργησα να σου απαντσω γιατ εμαι συνεχς εκτς. Τρα ταξιδεω με τρνο για την Λρισα και ελπζω να μην με προδσει η μπαταρα και να στελω επιτλους μια απντηση στα σα μου γραψες.

Εσαι πολ μακρι φλε, αλλ διαβζεις σωστ τις σκψεις μου. Αν δεν διακοπε η αργσυρτη πολιτικ εξλιξη, τποτα δεν θα συμβε. λοι νοιθουν ικανοποιημνοι απ τον εαυτ τους. Γι' αυτ κανα αυτ την «κουζουλδα» -που λνε και στο χωρι μου.

Πμε, μως, στο μεγλο σου ερτημα. Το πρβλημα της χρας εναι ο παρασιτισμς· μικρς, μεσαος και μεγλος. Ναι, συμφωνομε -το χουμε συζητσει και λλες φορς στο παρελθν. Συμφροντα, λων των μεγεθν, χουν κολλσει πνω στους αρμος της ελληνικς κοινωνας και δεν την αφνουν να κινηθε. χουν γνει πια πτρα που εναι δσκολο να σπσει χωρς να υπρξουν «τραυματισμο».

Τα παρσιτα ββαια δεν ζουν μνα τους. Χρειζονται να σμα να τα τρφει. Αυτ το σμα στην Ελλδα ταν (και εναι, φοβμαι) το κομματικ κρτος, που ικανοποιε μικρ και μεγλα συμφροντα σε βρος των πολλν αλλ και της ανπτυξης. Ο υπλληλος που τακτοποιε με το αζημωτο μια παρανομα, η επαγγελματικ ομδα που διαιωνζει τα προνμι της, ο μεγαλοεπιχειρηματας που εξασφαλζει δουλεις απ «πολιτικος φλους». Ο κορμς εναι πντα κοινς. Το κομματικ κρτος. Πς θα περιορσουμε λοιπν τον παρασιτισμ σμερα και πς θα τον εξαλεψουμε αριο; Οι ηθικς διαβεβαισεις που δνουν οι «παλιο» δεν μας αρκον. Ο νας λεγε τι θα κοιτξει τους φοροφυγδες στα μτια και θα τους πει να πληρνουν τους φρους τους. Και ο λλος λει τι θα απομακρνει με μια κνηση λους αυτος που εξυπηρετον «τα μεγλα συμφροντα». Η «ηθικ» ενς πολιτικο -ακμη κι αν τη θεωρσουμε δεδομνη- δεν εναι ικαν να σκορπσει τα παρσιτα. Για να μην θυμηθομε τι κποιοι απ τους «ηθικος», κατληξαν να εναι οι περισστερο ανθικοι και εκε που κατακερανωναν τη διαπλοκ φτιαχναν τα δικ τους διαπλεκμενα συστματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ -μου γρφεις- εναι αποφασισμνος να κατατροπσει τον μακρο-παρασιτισμ και, με την ειλικρνεια που σε διακρνει, συμπληρνεις τι δεν χει δεξει δεγματα γραφς για το τι θα κνει με τον μικρο-παρασιτισμ.

χι μνο δεν χει δεξει δεγματα, αλλ τα δο τελευταα χρνια πολλ στελχη του κνουν ,τι μπορον για να μας πεσουν τι η λση εναι η επιστροφ στο κρτος-πατερολη. Κλενουν το μτι στις συντεχνες και τα μικρ καρτλ και αν κποιος σντροφς τους πει δυο -τρεις θαρραλες κουβντες, τον παρνουν στο κυνγι. Μπανουν στα χαρακματα ακμα και για να πολεμσουν τους σκιτσογρφους, αλλ δεν τολμον να πουν οτε μα αλλαγ που θα κνουν στο παλι κακοφορμισμνο σστημα. Πς, λοιπν, θα κατατροπσουμε τον παρασιτισμ ταν υποσχμαστε διατρηση και διερυνση του κορμο που τρφει τα παρσιτα; Ξρουμε λοι ποιους χρηματοδοτοσαν οι κρατικς τρπεζες μετ τον Εμφλιο μχρι και την κρση (αλλ και μχρι σμερα, σε κποιες περιπτσεις). Ξρουμε τι η κομματικ ταυττητα και η προσωπικ σχση με τον ηγτη ταν για δεκαετες το διαβατριο της «επιχειρηματικς» επιτυχας.

Πς θα αλλξουν λοιπν αυτ αν δεν αλλξει η πηγ; Πς θα αντιμετωπσεις το σμπλεγμα μεταξ κρατικν επιχειρσεων και ολιγαρχν προμηθευτν τους, ταν ζητς ακμα μεγαλτερο κρτος; Αντιμετπιση του παρασιτισμο δεν σημανει επιλγω μεταξ οικονομικν παραγντων -περιορζω τους «συστημικος» και πριμοδοτ τους «αντισυστημικος».

Τρα, με ρωτς αν εγ θα βλω στο στχαστρ μου τον μακρο-παρασιτισμ. « θα κνω πως δεν υπρχει, επικεντρωμνος στον μικρο-παρασιτισμ». 

Φλε, το Ποτμι γεννθηκε τλη Φλεβρη. Γεννθηκε ξω απ το παλι σστημα εξουσας και προσπαθε να δομσει μια να πρταση, για μια να χρα.  Χωρς κρτος αλωμνο απ τα κμματα. Με αξιολγηση και αξιοκρατα. Χωρς πολιτικος, εξαρτημνους απ τους οικονομικ ισχυρος. Με αυστηρος καννες διαφνειας, που θα τους εξασφαλζουν θεσμο και χι ευχολγια. Με μνιμους υφυπουργος, ει δυνατν, οικουμενικ επιλεγμνους που θα εξασφαλσουν τη συνχεια του κρτους. Με γργορη απονομ δικαιοσνης στε οι «διαφορς» να μην παραπμπονται στις καλνδες. Με εκλογς κθε τσσερα χρνια για να πψει η ρο μαρου πολιτικο χρματος. Με μεωση, δηλαδ, σο εναι δυνατν, των πεδων της διαπλεκμενης συναλλαγς, ισχυρν του χρματος και πολιτικς. Με κμματα ιδεν και χι κομματικς επιχειρσεις συμφερντων (που ξαφνικ εναι αντθετα στη μεωση της κρατικς επιχοργησης, γιατ τρα φτνει η σειρ τους).

Αρκον λα αυτ; Προφανς χι. Αλλ εναι προτσεις που απειλον τις ρζες του παρασιτισμο (και του μεγλου και του μικρο). μως για να υπρξει να οικονομα, ανπτυξη και καθαρ ξοδος απ την κρση, θα πρπει να συναινσει η πλειοψηφα του ελληνικο λαο. Τα λλα κμματα, για να μην δυσαρεστσουν τα στελχη τους που κυβερνον περιμνουν να κυβερνσουν, λνε «μπορομε μνοι μας». Εγ λω, κανες δεν μπορε μνος του. Οτε το «δεξι 25%» μπορε να αλλξει τη χρα, οτε το «αριστερ 25%». Ο βορκος θα τους καταπιε. Η χρα θα αλλξει μνο αν κινητοποιηθε το 51% της κοινωνας. να πανσχυρο μπλοκ πολιτικς εξουσας, που θα πεσει και τους συμμχους μας τι χουν να κνουν με λη την ελληνικ κοινωνα. Αυτ εναι η πολιτικ μας πρταση. Και μετ Γινη, ας ρθει ο μικρο-παρασιτισμς ο μακρο- παρασιτισμς να βλει εμπδια.

Ελπζω να συναντηθομε σντομα.

(φτασα στον Δομοκ)

Σταρος

* Επειδ σχολιζουν αρκετο για το «Γινη». Χρησιμοποησα τη γραφ που υιοθετε ο Βαρουφκης για το νομ του.