, .

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

4 2014

Παπανδρου: Δεν χω προσωπικς φιλοδοξες, θλω να βοηθσω την Ελλδα  Το μνο που θλω εναι να βοηθσω. Δεν χω καμα προσωπικ φιλοδοξα. Θλω να δω την Ελλδα να πετυχανει, απντησε ο πρην πρωθυπουργς, Γιργος Παπανδρου, στις επμονες ερωτσεις των δημοσιογρφων, στο περιθριο συνεδρου στις Βρυξλλες, σχετικ με τη στση του στον απηχο της υπθεσης Μπαλτκου.

Ο κ.Παπανδρου κλθηκε να σχολισει την εσωτερικ κατσταση στην Ελλδα και συγκεκριμνα αν η χρα αντχει μια ακμη πολιτικ κρση και αν χει χρνο για λλον να εκλογικ κκλο. «Εκλογικο κκλοι θα συνεχσουν να υπρχουν και ο λακισμς δεν μπορε να κερδζει πντα, αν υπερασπιζμαστε με θρρος αυτ που πιστεουμε» δλωσε.

Απαντντας σε ερτηση Ελλνων δημοσιογρφων για το κατ πσο το ΠΑΣΟΚ πρπει να ρει την εμπιστοσνη του απ την κυβρνηση, σε συνχεια της δλωσς του τι η παρατηση του Παναγιτη Μπαλτκου απ τη θση του γενικο γραμματα της κυβρνησης δεν εναι αρκετ, ο κ. Παπανδρου απφυγε να απαντσει και αρκστηκε να δηλσει τα εξς:

«Το μνο που θλω εναι να βοηθσω. Δεν χω καμα προσωπικ φιλοδοξα. Θλω να δω την Ελλδα να πετυχανει». Ερωτηθες, αν αυτ που επε στην Ελλδα ισχουν, ο κ. Παπανδρου απντησε καταφατικ.

Εν τω μεταξ, με αφορμ σχλια και κριτικ που χει δεχτε τα τελευταα εικοσιτετρωρα ο πρην πρωθυπουργς, σε σχση και με την ανακονωση που εξδωσε προ δο ημερν το Γραφεο του για την υπθεση Μπαλτκου, το γραφεο του κ. Παπανδρου εξδωσε και σμερα να ανακονωση, στην οποα τονζει πως σα χουν ακουστε και χουν γραφτε σχετικ με το πρσωπ του «ουδεμα σχση χουν με την αλθεια και την πραγματικτητα» και πως «,τι εχε να πει, το επε με την ανακονωση του γραφεου του, της 2ας Απριλου 2014».

Η ανακονωση του γραφεου του κ. Παπανδρου χει ως εξς:

«λα σα χουν ακουστε και γραφτε τα τελευταα 24ωρα και αφορον τον Γιργο Παπανδρου, ουδεμα σχση χουν με την αλθεια και την πραγματικτητα. Την πορεα της χρας και τα συμφροντα της Ελληνικς κοινωνας βλπτουν σοι παζουν εξωθεσμικ παιχνδια. Ο Γιργος Παπανδρου, ,τι εχε να πει, το επε με την ανακονωση του γραφεου του, της 2ας Απριλου 2014».

 

Η Ελλδα δεν ταν το μοναδικ πρβλημα της ευρωζνης

Η ομιλα του πρην πρωθυπουργο στο συνδριο της γνωστς δεξαμενς σκψης CEPS με θμα «Μετρει η Ευρπη;» («Does Εurope Matter?»), επικεντρθηκε στο τι η Ευρπη, παρ τις κρσεις, χει αποτελσει να «μοντλο ειρνης» μχρι σμερα.

Ο Γ. Παπανδρου τνισε τι η Ευρπη πρπει να μετακινηθε σε να λλο μοντλο και να ασχοληθε με την παγκοσμιοποιημνη οικονομα, λγοντας πως η πειρος μπορε να αποτελσει να μοντλο παγκσμιας διακυβρνησης. πως επε, στχος εναι η Ευρπη να γνει πρτυπο εξανθρωπισμο της παγκοσμιοποησης, διαφορετικ θα καταλξει σε μα κατσταση που η παγκοσμιοποηση θα καταστσει απνθρωπη την Ευρπη.

 

«Συστημικ» το πρβλημα της ευρωζνης

Μιλντας για την κρση χρους της Ελλδας, αλλ και ολκληρης της ευρωζνης, ο Γ. Παπανδρου τνισε τι η Ελλδα πργματι ταν πρβλημα, αλλ δεν ταν το μοναδικ πρβλημα της ευρωζνης και αυτ το βλεπαν οι αγορς. πως επε, το πρβλημα της Ελλδας και των λλων χωρν του Ντου ταν συστημικ πρβλημα της διας της ευρωζνης, το οποο, μως, η Ευρπη δεν θελε να το αντιμετωπσει. «Η λλειψη συλλογικς απντησης στην κρση κθε λλο παρ δημιοργησε κλμα εμπιστοσνης στις αγορς», δλωσε χαρακτηριστικ.

Αναφερμενος ειδικτερα στην Ελλδα, ο Γ. Παπανδρου υπογρμμισε την πρωτοφαν προδο που χει επιτχει η χρα τα τσσερα τελευταα χρνια τσο σε δημοσιονομικ σο και σε διαρθρωτικ εππεδο. Τνισε τι παρ το μεγλο δημοσιονομικ λλειμμα, η Ελλδα κανε τη μεγαλτερη δημοσιονομικ προσαρμογ που χει πετχει ποτ κρτος σε τσο μικρ χρονικ διστημα, κατφερε να πετχει πρωτογενς πλενασμα, εν βρσκεται πρτη στον κατλογο του ΟΟΣΑ στις διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις. Δεν παρλειψε, ωστσο , να αναφερθε στα καρια χτυπματα που δχτηκε η Ελλδα, πως η απλεια του κατα κεφαλν ΑΕΠ κατ 30% και η εκτξευση της ανεργας.

Ο Γ. Παπανδρου αναφρθηκε στον φβο εξδου απ την ευρωζνηπου αντιμετπισε η Ελλδα για διστημα περπου δο ετν, λγοντας τι το αποτλεσμα ταν οι εκρος κεφαλαων απ τις ελληνικς τρπεζες, η μεωση της κατανλωσης και του ιδιωτικο δανεισμο, καθς και η μεωση των επενδσεων εξαιτας του κλματος ανασφλειας.

«Καμα χρα δεν μπορε να επιβισει υπ αυτς τις συνθκες», ανφερε χαρακτηριστικ, σχολιζοντας τι η ΕΕ θα πρεπε εξαρχς να χει παρμβει προκειμνου να πεσει τις αγορς τι δεν υπρχε ενδεχμενο εξδου της Ελλδας απ το ευρ και να διασφαλσει μια ομαλτερη πορεα ανκαμψης της χρας.

Πρσθεσε τι η λιττητα που επιβλθηκε στη χρα δεν συνοδετηκε απ τις απαρατητες διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις. Η δημοσιονομικ προσαρμογ της Ελλδας ταν μεν απαρατητη, υπογρμμισε, αλλ η αξηση των φρων με παρλληλη διατρηση ενς δικου και αδιαφανος φορολογικο συστματος, δεν αποτελε ουσιαστικ αντιμετπιση του προβλματος. Ο διος τνισε τι η φορολογικ μεταρρθμιση θα πρεπε να προηγεται οποιασδποτε αξησης φρων.

 

Η κρση δεν χει επιλυθε

Ο Γ. Παπανδρου υπεραμνθηκε της ανγκης δημιουργας ευρωπακν ομολγων, τονζοντας τι αυτ επιθυμον και οι αγορς.

Ωστσο, υπογρμμισε τι ακμα και σε αυτ την περπτωση, η Ελλδα συνεχζει να χρειζεται αλλαγ, καθς οι διαρθρωτικς τις αδυναμες παραμνουν. Αλλαγς χρειζεται επσης, ανφερε ο διος, το σστημα λειτουργας της ευρωζνης, καθς η διαφορ στα επιτκια δανεισμο μεταξ χωρν με κοιν νμισμα αποτελε μια μη βισιμη κατσταση μακροπρθεσμα. Επσης, απαιτεται να σστημα μεταφορς πρων εντς της ΕΕ προς ενσχυση των φτωχτερων κρατν μελν της νωσης.

Συνεχζοντας, ο Γ. Παπανδρου επεσμανε τι η κρση δεν χει ακμα επιλυθε και υπογρμμισε τη σημασα της ολοκλρωσης της τραπεζικς νωσης, μσω της ενσχυσης του Ευρωπακο Μηχανισμο Σταθερτητας (ΕΜΣ) και ως να «ευρωπακ φργμα» απναντι σε μελλοντικς κρσεις.

Καταλγοντας, ο Γ. Παπανδρου υπογρμμισε την ανγκη η Ευρπη να προχωρσει σε διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις, σε συνδυασμ με επενδσεις υποδομν στους τομες της ενργειας, των μεταφορν, της τεχνολογας, αλλ και της εκπαδευσης.

Στο διμερο συνδριο του CEPS που πραγματοποιθηκε χθες και σμερα στις Βρυξλλες, συμμετεχαν επιφανες προσωπικτητες της ΕΕ, μεταξ των οποων ο πρην πρωθυπουργς της Ιταλας, Ενρκο Λτα, ο πρην πατος εκπρσωπος της ΕΕ Χαβι Σολνα, ο πρην επτροπος και πρεδρος του ΠΟΕ, Πασκλ Λαμ, ο Επτροπος απασχλησης Λσλο 'Αντορ, οι γνωστο οικονομολγοι Ντνιελ Γκρος και Πολ ντε Γκρου, ο επενδυτς Τζορτζ Σρος κ.α.