Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Παρασκευ 21 Μαρτου 2014

http://www.fourtounis.gr/Παρατηρντας τις δημοσκοπσεις που δημοσιεονται κατ καιρος θα παρατηρσουμε τι τα ποσοστ του νου δικομματισμο, ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, εναι πολ χαμηλ. Και τοτο συμβανει παρ την πλωση και τη σκλρυνση της αντιπαρθεσης και των διλημμτων που εμφανζονται. τσι παρατηρομε καννα απ τα δο μεγλα κμματα να μην  καταφρνει να αποκτσει δυναμικ κυριαρχας.

Βλπουμε τι εναι ελχιστες οι μετρσεις στις οποες καταγρφονται σε ποσοστ νω του 20% για κποια απ τα δο κμματα και το 25% και πνω απλ θεωρεται αυτ τη στιγμ ουτοπικ. Παρλο που υπρχει πολς πολιτικς χρνος μχρι τις ευρωεκλογς, εναι  κοιν εναι η εκτμηση στα κομματικ επιτελεα τι η τση που διαμορφνεται εναι μια τση κατακερματισμο του πολιτικο σκηνικο. Η ασθηση αυτ ενισχεται απ το ρεμα που διαμορφθηκε υπρ του Ποταμιο και το οποο δεχνει δψα για κτι νο και διαφορετικ, για ναν λλο κδικα πολιτικς λειτουργας και συμπεριφορς.

Επσης παρατηρομε τι το πρην ΠΑΣΟΚ και σμερα Ελι χει συμβιβαστε με την ιδα τι να 6 με 7% θα εναι καλ επδοση, παρλο που στις εκλογς του 2012 το κμμα του Βενιζλου κινονταν κοντ στο 13%.

Στη ΔΗΜΑΡ χουν ρξει τον πχη και στοχεουν, απ’ τι φανεται, στην εκλογ ενς ευρωβουλευτ, το οποο μπορε να συμβε ακμη και με 3%, με βση τα μχρι στιγμς δεδομνα.

Τα λλα κμματα πως η Δρση βλπουμε τι δεν καταφρνει να αγγξει το 1%, παρλο που χει καταθσει σαφες θσεις για τα οικονομικ θματα, οι Οικολγοι ζουν τη δισπαση της δισπασης και ο Στ. Θεοδωρκης φιγουρρει  με το καλημρα στην τρτης θση του πολιτικο συστματος.

Εναι σε λους σαφς τι μετ τις ευρωεκλογς θα ανοξουν σοβαρ θματα στο εσωτερικ των κομμτων, αλλ ακμα εναι νωρς και δεν μπορε κανες να προβλψει πολιτικ γεγοντα και τις εξελξεις που θα συμβον, πως κανες δεν εχε προβλψει την εμφνιση του Ποταμιο που ταρακονησε, πως δεχνουν τα μχρι τρα δεδομνα, το πολιτικ σκηνικ. Η τχη που θα χει αργτερα το εγχερημα του Σταρου Θεοδωρκη εναι φυσικ αββαιη., Αν μως σημεισει μια καλ επδοση στις ευρωεκλογς, αυτ θα κινητοποισει και λλους χρους ομδες να δοκιμσουν τις δυνμεις τους παζοντας με την ανγκη των πολιτν να στραφον σε κτι που δεν ρχεται απ το χθες. Προπθεση, πως αποδεικνεται, εναι η αναγνωρισιμτητα και η εναλλακτικ επικοινωνα και αυτ εναι κτι που δη συζητεται απ ενδιαφερμενους να δοκιμαστον στη δημσια σφαρα.

Στη Να Δημοκρατα υπρχει μεγλη ευφορα για τον επικοινωνιακ αντκτυπο της διανομς του κοινωνικο μερσματος απ το πρωτογενς πλενασμα, πως επσης της ανοιχτς στριξης των εταρων/πιστωτν στην κυβρνηση Σαμαρ. Η ικανοποηση μεγαλνει χρη στις δυσκολες του ΣΥΡΙΖΑ να βρει το βηματισμ του στο νο πολιτικ περιβλλον που διαμορφνεται και δεν αφνει χρο για σοβαρος προβληματισμος σε σχση με το βαθμ αποδοχς της κυβρνησης απ τους πολτες. Αρκε να βγανουν τα νομερα και αυτ δεν εναι πντα κτι αντικειμενικ, μπορε να εναι αρκοντως υποκειμενικ, δηλαδ να συναρτται απ τις επιδσεις των λλων.