Αυτς εναι οι θσεις που χει το "Ποτμι"

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Τρτη 11 Μαρτου 2014

http://www.fourtounis.gr/«Το Ποτμι» δεν θα πρει μρος στις δημοτικς εκλογς. Το ξεκαθρισε, ο Σταρος Θεοδωρκης κατ την σημεριν παρουσαση των θσεων του νου κμματος.  Για το «Ποτμι» οι αυτοδιοικητικς εκλογς δεν θεωρονται πεδο κομματικς  αντιπαρθεσης, αλλ σγκλησης δυνμεων για την προδο των τοπικν κοινωνιν.

Ο κ. Θεοδωρκης  πραν του τι το κμμα του δεν θα «κατεβσει» κανναν υποψφιο στις δημοτικς εκλογς,  δωσε στη δημοσιτητα τις θσεις και την ιδεολογικ κατεθυνση του νου κμματος του οποου ηγεται. Το «Ποτμι» ανακονωσε τις θσεις του με τη μορφ ερωταπαντσεων.

Αναλυτικ οι ερωτσεις και απαντσεις πως δημοσιεθηκαν στην επσημη ιστοσελδα του κμματος:

Τι εστε; Κρατιστς; Φιλελεθεροι; Τι κρτος θλετε;

Μικρ αλλ χι αδναμο. Το μγεθος του κρτους στην Ελλδα, δεν εναι συγκριτικ μεγαλτερο απ τις υπλοιπες χρες της ΕΕ. Εναι μως το πιο αναποτελεσματικ, το πιο σκληρωτικ και πιθανς το πιο διεφθαρμνο. Στην Ελλδα χουμε γνωρσει το κρτος - πατερολη που βολεει σους χουν τις κατλληλες διασυνδσεις και κνει τα στραβ μτια σε μια σειρ απ αδικματα. Τρα μαθανουμε και το κρτος τιμωρ. Αντιμετωπζει εχθρικ τους πολτες, θτει εμπδια αντ να προσφρει λσεις και αντιδρ σπασμωδικ. Και χρενει το κστος της ασυδοσας των προηγομενων ετν αδιακρτως σε λη την κοινωνα. Περσαμε δηλαδ απ το να κρο στο λλο.

Εσες μως τι θλετε απ τη δημσια διοκηση;

Θλουμε μα δημσια διοκηση επιτελικ, με ρτια καταρτισμνο και ικαν αμειβμενο προσωπικ. Θλουμε να κρατικ μηχανισμ με πλρη μηχανογρφηση που χι μνο θα συμβλει στη μεωση των δαπανν αλλ κυρως θα συντελσει στη διαφνεια και θα επιτρψει την αξιολγηση τσο των υπηρεσιν, σο και των δημοσων λειτουργν. Και δεν αλλζει απ αυτος που ακμα και σμερα εμποδζουν τη μηχανογρφηση, αυτος που προσπαθον να μπλοκρουν κποια μτρα ενσχυσης της διαφνειας, αυτος που συνεχζουν να τοποθετον σε καριες θσεις του δημοσου εμφανς ακατλληλους φλους και αποτυχημνους πολιτικος προσβλλοντας λους μας.

Γιατ δεν μπκατε σε κποιο απ τα υπρχοντα κμματα και αποφασσατε να κνετε το δικ σας κμμα;

Γιατ να τπος δεν μπορε να αλλξει απ αυτος που εξθρεψαν λα τα κακ του. Βλπετε τι ακμη και σμερα, παρλληλα με τα δθεν δρακντεια μτρα, οι κατλληλες διασυνδσεις εξασφαλζουν ακμα θσεις στο ευρτερο δημσιο. λλωστε οι περισστερες μεταρρυθμσεις γιναν με μισ καρδι και επιπολαιτητα, χι επειδ υπρχε πστη σ' αυτς, αλλ επειδ αποτελοσαν ρους του Μνημονου. Οι θεσμο χουν αλωθε απ τα κμματα και η διαφθορ εναι ακμα παροσα. Eνδεικτικ η Ελλδα βαθμολογεται με 40 στα 100 στον Δεκτη Διαφθορς (του οργανισμο TransparencyInternational). Και οι πολτες δεν χουν απ κπου να πιαστον. Η συντριπτικ πλειοψηφα του κσμου (μια ρευνα λει το 80%, μια λλη το 90%) χει αρνητικ γνμη για τα κμματα.

Θλετε λοιπν να γκρεμσετε το παλι πολιτικ σστημα.

Θλουμε να το αλλξουμε. Δεν εναι εκολο αλλ υπρχουν λσεις. Θα πρπει αμσως να περιορσουμε τις κομματικς επιχορηγσεις κατ 50%. Τα κμματα χρωστον δη στις τρπεζες 260 εκατομμρια. Γιατ ττοια σπατλη; Να περιορσουμε τις αποσπσεις δημσιων υπαλλλων στα κομματικ γραφεα. Να μεισουμε τους βουλευτς σε 200. Να μεισουμε τις διακοπς της Βουλς και τα μπνους για την συμμετοχ στα «θεριν τμματα». Να κνουμε ακμη πιο αυστηρ το πλασιο για τις προεκλογικς εκστρατεες για να περιοριστε η σχετικ δαπνη αλλ και η ρπανση και η γενικτερη χληση. Ανεβζεις παν; Μετ θα τα κατεβζεις. Και ββαια πρπει να σταματσουμε τη ρο μαρου πολιτικο χρματος.

Κυκλοφορε ακμη και σμερα μαρο πολιτικ χρμα;

Μα επαμε, τα δια κνουν με λιγτερα σως λεφτ. Η ημερομηνα των εκλογν εναι το μεγλο στοχημα λων σων τζογρουν στο πολιτικ παιχνδι. Κποιοι «τα δνουν λα» για να κρατηθε πως πως η κυβρνηση και κποιοι «πιζουν» για να πσει. Εδ δεν υπρχουν αρχς παρ μνο συμφροντα. Σκεφθετε πσες εφημερδες, κανλια, ραδιφωνα ξεπηδον για να στηρξουν για να ρξουν μια κυβρνηση. Η μνη λση λοιπν εναι να αποφασσουμε τι πρωρες εκλογς δεν υπρχουν. Εκλογς γνονται κθε 4 χρνια βσει νμου.

Εκλογς με απλ αναλογικ;

Ναι, θλουμε να αναλογικτερο, δικαιτερο αλλ και πιο πλουραλιστικ εκλογικ σστημα. Η χρα να χωριστε σε μικρς μονοεδρικς περιφρειες και οι πολτες να μπορον να ψηφζουν τον τοπικ υποψφιο (ανεξαρττως κμματος) που θεωρον τι τους αντιπροσωπεει και το κμμα τους. Μια ελληνικ παραλλαγ δηλαδ του γερμανικο συστματος με τις διπλς κλπες.

Και τι κυβρνηση θα κνατε;

Μια κυβρνηση εκοσι ανθρπων. Να καταργσουμε τις θσεις αναπληρωτν υπουργν στε να πψουν να μετακυλονται οι ευθνες. Τα υπουργεα να καλπτουν συγκεκριμνους τομες και χι τις φιλοδοξες των κομματικν αξιωματοχων (π.χ. τομας πανεπιστημιακς εκπαδευσης και ρευνας – τομας σχολεων και παιδικς μριμνας - τομας υγεας – τομας γεωργας & κτηνοτροφας – τομας μυνας και αντιμετπισης φυσικν καταστροφν - τομας εσδων – τομας κοινωνικς ασφλισης & μριμνας ηλικιωμνων - τομας εξωτερικο εμπορου & διεθνν οικονομικν σχσεων).

Ναι αλλ εκοσι νθρωποι αρκον για να κυβερνσουν να αχανς ως προς την οργνωση κρτος;

Αρκον αν το προυμε απφαση να εμπιστευθομε τα στελχη των υπουργεων αφο ββαια πρτα τα αξιολογσουμε. Σμερα οι διευθυντς εναι κομματικο υπλληλοι. Πολλς φορς τους μοιρζουν μεταξ τους αναλογικ τα κμματα που κυβερνον. «Τσους εσ - τσους εγ». Και επιτλους πρπει να βλουμε σε λους τους τομες επικεφαλς ανθρπους με κρος και γνση. Αυτ εναι η καινοτμος πρτασ μας ως προς την διακυβρνηση. Εκτς απ τους 20 πολιτικος υπουργος θα πρπει κποιοι τομες να χουν επικεφαλς ναν επαοντα υφυπουργ. Η πρταση για «μνιμο υφυπουργ Παιδεας» «μνιμο υφυπουργ φορολογας» χει υποβληθε ξαν, αλλ το κομματικ σστημα την πολεμει. Το κρτος μως πρπει να χει συνχεια και δεν μπορομε να φρνουμε τα πνω κτω σε κθε ανασχηματισμ. Πρπει τα κμματα να συνεννοηθον και να επιλξουν απ κοινο.

Δηλαδ δεν θα πρπει να κψουμε απ το Δημσιο;

Το ελληνικ Δημσιο δεν χει μεγαλτερο αριθμ υπαλλλων δεν χει μεγαλτερο αριθμ απ λλα δυτικ κρτη. Το πρβλημα εναι στην ανορθολογικ κατανομ τους (σε γραφεα κι χι «στον δρμο»), στην λλειψη κιντρων, στην απουσα μηχανογρφησης που εμποδζει το ργο τους και την παροχ καλν υπηρεσιν στους πολτες, κτλ. Επιπλον σε κποιους (στοχευμνους) τομες το Δημσιο χρειζεται στελχη. Ενδεικτικ το Εκλεκτικ Συνδριο για τον λεγχο της διαφθορς, φλακες στα σωφρονιστικ καταστματα, ειδικευμνο προσωπικ με γνσεις πληροφορικς για την καταπολμηση της φοροδιαφυγς και τον εντοπισμ «μαρου» χρματος, νοσηλευτς, κτλ.

Το δημσιο χει ανγκη απ καλτερα καταρτισμνους υπαλλλους. Θα πρπει να δημιουργηθον σαφ οργανογρμματα και «περιγρμματα θσεων» (jobdescriptions) σε κθε υπηρεσα και να αξιοποιηθον οι καταλληλτεροι υπλληλοι. χι οι «ημτεροι».

Μχρι σμερα χουμε επιτχει να χουμε κακ εξυπηρτηση, κεν σε καριες θσεις και υπερριθμους εργαζομνους. Κτι δεν γνεται σωστ. Ξεκαθρισμα λοιπν, αναδιοργνωση, αξιολγηση, αξιοκρατα και διαφνεια.

Κντρα σε λους;

Οι αλλαγς στη δημσια διοκηση και στο κοινωνικ κρτος, η διαφνεια, ο λεγχος, η αξιολγηση δεν αρσουν σε διεφθαρμνους πολιτικος, σε ιδιοτελες δημσιους υπαλλλους και σε προνομιοχες συντεχνες. λοι οι λλοι εναι σμφωνοι. Οι νθρωποι δηλαδ θλουν να αξιολογονται και να αξιοποιονται βσει των δεξιοττων τους και χι βσει της πρσβασς τους στο πελατειακ σστημα. Οι αργμισθοι, οι επορκοι, οι ανκανοι, σοι χουν πλαστ πιστοποιητικ εναι αυτο που ανησυχον και εναι αυτο που πρπει να απομακρυνθον.

Και αν φγουν οι αργμισθοι και οι ανκανοι αυτ σημανει τι θα χουμε να νο δημσιο χωρς γραφειοκρτες;

Δεν εναι εκολο να γνει απ την μια μρα στην λλη. Η ζημι που χουν οι πολιτικο στο δημσιο εναι τερστια. χουν επιβραβεσει το παρλογο. Για παρδειγμα απ το 1986 υπρχει νμος που προβλπει τη χρση ενς μοναδικο αριθμο αν πολτη και ενοποηση των επιμρους μητρων: Σμερα κθε πολτης χει ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμ διπλματος οδγησης και ειδικ εκλογικ αριθμ, εν πρσφατα προσετθη και ο κλειδριθμος του ΟΑΕΔ αυξνοντας τη γραφειοκρατα και εμποδζοντας τη διασταρωση στοιχεων. Χος το μεγαλεο σου. Δεν εναι δουλει των πολιτν να μεταφρουν χαρτι και πιστοποιητικ απ τη μα δημσια υπηρεσα στην λλη, οτε εναι παραγωγικ να περννε τις ρες τους μπροστ σε ουρς. Για τα περισστερα απ αυτ τα ζητματα η τεχνολογα προσφρει απλς και ασφαλες λσεις.

Υποψηφους θα χετε στις τοπικς εκλογς;

Οτε να. Δεν εναι στους ρλους των κομμτων να αποφασζουν ποιος θα εναι δμαρχος στα Χανι τα Γιννενα. Τα κμματα θα πρπει να αποφασσουν τι οι τοπικς κοινωνες πρπει να «αυτονομηθον». Το παραδοσιακ μοντλο του πανσχυρου κρτους χει φτσει στα ρι του και αλλζει παντο. Οι εξουσες του αναδιανμονται προς υπερεθνικος οργανισμος πως η Ευρωπακ νωση, και προς τις τοπικς κοινωνες. Εκε που μπορον να εφαρμοστον πιο εκολα μορφς μεσης δημοκρατας. Αυτ μως προποθτει σημαντικ μεταφορ αρμοδιοττων και πρων, οικονομικν και ανθρπινων, στις τοπικς κοινωνες. Ειδικ η επιβολ και εσπραξη των φρων περιουσας πρπει να περσουν στην αρμοδιτητα των δμων. Στο τοπικ εππεδο η φοροδιαφυγ και η φοροαποφυγ εναι δυσκολτερες. λοι γνωρζονται καλτερα. Οι δμαρχοι ββαια πρπει να γνουν περισστερο υπεθυνοι. Να αναδειχθον νοι, ντιμοι και ικανο νθρωποι απαλλαγμνοι απ τα κουσορια του παρελθντος.

Εκτς απ την γραφειοκρατα πντως η Ελλδα εναι πρωταθλτρια στην καθυστρηση απονομς δικαιοσνης.

Ναι γιατ χουμε μεν αρκετος δικαστς αλλ χωρς γραμματειακ υποστριξη. Τα δικαστρια κνουν, πως η Βουλ, υπερβολικ μεγλες διακοπς (απ 1 Ιουλου ως 15 Σεπτεμβρου). Η Ελλδα χει καταδικαστε 403 φορς απ το Ευρωπακ Δικαστριο Δικαιωμτων του Ανθρπου για καθυστρηση στην απονομ δικαιοσνης. Την τελευταα τετραετα το Δημσιο χασε €7 δις, λγω μη εκδκασης εκκρεμν υποθσεων για φρους και πρστιμα. Μσα σε 38 χρνια χουν υπρξει 50 διαφορετικο νμοι για την επλυση του ζητματος αλλ χωρς αποτλεσμα.

Υπρχουν ακμα απαρχαιωμνες πρακτικς που προκαλον καθυστερσεις, πως η ελληνικ πατντα της καθαρογραφς των αποφσεων (με να καλ στυλ ενδεχομνως).

Το Δημσιο επσης χει μα περεργη σχση με τη δικαιοσνη: Απ τη μα, ταν καταδικζεται, σπανως συμμορφνεται με τις αποφσεις, απ την λλη μηνει τους πντες αλγιστα υπερφορτνοντας το σστημα.

Τι πιστεετε για τον διαχωρισμ Εκκλησας και κρτους;

Εμαστε υπρ του πλρους διαχωρισμο Εκκλησας και κρτους. τσι η Εκκλησα αποκτ την αυτονομα της και η Πολιτεα αποδεσμεεται απ περιορισμος που δεν χουν θση σε να σγχρονο κρτος.

Τι πιστεετε για τις σχσεις Ελλδας – ΕΕ;

«Η σχση εναι περπλοκη». Η οικονομικ κρση στην αρχ και μετ η διαχερισ της με τα λθη που γιναν εκατρωθεν χουν δημιουργσει να ργμα. Η Ελλδα εμφανζεται τσο στα ευρωπακ ργανα σο και στους υπλοιπους λαος της Ευρπης λλοτε σαν κακομαθημνο, απεθαρχο παιδ και λλοτε σαν επατης, σπανως μως ως ιστιμος συνομιλητς. Παρλληλα, ο ευρωσκεπτικισμς στην Ελλδα χει αυξηθε, σμερα η εμπιστοσνη στην ΕΕ υπολογζεται σε λιγτερο απ 20%. Εμες επιμνουμε τι η απομνωση δεν βοθησε ποτ κανναν αλλ και συνεργασα δεν σημανει υποτλεια. Η χρα μας χει πετχει πολλ σε συνεργασα με τους εταρους και τους συμμχους τους. Ταυτχρονα, η Ελλδα χει προσφρει σημαντικ στο παρελθν στους συμμχους της.

Μπως το πρβλημα εναι ποιον θλετε για επμενο Πρεδρο της Ευρωπακς Επιτροπς;

Πρσφατα ο σκηνοθτης Βιμ Βντερς επε: «Η Ευρπη που σαν παιδ ονειρετηκα δεν χει καμι σχση με τη σημεριν Ευρπη της γραφειοκρατας και της παγωνις». Αυτ την Ευρπη βλπουμε στην ατζντα των υποψηφων. Δεν μοιζει με εκενη που ονειρευτκαμε. Συνεχς ακογονται λγια κουρασμνα και ασνδετα που δεν δνουν καμα ελπδα στα εκατομμρια των πολιτν που οι ζως τους χουν γυρσει ανποδα απ την κακοδιαχεριση της νομισματικς νωσης, τη μαζικ ανεργα, την κατρρευση των τραπεζν, τη διβρωση του κρτους πρνοιας. Πολλ σημαντικ ζητματα που αφορον το μλλον της Ευρπης δεν χουν τεθε απ τις ομδες του Ευρωπακο Κοινοβουλου, η μφαση δνεται περισστερο στο γραφειοκρατικ μρος της νωσης παρ στο ουσιαστικ.

Εσες σε ποια ομδα στο Ευρωκοινοβολιο θα ενταχθετε;

· Εμες δεν χουμε στχο να κουρνισουμε στην πρτη βολικ γωνι που θα βρομε μπανοντας στην Ευρωκοινοβολιο. Μας ενδιαφρει η ανθρωπογεωγραφα των ομδων που θα σχηματιστον. Θα πρπει να δομε τι συγκεκριμνα προτενουν για τον περιορισμ της ανεργας των νων, για την νεανικ επιχειρηματικτητα η οποα πρπει να ενισχυθε απευθεας απ την ΕΕ. Θα πρπει να μελετηθον οι απψεις τους για το διευρυνμενο χσμα Βορρ–Ντου. Εν ολγοις το Ποτμι θα συμμαχσει με αυτος που θλουν μια δυναμικτερη και αποφασιστικτερη Ευρωπακ νωση πιο κοντ στους πολτες της.

Πς πρπει να αντιμετωπσει η Ευρπη την εμπορικ εισβολ της Κνας;

Η Ευρπη κατακλζεται απ προντα τρτων χωρν. Κποια απ αυτ εναι επικνδυνα, λλα εναι ακατλληλα. Παρασκευζονται σε περιοχς του πλαντη που δεν υπρχουν εργασιακ δικαιματα, σε χρες που δεν υπρχουν οτε στοιχειδεις καννες προστασας του περιβλλοντος. Και η Ευρπη κτι πρπει να κνει γι' αυτ. Δεν πρπει να δειλισει. Η Κνα το 2013 εκτπισε τις ΗΠΑ και φτασε στην κορυφ του παγκσμιου εμπορου. Η Ινδα πλησιζει και αυτ στη κορυφ. Πρπει λοιπν σντομα να μπουν καννες. χι ββαια να κλεσουν τα σνορα, αλλ πρπει να προφυλξουμε την υγεα των κατοκων της Ευρπης και να υπερασπιστομε τις οικουμενικς μας αρχς. Θλουμε το ελεθερο εμπριο, θλουμε μως κι να ρτιο κανονιστικ-ρυθμιστικ πλασιο για τις αγορς. Και θλουμε η Ελλδα να χει λγο στις ευρωπακς πολιτικς, καθς το ζτημα αυτ αγγζει λη την Ευρπη και μπορε να ληφθε μνο με διλογο και διαπραγμτευση μεταξ της ΕΕ. και των κριων εμπορικν εταρων (Κνα, Ινδα, Η.Π.Α., Ιαπωνα) στα Fora του G7 και του Παγκσμιου Οργανισμο Εμπορου.

Τι προτενει το Ποτμι για την αντιμετπιση της φυγς κεφαλαων πολυεθνικν εταιρειν απ την Ευρπη;

Τα λεφτ που χνονται στους «ωκεανος» εναι πολλ. Οι πολυεθνικο κολοσσο δεν θλουν να φορολογονται και με το κλπο των θυγατρικν εταιριν και του transfer pricing παρνουν τα λεφτ απ την Ευρπη και τα πνε σε κποιους αφορολγητους παραδεσους. Η Ευρπη πρπει να βλει να φραγμ σε αυτ τη πρακτικ. Μας χαροποιε τι το ζτημα αυτ εναι ψηλ στην ατζντα τσο του προδρου Obama σο και του G7. Μσω των θεσμν της ΕΕ η Ελλδα θα πρπει να χει λγο. 'χουμε (ως Ελλδα και ΕΕ.) καθυστερσει πολ. Εναι χρματα των εργαζομνων της Ευρπης, των διανοομενων, των νων που χρησιμοποιον τις υπηρεσες καταναλνουν τα προντα αυτν των εταιρειν. λλωστε δεν εναι δυνατν σε μια εποχ που η λιττητα εναι η κοιν συμβουλ για τους λαος της Ευρπης το 0,6% του πληθυσμο να κατχει το 40% του παγκσμιου πλοτου. Τα κρδη λοιπν, ετε εναι χιλιρικα ετε εναι δισεκατομμρια πρπει να φορολογονται στις χρες που παργονται. Και αυτ μνο μια συνεργασα της Ευρπης, της ΗΠΑ και της Ιαπωνας μπορε να το επιβλει.

Οι Γερμανο μας χρωστνε λεφτ; Θα τα διεκδικσετε;

Για κποιους λακιστς η Ελλδα μπορε να συνεχσει να ζει μνο με τα λεφτ που τις χρωστνε. Τα κμματα χουν μπει σε να παιχνδι πλειοδοσας ως προς τα χρματα που διατενονται πως θα διεκδικσουν. Εναι σημαντικ οι προσπθειες της Ελλδας να επικεντρωθον στη διεκδκηση συγκεκριμνων και πιο απτν πραγμτων μσω της δικαιοσνης. Για εμς το ζτημα αυτ δεν εναι (μικρο)πολιτικς, αλλ δικαιοσνης. Τσο για τις οικογνειες των θυμτων σο και των σχσεων της χρας μας με μα σημαντικ σμμαχο χρα:

- Το Κατοχικ Δνειο, το οποο ακμα και το ναζιστικ καθεστς εχε αναγνωρσει ως συμβατικ υποχρωση της Γερμανας

- Αποζημισεις και αντισταθμιστικ μτρα για θματα μαρτυρικς κοιντητες, ιδως εν δεν καλφθηκαν απ την γερμανοελληνικ συμφωνα του 1960

- Εντοπισμς και επαναπατρισμς συγκεκριμνων κλεμμνων αρχαιοττων που δεν χουν επιστραφε ακμα

Η Ελλδα χει ακαδημακ και ερευνητικ μλλον εναι καταδικασμνη να εισγει μνο ιδες και γνση απ το εξωτερικ;

Η Ελλδα μπορε να χει λαμπρ ακαδημακ μλλον στην ρευνα και την καινοτομα. Δεν υπρχει καλτερη απδειξη απ την πληθρα Ελλνων ακαδημακν και ερευνητν στα καλτερα πανεπιστμια της Ευρπης και των Η.Π.Α. Δουλεοντας σε να εξχως ανταγωνιστικ περιβλλον λληνες επιστμονες προγουν με καινοτμο ρευνα την επιστμη, εκπαιδεουν την να γενι ηγετν και «διαφημζουν» την χρα μας. Το καριο πολιτικ ζτημα για την χρα εναι τι το «σστημα» τους εμποδζει ακμα και να διδξουν δωρεν σε Ελληνικ πανεπιστμια.

Ποια εναι η πρτασ σας για το ζτημα της ανεργας;

Η μνη πραγματικ λση για την ανεργα εναι να ξαναπρει μπροστ ο ιδιωτικς τομας, και ποιοι πολιτικο το κρβουν αυτ, κοροδεουν. Αυτ θα γνει με μτρα πως η ενσχυση της ρευσττητας. Επσης, τα κονδλια του νου ΕΣΠΑ για επιδτηση της εργασας πρπει να δνονται για απασχληση σε επιχειρσεις, για αυτοαπασχληση, αντ για stages στο δημσιο. τσι αποκτον οι νοι χρσιμες εμπειρες και χουν καλτερες πιθαντητες να συνεχσουν να δουλεουν παραγωγικ. Για την αυτοπασχληση των νων, μπορε να καλπτεται η εισφορ ΟΑΕΕ μχρι μια ηλικα (π.χ. 30 ετν), για να μπορον να δοκιμσουν τις δυνμεις τους χωρς να υποχρεωθον σε μαρη εργασα.

Επδομα ανεργας για 2 χρνια μχρι η ανεργα να πσει κτω του 10%.

Θα πρπει επσης οι νοι να εκπαιδευτον ταχρρυθμα σε ειδικτητες και δεξιτητες που σμερα λεπουν. Παρ την ανεργα, μα στις τρεις επιχειρσεις δεν βρσκει κατλληλους συνεργτες. Με το μτρο αυτ μπορον να απορροφηθον πνω απ 100.000 νεργοι.

Χρος

Σμερα αυτ που πρπει να ζητσουμε εναι χαμηλτερες πληρωμς τκων για τα επμενα χρνια. Αν και οι πληρωμς τοκοχρεολυσων δε εναι ιδιαιτρως υψηλς μχρι το 2012, πιστεουμε τι εναι ρεαλιστικ να επιτχουμε με περαιτρω μεωση των επιτοκων για τα διμερ δνεια απ τις χρες τις ΕΕ καθς και μα περαιτρω μετακλυση της αποπληρωμς. Το χρος θα πρπει να το διαπραγματευτομε ταν θα εμαστε ποιο ισχυρο. ταν θα εναι σε καλτερη κατσταση ο ιδιωτικς τομας, ταν δεν θα κινδυνεουν με κατρρευση επιχειρσεις, ταν οι τρπεζες μεισουν τον δανεισμ τους απ τους μηχανισμος παροχς ρευσττητας της ΕΚΤ. Ττε χει νημα να εμαστε πιο σκληρο για το ψος του χρους. Το κριο ζτημα που θα κρνει την βιωσιμτητα μη του χρους εναι η αναθρμανση της οικονομικς δραστηριτητας και ο ανκαμψη της ελληνικς οικονομας. Αυτ εναι κτι που συμφωνον λοι οι διεθνες οργανισμο και ειδικο. Ακμα και αν μειωθε το χρος, να η οικονομα δεν ανκαμψη και η φεση συνεχιστε ττε το χρος δεν θα εναι βισιμο. Για να το πομε πιο μηχανικ, για εμς το στοχημα για την μεωση του χρους (που συνθως μετριται ως λγος προς το ΑΕΠ) εναι η αξηση της παραγωγς, η μεωση της ανεργας, η αξηση δηλαδ του παρονομαστ.

Μνημνια

Κατ αρχν δεν υπρχει μονομερς να μνημνιο. Υπρχει μα δανειακ σμβαση στην οποα επισυνπτεται να πργραμμα οικονομικν αλλαγν, δυστυχς καταρτισμνο σχετικ βιαστικ και χωρς να ληφθον υπ' ψιν κποιες ιδιαιτερτητες. Για να ξεφγουμε απ τα Μνημνια να τρπος υπρχει. Να εκπονσουμε να Εθνικ σχδιο που θα εξασφαλζει πρτα απ λα τι η ελληνικ οικονομα θα γνει παραγωγικ και θα συγκλνει με την Ευρωζνη. Μνο ττε η κοινωνα της Ευρπης θα ακοσει το ατημα μας για ελφρυνση του ελληνικο χρους. Πιστεουμε πως η χρα θα μπορσει να επιτχει πολ καλτερο διακανονισμ του χρους σε μερικ χρνια, π.χ., το 2018, απ αυτν που θα μποροσε να επιτχει σμερα. Ας μην ξεχνμε πως ο οριστικς διακανονισμς του χρους συνεπγεται και την παση της κοινοτικς αρωγς (πραν της συμμετοχς της στην ΕΕ).

Το πιο σημαντικ ερτημα για την οικονομα χι μνο σμερα αλλ τα τελευταα 30 χρνια εναι γιατ καμι κυβρνηση δεν ασχολθηκε με το εμπορικ ισοζγιο, και γιατ ποτε κποιοι ελχιστοι το θεταν στο δημσιο διλογο, δεν τους κουγε καννας. Η διαφορ ανμεσα σε εξαγωγς και εισαγωγς, εναι αρνητικ απ το 1962. Καμι κυβρνηση, ετε της ΝΔ ετε του ΠΑΣΟΚ, ετε λακστικη ετε εκσυγχρονιστικ δεν πρε σοβαρ μτρα για το ισοζγιο. Το βθος της κρσης στην Ελλδα οφελεται σε αυτ την μακροχρνια και θεμελιακ αδυναμα - τι δηλαδ η παραγωγικ βση της χρας δεν μποροσε να υποστηρξει τις δαπνες που καναν τα νοικοκυρι και το κρτος. Γιατ λοιπν αυτ η εγκληματικ αμλεια; Γιατ καννας πρωθυπουργς και καννας υπουργς οικονομας, παρλο που ορισμνοι ταν σοβαρο νθρωποι, δεν μπρεσε να αντιστρψει την τση.

Επιχειρηματικτητα

Σμερα οι επιχειρσεις πνγονται και η ανεργα καλπζει επειδ οι τρπεζες δεν μπορον, και σε κποιο βαθμ δεν θλουν, να δσουν περισστερα δνεια. Η ΕΕ μπορε να βοηθσει σε αυτ, ετε με τη δημιουργα ενς ειδικο μηχανισμο χρηματοδτησης απ' ευθεας σε επιχειρσεις, ετε παρχοντας ρευσττητα στις ελληνικς τρπεζες με ειδικς ρτρες για να κατευθυνθον τα λεφτ στην πραγματικ οικονομα και χι σε ημτερους.

· Θα πρπει να εξερευνσουμε και λλες μορφς χρηματοδτησης, ειδικ για τις μικρομεσαες επιχειρσεις αλλ και ελεθερους επαγγελματες, συνεταιρισμος κ.λπ., πως, π.χ. τα μικροδνεια, χι μνο μσω του προγρμματος Jeremie αλλ και απ λλες πηγς. Αλλ και εδ δεν υπρχει ρυθμιστικ πλασιο.

Μπως μας σσουν τα πετρλαια;

σως ναι σως χι. Αυτ εναι να ερτημα που θα απαντηθε σε δκα με δεκαπντε χρνια. Η αντληψη πντως τι το πρβλημα της Ελλδας θα λυθε με τα πετρλαια δεν εναι εποικοδομητικ: Αντ να δομε τι θα κνουμε για να βγομε απ αυτ την πρωτοφαν κρση, επαναπαυμαστε περιμνοντας πετρλαια. Υπρχουν πολιτικο που λνε τι καθμαστε πνω στα πετρλαια και κποια στιγμ θα τα παραγγουμε/ εξορξουμε κι λοι θα γνουμε πλοσιοι και ευτυχισμνοι.

Ακμα και στην περπτωση που χουμε βεβαιωμνα κοιτσματα θα πρπει να πομε τι τα κοιτσματα αυτ δεν ανκουν μνο σε εμς, ανκουν στα παιδι μας. Τους παρνουμε κτι που δε μπορε να ανανεωθε. Και για να εμαστε δκαιοι με τις επμενες γενις, πρπει να αφσουμε να αντιστθμισμα, ισοδναμου οφλους με αυτ που παρνουμε και χι να σκεφτμαστε πς θα τις ληστψουμε.

Πντε ιδες κοινωνικς πολιτικς Σχολικ γεματα σε λα τα δημοτικ σχολεα για λους τους μαθητς. Απ εντελς δωρεν ως €50 το μνα, ανλογα με το εισδημα της οικογνειας. Εφαρμζεται σε πολλς ευρωπακς χρες. Η γενκευση των σχολικν γευμτων σε ολκληρη τη χρα εναι επνδυση στο ανθρπινο κεφλαιο: θα εμποδσει την κρση να αφσει μνιμες πληγς στα σημεριν παιδι.

1. Κουπνι σε λες τις οικογνειες με παιδι ηλικας 2-5 ετν, εξαργυρσιμο σε πιστοποιημνους βρεφονηπιακος σταθμος (δημοτικος ιδιωτικος). τσι δημιουργονται θσεις απασχλησης και επιτρπει σε γυνακες και ντρες γονες να ψξουν για δουλει.

2. Στριξη λων των ηλικιωμνων που ζουν μνοι με υπηρεσες υγεας και καθημερινς φροντδας, τπου «Βοθεια στο Σπτι».

3. Δωρεν πρσβαση λων σε να βασικ πακτο υπηρεσιν υγεας.

4. Πιλοτικ εφαρμογ του ελχιστου εγγυημνου εισοδματος. Απ το 2010 προβλπεται στο Μνημνιο, απ το 2012 εναι νμος του κρτους για πιλοτικ εφαρμογ απ την 1 Ιανουαρου του 2014, με δσμευση της Ευρωπακς Επιτροπς για συγχρηματοδτηση 95% - αλλ δεν ασχολεται κανες.