Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

1 2014

www.fourtounis.grΜε την «αλλαγ πολιτικς» συναρτ ο πρεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φτης Κουβλης, σε συνντευξ του στον Ελεθερο Τπο της Κυριακς, την αποδοχ κυβερνητικς πρτασης να εναι υποψφιος για την Προεδρα της Δημοκρατας. Βλπει ως λση, «εν το απαιτσουν τα συμφροντα της χρας, μια κυβρνηση ευρεας συνεννησης», υπερασπζεται τον τρτο πλο που προσπαθε να συγκροτσει, αντιμετωπζει διακριτικ το ναυγιο της συνεργασας του ΠΑΣΟΚ με τους «58» και εξηγε τι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα ενταχθε στο Ευρωπακ Σοσιαλιστικ Κμμα αλλ εφσον εκλξει ευρωβουλευτ αυτς θα ενταχθε στην ευρωομδα των Σοσιαλιστν. Αποφεγει, πντως, να προσδιορσει το ποσοστ που αποτελε πχυ για τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογς.

Κριε πρεδρε, τα γεγοντα στο χρο της Κεντροαριστερς εναι εξαιρετικ πυκν. Ποια εναι η γνμη σας για σα συνβησαν μεταξ ΠΑΣΟΚ και κνησης των «58»;

χω εκφρσει στο παρελθν τη θση μου γι’ αυτ την αππειρα εκλογικς σμπραξης, καθς και τους λγους για τους οποους διαφνησα εξ αρχς. Επιμνω τι η κοινωνα και η χρα χρειζονται ναν τρτο, προοδευτικ πλο, με σαφ μτωπα τσο προς τις συντηρητικς πολιτικς σο και προς τον αριστερ λακισμ. Η Κεντροαριστερ των καιρν μας δεν μπορε παρ να χει προοδευτικ πρσημο και ρητ πολιτικ στγμα.

Ας πμε στην ευρτερη εικνα. Ποια εναι η εκτμησ σας για τις πολιτικς εξελξεις; 

Η χρα εξακολουθε να ζει στη βαρι σκι της κρσης, που αφυδατνει την κοινωνα και την οικονομα. Παρ την προσπθεια της κυβρνησης να προβλει τη δημιουργα του πρωτογενος πλεονσματος ως τλος των δεινν του τπου, η περιθωριοποηση ευρτατων κοινωνικν στρωμτων, η ουσιαστικ καταστροφ της μεσαας τξης και η κρηξη της ανεργας συνθτουν να σκηνικ που σφραγζει, ασχτως των επικοινωνιακν επιλογν και των ποιων πολιτικν προτεραιοττων, τις στιγμς που διανουμε.

Η πολιτικ δεν ασκεται ποτ ερμην της πραγματικτητας. Συνεπς, και οι πολιτικς εξελξεις που με ρωττε δεν μπορε παρ να δρομολογονται παρλληλα με αυτν. Οι πολτες γνωρζουν, καλτερα παντς λλου, τι η αφρητη καθημεριντητα που βινουν δεν καλυτερεει με ρητορικς που επαγγλλονται, απλς, να νεφελδες καλτερο αριο.

Ζηττε, συνεπς, προσφυγ στις κλπες;

Ζητ αλλαγ πολιτικς. Η χρα δεν χρειζεται εκλογς. Χρειζεται πολιτικς με τλμη και υπευθυντητα που θα δσουν ανσες στην κοινωνα και θα ξαναβλουν μπρος τη μηχαν της οικονομας. Eν ωστσο επιβληθον να επαχθ μτρα, οι κλπες εναι μονδρομος.

- Να υποθσω τι οι κλπες εναι μονδρομος και προ της διαφαινμενης αδυναμας να εκλεγε απ την παροσα Βουλ Πρεδρος της Δημοκρατας. Εκτς εν εσες…

Και αυτ το -κορυφαο προφανς- ζτημα συναρτται με τις ασκομενες πολιτικς. Το χω ξαναπε, αλλ θα το επαναλβω: Η εκλογ Προδρου στις συνθκες που χουν διαμορφωθε δεν μπορε να αντιμετωπιστε αυτοτελς. Συνδυζεται -και πρπει να συνδυαστε- με την αλλαγ πολιτικς. Διαφορετικ, εκτιμ, δεν θα συγκεντρωθε ο απαρατητος για την εκλογ αριθμς των 180 ψφων.

Κριε Κουβλη, δεν σας ενδιαφρει προσωπικ η Προεδρα; Θα αποκροατε μια ττοια πρταση;

Εμαι πρεδρος της Δημοκρατικς Αριστερς, δνω τη μχη απ τις γραμμς του κμματς μου και διεκδικ την εφαρμογ πολιτικν που πιστεω. Οποιαδποτε λλη συζτηση σχετικ με την Προεδρα μπορε να λειτουργε ακμα και αποπροσανατολιστικ.

Δημιουργε εντπωση το γεγονς τι προτθεστε να καταψηφσετε τη μετβαση απ τη λστα στη σταυροδοσα. Γιατ; Δεν ευνοε ο σταυρς τις δημοκρατικς διαδικασες;

Υπ προποθσεις, ντως, η σταυροδοσα ενθαρρνει τη συμμετοχ και συμβλλει στον εκδημοκρατισμ των κομμτων. Δεν εναι αυτς, ωστσο, ο κυβερνητικς στχος. Η βεβιασμνη αλλαγ της εκλογικς νομοθεσας που επιχειρεται συνδεται με την εξυπηρτηση προφανν πολιτικν σκοπιμοττων και τη διευθτηση εσωκομματικν εκκρεμοττων. Αν η κυβρνηση ενδιαφερταν στα σοβαρ να απαλλξουμε το πολιτικ σστημα απ τις στρεβλσεις και τις παθογνειες που το χαρακτηρζουν, θα συζητοσε τις προτσεις της Δημοκρατικς Αριστερς για τον εκλογικ νμο και το «πολιτικ χρμα». Δεν το κανε, γιατ επιλγει τη διαινιση ακριβς αυτο του συστματος.

Δηλνετε τι η ΔΗΜ.ΑΡ. εναι ανοιχτ σε κυβερνητικς συνεργασες υπ την προπθεση προγραμματικς συμφωνας. Περισστερες πιθαντητες να συμβε αυτ εναι με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν επιθυμ να μελλοντολογσω. Αυτ που θλω να καταστε σαφς εναι τι η Δημοκρατικ Αριστερ δεν επενδει στην πολιτικ των αδιεξδων. Οι πολτες γυρζουν την πλτη στα πλαστ διχαστικ διλμματα και τσσονται στη μεγλη πλειοντητ τους υπρ των κυβερνσεων συνεργασας. Εν το απαιτσουν τα συμφροντα της χρας, η λση εναι μια κυβρνηση ευρεας συνεννησης.

Ναι, αλλ με ποιους;

Με τις δυνμεις που μπορομε να συμπσουμε προγραμματικ. Οτιδποτε λλο αποτελε πολιτικ γμο για τη νομ της εξουσας.

Κι εσες, πντως, αυτς τις μρες επιχειρετε «πολιτικ γμο» με πρην υπουργος του ΠΑΣΟΚ και λλα πολιτικ πρσωπα…

Δεν θα συμφωνσω μαζ σας. Συγκροτομε τον προοδευτικ πλο που χουν ανγκη και η χρα και η κοινωνα. Κοιτξτε πσο γονη εναι η αντιπαρθεση στην οποα χουν εμπλακε η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιζει να θλουν να τιμσουν τις χειρτερες παραδσεις του δικομματισμο. Η Δημοκρατικ Αριστερ δεν θα τους ακολουθσει. Το στοχημα για μας εναι μια πλατι συμπαρταξη, μια προοδευτικ συνεργασα με μεταρρυθμιστικ αντληψη και ευρωπακ ορζοντα, που θα βρεθε απναντι στις συντηρητικς πολιτικς του ενς και στον αριστερ λακισμ του λλου.

Και γιατ σ’ αυτ τη συμπαρταξη χωρον ο κ. Μπεγλτης και ο κ. Καστανδης και χι ο κ. Βενιζλος;

Μα, σας απντησα. Η συμπαρταξη αυτ δεν χει νημα να συγκροτηθε εν δεν χει πολιτικ αυτοτλεια και διακριτ στγμα. Πς θα πεσεις τι μπορες να αντιμετωπσεις τις συντηρητικς πολιτικς ταν εσαι συμμτοχος σε μια κυβρνηση που τις σχεδιζει, τις προωθε και τις υλοποιε;

Πολλο θεωρον, πντως, τι μετ τη διλυση της τρικομματικς υπρξε ργμα και στην προσωπικ σχση με τον κ. Βενιζλο.

Δεν προσωποποι ποτ οτε την πολιτικ μου δρση οτε την πολιτικ μου ποψη. Ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ, λλωστε, επλεξε… θερμς διατυπσεις. Σας παραπμπω στους πρσφατους χαρακτηρισμος που χρησιμοποησε για να απευθυνθε προς τη Δημοκρατικ Αριστερ και τον πρεδρ της. Και λα αυτ, την ρα που κατ τα λλα -υποτθεται- απηθυνε προσκλσεις διαλγου και κατθετε προτσεις συνεργασας.

Στο πλασιο του Ευρωπακο Σοσιαλιστικο Κμματος, πντως, προτθεσθε να συνεργαστετε…

Σας διορθνω. Η απφαση του συνεδρου μας εναι η Δημοκρατικ Αριστερ να ενταχθε στην ομδα Σοσιαλιστν και Δημοκρατν του Ευρωκοινοβουλου, στην οποα μετχουν και πολιτικς δυνμεις που δεν εναι μλη της Σοσιαλιστικς Διεθνος. Στο πλασιο αυτ, μεταβανω την επμενη εβδομδα με αντιπροσωπα του κμματος στις Βρυξλλες για να συμμετσχω σε φρουμ της συγκεκριμνης ευρωομδας για την κοινωνικ οικονομα.

Και η Ρμη;

Στη Ρμη συνρχεται το συνδριο του Ευρωπακο Σοσιαλιστικο Κμματος και χι της ευρωομδας. Η Δημοκρατικ Αριστερ αποφσισε να συμμετσχει στο φρουμ της ευρωομδας.

Καμα συνεργασα με ΣΥΡΙΖΑ  στις αυτοδιοικητικς εκλογς

Ποιος εναι, τελικ, κριε Κουβλη, ο πχυς για τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογς; Με ποιο ποσοστ θα πετε τι πγατε καλ;

Ο πχυς εναι η δημιουργα ενς ισχυρο προοδευτικο πλου, που θα συσπειρσει τις δυνμεις της Κεντροαριστερς και του ευρωπακο Σοσιαλισμο που αναζητον να κφραση και νους δρμους. Σ’ αυτ την προσπθεια το κμμα μας θα δσει λες τις δυνμεις του, στε το εκλογικ ποσοστ να εναι το καλτερο δυνατν. Εμαστε ββαιοι τι την επομνη των εκλογν θα μιλμε απ νες θσεις.

Και στις περιφερειακς εκλογς; Με ποιους συμμχους θα πορευθετε; Να περιμνουμε συνεργασες και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πρκειται να στηρξουμε στελχη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακς εκλογς. Η Δημοκρατικ Αριστερ υποστηρζει πρσωπα που υποδεικνουν οι οργανσεις της με κριτρια αυτοδιοικητικ και πολιτικ.