;

της Μαρας Καρχιλκη

Τετρτη 19 Φεβρουαρου 2014

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/article2631872.ece/BINARY/w660/ucraineprot.jpgΜου κανε, θυμμαι, μεγλη εντπωση την πρτη φορ που κανα ρεπορτζ στην Ουκρανα το τι βλεπα ανθρπους να μιλνε μεταξ τους σε δο διαφορετικς γλσσες: ο νας στα ουκρανικ ο λλος στα ρσικα. Κανονικς συζητσεις, μακροσκελες -χι του τπου “τι κνετε – καλ ευχαριστ”. Ελογα θα με ρωτσεις -καλ, κι εσ πως το κατλαβες; Το χρωστ στα σερβικ μου, εναι η απντηση. Αυτ εναι το κλειδ για να καταλαβανω και να διαχωρζω τις σλαβικς γλσσες.

Γιατ μως σου μεταφρω αυτ μου την εμπειρα; Διτι, εξηγε, σ’ να μεγλο βαθμ, τα κτροπα που συμβανουν τρα εκε.

Η Ουκρανα εναι μια χρα μοιρασμνη στη μση. Δες το χρτη με τα αποτελσματα των Προεδρικν Εκλογν του 2010 για να το καταλβεις καλτερα.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/article2631878.ece/BINARY/w660/ukmap.jpgΟι μπλε περιοχς εναι εκενες που υποστηρζουν το φιλορσο νυν Πρεδρο Γιανουκβιτς. σοι μνουν εδ, δηλαδ στη νοτιο-ανατολικ Ουκρανα, εναι ρωσφωνοι, αρκετο εναι και ρωσικς καταγωγς και στην πλειοψηφα τους φιλορσοι. Αντθετα, σοι μνουν στις καφ, κκκινες, πορτοκαλ και κτρινες περιοχς (στις οποες βρσκεται και η πρωτεουσα Κεβο, επκεντρο των ταραχν) δεν θλουν να χουν καμα σχση με οτιδποτε ρωσικ. Μιλον ουκρανικ, θλουν την Ουκρανα αμιγς ουκρανικ και μλος της Ενωμνης Ευρπης. Στις εκλογς του ’10 εχαν ψηφσει υπρ της φυλακισμνης σμερα, πρην πρωθυπουργο, Γιολια Τιμοσνκο. Μλιστα, τις περισστερες ψφους η Τιμοσνκο τις εχε πρει στις καφ και κκκινες περιοχς, οι οποες μχρι το 1939 ανκαν στην Πολωνα (Γαλικα). Το υπενθυμζω για να διαισθανθες το μγεθος του αντιρωσικο αισθματος εκε.

Αυτ που συμβανει λοιπν σμερα στην Ουκρανα εναι πολ περισστερο απ το “χι” που επε πριν απ λγο καιρ ο Γιανουκβιτς στη συμφωνα συνεργασας με την ΕΕ και πυροδτησε τις πρτες αντιδρσεις. Εναι πολ περισστερο, διτι δεν αφορ μια πολιτικ απφαση αλλ την δια την ταυττητα της Ουκρανας. Τι σημανει να εσαι Ουκρανς.

 

Ουκρανα & ΕΣΣΔ

Η Ουκρανα εναι η μεγαλτερη χρα που στκεται ανμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσα και τις χωρζει. 1933, νεκρο και λιμοκτονοντες στο Χρκοβο, πρτη πρωτεουσα της Σοβιετικς Ουκρανας, στη διρκεια του Μεγλου Λιμο.

Οι σοβιετικς της μνμες, ιδιατερα εκενες του πρτου καιρο, εναι επδυνες και βασανιστικς. Θυμσου τα εκατομμρια των Ουκρανν που θρισε ο Μεγλος Λιμς στις αρχς του 1930, αποτλεσμα της κολεκτιβοποησης της αγροτικς παραγωγς απ το Στλιν.

Πρσθεσε σ’ αυτ τις διξεις και εκτελσεις αντιφρονοντων και διανοουμνων και γενικ το ανελητο κυνγι οτιδποτε εθνικ ουκρανικο. Θυμσου, επσης, τις μετακινσεις πληθυσμν, εντς επικρτειας, τα χρνια της Σοβιετικς νωσης. Της γειτνασης βοηθοσης, ουκ ολγοι ρσοι μετεγκαταστθηκαν στην Ουκρανα. Οι μπλε περιοχς που λγαμε παραπνω.

«Η εικνα του χους που βλπεις στην τηλεραση και τις φωτογραφες προρχεται, πως χεις δη καταλβει, απ’ το δυτικ μισ της Ουκρανας. Τα σκπτρα κρατει το Κεβο και κυρως το μεντνι. Η κεντρικ του πλατεα, δηλαδ. Το υπλοιπο μισ της Ουκρανας, το ανατολικ, εναι ρεμο».

 

Οι ηγτες της Αντιπολτευσης στην Ουκρανα

Οι ηγετικς μορφς της αντιπολτευσης εναι τρεις: ο πυγμχος Βιτλι Κλιτσκ, ο επιστθιος φλος της φυλακισμνης Τιμοσνκο και υπουργς παλιτερα, Αρσνι Γιτσινιουκ και ο ακροδεξις λεγκ Τιαγκνιμπκ. 

 

Ουκρανα & ενργεια

Η κατσταση σως να μην εχε παρεκτραπε εν ο Γιανουκβιτς εχε φροντσει περισστερο την οικονομα, δεν εχε στραγγαλσει τις ελευθερες, κυρως, μως, εν η Ουκρανα δεν εχε τη θση που χει στην παγκσμια ενεργειακ σκακιρα:

  • μσω του εδφους της φτνει το ρωσικ φυσικ αριο στην Ευρπη
  • χει τα τρτα μεγαλτερα στην Ευρπη αποθματα φυσικο αερου απ σχιστλιθο
  • εναι 5ος στην Ευρπη και 13ος παγκοσμως καταναλωτς φυσικο αερου 

Οι λληνες της Ουκρανας

Για την ιστορα, στις νοτιο-ανατολικς περιοχς της Ουκρανας ζουν λληνες Ομογενες, οι οποοι, κατ την απογραφ του 2001 φταναν τις 91.000. Οι περισστεροι εξ αυτν εναι συγκεντρωμνοι στην ευρτερη περιοχ της Αζοφικς. Εκε, και συγκεκριμνα στη Μαριοπολη αλλ και την Οδησσ των Φιλικν εχαμε κνει με τον οπερατρ Γιννη Μανοσο αυτ το ρεπορτζ το 2003.