του Τκη Μχα απ το protagon.gr

Τρτη 18 Φεβρουαρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Πρσφατα, ρθε στο φως της δημοσιτητας η περπτωση της ελληνικς Μη Κυβερνητικς Οργνωσης «Διεθνς Κντρο Αποναρκοθτησης» (ΔΚΑ), που φρεται να καταχρσθηκε τερστια ποσ του δημοσου για την αποναρκοθτηση περιοχν της Βοσνας- Ερζεγοβνης και του Λιβνου.

μως, πως προκπτει απ τα δημοσιεματα, οι ελληνικς αρχς φρεται να εστιζουν το ενδιαφρον τους αποκλειστικ και μνο στο θμα της κατχρησης των πρων και να μην ενδιαφρονται για την βαθτερη πολιτικ δισταση του θματος: το γεγονς, δηλαδ, τι να μρος των χρημτων αυτν, πως αποκαλπτω παρακτω, διοχετεονταν στον Σερβοβσνιο εγκληματα πολμου Ρντοβαν Κρατζιτς, ο οποος εκενη την περοδο ταν φυγδικος, προσπαθντας να αποφγει τη σλληψ του απ τις δυνμεις της διεθνος ειρηνευτικς δναμης SFOR.

Με λλα λγια, το ουσιαστικ θμα που τθεται με τις πρσφατες αποκαλψεις, δεν εναι μνο αν η συγκεκριμνη ΜΚΟ «τα φαγε», αλλ αν η συγκεριμνη ΜΚΟ αποτελοσε τον δαυλο μσω του οποου παργοντες του ΥΠΕΞ χρηματοδοτοσαν τον «μεγλο φλο» Κρατζιτς, διευκολνοντς τον με αυτ τον τρπο να ξεφεγει απο τις διεθνες διωκτικς αρχς. Αυτ που, κατ την ποψ μου, εναι το πιο ενδιαφρον στοιχεο της ιστορας εναι γιατ οι ελληνικς δικαστικς αρχς δεν δεχνουν καννα ενδιαφρον να διερευνσουν το θμα, προσπαθντας αντθετα να το περιορσουν σε μα συνηθισμνη ιστορα  διαφθορς.

πως εναι γνωστ, ο Κρατζιτς κατ την περοδο που βρισκταν στην «παρανομα», προσπαθντας να αποφγει τη σλληψ του, περιβαλλταν απ ναν κκλο αφοσιωμνων οπαδν και φλων του, που εχαν δημιουργσει να προστατευτικ δχτυ γρω του: του βρισκαν ασφαλ κρησφυγετα, τον πληροφοροσαν για τις κινσεις των διωκτικν αρχν και πνω απ' λα τον προμθευαν με χρματα για τα χι ευκαταφρνητα ξοδ του.

Το κεντρικ πρσωπο αυτο του προστατευτικο δικτου ταν ο Ντοσαν Τσιτς, ο οποος ταν σωματοφλακας και «κολλητς» του Σερβοβσνιου ηγτη. Στις αρχς Ιανουαρου 2005 η ειρηνευτικ δναμη SFOR συνλαβε τον Τσιτς στη πλη Πλε.

Η σλληψ του αντανακλοσε τη να τακτικ της SFOR, που εφρμοσε ο νος διοικητς της ειρηνευτικς δναμης, στρατηγς Βτζιλ Πκετ. Η να τακτικ στχευε στη σλληψη λων σοι αποτελοσαν την προστατευτικ ασπδα του Κρατζιτς.

ταν συνλφθη ο Τσιτς, σμφωνα με δηλσεις των υπευθνων της SFOR στα τοπικ ΜΜΕ, «ρχισε να κελαδ σαν πουλκι». Και τι δεν επε! μως εκενο που προκλεσε τη μεγαλτερη κατπληξη των ανδρν της SFOR ταν ταν μαθαν τι ο «κολλητς» του Κρατζιτς εχε και μια λλη, λιγτερο γνωστ, ιδιτητα: απασχολετο απο το 2001, ως σμβουλος, σε μια ελληνικ ΜΚΟ που ασχολετο -εικονικ, φυσικ- με την αποναρκοθτηση της περιοχς!

Επρκειτο για τη γνωστ ΔΚΑ, που σμερα βρσκεται στο επκεντρο της δημοσιτητας.

Με λλα λγια, μια ελληνικ οργνωση, χρηματοδομενη επ χρνια απο το ελληνικ υπουργεο Εξωτερικν, χρηματοδοτοσε τον νθρωπο εκενον, που παιζε τον κριο ρλο στη μη σλληψη του φυγδικου Κρατζιτς! Να σημειωθε τι τον Τσιτς φερε στην ελληνικ ΜΚΟ ο διευθυντς της στην Βοσνα, Πνος Κστορας, με τον οποο σμφωνα με πληροφορες μας, συνδονταν απ παλι.

Μετ απ αυτ τα γεγοντα η ελληνικ ΜΚΟ μπκε στο στχαστρο της SFOR. Σε επικοινωνα που εχα με την εκπρσωπο του Διεθνος Δικαστηρου, Φλρενς Χρτμαν, στις αρχς της περασμνης δεκαετας, η τελευταα επιβεβαωσε την ιστορα και εξφρασε την τερστια απορα της για το γεγονς τι ελληνικ κρατικ χρματα χρησιμοποιοντο για να ενισχουν, στην ουσα, τον Σερβοβσνιο φυγδικο να αποφεγει τη σλληψ του απ τις διεθνες αρχς.

Σμφωνα με δηλσεις που κανε σε τοπικ ΜΜΕ νας Βσνιος, πρην απασχολομενος στην ελληνικ ΜΚΟ, ο Τσιτς εχε πολ στενς σχσεις με τον διευθυντ της οργνωσης -και υπδικο σμερα- Κωνσταντνο Τζεβελκο. «'Οποτε ο Κωνσταντνος μιλοσε με τον Τσιτς» δλωσε «χρησιμοποιοσε ναν διαφορετικ μεταφραστ, που ερχταν ειδικ απ την Αθνα. Κανες λλος δεν επιτρεπταν να εναι παρν στις συναντσεις».

Να σημειωθε τι οι στενς σχσεις της ελληνικς ΜΚΟ με το περιβλλον Κρατζιτς δεν περιορζονταν μνο στον Τσιτς. Η ελληνικ ΜΚΟ εχε στενς σχσεις και με την εταιρα UNIPAK που εχε δρα της το Πλε και η οποα προμθευσε, μεταξ λλων, στην ελληνικ ΜΚΟ εργατικ προσωπικ.

Επικεφαλς της UNIPAK ;hταν ο Ρντομιρ Κγιτς, νας πρην διευθυντς αστυνομας, διορισμνος απ τον Κρατζιτς. Το 2003 η Ευρωπαικ Ενωση απαγρευσε στον Κγιτς να ταξειδεει στις χρες-μλη της, λγω του ρλου του τελευταου στην ομδα προστασας του Σερβοβσνιου φυγδικου.

Απ τη στιγμ που η UNIPAK ρχισε να προμηθεει την ελληνικ ΜΚΟ με εργαζμενους, το προσωπικ -που ηταν μχρι ττε πολυεθνικ- γινε μονοεθνικ, δηλαδ αποτελομενο πια αποκλειστικ απ Σρβους. Η ΜΚΟ απλυσε αμσως λους του Βσνιους και Κροτες που απασχολοσε μχρι ττε και τους αντικατστησε με Σρβους. «Δεν μας εξγησαν ποτ», δλωσε σε τοπικ ΜΜΕ νας Κροτης απασχολομενος, «γιατ μας διωξαν και δεν μας φησαν να τελεισουμε το ργο για το οποο εχαμε υπογρψει συμβλαιο».

Να σημειωθε, τι καννα απο τα προαναφερθντα γεγοντα δεν αναφρθηκε ποτ στα ελληνικ ΜΜΕ. Προσωπικ ποτε προσπθησα να γρψω για το θμα της ελληνικς ΜΚΟ και των σχσεων με τον Κρατζιτς στην εφημερδα που εργαζμουνα ττε, πντοτε αντιμετπιζα να κατηγορηματικ και ανεξγητο «Νιετ».