του Γιννη Σαραντκου απ το ethnos.gr

16 2014

Εκπλξεις κρβουν οι κλπες για τα κμματα Πολλς εκπλξεις φανεται τι θα κρβουν -αυτν τη φορ- οι κλπες του Μαου κυρως σε ,τι αφορ την αναμτρηση για την αυτοδιοκηση.

Οι πολτες δεχνουν να αποστρφονται τα κμματα και κατ συνπεια τα χρσματα που αυτ δνουν και να προσπαθον να διαλξουν ικαν πρσωπα ασχτως ιδεολογικς πολιτικς αφετηρας, προκειμνου να τους εκπροσωπσουν στις τοπικς κοινωνες. Κατ συνπεια, κθε λλο παρ ββαιον εναι τι ο δμαρχος ο περιφερειρχης που θα εκλεγε θα εναι εκπρσωπος του πρτου σε δημοφιλα κμματος...

Χαρακτηριστικ περπτωση αποτελε η Αθνα, που συγκροονται δο κομματικ στελχη απ τη ΝΔ, να απ τον ΣΥΡΙΖΑ, να απ τους ΑΝ.ΕΛ και ο κ. Γ. Καμνης. Σμφωνα με τις πρτες δημοκοπσεις, οι πολτες δεχνουν να επιλγουν να πρσωπο που κινεται μακρι απ τα κμματα και φαντζει σαν το πιο ικαν και αποτελεσματικ στην προσπθεια επλυσης των καθημερινν προβλημτων.

Εδωσε το στγμα

Η δημοσκπηση της metron analysis (που γινε για λογαριασμ της ιστοσελδας thetoc), δωσε μια πρτη - σοβαρ «γεση» των προθσεων των πολιτν, χωρς αυτ ββαια να σημανει τι η εικνα αυτ θα διατηρηθε μχρι τλους...

Το ββαιον εναι τι αυτς οι εκλογς θα χουν πολλς διαφορς σε σχση με τον παρελθν που τα αξιματα των δημρχων τα κρδιζαν υψηλβαθμα κομματικ στελχη. Τρα σο πιο κοντ εναι να κμμα (οποιοδποτε κμμα) στον υποψφιο που στηρζει τσο περισστερο κακ του κνει...

Για τον λγο αυτ, κανες εκ των υποψηφων δεν θλει χρσμα και γι' αυτ τα κμματα περιορζονται σε μια σο το δυνατν διακριτικ στριξη, ακριβς για να μην «κψουν» τον εκλεκτ τους.

Αυτ εναι η μχη λλωστε που δνει και ο κ. Ανδρ. Παχατουρδης, ο οποος δηλνει σταθερ τι εν εναι υποψφιος περιφερειρχης Αττικς θα κινηθε πρα και πνω απ τα κμματα και τους εναπομεναντες μηχανισμος τους.

Η αιτα για τα συμπτματα αυτ δεν εναι λλη απ το μνημνιο και την απογμνωση των εκπροσπων της πολιτικς ζως της χρας την ρα της μεγλης και πολπλευρης κρσης.

Την δια ρα φανεται τι και τα κμματα χνουν τον βηματισμ τους, καθς η «ενς ανδρς αρχ» που κποτε σχυε στους προσωποπαγες πολιτικος φορες αποτελε πια παρελθν. Χαρακτηριστικ παρδειγμα αποτελε η «διπλ» υποψηφιτητα της ΝΔ στην Αθνα (πλαι ποτ «κστρο» της συντηρητικς παρταξης), η αδυναμα του κ. Ευ. Βενιζλου να επιλξει πρσωπα για να υποστηρξει στους δμους και τις περιφρειες, το πρβλημα που ανκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καρυπδη, τον οποο μετ ντονες πισεις αναγκστηκε να αποσρει ο κ. Τσπρας, και με τον κ. Βουδορη, ο οποος δοκιμζεται απ τις οργανσεις του κμματος στην Πελοπννησο.

Οι διασπσεις των κομμτων σε τοπικ εππεδο ενισχουν ακμη περισστερο τις αυτοδιοικητικς υποψηφιτητες εν πση περιπτσει τα πρσωπα που επιλγουν να μη φορσουν «κομματικ μανδα».

Με βση αυτ τα δεδομνα, ουδες μπορε εκολα να προβλψει την κβαση της αναμτρησης και εναι ββαιον τι τα πολιτικ συμπερσματα θα εναι ακμη πιο δσκολο να εξαχθον την επμενη μρα. Το ποιος κρδισε το ποιος χασε θα εναι δσκολο να ειπωθε. Εν για παρδειγμα κερδσει ο κ. Καμνης στην Αθνα ο κ. Μπουτρης στη Θεσσαλονκη, σημανει τι το ΠΑΣΟΚ ανακμπτει ως πολιτικ δναμη, τι η ΝΔ κατρρευσε τι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτ δυναμικ εξουσας; Προφανς τποτε απ λα αυτ!

Αντιμνημονιακο μχρι... 25 Μαου

Η πορεα προς τις κλπες του Μαου πντως εμπεριχουν κι ναν πολ σοβαρ κνδυνο. Μπροστ στην απαξωση που σως καταγραφε και στα αποτελσματα, οι εκπρσωποι των κομμτων (επσημοι αντρτες) εναι πιθανν να επιδοθον σε ναν αγνα λακισμο προκειμνου να εκφρσουν να μεγλο τμμα των πολιτν και να διασωθον πολιτικ. Εναι σγουρο τι κατ τη διρκεια των προεκλογικν εβδομδων λο το πολιτικ σστημα θα γνει... σφοδρ αντιμνημονιακ. Θα ρξουν την τρικα στο... πυρ το εξτερον και θα αποκηρξουν τα σα συζτησαν (και ορισμνοι εξ αυτν ψφισαν κιλας) την τετραετα που πρασε.

Οταν λα τελεισουν το βρδυ της 25ης Μαου, ττε λοι θα επιστρψουν εκε απ που ξεκνησαν πριν απ την προεκλογικ περοδο. Μνο που θα χουν δη ρξει κι λλο νερ στον μλο του λακισμο στη χρα και θα χουν εκπαιδεσει να τμμα των πολιτν (μικρ μεγλο) στα ωραα - μεγλα λγια.