Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

30 2014

Γιργος ΚαρελιςΚλαυθμς και οδυρμς συνδευσαν την κθεση του Γραφεου Προπολογισμο της Βουλς, η οποα αποτυπνει την υπρμετρη αξηση της φορολογας στην Ελλδα απ το 2010, δηλαδ απ ττε που ρχισε η κρση.

πως γνεται σχεδν πντα με τους αριθμος, η ανγνωσ τους μπορε να γνει με πολλος τρπους. Για παρδειγμα, το πιο εντυπωσιακ στοιχεο της κθεσης, που πρβαλαν τα περισστερα ΜΜΕ, εναι η κατ 900% αξηση των φρων στους ελεθερους επαγγελματες. Πση αλθεια και πση τραγικτητα κρβει αυτς ο αριθμς;

Ας δομε μερικος λλους αριθμος. Εναι κοιν μυστικ τι η φοροδιαφυγ οργαζε (στα χρνια της ευμρειας) και οργιζει (σμερα ακμα περισστερο) στον χρο των ελεθερων επαγγελματιν. Το λνε λες οι εκθσεις, εγχριες και ξνες (εδ μια απ αυτς).

Τι κανε η μεγλη πλειοντητα της κατηγορας αυτς των συμπολιτν μας; Κτι πολ απλ και πολ νμιμο (αλλ, προφανς, εντελς ανθικο). Δλωνε εισδημα κτω απ το αφορολγητο ριο, το οποο πριν απ την κρση ταν 12.000 ευρ. Κι τσι δεν πλρωνε οτε να ευρ φρο (εδ τα στοιχεα).

Αν, λοιπν, νας ξυπνος ελεθερος επαγγελματας πλρωσε το 2009 φρο 100 ευρ και σμερα κληθε να πληρσει 900 ευρ, ντην η αξηση του 900%. Πσο «δικη» τη βρσκετε; Εγ καθλου.

να λλο παρδειγμα: Περισστεροι απ να εκατομμριο αγρτες δλωσαν το 2010 μσο εισδημα περπου 1.500 ευρ (προσοχ, ετσιο εισδημα). Τι φρο πλρωσαν; Εννοεται μηδν. Αν σμερα κποιος απ αυτος κληθε να πληρσει 10 ευρ φρο, η στατιστικ λει τι ο φρος του αυξθηκε κατ 1.000%. Πσο «δικο» εναι; Καθλου.

Επομνως ανακπτουν ελογα ερωτματα. Η αξηση των φρων εναι για λους το διο; ρα δικαιονται λοι να οδρονται για λους; Οι μισθωτο και οι συνταξιοχοι, που δεν μπορον να κρψουν εισοδματα και βλπουν τους φρους του να αυξνονται, εναι το διο θματα με τον γιατρ, τον δικηγρο, τον καθηγητ ιδιατερων μαθημτων, που εμφνιζαν εισοδματα στα ρια της φτχειας και σμερα καλονται να πληρσουν να στοιχειδες ποσ στην Εφορα;

Ας αφσουν την υποκρισα σοι σμερα οδρονται για το «900% αξηση των φρων». Αν μνο οι ελεθεροι επαγγελματες και οι αγρτες πλρωναν τα μισ απ’ σα κλβουν (καλτερα αν το κρτος πιανε τη μισ φοροδιαφυγ τους), θα μποροσαν να καταργηθον αμσως η κτακτη εισφορ στα εισοδματα και το «χαρτσι» στα ακνητα και να δοθον αυξσεις στους χαμηλος μισθος και στις συντξεις.

Αν δεν γνει αυτ, ο επμενος υπουργς Οικονομικν, ας πομε ο Στουρνρας του Τσπρα, θα αναγκαστε να αυξσει κι λλο τους φρους και λοι μαζ θα πμε για βροβες.

Δεν θα το κνει; Καλ. Κι ο Σαμαρς το 2012, εννοεται πριν απ τις εκλογς, κατακερανωνε τη φορομπηχτικ πολιτικ των προηγομενων. Μετ κανε ακριβς το διο. πως θα κνει και ο επμενος, αν συνεχιστον οι κλαυθμο και οδυρμο για λους. Αναξιοπαθοντες (πραγματικος) και φοροκλφτες.