του Ευτχη Βαρδουλκη απ το lifo.gr

27 2013

http://3.bp.blogspot.com/-O930_H8wmv8/T-r9Uxth5aI/AAAAAAAABjA/QP_0cuqhJKk/s1600/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2594%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259A.jpgΔεν υπρχει χρα στην Ευρπη που να ευδοκιμε τσο πολ το εμπριο μιζριας και ο δημσιος λγος να διακατχεται απ τσο αρνητισμ σο εδ. Εκπομπς με αποκλειστικ περιεχμενο την κφραση της λακς οργς, «αποκαλυπτικ» σιτ και «μαχητικο» δημοσιογρφοι, πολιτικς συζητσεις απστευτης οξτητας, κμματα πολιτικ στελχη που μιλνε για «προδτες», «κοινωνικος δολοφνους», «ηθικος αυτουργος» σε θαντους, διχαστικ πολιτικ συνθματα, κ.α., συνιστον να πλασιο δημσιου διαλγου που σε τποτα δεν θυμζει δημοκρατικ ευρωπακ χρα.

Και δπλα σε λα αυτ, τα social media, τα οποα εκ της φσεως τους αποτελον το πιο «επιθετικ» και «γκρινιρικο» μσο που χουμε γνωρσει ως τρα, να λειτουργον πολλαπλασιαστικ ως προς την προβολ του πρωτογενος (πολιτικο) προντος. να μσο του οποου η κατχρηση – πως χουν δεξει πολλς ρευνες – δημιουργε εμμονς που σταδιακ επικαθορζουν το σνολο της συμπεριφορς.

Θα αντιτξει κποιος, ευλγως, τι η πραγματικτητα εναι αυτ που καθορζει το φος του διαλγου. Αν οι πολτες περννε σχημα, αρνητικ θα εναι η ατζντα. Εν μρει σωστ. Εν μρει μως. Μεταξ του χαζοχαρομενου κολαοζου και του εμμονικο-εμπαθος επικριτ, υπρχουν αμτρητες ενδιμεσες πολιτικς στσεις. Σε μια κοινωνα που πλττεται πργματι δεν μπορες να περιμνεις απ σους πλττονται να αντιμετωπζουν την πραγματικτητα με στωικτητα βουδιστ μοναχο. μως μπορες να απαιτες απ τους πολιτικος ταγος, να ασχολονται με την υπρβαση της κρσης και να μην λειτουργον μνο ως «μεγφωνα» της αγανκτησης. Εξλλου πολλο εξ’ αυτν δεν εναι καν πληττμενοι, αλλ απλς επενδουν πολιτικ στην κρση.

Το εμπριο μιζριας στην χρα μας χει βαθις ρζες και αποτυπνεται σε πολλος τομες για λγους που δεν εναι του παρντος να αναλσουμε. μως στην κατσταση που εναι σμερα η Ελλδα, ο συνεχς αρνητισμς αποτελε μρος του προβλματος. Αναπαργει μια παθογεν εσωστρφεια και κνει ακμα δυσκολτερη την υπρβασ της. Αποδυναμνει δημιουργικς δυνμεις και θετικ εγχειρματα. Κρατ το δημσιο διλογο προσκολλημνο σε σκιαμαχες, πραν των πραγματικν αναγκν της κοινωνας.

Οι Ιρλανδο μπκαν στο μνημνιο μετ απ εμς (με μικρτερα προβλματα, εναι η αλθεια) και κατφεραν δη να βγουν απ αυτ. Εμες ακμα συζητμε αν καλς κακς μπκαμε, αν θα κνουμε εξεταστικ για το πς μπκαμε, αν πρεπε να το ψηφσουμε με 151 180, αν ο ΓΑΠ ανετρπη «αυτοκτνησε», αν ο Σαμαρς καλς κακς πρασε την αντιμνημονιακ του φση, κ.α. Και χουμε δεχθε την απολτικη, αδκιμη και παραφσει διαρεση του πολιτικο μας τοπου σε «μνημονιακ» και «αντιμνημονιακ» μτωπο παρ τις αδυναμες και τερατδεις εσωτερικς αντιφσεις του ρου. Η συζτηση για την πολιτικ διαδικασα χει κατισχσει εκενης για την πολιτικ ουσα που σχετζεται με το πς θα βγομε απ την κρση.

 

Ας δομε λγο το παρδειγμα της Κπρου.

http://static-enet.toolip.gr/resources/2013-03/170313_cyprusgreek_big-thumb-large.jpgΠριν απ 10 μνες – πως θα θυμμαστε – η Κπρος δχτηκε το μεγαλτερο οικονομικ πλγμα μετ την τουρκικ εισβολ του 1974. Το τραπεζικ της σστημα κατρρευσε και για τη δισωσ του η τρικα επβαλε κορεμα των καταθσεων απ να ψος και πνω, αυστηρ μτρα λιττητας και συνεχ επιτρηση. Το σοκ για την Κπρο, η οποα απ το Καλοκαρι του 2012 βρισκταν δη σε μνημνιο, ταν τρομακτικ, καθτι η οικονομα της σε μεγλο βαθμ στηρζεται στον χρηματοπιστωτικ τομα.

Η αντδραση ωστσο της κυπριακς κοινωνας ταν εντυπωσιακ. Τις πρτες μρες ανογματος των τραπεζν, ταν λοι φοβντουσαν επεισδια στις τρπεζες λγω bank run, η αντδραση των πολιτν ταν υποδειγματικ ψχραιμη. Ο πολιτικ κσμος «μαλλιοτραβχτηκε» για 1-2 μνες και μετ κοταξε μπροστ. Η αντιπολτευση κνει κριτικ, δεν αποφεγει τους (αναπφευκτους) λακστικους πειρασμος, αλλ σε καμα περπτωση δεν εδαμε οτε ακρτητες, οτε ακραο διχαστικ λγο, οτε εξαλλοσνες (εξλλου χει κι η κυπριακ αντιπολτευση λερωμνη τη φωλι της...). Τα συνδικτα και η κοιν γνμη αντιλαμβνονται την πραγματικτητα και δεν λειτουργον ως πολιορκητικο μηχανισμο διεκδκησης προσδων που δεν υπρχουν. Οτε εξτρεμιστικς ομδες αναπτχθηκαν, οτε νεοναζιστικ κμματα ρθαν στο προσκνιο. Η βαθι επιχειρηματικ «κουλτορα» και η οικονομικ συγκρτηση που διαθτουν οι Κπριοι βοθησε οι συζητσεις να γνονται επ της ουσας, χωρς υπερβολικ οξτητα, τσιττα και περιττς αερολογες.

Τα αποτελσματα μετ απ 9 μνες εναι αποκαλυπτικ. Η φεση που αρχικ προβλπονταν στο 9% περιορζεται στο 7%. Υπρχει απλυτη επτευξη δημοσιονομικν στχων και μλιστα τα φορολογικ σοδα εναι κατ τι περισστερα απ τα προβλεπμενα. Και οι 3 δσεις χουν εκταμιευτε με θετικς αξιολογσεις απ την τρικα. Το χρηματοπιστωτικ σστημα κατφερε να κρατηθε ζωνταν (με προβλματα, φυσικ, αλλ ζωνταν), εν τον μνα Οκτβριο παρουσιστηκε για πρτη φορ απ την αρχ της κρσης μικρ αξηση των ξνων καταθσεων. Ασφαλς τα πργματα εναι ακμα πολ δσκολα. Η Κπρος για πρτη φορ στην ιστορα της χει υψηλ ανεργα. Η λλειψη ρευσττητας χει πλξει τις μικρς επιχειρσεις. Εν κποιοι ανησυχον μπως οι συνπειες που απεφεχθησαν φτος απλς μετατθηκαν για του χρνου. Η γενικ ασθηση πντως εναι τι, ως τρα τουλχιστον, αντιμετπιση της κρσης εναι κατ τι καλτερη απ ,τι φοβντουσαν.

Θα ρωτσει κποιος ελογα: αυτ τα θετικ βματα εναι αποτλεσμα του πολιτικο και κοινωνικο κλματος; Ασφαλς. Δεν εναι μνο αυτο, εναι ΚΑΙ αυτο. Μια κοινωνα σε κρση ΔΕΝ χει την πολυτλεια να πολιτικολογε διαρκς αντ να δρα. Να αποσυντθεται αντ να λειτουργε συντεταγμνα. Να αλληλοεξοντνεται σε πολιτικ και ηθικ εππεδο αντ να διαθτει να μνιμουμ συνασθησης κοινς πορεας. Σε μα χρα σε κρση, το εμπριο μιζριας αποτελε περιττ πολυτλεια.

Πριν απ να χρνο, ο Λολα, ο αριστερς πρην πρεδρος της Βραζιλας, νας πραγματικς statesman, εχε δηλσει: «Το μνυμα που θα θελα να στελω στον ελληνικ λα εναι τι αυτ τη στιγμ της κρσης πρπει να εναι ψχραιμοι, να χουν μεγλη θληση και να αναζητσουν λσεις. Να μη γνονται πολλ σχλια για την κρση, αλλ να συζητον ποιες εναι οι λσεις».

Σε μα χρα που το εμπριο μιζριας αποτελε διαβατριο ανλιξης, αυτ η προτροπ εναι ιδιατερα χρσιμη.