T.

του Νκου Φελκη απ το matrix24.gr

Σββατο 21 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/authors/Felnikos-8.jpgΟ Τσπρας εναι νας πολ τυχερς νθρωπος. Και οφελει πολλ στον Μιχλη Λιπη. Λαμπδα στο μπι του πρπει να του ανψει. Αν δεν ταν η υπθεση «πλαστς πινακδες» του πρην βουλευτ και υπουργο της Ν.Δ. τα φτα της (αρνητικς) δημοσιτητας θα εχαν πσει στην Κουμουνδορου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εχε βρεθε σε πολ δσκολη θση με τις φορολογικς δηλσεις των βουλευτν του Σταθκη, Τσακαλτου και Τσουκαλ.

Η πρωτοφανς, ανεξγητη και βλακδης συμπεριφορ του εξαδλφου του πρην πρωθυπουργο ταν κυριολεκτικ θεο δρο για τον αρχηγ της αξιωματικς αντιπολτευσης. Θαρρες και το εχε σχεδισει απ τους ουρανος ο «Θες», ο Κωνσταντνος Καραμανλς, ως ανταπδοση για τα καλ λγια που επε Αλξης Τσπρας γι’ αυτν, πριν μερικος μνες στο πολιτικ του μνημσυνο.

Επιπροσθτως, η υπθεση Λιπη κλυψε και την αντιπαρθεση στη Βουλ για τα υποβρχια, που οι «τορπλες» του Αλξη Τσπρα δεν εχαν τελικ και τσο ισχυρ «γμωση» και πντως δεν «βθισαν» τον Βενιζλο. Η σφαιρη μονομαχα για τα υποβρχια, και, κυρως οι καταθσεις των Σταθκη, Τσακαλτου και Τσουκαλ εναι σγουρο τι -αποσης της υποθσεως «Λοτσα»- θα κυριαρχοσαν στις συζητσεις στους αν την επικρτεια καφενδες, και οπωσδποτε θα γρατσονιζαν πολιτικ και ηθικ τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρτι θα καναν τα δελτα ειδσεων και τα πρωνδικα με τις φορολογικς δηλσεις των τριν βουλευτν.

Εικνισμα λοιπν και αφσα πρπει να κνει τον Μισλ ο Αλξης. Με το νομερο 4000, της πλαστς του πινακδας, ριξε χαμηλ την πολιτικ απδοση που θα μποροσαν να εισπρξουν οι αντπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ απ το πορτφλιο των τριν βουλευτν του. Μλιστα, οι Σταθκης, Τσακαλτος και Τσουκαλς, αν διαθτουν χιομορ και φαντασα θα πρπει, μρες που ‘ναι, να αγορσουν πρωτοχρονιτικο λαχεο με τον αριθμ 4000, το οποο, ειρσθω εν παρδω, παραπμπει και στο νμο περ τεντυμποσμο με τον οποον, παλαιτερα, η Δεξι κυνηγοσε τους αριστερος νεολαους.

Ανεξρτητα μως απ το θεο δρο του Λιπη στον Τσπρα, η υπθεση με το πθεν σχες των τριν βουλευτν του ΣΥΡΙΖΑ παραμνει ανοιχτ, αφο οι εξηγσεις που δωσαν δεν πεθουν καθς παραπμπουν σε δικαιολογες αστν πολιτικν. Σαφστατα και ο καθνας μπορε να εισπρττει σα περισστερα χρματα μπορε και να τα επενδει που θλει. Αυτ μως ισχει  υπ την προπθεση τι οι πηγς και οι τοποθετσεις δεν χουν κτι το επιλψιμο, αλλ και δεν προσκροουν σε ηθικς αρχς και αξες που πρεσβεουν τα κμματα στα οποα ανκουν οι πολιτικο. Και ειδικ οι αριστερο πολιτικο δεν μπορον να χουν (ακμα και) επενδυτικ συμπεριφορ δια με αυτ των δεξιν. Εκτς κι αν η διαφορετικτητα εξαντλεται μχρι του σημεου που δεν αγγζει τα πορτοφλια.

Ας δομε τι επαν οι τρεις βουλευτς: Ο Τσουκαλς ισχυρστηκε τι τα χρματα ταν αποζημωση αφενς, λγω σνταξης, απ την τρπεζα που δολευε και αφετρου απ ασφαλιστικ συμβλαιο επσης της τρπεζας. Δεκτν. Ερτηση: Αυτ το συμβλαιο κι αυτ το ποσν το παιρναν λοι οι υπλληλοι της τρπεζας; Το παιρναν μνον οι συνδικαλιστς; Το παιρναν μνον διευθυντικ στελχη και ποια; Σγουρα δεν το παιρναν λοι οι υπλληλοι της τρπεζας. ρα αυτς το πρε ως τι; Ως συνδικαλιστς;  Ως διευθυντικ στλεχος; Νομζω πως η απντηση που χει δσει χρειζεται να συμπληρωθε.

Οι Σταθκης και Τσακαλτος υποστριξαν τι οι καταθσεις τους σε μετοχς, αμοιβαα κεφλαια και αξες ταν πριν γνουν βουλευτς. Αν δεν με απατ η μνμη μου ο Τσακαλτος ταν και υποψφιος βουλευτς και το 2004. Δετερον, ακμα και σε αμοιβαα κεφλαια να ταν, υποθτω πως, ως καλο οικονομολγοι, γνριζαν που τοποθετονταν τα χρματ τους. Δεν μπορε να μην ξεραν τι ταν και στην Black Rock και στην J.P. Morgan. Παρνθεση: Τα αμοιβαα κεφλαια ταν εσωτερικο, εξωτερικο, διεθν; Σε ακνητα; Σε ομολογες; Σε ισρροπα; Σε τι ακριβς; Κλενει η παρνθεση.

Θα μου πετε και γιατ εναι κακ που ταν στις δο αυτς εταιρεες; Επειδ αυτς οι δο ταν απ τα funds που πρωταγωνστησαν στα στοιχματα κατ της Ελλδος την περοδο 2010-2012.  παιξαν στη χρεοκοπα της χρας με τα περφημα CDS. Μλιστα η περοδος που χουν επενδσει τα χρματ τους- πριν δηλαδ εκλεγον βουλευτς, αλλ που ταν διακεκριμνα στελχη και μλιστα οικονομικ, του ΣΥΡΙΖΑ- ταν και η καυτ περοδος για την Ελλδα. Ττε που, λα τα διεθν κορκια, παιζαν στα ζρια και βρμικα την τχη της χρας. Φανταστετε να μαθαναμε τι ταν κποιος λλος πολιτικς, απ το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. που εχε τοποθετσει εκε τα χρματ του τι θα γινταν; Στην πυρ θα τους εχαν ρξει.

λλη απορα: ταν οι μνοι λληνες που επνδυσαν τα χρματ τους σε ττοια funds; χι ββαια. μως απ τις δεκδες χιλιδες που το καναν υποθτω μνον αυτο οι δο εναι ΣΥΡΙΖΑ. λοι οι λλοι επνδυαν στη χρεωκοπα της χρας για να την αγορσουν, εφσον γυρνοσαμε στη δραχμ, μπιρ παρ. νας πολιτικς (και οι Σταθκης-Τσακαλτος εναι  πολιτικο, ακμα κι αν δεν εναι βουλευτς) οφελει πραν των χρημτων του να υπερασπζεται και τη χρα του. Δεν λω να τα φρουν στην Ελλδα, ας τα τοποθετοσαν μως κπου αλλο. Σε κποιο μεγλο ευρωπακ πιστωτικ δρυμα , αν θελαν καλτερες αποδσεις, σε κποιο αγγλικ ταμιευτριο, αφο και οι δο εναι βρετανοσπουδαγμνοι. Πντως χι σε επενδυτικ σχματα που στοιχηματζουν στην πτση της χρας τους.

Και φυσικ εναι αστεα η εξγηση Τσακαλτου τι τα χρματα ταν του πατρα του και κποια στιγμ γινε και ο διος συνδικαιοχος. νας τσο σοβαρς οικονομολγος δεν μπορε να γνει πιστευτς τι φησε για τσα χρνια (για πσα ραγε και απ πτε γινε συνδικαιοχος;) «ακονητο» ναν λογαριασμ. Αν το κανε, δεν εναι καλς οικονομολγος. Εναι δυνατν να εμπιστευθομε την τχη της χρας σε ναν οικονομολγο που δεν συμβουλεει τον πατρα του και δεν διαφοροποιε το επενδυτικ του χαρτοφυλκιο, αλλ το αφνει “ακονητο”; Να το κνω εγ κποιος λλος αδας περ τα οικονομικ -που κληρονομσαμε κποιο λογαριασμ απ την οικογνει μας στο εξωτερικ- το καταλαβανω. Να το κνει μως νας γκριτος οικονομολγος δεν το καταλαβανω.

Τλος πντων, να ‘ναι καλ ο Μισλ με τις πλαστς του πινακδες και τις τσρκες του στη Λοτσα. γαλμα ξω απ την Κουμουνδορου πρπει να στσει ο Τσπρας στο «ανμελο και τρελ αγρι» της οικογνειας των Καραμανλδων…