. 2

 

, 17 2013

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1266062_10151877576764362_352906086_o.jpgΣυντρφισσες και σντροφοι,

Δεν θα σας κουρσω, σεβμενος το χρνο και την ανγκη να διευκολνω τη διαδικασα, στε να προυν το λγο σο το δυνατν περισστεροι απ τους επιθυμοντες.

Την παρμβασ μου θα την επικεντρσω σε δο σημεα:

Στο ΠΡΩΤΟ απ αυτ, θα επικεντρωθ στο πρσωπο του Προδρου της «Δημοκρατικς Αριστερς», συντρφου Φτη Κουβλη, τσο για την πολυσχιδ δραστηριτητ του, συμβλλοντας τα μγιστα στο επιτυχς για το κμμα μας αποτλεσμα στις τελευταες εκλογς στις οποες συγκντρωσε το 6,3% των ψφων των, σο και στον επιτυχ ρλο του, κατ τη διρκεια της συμμετοχς μας στη Κυβρνηση.

Κι μως υπρχουν κποιοι σντροφοι, που πντως αποτελον μια αναιμικ αριθμητικ μερδα, οι οποοι το τελευταο διστημα τον αμφισβητον, επικρνοντας πολιτικος χειρισμος του.

Για να γνω πιο συγκεκριμνος, κποιοι, λγοι, τον ψγουν για τη συμμετοχ μας στην Κυβρνηση, κποιοι λλοι κρνουν αδικαιολγητη την αποχρησ μας απ αυτν, εν υπρχουν και οι λλοι που επιθυμον σφδρα με προχειρτητα και βιασνη την εισχρησ μας στο «κνημα των “58”», επικρνοντας την αντθετη τεκμηριωμνη θση του σ. Φ. Κουβλη.

Ως προς τη συμμετοχ μας στην Κυβρνηση, λοι γνωρζουμε την παραδοχ πως χωρς τη ΔΗΜΑΡ δεν θα εχε συγκροτηθε Κυβρνηση, καθς, πως θυμσαστε χωρς εμς το ΠΑΣΟΚ -για τους γνωστος λγους που εναι περιττ να αναφρω- δεν θα μετεχε σ’ αυτν.

σον αφορ στην αποχρησ μας απ αυτν, να χρνο μετ, και πλι εναι γνωστο οι λγοι: Ο Πρωθυπουργς δημιοργησε κυβερνητικ κρση, με πρξεις και με ενργειες που προσβαλαν τη νομιμτητα, αντιστρατευταν την προγραμματικ συμφωνα, καταπατοσε τη θεσμικ ισοτιμα των κυβερνητικν εταρων, εν κατφευγε σε μονομερες ενργειες, αλαζονικς συμπεριφορς και τελεσγραφα, δημιουργντας τετελεσμνα. Το κλεσιμο της ΕΡΤ αποτλεσε τη σταγνα μιας σειρς ενεργειν που ξεχελισε το ποτρι. Δεν επρκειτο για τυπικ διαδικαστικ ζτημα, αλλ για ζτημα δημοκρατικς ουσας. Ο Πρωθυπουργς κλεισε το δημσιο ραδιοτηλεοπτικ φορα, ξαφνικ, με δυσφημιστικ τρπο, αντιδημοκρατικ -αφο απφυγε να ακολουθσει το δημοκρατικ αποδεκτ κοινοβουλευτικ οδ- και αυταρχικ, χωρς τη συμφωνα των εταρων, παραπμποντς μας σε αλστου μνμης εποχς.

Αυτ λλωστε, επιβεβαινεται απ τη σχετικ δλωση του Προδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζλου, τι «βρεθκαμε αντιμτωποι με να τερστιο θεσμικ πρβλημα, λγω της ατυχος πρωτοβουλας της Ν.Δ. να ενεργσει μονομερς ως κυβρνηση, να διακψει τη λειτουργα της δημσιας τηλερασης, της ΕΡΤ». Πρσθεσε ακμη ο κ. Βενιζλος πως «οι λληνες πολτες νιωσαν να προσβλλεται η δημοκρατικ ευαισθησα τους και η ννομη τξη. Δεν υπρχει συνεπς καμα αμφιβολα τι για μας αυτ τη στιγμ το μεγλο θμα εναι η αποκατσταση της λειτουργας των δημοκρατικν θεσμν».

Ο κ. Σαμαρς εναι παγκονως γνωστ τι συνθως, αντιμετπιζε τα πργματα ως πρωθυπουργς μονομοματικς κυβρνησης και θυμταν τους εταρους, ταν ψαχνε να βρει τρπους να τους ξεπερσει, παρακμπτοντας ακμα και το Κοινοβολιο Παρδειγμα οι εκδσεις Πρξεων Νομοθετικο Περιεχομνου.

Θυμζω, πως για το θμα της ΕΡΤ, η κυβρνηση προχρησε στην κδοση πρξης νομοθετικο περιεχομνου -παρ την αντθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποα γνριζε με σαφνεια- ερμην, μλιστα, των 4 υπουργν, απ τους χρους της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτ, αν μην τι λλο, μαρτυρ συγκεκριμνη πολιτικ επιλογ, μα επιλογ ρνησης επ της ουσας, ρνησης της συλλειτουργας των τριν κομμτων που συγκρτησαν και στριζαν την κυβρνηση.

Εδ πλον τθεται το ερτημα: Σε ναν Πρωθυπουργ που ενεργε με τον τρπο αυτ, μποροσαμε να τον εμπιστευμαστε; Και πς μποροσαμε να πορευμαστε με να Πρωθυπουργ χωρς εμπιστοσνη; Τι ζτησε απ τον Σαμαρ ο Φτης Κουβλης; να απλ πργμα: Να αποκαταστσει τις σχσεις εμπιστοσνης με τους δο εταρους του, ανακαλντας μια παρλογη και παρνομη μονομερ ενργεια. Να υποχωρσει ο Πρωθυπουργς, επειδ βρισκταν εν αδκω και να αποδεχτε την πρτασ του Προδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, που ανφερε «η αναδιοργνωση, η δημιουργα του νου ραδιοτηλεοπτικο δημσιου φορα πρπει να γνει με την ΕΡΤ σε κνηση και με παρντες λους τους εργαζμενους».

Ας μην μας διαφεγει και το γεγονς, πως ο κ. Σαμαρς -πως σχολιστηκε ττε κατ κρο στα ΜΜΕ- παιζε εκβιαστικ, με το χαρτ τι οι δυο λλοι εταροι θα φοβηθον τις εκλογς, και θα αποδεχθον την πραξικοπηματικ ενργει του, επιχειρντας να τους φορτσει και την ευθνη -που ο διος εχε- για το ενδεχμενο να προκηρυχτον πρωρα. Δηλαδ, πεντακθαρος εκβιασμς!

Η στση λοιπν του Προδρου της ΔΗΜΑΡ για αποχρηση απ τον κυβερνητικ σχηματισμ -που εγκρθηκε απ τα ργανα του κμματος- ταν καθαρ και αποτελοσε μονδρομο. Εν τλει, ποιος μπορε ραγε να θλει τον (ποιο) Πρεδρ μας υπ… ομηρα;

Το ΔΕΥΤΕΡΟ σημεο που θλω να θξω εναι η πρακτικ κποιων συντρφων, με την οποα αμφισβητον και αρνονται τον λγο παρξης της ΔΗΜΑΡ. Οι κυριτεροι εκφραστς αυτς της κατστασης, εναι κποιοι σντροφοι που θεωρον τι η ΔΗΜΑΡ πρπει ρον ρον, χωρς πολ περσκεψη, με προχειρτητα, να προσχωρσει στο «κνημα των 58», απαρνομενοι την ταυττητ μας.

Υπενθυμζω τη διατυπωθεσα θση της “Δημοκρατικς Αριστερς” τι «η προθηση της πολιτικς πρτασης δημοκρατικς διεξδου απ την κρση, που αντιπαρατθεται τσο στην ασκομενη κυβερνητικ πολιτικ σο και στον αριστερ λακισμ του ΣΥΡΙΖΑ, προποθτει τη διαμρφωση ενς ισχυρο «τρτου πλου», μιας ευρεας, προοδευτικς, δημοκρατικς και μεταρρυθμιστικς συμπαρταξης».

μως, απευθυνμενος σε σους τσσονται με την χωρς ρους και προποθσεις προσχρηση στο «κνημα των 58», διερωτμαι, πς να συμπορευτομε ραγε με αυτος (ΠΑΣΟΚ) που εξακολουθον να συμμετχουν στην σκηση της κυβερνητικς πολιτικς, με την οποα διαφωνομε;

πως διατυπνεται λλωστε εστοχα στις προσυνεδριακς θσεις μας «η μη αποδοχ της πρτασης να συμπλεσουμε με το ΠΑΣΟΚ, στο πλασιο του “τρτου πλου”, δεν προκπτει απ μια λογικ περιχαρκωσης, αλλ απ τα πολιτικ χαρακτηριστικ, που πιστεουμε τι πρπει να χει αυτ η πολιτικ συμπαρταξη. Η πολιτικ πρακτικ του ΠΑΣΟΚ και η επιλογ στρατηγικς σμπλευσης με τη “Να Δημοκρατα” εμποδζει μια ττοια ”συγκατοκηση”. Η επιλογ συμπρευσης θα λλαζε τον πολιτικ χαρακτρα και θα εξουδετρωνε την πολιτικ δυναμικ του εγχειρματος».

Ας μην μας διαφεγει λλωστε τι ο “τρτος πλος”, χει πολιτικ περιεχμενο και για αυτ χει πολιτικ ρια. Αυτ δεν σημανει τι προκρνει λογικς αποκλεισμν. Ωστσο, η επιδιωκμενη ευρτητα δεν εναι δυνατν να οδηγε στην απουσα στγματος. Κι εδ προκπτει να ερτημα: Ποο εναι το πολιτικ στγμα του «κινματος των 58»: «Ενα σχδιο εθνικς ανασυγκρτησης(;), με προτεραιτητα στο πργραμμα για τις ευρωεκλογς και τις αυτοδιοικητικς εκλογς», πως επαγγλλονται;

Σντροφοι, ας μην γελιμαστε. Μια ττοια απονευρωμνη, ασπνδυλη και χωρς διακριτ στγμα πολιτικ παρουσα ενς ενδιμεσου χρου θα ακρωνε το διο το εγχερημα.

Κλενοντας επικροτ τις προσυνεδριακς θσεις της Κ.Ε. για το παρν Συνδρι μας, τι «η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστσει σε αυτν την προσπθεια και θα αγωνιστε με συνπεια, επιμον και χωρς ηγεμονισμος για τη συγκρτηση της πολιτικς συμπαρταξης των δυνμεων που θλουν να εργασθον σε αυτ την κατεθυνση».

Ο “τρτος πλος” θα πρπει να επιδιξει να αποτελσει το κρσιμο μγεθος που θα οδηγσει στη μεταμνημονιακ Ελλδα.

Σντροφοι, προσωπικ θλβομαι για σους επιχειρον να πλξουν το κρος το Προδρου μας, σ. Φ. Κουβλη και προσπαθον με τη στση τους να τορπιλζουν την υπσταση της “Δημοκρατικς Αριστερς”.

Η ΔΗΜΑΡ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙhttp://www.real.gr/img/trans.gif