Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2013

http://yaratilistr.files.wordpress.com/2013/04/recep-tayyip-erdogan-turkluk-tc-logo-adnan-oktar.jpgΓια πολλ χρνια, το κυραρχο ερτημα σε ,τι αφορ την Τουρκα ταν κατ πσον η χρα αυτ θα αποκτσει ναν πιο ηγετικ ρλο στη Μση Ανατολ θα συνεχσει τον δρμο της προσγγισης με την Ευρπη. Τον τελευταο καιρ αρχζει να διαγρφεται μια απντηση: τποτα απ τα δο. Οι σχσεις της Τουρκας και με τις δο περιοχς εναι επισφαλες.

πως επισημανει ο Ντνιελ Ντμπε στους Φαννσιαλ Τιμς, χουν αλλξει πολλ απ ττε που ο Ταγπ Ερντογν πρασε για τελευταα φορ τις πλες των Ηνωμνων Εθνν, το 2011, να μνα μετ την αποθωσ του απ τα πλθη στην Αγυπτο, την Τυνησα και τη Λιβη, τις χρες της αραβικς νοιξης.

Την εποχ εκενη, η Τουρκα υποστριζε τι η βελτωση των εμπορικν της σχσεων με τη Μση Ανατολ θα τη βοηθοσε να μεισει την εξρτησ της απ την Ευρπη. Το πρτο επτμηνο αυτο του χρνου, μως, οι εξαγωγς της προς τη Μση Ανατολ και τον Κακασο μειθηκαν κατ 13% σε σχση με τον προηγομενο χρνο.

Τον περασμνο Αγουστο, τα Ενωμνα Αραβικ Εμιρτα ανακονωσαν τι θα καθυστερσουν μια επνδυση 12 δισεκατομμυρων δολαρων σε να εργοστσιο νθρακα της Τουρκας. Η γκυρα λπιζε τι με την επνδυση αυτ θα μεωνε τις εισαγωγς ενργειας που της κοστζουν 60 δισεκατομμρια δολρια τον χρνο. Ο υπουργς Ενργειας Τανρ Γιλντζ εξφρασε την ελπδα η απφαση των ΕΑΕ να μην οφελεται σε πολιτικος λγους.

Το πιθαντερο μως εναι να συμβανει ακριβς αυτ. Η Μση Ανατολ χει γνει νας χρος γεμτος προβλματα για την Τουρκα του Ερντογν. Η Συρα χει πλον εχθρικς σχσεις μαζ της. Το διο ισχει για το Ιρκ και το Ιρν. Στον Λβανο απχθησαν πρσφατα δο πιλτοι των Τουρκικν Αερογραμμν.

Αλλ και με την Αγυπτο χει ανοξει να δετερο μτωπο μετ το πρσφατο πραξικπημα. Η Τουρκα υποστριζε τους Αδελφος Μουσουλμνους και εχε αποφασσει να ενισχσει την κυβρνηση του Μοχμεντ Μρσι με 2 δισεκατομμρια δολρια. Ο Μρσι μως ανετρπη. Και ο διδοχς του, ο στρατηγς Αμπντλ Φταχ αλ-Σσι, ενισχεται τρα απ τη Σαουδικ Αραβα και τα Εμιρτα. Η να κυβρνηση της Αιγπτου χει καταστσει επιπλον σαφς τι δεν θλει τουρκικ σριαλ στα κανλια της χρας. Και οι τορκοι εξαγωγες χουν λο και περισστερα προβλματα.

Η απφαση των Εμιρτων να καθυστερσουν την επνδυση των 12 δισεκατομμυρων δολαρων δεν θα πρεπε τσι να προκαλσει κπληξη στην Τουρκα.

Οι σχσεις με την Ευρπη εναι επσης δσκολες, αν και χι κακς. ταν η Αγγλα Μρκελ επκρινε την καταστολ εναντον των διαδηλωτν τον περασμνο Ιονιο, ο υπουργς Ευρωπακν Υποθσεων της Τουρκας Εγκεμν Μπαγκς δλωσε τι η πολιτικ επιβωση της καγκελαρου δεν θα πρπει να θεωρεται δεδομνη. Μετ τη θριαμβευτικ επανεκλογ της Μρκελ, ο Μπαγκς μλλον θα πρπει να αναθεωρσει τις εκτιμσεις του.

Ο διος νθρωπος προβλεψε πρσφατα τι οι «προκαταλψεις» της Ευρπης θα εμποδσουν την νταξη της χρας του στην νωση. λλοι τορκοι αξιωματοχοι απδωσαν σε αυτς ακριβς τις «προκαταλψεις» την απφαση να ανατεθε η οργνωση των Ολυμπιακν Αγνων του 2020 στο Τκυο.

Η εξλιξη των σχσεων της Τουρκας τσο με τη Μση Ανατολ σο και με την Ευρπη δεν αποτελε αποκλειστικ ευθνη του Ερντογν. Οι λγοι που το τοπο χει αλλξει τσο πολ τα τελευταα χρνια και στις δο περιοχς βρσκονται αλλο. Πολλο εναι εκενοι, μως, που θεωρον τι τα προβλματα της Τουρκας οξνονται λγω του τρπου με τον οποο ο πρωθυπουργς της συμπεριφρεται τσο απναντι στους συμμχους του σο και απναντι σ' εκενους που θεωρε εχθρος του.

Σε αυτ το πλασιο εντσσεται και η απφαση του τορκου πρωθυπουργο να ανακοινσει αυτ την εβδομδα να πακτο μεταρρυθμσεων με στχο την επκταση των δικαιωμτων των μειονοττων και την εκτνωση των εντσεων τσο με την ΕΕ σο και στο εσωτερικ της χρας. Ο επμενος στχος της Τουρκας εναι να εξασφαλσει μια δρα στο Συμβολιο Ασφαλεας των Ηνωμνων Εθνν απ το 2015.

μως τα περιφερειακ της προβλματα εξακολουθον να εναι μεγλα.

Η Τουρκα φιλοξενε μισ εκατομμριο σρους πρσφυγες και ο πλεμος μανεται στα σνορ της.

Ο Ερντογν αισθνεται χωρς αμφιβολα προδομνος απ την απφαση της Ουσινγκτον να μην εξαπολσει επθεση εναντον του καθεσττος σαντ.