,

του Γιργου Καρελι

25 2013

Γιργος ΚαρελιςΜχρι την προπερασμνη Τρτη που γινε η δολοφονα στο Κερατσνι, η αντιμετπιση του προβλματος Χρυσ Αυγ απ τις «κλασικς» πολιτικς δυνμεις ταν δυο ειδν.

Η κυβρνηση -εν προκειμνω η πλειοψηφα της ΝΔ- ταν δβουλη. Απ τη μια περσσευαν οι καταγγελες εναντον των «ναζ» και απ την λλη ορισμνοι δεν απκλειαν το ενδεχμενο κποιας μελλοντικς συνεργασας μαζ τους, αν εχαν ανγκη τις ψφους τους στη Βουλ. Πιθαντατα επρκειτο για σκπιμα επιλεγμνη διβουλα. Πστευαν -οι αφελες- τι τσι χαδεουν τους ψηφοφρους που εχαν φγει απ τη ΝΔ και εχαν πει στη Χρυσ Αυγ. Γι’ αυτ και δεν εχαν αποδεχθε τις σωστς προτσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κυβερνητικν εταρων, για την αντιμετπιση της ρατσιστικς βας.

Η Αριστερ, απαντντας στις επισημνσεις τι η Χρυσ Αυγ αυξνει τα ποσοστ της (και) επειδ εμφανζεται ως αντισυστημικ δναμη, τη χαρακτριζε «μακρ χρι του συστματος». Εναι χαρακτηρισμς που επλεγαν στελχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Αυτ στην απλοελληνικ σημανει τι η παρουσα και δρση της εξυπηρετε τα «συστημικ» κμματα και πρωτστως τη ΝΔ, λλες δομς του «συστματος» κτλ.

Το σοκαριστικ γεγονς του Κερατσινου μπερδεει κπως τα πργματα. Η κυβερνσα ΝΔ φανεται τι αλλζει στση. Εμφανζεται αποφασισμνη να αντιμετωπσει αποφασιστικ τη Χρυσ Αυγ. Οι πρτες κινσεις του αρμδιου υπουργο Νκου Δνδια εναι στοχευμνες και αποφασιστικς. Μνει να δομε το αποτλεσμα.

μως, αυτομτως, ανακπτει το ερτημα: αν η Χρυσ Αυγ εναι το-κατ την Αριστερ- «μακρ χρι του συστματος», γνεται το «σστημα» να θλει να κψει αυτ το «χρι» του; Εδ σε θλω, κβουρα.

Πς θα αντιμετωπιστε η Χρυσ Αυγ; Οι περισστεροι συμφωνον τι δεν πρπει να τεθε εκτς νμου, γιατ τσι «θα ηρωοποιηθε» και τα παρμοια. τσι λνε. ρα, πρπει να αντιμετωπιστε «με λα τα νμιμα μσα». Ποιος θα το κνει αυτ; Η Αστυνομα και η δικαστικ εξουσα. , αντιστρφως. Αυτος θα χρησιμοποισει η πολιτικ εξουσα, δεν γνεται αλλις. Δεν μπορε ο Δνδιας να βγει περιπολα και να συλλαμβνει Κασιδιρηδες.

Τη δουλει πρπει να την κνουν οι δο αυτς κρατικς δομς. μως, εδ ανακπτουν δυο ερωτματα. Αν η Χρυσ Αυγ εναι «μακρ χρι του συστματος», γιατ δυο δομς αυτο του «συστματος», η Αστυνομα και οι εισαγγελες-δικαστς να θλουν να κψουν αυτ το «χρι»; Αν, μλιστα, υπρχουν εικασες, υποψες κτι παραπνω τι σ’ αυτς τις δομς οι χρυσαυγτες χουν δικος της ανθρπους (μχρι στιγμς αυτ ισχει κυρως για την Αστυνομα, αλλ απ τον ΣΥΡΙΖΑ λνε τι «σταγονδια» μπορε να υπρχουν και στη δικαστικ εξουσα), ττε το «κψιμο» αυτο του «χεριο» μπορε να αποδειχθε δσκολο, αν χι αδνατο, εγχερημα.

Εναι, μως, τσι τα πργματα; Ε, λοιπν, δεν εναι. Αυτ που χρειζεται εναι σαφς πολιτικ βοληση (και χι αμφιθυμα παιχνιδκια για ψφους) και αποτελεσματικτητα. Για τους νετερους, που δεν θυμονται δεν γνωρζουν, θυμζω τι ο Καραμανλς (ο παλις) ξεδντιασε τα ερεσματα της χοντας στον Στρατ, στην Αστυνομα και παντο και μλιστα σε συνθκες απερως δυσκολτερες. Κι ας εχε στο κμμα του να μρος που «παιζε» με τη χοντα κι ας εχε υπουργος που φλρταραν με τα ττε «σταγονδια». Ας το χει υπψη του ο Σαμαρς, αν χει ακμη δλημμα. θα καθαρσει τη συμμορα και θα το πιστωθε θα τον τραβνε απ δω κι απ κει οι Λαζαρδηδες και οι Μπαλτκοι.

Ναι, λοιπν, η Χρυσ Αυγ θα ξεδοντιαστε απ την Αστυνομα και τους εισαγγελες-δικαστς. λλωστε σ’ αυτος προσβλπουν και οι της Αριστερς (με τον Αρχηγ της Αστυνομας συναντθηκε ο Τσπρας, στον πρεδρο του Αρεου Πγου πνε, ταν θλουν κτι παρμοιο). Και σωστ. Δεν μπορον ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να βγλουν δικς τους ομδες στους δρμους, για να αντιμετωπσουν τους χρυσαυγτες. Και εναι σκτη ανοησα το σνθημα «φασστες, κουφλες, ρχονται κρεμλες», που φωνζουν κποιοι ανεγκφαλοι (στο πλασιο της «αντεκδκησης», ραγε;) και καλ κανε ο Αριστερς τραγουδοποις Γιννης Αγγελκας και το αποδοκμασε στη συναυλα του.

Ελογο το ερτημα: πς θα γνει αυτ που λες, ταν πολλ περιστατικ επιβεβαινουν τι (τουλχιστον…) η Αστυνομα χει μολυνθε, ταν διος ο Δνδιας αναγνωρζει τι υπρχουν (τουλχιστον…) «σταγονδια» στην Αστυνομα; Πς θα γνει, ταν στις εκλογς του 2012 σε ορισμνα αστυνομικ τμματα ψφισαν μαζικ υπρ της Χρυσς Αυγς;

λα αυτ εναι ελογα, δεν πρπει να υποβαθμζονται, αλλ οτε και να μεγαλοποιονται. Η ψφος εναι ελεθερη και σοι αστυνομικο θλουν να ψηφσουν τη Χρυσ Αυγ δεν γνεται να εμποδιστον. Δεν υπρχει τρπος. μως, αν αποδειχθε τι κποιοι απ αυτος, στη δουλει που κνουν, επηρεζονται (ας το πομε κομψ) απ την πολιτικ τους επιλογ, η ανοχ πρπει να εναι μηδενικ. ποιος καλπτει βοηθει χρυσαυγτες στην παρνομη δρση τους, πρπει να ξρει τι ρισκρει να βρεθε εκτς Σματος. Αν θλει, ας προτιμσει τη Χρυσ Αυγ απ τη δουλει του. Πσοι θα το κνουν;

Επομνως, λα εναι θμα αποφασιστικτητας και αποτελεσματικτητας. Αν η κυβρνηση εννοε αυτ που λει και οι δικαστς κνουν τη δουλει τους, ττε η Χρυσ Αυγ θα ξεδοντιαστε, ως παρνομη οργνωση. Καννα «σταγονδιο» δεν μπορε να το εμποδσει.

Εν κατακλεδι: αν σταματσουν οι ανοησες περ «κρων» (η Χρυσ Αυγ δεν εναι το να κρο, εναι κτι διαφορετικ), αν οι εξαγγελες για την ουσιαστικ αντιμετπισ της ως συμμορα γνουν πρξη, η κατσταση θα αλλξει. Ακμη κι αν δεχτομε τι εναι να «χρι» του «συστματος», αυτ το «σστημα» χει κθε λγο να το κψει. Διτι εναι να «χρι» ρρωστο. Εχει κακοφορμσει και μπορε να μολνει ολκληρο το σμα. Και ττε…