του Μιχλη Σταθπουλου

23 2013

http://2.bp.blogspot.com/-27sjxOGf6Po/UkAlv5nwGXI/AAAAAAAA6YA/xlUkkAUT5x4/s320/assets_LARGE_t_420_8425418.JPGΔεν εμαι ββαιος τι θα ταν νομικ δυνατ η θση της Χρυσς Αυγς εκτς νμου. Στο γερμανικ Σνταγμα προβλπεται η απαγρευση, στερα απ απφαση του εκε Συνταγματικο Δικαστηρου, της λειτουργας κομμτων με αντιδημοκρατικ ιδεολογα. Το δικ μας Σνταγμα δεν χει παρμοια διταξη. Εναι δηλαδ πιο ανεκτικ σε λες τις ιδεολογες. Σημειωτον τι το πρβλημα της απαγρευσης μιας οποιασδποτε ιδεολογας γνεται ακμη δυσκολτερο, ταν την ιδεολογα αυτ ακολουθε μρος (σως και μεγλο) των πολιτν. Αυτ συμβανει και με τη ναζιστικ ιδεολογα της Χρυσς Αυγς, κμμα το οποο ψηφζουν χιλιδες Ελληνες πολτες.

Αυτ μως που μπορε και πρπει να παταχθε εναι οι αξιποινες πρξεις, ιδως λιστα οι βιαιοπραγες, μελν, στελεχν, αλλ και βουλευτν του κμματος αυτο, αλλ και λλων κομμτων, πως του αρχηγο των Ανεξρτητων Ελλνων, αν εναι αληθς τι προκλεσε δημσια σε λιντσρισμα. Δυστυχς εδ μνο εξαγγελες ακομε, τι π.χ. κινθηκε η Εισαγγελα κ.λπ. Επιβολ κυρσεων που θα λειτουργον παραδειγματικ (και αποτρεπτικ για το μλλον) δεν βλπουμε. Αυτ μως θα ταν το αποτελεσματικτερο μτρο και κανες δεν θα μποροσε να αμφισβητσει την εφαρμογ του Ποινικο Κδικα.

Υπρχει μνο το θμα της βραδτητας της απονομς της δικαιοσνης. Λση μως και εδ υπρχει: Η κατ το δυνατν μεση εκδκαση αυτν των υποθσεων κατ απλυτη προτεραιτητα. Νομικ βση γι' αυτ προσφρει η να διταξη του ρθρου 30 § 3 του Κδικα Ποινικς Δικονομας (που ας μου επιτραπε να προσθσω τι την εχα εισηγηθε ο διος με τον ν. 2854/2000, ταν μουν στο υπουργεο Δικαιοσνης, για την αντιμετπιση λλων ττε εξαιρετικ σοβαρν ποινικν υποθσεων που εκκρεμοσαν). Η διταξη αυτ ορζει τι ο υπουργς Δικαιοσνης μπορε να ζητσει απ τον Εισαγγελα του Αρεου Πγου σε υποθσεις εξαιρετικς φσεως (π.χ. αυτς που συνταρσσουν την κοιν γνμη) να παραγγελει τη διενργεια της ανκρισης και την εισαγωγ της υπθεσης στο ακροατριο κατ απλυτη προτεραιτητα.

Αν δεν εναι εξαιρετικς φσης τα φαινμενα βας με θτες ακμη και βουλευτς, που χουν πρει κρως επικνδυνη κταση στις μρες μας, δεν ξρω ποια λλη ποινικ συμπεριφορ θα ενπιπτε ευκολτερα στην ννοια των υποθσεων εξαιρετικς φσης.

Εννοεται τι, ταν πρκειται για βα ασκομενη απ βουλευτ, η δια μεση προτεραιτητα θα πρεπε να δοθε στη διαδικασα ρσης της βουλευτικς ασυλας. Το ζτημα, ρα, βρσκεται, φρον, κατ πρτιστο λγο στα χρια του προδρου της Βουλς, του υπουργο Δικαιοσνης και της εισαγγελως του Αρεου Πγου. Δεν αρκον τα ωραα καταδικαστικ λγια που αφθονον, χωρς μως αντκρισμα στην πρξη.