, ޻

του Niko Ago, απ το protagon.gr

30 2013

Με αφορμ την επτειο της δολοφονας του ομογεν Αριστοτλη Γκομα, κλιμκιο της οργνωσης «χρυσ αυγ», με επικεφαλς τον Αλβαν Roberto Haidi (στλεχς της, ο οποος εμφανζεται κποια στιγμ να εναι φρουρ βουλευτο της οργνωσης και να συμπρττει μαζ του σε επθεση εναντον μεταναστν λιανοπωλητν) μετβη στη Χιμρα να τελσει τρισγιο και να καταθσει στεφνι. Στη διρκεια αλλ και με το πρας της διαδικασας, οι Χρυσαυγτες φναξαν ρατσιστικ και αλυτρωτικ συνθματα για την «απελευθρωση της Βορεου Ηπερου», κραγασαν πολεμχαρες ιαχς και φυγαν στο τλος σαν «κριοι». Δεν εξετζω το γεγονς πως, με περσσια βεβαιτητα, για λλη μια φορ, οι ναζ σπεδουν να «υιοθετσουν», μετ θνατον, οποιονδποτε κρνουν τι θα τους δσει «πατριωτικ γαλνια». Πτε τα καταφρνουν, πτε τρνε τα μοτρα τους (βλπε περπτωση Μανλη Καντρη, που δολοφονθηκε για μια βιντεοκμερα, ταν η γυνακα του τους πταξε στα μοτρα τα λουλοδια).

Αναρωτιμαι, μως, αν το αλβανικ κρτος ενεργοσε μεσα και συλλμβανε απλαυνε απ τη χρα σους προβησαν σε ττοιες πρξεις, το ελληνικ κρτος θα ταν υποχρεωμνο να τους υπερασπιστε; Και αν δεν το κανε, οι ναζ, θα κατηγοροσαν την πολιτεα τι «αφνει ανυπερσπιστους λληνες πολτες»; Τους στειλε εκε το ελληνικ κρτος ως επσημη αντιπροσωπεα για να «τρχει» μετ να τους συμπαρασταθε πγαν με «τσαμπουκ» και απλς θα φριζαν μετ εναντον του κρτους;

Οι ελληνοαλβανικς σχσεις, που περννε ξαν περοδο ψυχρτητας, το τελευταο που χρειζονται εναι ενργειες σαν κι αυτς των ακροδεξιν ναζ στην Αλβανα, ακροδεξιν Αλβανν στην Ελλδα, που χουν εμφανιστε κατ καιρος. Η παρξη χιλιδων Αλβανν μεταναστν στην Ελλδα, η ελληνικ εθνικ μειοντητα της Αλβανας, οι κοινς αλλ και ξεχωριστς επιχειρσεις Ελλνων και Αλβανν στις δυο χρες αντστοιχα, τα οικονομικ συμφροντα της Ελλδας στη γετονα -ενδεικτικ, περπου το 30% του τραπεζικο συστματος στην Αλβανα, ελγχεται απ ελληνικς τρπεζες- αλλ και ο αγωγς ΤΑP που πλον θα συνδει ρρηκτα τις δυο χρες, αποτελον, εκτς των ιστορικν, γεωγραφικν, πολιτικν και λλων λγων, πολ ισχυρ «χαρτι», για να ανεχθον οι κυβερνσεις των δυο χωρν, να ασκον εξωτερικ πολιτικ ττοιοι επικνδυνοι τποι. Παρλληλα, πρωτοβουλες σαν κι εκενη ενς αστυνομικο διευθυντ, που με δικ του πρωτοβουλα, κλεισε(!) τα σνορα με την Αλβανα, μετ τα γεγοντα στον Ιερ Να στο Πρεμετ (με την αλβανικ πλευρ να απαντ με την απαγρευση εισδου στην Αλβανα, Ελλνων επισκεπτν), το μνο που καταφρνουν εναι να ρχνουν νερ στον μλο τις καχυποψας και ταυτχρονα να αναδεικνουν τα τρωτ σημεα της εξωτερικς πολιτικς.  

Η ανληψη της πρωθυπουργας της Αλβανας, τον επμενο μνα, απ τον Edi Rama, μαζ με την ανληψη της προεδρας της ΕΕ απ την Ελλδα στις αρχς του χρνου, αποτελον ευκαιρες για να μπουν σε νες βσεις οι σχσεις των δυο χωρν. Η οριοθτηση του ΑΟΖ, που χει «παγσει» απ το Συνταγματικ Δικαστριο στην Αλβανα (μετ απ προσφυγ και του σοσιαλιστικο Κμματος του Rama), ο σεβασμς των περιουσιν των πολιτν με ελληνικ καταγωγ στην Αλβανα, η λση ζητημτων που αφορον τα τοπωνμια στα διαβατρια των παιδιν των Αλβανν μεταναστν (εξαιτας του θματος αυτο, ταλαιπωρονται στα σνορα χιλιδες οικογνειες με παιδι), εναι ζητματα προτεραιτητας που πρπει να μπουν μεσα στο τραπζι των δυο κυβερνσεων. Η Αλβανα μπορε να αποδειχθε πολ χρσιμος εταρος για την Ελλδα, και στο ζτημα της ονομασας της ΠΓΔΜ, αν λβουμε υπψη μας τον αλβανικ παργοντα εκε και τη μετριοπαθ του στση. πως για την Αλβανα επσης, η Ελλδα εναι ο κατεξοχν εταρος της σε ζητματα που πτονται του ευρωπακο της προσανατολισμο και χι μνο. Ευθνη λοιπν και υποχρωση των δυο κυβερνσεων εναι να ασκον εξωτερικ πολιτικ τα διπλωματικ τους επιτελεα και χι οι κθε λογς εξτρεμιστς ακροδεξιο.