,

, 13 2013

Η αναγκαιτητα ενς νου πακτου βοθειας προς την Ελλδα κυριαρχε στον γερμανικ Τπο μετ το πρσφατο δημοσευμα του περιοδικο Spiegel, που αποκλυψε σχετικ εσωτερικ γγραφο της γερμανικς κεντρικς τρπεζας. Οι πολιτικς αντιδρσεις που προκλεσε η δημοσευση καλπτονται επσης απ τις εφημερδες της χρας. Αρκετ γερμανικ ΜΜΕ κνουν λγο για ανγκη ακμη και σκληροπυρηνικν λσεων που μως μπορον να επιφρουν ρξη στο πολιτικ σκηνικ της Ελλδας.

 

Το σχλιο της  Die Welt:

«Οι Γερμανο πολιτικο διασταυρνουν τα ξφη τους (…) ακμη και για ενδεχμενο μποκοτζ των χειμερινν Ολυμπιακν Αγνων, λες και η Γερμανα δεν χει πραγματικ προβλματα. Γιατ, την δια ρα, η ευρωπακ κρση χρους απλνεται σαν μια βαρι σκι πνω απ το μλλον της χρας. Εντοτοις τσο η γερμανικ κυβρνηση σο και η αντιπολτευση θλουν να απαλλξουν τον ψηφοφρο απ μια σκληρ, αλλ ουσιαστικ συζτηση για τα κστη του κοινο νομσματος. Ευτυχς που η Ομοσπονδιακ Τρπεζα υπενθυμζει τι στην πραγματικτητα οι δυσκολες χουν κρυφτε απλς κτω απ το τραπζι.

Εν οι πιστωτς δεν παραιτηθον απ τις αξισεις τους, ττε η Ελλδα θα βυθιστε στον βορκο του χρους. Η γερμανικ κυβρνηση αμφισβητε τα τσο προφαν αυτ στοιχεα και αρνεται να συζητσει τρα για το ενδεχμενο νας βοθειας. Γιατ με να κορεμα οι μχρι πρτινος εγγυσεις θα μετατρπονταν μεσα σε απλειες δισεκατομμυρων για τον εδ φορολογομενο. Και πς θα εξηγσει κανες στους Γερμανος τι στη Γερμανα πρπει να κλενουν κολυμβητρια, τι δεν υπρχουν θσεις σε παιδικος σταθμος αλλ και χρματα για να φτιαχτον οι δρμοι, την ρα που χρματα απ τα κρατικ ταμεα διοχετεονται προς το Ντο της Ευρπης; Δεδομνου τι οι μεταρρυθμσεις στην Ελλδα δεν αρκον, θα πρπει να ενταθον οι πισεις. Εν ανγκη δεν θα πρπει να αποτελε ταμπο ακμη και η προσωριν αποπομπ της Ελλδας απ το ευρω-κλαμπ».

 

Tagesspiegel: Προφανς η Ελλδα χρειζεται σντομα και νο πακτο βοθειας

«Προφανς η Ελλδα χρειζεται σντομα και νο πακτο βοθειας» εναι ο ττλος ρεπορτζ της εφημερδας Tagesspiegel που σημεινει: «Η Bundesbank υπολογζει τι δη στις αρχς του επμενου τους η Ελλδα θα χρειαστε να νο πακτο βοθειας καθς οι ρυθμο προδου στο πεδο των μεταρρυθμσεων ‘δεν εναι ικανοποιητικο’. Υπρχουν μως κι λλα: ιδιοκττες ακιντων στην Ελλδα κινδυνεουν να χσουν το σπτι τους. Περισστεροι απ 100.000 νθρωποι θα μποροσαν να μενουν στο δρμο. (…)

«δη», πως σημεινει η εφημερδα, «το να τρτο του πληθυσμο ζει κτω απ το ριο της φτχειας. Με 27,6 % η ανεργα σπασε το Μιο νο ρεκρ. (…) Οι αναγκαστικο πλειστηριασμο θα ταν μια πρσθετη κοινωνικ βαναυστητα. Δεν θα πρπει λοιπν να προκαλε κπληξη τι υπρχουν τερστιες αντιδρσεις. Η σχετικ συζτηση θα μποροσε να προκαλσει την κατρρευση του κυβερνητικο συνασπισμο. Αρκετο βουλευτς και των δο κομμτων χουν προαναγγελει δη τι δεν θα συναινσουν σε οποιαδποτε χαλρωση».

 

Der Spiegel: Σημεα ζως απ την Αθνα 

«Σημεα ζως απ την Αθνα», εναι ο ττλος εκτενος ρεπορτζ του εβδομαδιαου γερμανικο περιοδικο Der Spiegel, που αναφρεται σε πρωτοβουλες -κυρως νων σε ηλικα- πολιτν στην Ελλδα που χουν ναν κοιν στχο, πως παρατηρε το περιοδικ: «Να κνουν τα πργματα καλτερα απ ,τι ταν. Αναφερμενο στην μη κυβερνητικ οργνωση Imagine the City, το Spiegel σχολιζει τι «το διστημα αυτ κτι κινεται στην Ελλδα. Δεν υπρχουν μνον απεργες και διαμαρτυρες με γιαορτια. Με αφορμ την κρση διαμορφνεται μια να κοιν συνεδηση, η οποα δεν υπρχε παλαιτερα σε αυτ τη μορφ. Πλον υπρχει μια κοινωνικ αντσταση η οποα εξυπηρετε λλους στχους και χι την προσπιση ιδων συμφερντων».

 

Süddeutsche Zeitung: Εναι θμα χρνου η παροχ βοθειας

Η παροχ νας βοθειας προς την Ελλδα εναι «απλ θμα χρνου», τονζεται σε δημοσευμα της εφημερδας του Μονχου, Süddeutsche Zeitung. Η εφημερδα εκτιμ τι το συγκεκριμνο ζτημα ενδχεται να μπει και πλι στην ατζντα των συζητσεων μετ τις γερμανικς εκλογς, δεδομνου τι «οι ρυθμο ανπτυξης εναι πολ χαμηλο, οι στχοι που χουν τεθε ιδιατερα φιλδοξοι, εν το χρος πολ υψηλ».

Η εφημερδα προχωρ στη διατπωση τριν βασικν ερωτημτων:

Πρτον, θα υπρξει νο κορεμα του ελληνικο χρους;

Δετερον, πτε θα χρειαστε να βοθεια η Ελλδα; και

Τρτον, πσα χρματα θα χρειαστε επιπλον η Ελλδα;

Η Süddeutsche Zeitung επισημανει, τι αφο το θμα εναι αρκετ διαφιλονικομενο πολιτικ, καθς θα πληττε κυρως τους ευρωπαους φορολογομενους, θεωρεται πιο πιθαν σενριο να υπρξει μα να δανειακ βοθεια, να γνει επιμκυνση του χρνου αποπληρωμς των υφιστμενων δανεων, αλλ και μεωση των επιτοκων. Σε κθε περπτωση η ανλυσ της υποστηρζει τι τποτα δεν πρκειται να αλλξει πριν τις γερμανικς εκλογς ακμη και τις αρχς του 2014.

 

Handelsblatt: Θετικ εδηση το πρωτογενς πλενασμα

«H συρρκνωση της ελληνικς οικονομας συνεχζεται, αλλ με πιο αργος ρυθμος» σημεινει σε ανταπκρισ της απ την Αθνα η γερμανικ οικονομικ εφημερδα Handelsblatt, επικαλομενη στοιχεα της ΕΛΣΤΑΤ.

πως επισημανει, «παρ την φεση, το υπουργεο Οικονομικν καταγρφει προδους στην εξυγανση των δημοσιονομικν» και χαρακτηρζει «θετικ εδηση το πρωτογενς πλενασμα 2,6 δισ. ευρ, στο οποο, ωστσο, δεν συνυπολογζονται η αποπληρωμ του χρους, οι ενισχσεις στην τοπικ αυτοδιοκηση και η συμβολ στα ασφαλιστικ ταμεα».